icon

Aké máte skúsenosti s centrami asistovanej reprodukcie v Bratislave?

gyroida
Dnes o 11:38

Chcela by som sa podeliť o svoje skúsenosti- pozitíva typu príjemné prostredie, milý personál, ústretové jednanie zámerne vynechám, lebo povedzme si na rovinu, to nie je to, na čom najviac záleží pri tomto náročnom procese za honbou za bábätkom.
Pred cca 2rokmi sme začali vo Ferticent - v skratke : Zobrali krv, urobili ultrazvuk, hurá ide sa na IVF. Pýtala som sa, aké vyšetrenia mi boli robené a čo bolo zistené. Doktorovi som musela 3x položiť tú istú otázku aby som dostala odpoveď " všetko je v poriadku". Prebehol neúspešný ET, prebehol neúspešný KET a tak som si povedala, že šťastie skúsim inde.

Silno moc mi bol odporučený Reprofit. Zobrali krv, urobili ultrazvuk. Na rovnakú otázku ako vo Ferticent som dostala trochu obšírnejšiu odpoveď v zmysle AMh je primerané veku, štítna žľaza je v poriadku, máte myóm, ale !nemal! by to byť problém. Tak ideme do IVF. Dali mi konské dávky hormónov, lebo už nie som najmladšia. Dopadlo to tak, že moje vaječníky zaprotestovali a výsledok bol viac než biedny. Nuž, personál bol vrcholne nepríjemný a pred narkózou, kým ja som bola na koze sa so mnou hádali že prečo mám dlhé nechty (svoje, prírodné, nenalakované) aj keď podľa môjho vedomia a svedomia problémom sú len umelé nechty, ale budiš. Krátko po narkóze som cítila strašnú bolesť v obidvoch bodoch pod ušami a dostala som z toho silnú migrénu. A hádajte, čím to bolo spôsobené? Neprimeraným zaobchádzaním anesteziológa. Rozhodli sme sa pre PTG a...no keď som si to rozmyslela vzhľadom na nízky počet a kvalitu embrií už nebolo cesty späť. Moju žiadosť aby sa embryá nebiopsovali zvysoka odignorovali. Potom prišiel úplný bonus. Embryo 3AB vyradili...bez vysvetlenia. Doktorka mi na migrénu povedala "to sa stáva" a na vyradenie embrya " my máme vysoké požiadavky na kvalitu". Skoro 3500e fuč...len tak, bez embryotransferu lebo aj to jedno kvalitné embryo (4AA) bolo hold aneuploidné (což je bežné).

Otriasla som sa a išla som ďalej. Do Ferticent som sa nechcela vrátiť, ale boli najlacnejší a navyše som zistila, že tam je aj iný lekár...tak som sa vrátila. To bolo prvý raz (a asi aj posledný, kedy som odchádzala s dobrým pocitom z konzultácie). Absolvovala som Soft IVF - stimulácia len s lutrezolom. Výsledkom boli naozaj kvalitné embryá a bolo ich viac než pri konských dávkach meriofertu v Reprofit (vytúžené 2čiarky však neprišli). Doktorka s ktorou som bola spokojná, bola zrazu preč a postupne sa vymenil celý slovenský personál za ukrajinský vrátane embryológov, ktorí tam pracovali 15rokov (bola som tam v januári 2026).

Kde som ešte nebola? Išla som do Helios Ba. Chcela som absolvovať znovu Soft IVF. Doktor ma vysmial, že SOFT je nezmysel. Vypýtala som si detailný rozbor krvi. Doktor velice vtipne poznamenal, že my nebudeme čakať na výsledky, začneme stimulovať. Viac mi nebolo treba, šprintom preč. O čo im asi tak išlo? Domyslíte si samy...

Včera som sa objednala na ďalšiu úžasnú konzultáciu pre zmenu spoplatnenú sumou 50e. Doktor - ukrajinec...pozdravil...ruku nepodal, nepredstavil sa, načo. Doniesla som mu výsledky krvi. Nie že by ho to nejako zaujímalo. "Pán" doktor nevedel čo je to Soft IVF - ukazováčikom som poklepkala na cenník, ktorý som obdržala na recepcii ! Dostala som odpoveď " my musíme získať čo najviac vajíčok, my musíme dať genetiku, lebo nie ste najmladšia". No nie "pán" doktor, MY NEMUSÍME NIČ!!! Už len tak z recesie som sa spýtala, že podľa čoho mi nastaví protokol. Vraj len podľa AMh a podľa endometria. No dobre, a čo spravíme s tým, že poľa výsledkov krvi mám veľa mužských hormónov, pozitívne protilátky na zrážanlivosť, zvýšené NK bunky, skrytý zápal a myóm ktorý môže zabraňovať uchyteniu embrya? Jeho vysoko odborná odpoveď znela " to budeme riešiť pred embryotransferom". Čo tam potom, že hustá krv a vysoké mužské hormóny negatívne ovplyvňujú kvalitu vajíčok. Hlavne že ma chcel hneď posadiť na kozu, aby si mohol zaúčtovať ďalších 100e za vyšetrenie ktoré mi je k ničomu.

Som otrávená a znechutená. Chce sa mi grcať akí sú títo všetci vysoko titulovaní odborníci, ktorí vedia, čo robia. Nikoho nezaujíma, aký mám problém a ako ho riešiť, každého zaujíma len obsah peňaženky.

nikushka8
Dnes o 12:44

@gyroida uplne ta chapem, zazila som v 2016/2017 podobne veci a to sme boli len vo Ferti a Gynfive. Pripadala som si ako len cislo, dostat sa k vysledkom nemozne, neinformovanie o zlych vysledkoch, na co? Treba aj tak skusit a platit zbytocne za zakroky, ktore aj tak nevysli. Takze vidim, ze sa nic nezmenilo. Kamosi v reprofite rovnako.. Nastastie mame nakoniec vsetci po 2 deti zazrakom prirodzene.
Na androgeny mi dobre zabralo saw palmetto a myoinostol. Ale ja mam pcos.

michaela329
Dnes o 12:54

Ja som v HeliosMT zažila úplne iný prístup, rok 2019 - výsledky komunikované, aj mužove a na základe nich odporúčané metódy. Po neúspešnom vklade odporúčania na vyšetrenia - všetky ok. A odporúčania na lsk - odstránenie zrastov a tekutín v nich, tie sa mi urobili v priebehu. Druhý neúspešný KET, urobil sa mi tumor a pani Dr. z Centra ma odporučila na ďalší postup do nemocnice. Následne všetky KET vyšli (a dva síce odišli, no u mňa to bol úspech). Mám syna z posledného embryjka a ba centrum nemôžem povedať nič zlé - moje prvé a jediné IVF sa kvôli vyšetreniam a operáciám tiahlo cez 5 rokov, takže žiadne zbytočné stimulácie.

michaela329
Dnes o 13:00

Inak, ja mám myom a otehotnela som s ním, aj sa o ňom vie a je na nie problémovom mieste, tak problémy nerobí.

anonym_785565
Dnes o 13:23

@gyroida Asi skor dostanes dieta z adopcie ako takouto cestou.Mozno by si sa s tym mala cim skor zmierit Asi nebude chyba v lekaroch ale inde,ozaj a preco ste cakali s tehotensvom do vyssieho veku?

michaela329
Dnes o 13:29
@anonym_785565

@gyroida Asi skor dostanes dieta z adopcie ako takouto cestou.Mozno by si sa s tym mala cim skor zmierit Asi nebude chyba v lekaroch ale inde,ozaj a preco ste cakali s tehotensvom do vyssieho veku?

@anonym_785565 môžeš si svoje predsudky nechať pre seba? Nie, nečakala som s tehotenstvom do vyššieho veku, otehotnieť som sa snažila hneď po svadbe - vo svojich 27. No endometriózu si žena len tak nevyberie. A v centre som bežne stretávala 25-30 ročné baby. A nie, ani adopcia nie je skôr - pretože žiadosť máme aj tam a hádaj, nič.