Ako si vybrať vhodného pôrodníka? Skúsenosti a odporúčania
Ahojte,
hľadám odporúčania na dobrého pôrodníka. Môj gynekológ je doktor Bartko, ale je zo Svidníka, nechodí na večerné porody a momentálne si robí atestáciu, takže nie je jasné, či bude k dispozícii. Potom som počula veľa chvály na doktora Madzina, ale osobne som s ním ešte nebola v kontakte a tiež sa hovorí, že asi už nechodí na večerné porody.
Mám teraz skúsenosť s doktorom Katanikom, s ktorým mám poradne kvôli Bartkovej neprítomnosti a veľmi sa mi páči jeho prístup – je dôsledný, milý a pohodový, takže uvažujem o ňom.
Ešte rozmýšľam nad doktorkami Hvaťovou a Podhorovou – obe sú milé a mala som s nimi príjemnú skúsenosť, ale trochu ma odrádza, že sú mladšie.
Brnušákovcov nepoznám a nového lekára by som radšej nechcela riešiť.
Novického naozaj nechcem.
S personálom v nemocnici mám veľa pozitívnych skúseností, takže zmena nemocnice nepripadá do úvahy.
Ak máte skúsenosti s niektorým z týchto lekárov alebo poradíte niečo iné, budem vďačná za každú radu.
Doktorka Hvatova tam už pár rokov pracuje
Ja osobne by som si vybrala ženu, sú pri pôrode flexibilnejšie a snažia sa pomôcť viac ako chlap. A ak by som už mala dať peniaze, tak si zaplatím pôrodnú asistentku, lekár príde až na finále
Podhorova skvela, Madzin skvely ( ak ma prisluzbu tak ide hned ked ho zavolaju), Katanik skvely , Hvatova skvela- okrem madzina toho som mala ako izboveho lekara a teda staral sa na 1* som vsetkych ostatnych mala pri porode 😂
Za mna s nimi “nesliapnes vedla”
Personal na gynekologii ako tak ok, sestonedelie tiez sestricky super, neonatologia za mna slaba az na par vynimiek, laktacne poradkyne cele zle
Co sa tyka lekarom komunikovala som len s Dr.Litavcom, , ten je uzasny, Gburova bola maximalne neprijemna pocas celeho mojho pobytu
@taktotedanie stazili ste mi to 🤣 lebo naozaj sa rozhodujem medzi tymi troma… laktacne poradkyne ma az tak netrapia nakolko kojit neplanujem… o dr Gburovej uz som pocula tiez dost.
@rora26 porodna asistentka neviem no, ja som to neriesila, nezacala nic bez lekara tak ci tak..pockajte mozno na daslei komentare drzim palce ☺️
@taktotedanie tak ja si vzdy vravim ze kontrakcie za mna neoddycha a babo za mna nevytlaci, cize pre mna skoda financii. 😁 personal tam je mily snad nenatrafim na nejaku co nebude mat svoj den, a ak ano toho sa nebojim, som dost asertivna. 🤣
@rora26 tak ano , to mate pravdu
Neviem ako to maju tie dve doktorky ci atestovane alebo nie ale v podstate aj keby sluzili a nemali atest tak na telefone maju vzdy sluzbu atestovani lekari tak ci tak ale sikovne su obidve, fakt nemam jedine krive slovo, katanik je tiez v pohode , uvidite snad sa este niekto podeli o svoje dojmy
Ja som mala taku starsiu porodnu asistentku a uplne v pohode, epidural mi dal Dr.Majling- ten bol topka , vdaka nemu som si este dve hodiny pospala ako babatko 😂
@taktotedanie silno uvazujem nad tym Katanikom veru, nepocula som na nho este zle ako napr na madzina ze uz aj parkrat nestihol dojst.. tak snad sa niekto este ozve.. inak na epidural ste museli ist na nejaku pripravu? Bojim sa jej asi viac ako prirodzene 🤣 ale istota ju mat dostupnu
@rora26 nemala som ziadnu , dosiel primar na box a ze pichneme vam epidural hovorim dobre, dosiel majling spisal papiere, pichol a super, bez toho by som uz ani nesla 😅 fakt to bolo perfektne
@taktotedanie naozaj? Tak to je super.. a kedy si rodila? 😊
@rora26 ja som si pôrodníka nevyberala a tiež chodím k Bartkovi. Nejak som očakávala že bude mať možno práve službu 😀 nakoniec som prišla na pôrodnicu službu mala nejaká doktorka, mladšia - ako nič extra aj po pôrode som počula od iných že pôrod 0 bodov len šila. Mne sa o 6-7 ráno menila služba a dostala som super asistentku a doktora Hrivňaka. Rodila som prvý krát myslím si že ukážkovo dohliadal nad tým ako sa pôrod vyvíja, bol fakt milý a ľudský no a samozrejme ma aj odrodil. Vďaka nim dvom mám na pôrod super spomienky.
Katanika som stretla raz po pôrode ma vyšetroval a pôsobil na mňa dobre 🙂
Novickeho som nikdy nejak nemusela no vraj na pôrodoch si dá najviac záležať. Vyšetroval ma na poslednej poradni a dal si záležať na všetkom.
Pôrodná asistentka spraví fakt veľa a vďaka nej to finále pôrodu je si myslím že príjemnejšie keď žena vidí ako jej asistentke na tom záleží a stará sa. Bohužiaľ neviem ako sa volá.
Mala som aj epidural, tiež super, oddýchla som si keďže kontrakcie od prvej dosť silné.
Každý pôrod je individuálny a samozrejme ak žena rodí 2 dni tak jej asi lepší pôrod nespravi ani lekár ani asistentka 🙂 mne asistentka napríklad pomáhala pri tlačení keďže som nevedela už ani kedy je kontrakcia, aký je ten pôrod šok a bolesť tak to chce silnú podporu.
@dominika1n novicky je tiez super no spravanim mne prisiel “nemastny-neslany” co vsak niekomu moze vyhovovat a o odbornosti u neho tiez nepochybujem, bol tiez moj izbovy lekar , na par dni kym ho vymenil madzin lebo novicky siel na dovolenku
@rora26 už si rodila? Za mňa pôrodná asistentka určite nie je jedno. Pri prvom som mala takú čo o mňa ani nezakopla. Pri druhom ku mne chodila stále a to som mala pôrod rýchlovku, prišla som bez bolesti a o hodinu porodila. Kontrakcie každých 5 minút. Takže fakt pohodka pôrod. To by som aj každý rok rodila.
Tá asistentka je tam na to aby ti radila akú polohu zaujať, kedy ako dýchať atď atď. Vytlačiť dieťa je už "len" finále. Jasné dieťa musíš vytlačiť ty. Ale tie hodiny predtým kým dieťa zostúpi pri tebe doktor fakt nebude. Maximálne príde skontroluje ako postupuje pôrod a už ho niet.
@rora26 2 roky dozadu
Ja som mala v pohode porodnu, taka aku mala sluzbu, sem tam prisla natocila monitor skontrolovala, kukla zdola, zbytocne neotravovala, zo spanku ma nebudila, zbytocne ma recami ci rozhovormi nevycerpavala, ked uz bolo treba, urobila si svoju pracu, po porode tiez , bola skvela - juhasova? Hudakova? Nejake take meno strasia kratke vlasy
Nijako ma neusmernovala sem tam pripomenula ako dychat ked som tam uz nezmyselne funela ako slon, najviac ma usmernovala dr podhorova, hned na zaciatku so mnou nadviazala ocny kontakt, vysvetlila, stale na mna hovorila, vecne, jednoducho mierene pokyny, nahlas ale pritom velmi pokojne, katanik s kludom anglicana- to mi vyhovovalo 😂, hvatova prisla pomahat hned ma ukludnila, ze to je v pohode vsetko urobila co bolo treba ako vypomoc, na kontrolach po sestonedeli bola velmi prijemna
Komplikacie ti nikto nevie odhadnut a tak ako ich vie zvladnut mladsi lekar vie aj starsi a ked sa nieco pokasle to moze aj mladsi aj starsi lekar..
Hrivnaka nepoznam ani som ho tam popravde nikdy nevidela, brnusak starsi bol asi 2 dni mojim izbovym lekarom tam sa to neustale menilo nemam zle slovo, brnusak mladsi - nekomentujem
@taktotedanie Podhorova je neskutocne zlata… ja uz som ich dost postretavala skrz urgent tak preto ten tazsi vyber.. dufam teda, ze ani do mna nebude nikto hucat, ked mam bolesti som zla ako cert, a na to je najviac zvyknuty moj manzel flegmoš 🤣
@rora26 suhlasim, najviac do mna hucal majling ale skrz toho, ze sa snazil odlahcit situaciu kym zabral epidural to som tam od bolesti bola zelena fialova a ked zabralo, nechal ma v klude, potom sa vratil ked mi epidural dochadzal a korigoval potom kolko este mozem dostat aby som nekricala bolestou ale zase citila kontrakcie
Za mna aj primar bol celkom v pohode, ja som tam ku konci bola viac tam ako doma a teda,snazil sa aj on tiez nemozem povedat ani jedno zle slovo..
@rora26 Hrivňak je nový mladý cca 30r. Tak isto asistentku som mala mladú. Asi preto sa ešte tak snažia a sú čo najviac ľudský 🙂 ja som sa cítila dobre. Hoc som mala poranenie kvalitné ale ja som od praskutia vody porodila do 6 hodín takže to pripisujem tomu.
@dominika1n suhlasim, cim mladsi tym ludskejsi.. 😊
@rora26 Ja som mala Madzina a neľutujem. Pôrod prebiehal v noci, stihol dôjsť a nakoniec musel ráno urobiť cisársky. Za mňa veľmi príjemný a spoľahlivý lekár. A aj po pôrode v období šestonedelia som bola u neho na kontrole. Za mňa jednotka
@rora26 za mňa Dr. Hvatova … top prístup. Rodila som pri nej aj pri Dr. Katanikovi no keď si porovnám obidva prístupy za mňa Dr. Hvatova
Ja som mala prvy porod "spackaný". Boli dvaja-menovat nebudem ale ten porod absolutne nezvladli ☹ a mohli mat brutalne skusenosti aj tak podcenili co som im ja hovorila ☹
Pri druhom porode som mala Novickeho. Znovu boli podobne komplikacie ale on to zvladol bravurne. Uplne inac zareagoval. Mne ho odporucil aj moj gynekolog ze on je super ze mozem byt spokojna. A tak bol aj pri dalsich dvoch porodoch.
Co sa tyka asistentky-na tie som mala vzdy stastie.
@rora26 máš už pôrod za sebou? Koho si si nakoniec vybrala? Mňa to čaká v septembri. Rozmýšľam aj o pôrode v Bardejove, no lekárov vôbec nepoznám, keďže mám gynekologičku v úplne inom meste.
@adma11 ahoj, Ano… porod sa skomplikoval, moj porodnik Katanik ani neprisiel. Skoncilo to akútnou sekciou ktoru mi robil Novicky nakolko mal vtedy sluzbu. Holt osud si nevyberá. 😀 Nakoniec na neho nemozem povedat pol zlého slova aj ked som sa ho skrz reci inych velmi bala, zachránil mi syna, jazvu mam krasnu, 5 dni po sekcii som nevedela, ze som rodila. Bol mily a empaticky. Na sekcie je najvacsi profík a zacinam premyslat ze k nemu prejdem ako ku gynekológovi. Uprimne, kazdy pôrodník tam je super, zazila som vsetkych skrz hospitalizáciu a vsetci su velmi empaticki k zenam.
Este dodám ze Katanika vobec neodporucam na zazmluvnenie. Nakolko sme sa rozhodli pre indukciu, plánoval mi to tak, aby datum vyhovoval jemu podla dovolenky, slepo som mu verila. Ak by som cakala na neho, nemam syna. Nakoniec som si ju vydupala skor a syn sa narodil v hodine dvanástej s nedobrou placentou, uzlom na pupocniku a zakalenou plodovou vodou. Museli ho rozdýchavat.

@rora26 Zdravím, pána doktora Madzina môžem len odporúčať, mala som ho pri prvom pôrode na základe odporúčaní a neskôr som k nemu aj prešla a je mojím lekárom a tiež ho plánujem pri druhom pôrode v lete 🙂