icon

Ako zvládajú deti štúdium na Golianovej alebo Parovskej?

kia241
5. nov 2025

Ahojte prosim Vas chodia vaše deti na niektoré z gymnazium? Treba makať?veľa sa učia?majú čas na voľnočasové aktivity?alebo nejaký športový kruzok?stíhajú? Dakujem

martina236
5. nov 2025

@kia241 my sme na golianku v maturitnom. Az teraz sa jej paci, ked konci 😂. Ja myslim, ze vsade najdes klady i zapory. Uroven vyucby podla mna super. Zavisi aj od pedagogov. Niektiri maju system vyucby uz ako na VS. Dcera nie je extra studijny typ, ZS davala s prehladom bez ucenia, tu bolo treba zabrat. Stihala aj sporty, ale s odratym nosom casovo. Az by si mala vybrat opat, nemenila by. Ak mas konkretne otazky, pytaj sa.

kia241
autor
5. nov 2025
@martina236

@kia241 my sme na golianku v maturitnom. Az teraz sa jej paci, ked konci 😂. Ja myslim, ze vsade najdes klady i zapory. Uroven vyucby podla mna super. Zavisi aj od pedagogov. Niektiri maju system vyucby uz ako na VS. Dcera nie je extra studijny typ, ZS davala s prehladom bez ucenia, tu bolo treba zabrat. Stihala aj sporty, ale s odratym nosom casovo. Az by si mala vybrat opat, nemenila by. Ak mas konkretne otazky, pytaj sa.

@martina236 prosim ta chodila na 4.rocne? Pozerám ze to 4.roc. sa dá rozdeliť ešte do tried, že Anglicka trieda,trieda informatika a všeobecná trieda, z ktorých tried bola ona? Dcera ma zálusk na triedu anglickú. ..asi su posilnené angl.hodiny, boli aj v zahraničí? Na výmeny pobyt?vdaka

zuzike123
5. nov 2025

Kocky, ste vo Fore: Bratislava.

martina236
5. nov 2025
@kia241

@martina236 prosim ta chodila na 4.rocne? Pozerám ze to 4.roc. sa dá rozdeliť ešte do tried, že Anglicka trieda,trieda informatika a všeobecná trieda, z ktorých tried bola ona? Dcera ma zálusk na triedu anglickú. ..asi su posilnené angl.hodiny, boli aj v zahraničí? Na výmeny pobyt?vdaka

@kia241 napisem ti spravu

anonym_d3b651
5. nov 2025

@kia241 chodia na Parovske, ucia sa vela, starsi stiha sport dokonca v inom meste a uci sa vo vlaku, ale nema "same" jednotky. Dcera je sikovnejsia, ale zas je lenivejsia, sport nerobi, uci sa, ma dvojky.

kia241
autor
5. nov 2025
@anonym_d3b651

@kia241 chodia na Parovske, ucia sa vela, starsi stiha sport dokonca v inom meste a uci sa vo vlaku, ale nema "same" jednotky. Dcera je sikovnejsia, ale zas je lenivejsia, sport nerobi, uci sa, ma dvojky.

@anonym_d3b651 ja by som sa zmierila aj s 2 na gymnaziu keby mala...len to učenie, či fakt je toho veľa ze nestíhajú ani ist von s kamarátmi?

loliki
5. nov 2025

A tvoja chodí do ktorej triedy?

kia241
autor
5. nov 2025
@loliki

A tvoja chodí do ktorej triedy?

@loliki momentálne je len 8roc.a uvažuje ze by skúsila prijímačky ci urobi,len vyskúšať.

anonym_f01cd5
6. nov 2025

@kia241 alebo zvážte lepšie možnosti ako gymnázium. Predsa len v dnešnej dobe to nie je najlepšia možnosť

anonym_806832
6. nov 2025
@anonym_f01cd5

@kia241 alebo zvážte lepšie možnosti ako gymnázium. Predsa len v dnešnej dobe to nie je najlepšia možnosť

@anonym_f01cd5 co prosim myslis, ze je lepsia volba ako gymnazium?

loliki
6. nov 2025
@kia241

@loliki momentálne je len 8roc.a uvažuje ze by skúsila prijímačky ci urobi,len vyskúšať.

@kia241v niektorých školách robia žiakom v 8-9. roč. test profesionálnej orientácie. Poradia troška kam smerovať. Mali niečo také?

ednova
6. nov 2025
@anonym_806832

@anonym_f01cd5 co prosim myslis, ze je lepsia volba ako gymnazium?

@anonym_806832 niečo čo vaše dieťa baví, nejaký smer, špecializácia. Niečo v čom môže mať zadné vrátka, alebo to ďalej na vš rozvíjať. Mať v niečom prax, nejaké skúsenosti. Lebo zoberte si, že dieťa nebude baviť výška, alebo nedokončí, alebo po škole ten odbor ktorý na VŠ vyštuduje nebude chcieť robiť. Bude stratené, nič nebude vedieť. Keď je na sš nejaký základ, je to jednoduchšie v živote potom. Poznám veľa ľudí, čo ľutujú gymnázium, lebo prišli o možnosť sa naučiť niečo, čím sa v budúcnosti môžu živiť. Ja by som to brala ako možnosť navyše čo je super v dnešnej dobe.

kia241
autor
6. nov 2025
@loliki

@kia241v niektorých školách robia žiakom v 8-9. roč. test profesionálnej orientácie. Poradia troška kam smerovať. Mali niečo také?

@loliki ešte nie, inak fakt neviem akú školu vybrat

loliki
6. nov 2025
@kia241

@loliki ešte nie, inak fakt neviem akú školu vybrat

@kia241 Veď má ešte čas. Ja tiež uvažujem pre dcéru nad gymnáziom.

martinadomianova
11. nov 2025
@ednova

@anonym_806832 niečo čo vaše dieťa baví, nejaký smer, špecializácia. Niečo v čom môže mať zadné vrátka, alebo to ďalej na vš rozvíjať. Mať v niečom prax, nejaké skúsenosti. Lebo zoberte si, že dieťa nebude baviť výška, alebo nedokončí, alebo po škole ten odbor ktorý na VŠ vyštuduje nebude chcieť robiť. Bude stratené, nič nebude vedieť. Keď je na sš nejaký základ, je to jednoduchšie v živote potom. Poznám veľa ľudí, čo ľutujú gymnázium, lebo prišli o možnosť sa naučiť niečo, čím sa v budúcnosti môžu živiť. Ja by som to brala ako možnosť navyše čo je super v dnešnej dobe.

@ednova ja to ľutujem tiež. Už by som znovu na gympel neišla. Urcite nie na ten, na aký som chodila (tiež v Nitre).

katkaseiner
12. nov 2025
@martinadomianova

@ednova ja to ľutujem tiež. Už by som znovu na gympel neišla. Urcite nie na ten, na aký som chodila (tiež v Nitre).

@martinadomianova mozem sa spytat prečo? Ja som chodila na OA, dcera chce ist na Gymnazium Golianova, ale na bilingualne..

loliki
12. nov 2025
@martinadomianova

@martinadomianova čo teda radíš študovať dievčatám?

martina236
12. nov 2025

Podla mojho nazoru je potrebne uvazovat, co po studiu na strednej skole. Ak nie je dieta uplne vyprofilovane smerom napr umeleckym, chlapci technickym, ze smer takato stredna skola a dari sa mu na ZS, gymnazium vidim ako vybornu volbu. Pocas studia este naberie svoj smer, zaujem. Postupne dospeje. Ma na vyber mnozstvo VS nielen doma, ale aj v zahranici. Nikdy som netvrdila, ze VS je zarukou uspechu a mudrosti, ale clovek tam ziska vela moznosti. V ramci stipendii a roznych programov sa moze dostat do inych krajin. Nadobudne skusenosti, rozhlad, kontakty... Iba na VS je moznost work & travel. A co si budeme... je to aj predlzenie mladosti. My sme v rodine takmer vsetci gymnazisti s VS a nikto nic nelutuje.
Ano, na VS sa da dostat aj z inej strednej skoly, ale maju to studenti podstatne narocnejsie s pripravou na prijimacky a mnohkrat aj v studiu. Nie je to generalne pravidlo, ale je to zvacsa tak.
No treba prihliadat i na to, ze nestudovat iba kvoli titulu, bez zaujmu o dany odbor. Lebo vsetci su Mgr socialna praca....

martina236
12. nov 2025

Posledny moj postreh je, aby sme detom verili, povzbudzovali a podporovali ich v rozhodnutiach a ambiciach. Rozoravali sa, radili, ale nerozkazovali. Ak ja ako rodic som sklamana z niecoho z mojich cias, nemusi to platit i pre moje dieta. Mrzi ma, ak vidim i v mojim okoli, ako rodicia rozhoduju za svoje deti, pritom su samostatne, cielavedome, ale nasi povedali...

martinadomianova
12. nov 2025
@katkaseiner

@martinadomianova mozem sa spytat prečo? Ja som chodila na OA, dcera chce ist na Gymnazium Golianova, ale na bilingualne..

@katkaseiner ja som chodila na Piaristické gymnázium. Úprimne neviem, čo ma to vtedy napadlo ísť zrovna na tento gympel. A gympel všeobecne. Pretože v rukách nemám nič. Žiadne remeslo.

martinadomianova
12. nov 2025
@loliki

@martinadomianova čo teda radíš študovať dievčatám?

@loliki veď nech študujú čo chcú. To, že ja po rokoch ľutujem,.že som išla na gymnázium, neznamená, že budú aj ony.

martina236
12. nov 2025
@martinadomianova

@katkaseiner ja som chodila na Piaristické gymnázium. Úprimne neviem, čo ma to vtedy napadlo ísť zrovna na tento gympel. A gympel všeobecne. Pretože v rukách nemám nič. Žiadne remeslo.

@martinadomianova tu sa stala daka chyba. Ked si poviete, ze nemate remeslo. Retorika starej mamy. Dnes je xy moznosti sa dovzdelat, rekvalifikovat a ist si za svojim cielom, ak chcete remeslo a ste v niecom dobra. A dobri remeselnici su dnes velmi velmi ziadani a nedostupni.

martinadomianova
12. nov 2025
@martina236

@martinadomianova tu sa stala daka chyba. Ked si poviete, ze nemate remeslo. Retorika starej mamy. Dnes je xy moznosti sa dovzdelat, rekvalifikovat a ist si za svojim cielom, ak chcete remeslo a ste v niecom dobra. A dobri remeselnici su dnes velmi velmi ziadani a nedostupni.

@martina236 to nie je žiadna rétorika starej mamy. Skôr moje zbrklé rozhodnutie ísť na gymnázium. Že som sa mala venovať niečomu inému.

martina236
12. nov 2025
@martinadomianova

@martina236 to nie je žiadna rétorika starej mamy. Skôr moje zbrklé rozhodnutie ísť na gymnázium. Že som sa mala venovať niečomu inému.

katkaseiner
12. nov 2025
@martinadomianova

@loliki veď nech študujú čo chcú. To, že ja po rokoch ľutujem,.že som išla na gymnázium, neznamená, že budú aj ony.

@martinadomianova rozumiem, zial gymko bez výšky je dost blbe, to je pravda

martinadomianova
13. nov 2025
@katkaseiner

@martinadomianova rozumiem, zial gymko bez výšky je dost blbe, to je pravda

@katkaseiner aj výška bola