Budú závody v Bratislave počas leta zatvorené?
Ahojte mozno taka blba otazka ale niekto mi povedal ze zavody sa v lete zatvaraju to preco sa to pytam to je na dlho a nebude to nejaka blbost ? Ved to by mali tie zavody obrovske financne straty ak by boli v lete zatvorene a v lete prestane fungovat vyroba alebo akoze co 😅 prepacte za tuto sprostu otazku ale ten dotycny mi povedal blbost alebo fakt to moze byt pravda myslim na zavody v BA
Napr VW má naplánovanú odstávku 2 mizno aj 3 týždne. Zamestnanci budú hromadne čerpať dovolenku.
Je to tak lepšie a aj ekonomicky a organizačne lepšie
Myslím že je to tak aj v iných veľkých firmách v iných mestách, nielen v BA
Ale ta dovolenka asi nemoze trvat mesiac ci ?
A tu dovokenku maju teda ti zamestnanci aj normalne platenu ze ?
Fabriky s pasovou výrobou majú vždy v lete celozavodne dovolenky, zvyčajne aj naviazaní subdodavatelia. A nielen v BA, ale na celom Slovensku ale aj v Európe. Celozavodne dovenky nemajú len fabriky, kde to technogia neumoznuje
Vo Volkswagene to funguje takto: celozavodna dovolenka je cez Vianoce 2-3 tyzdne a v lete 2 tyzdne byvala, tento rok to bude 3 tyzdne, posledny julovy, prve dva augustove. Podla potreby a podla toho, kolko je objednavok na auta. Samozrejme, dovolenka je plne hradena. Nevyhoda je, ze pásoví zamestnanci ju maju "blokovanu" na tieto casove okna celozavodky a nemozu si ju vyberat hocikedy... aj administrativni zamestnanci by si mali brat dovolenku vtedy, v praci mozu zostat len pri nevyhnutnych pracovnyxh ulohach, ktore musia zdovodnit... no a este byva situacia, kedy sa fabrika zavrie z dovodov na strane zamestnavatela, chybajuce diely, malo objednavok. Vtedy su zamestnanci doma a ide im len 70% platu, neviem, ci to pocas korony len 50% nebolo
A taka otazocka ak je zamestnany zamestnanec od januara ma aj on pravu na celozavodnu dovolenku ? Nebude tam problem lebo asi tie 2 tyzdne dovolenky mu este nevychadzaju
A mozu zamestnanci prespat na ubytovni v tom case ak pochadzaju napriklad z ineho statu ??? Alebo byvaju velmi daleko ? Ci uz je to indivodualne ci to ta dotycna firma dovoli nie ?
Od januára už má nárok na 10 pracovných dní dovolenky určite, je júl, polovicu roka má odrobene, má nárok na polovicu dovolenky.
Môj muž pár rokov dozadu pracoval vo Volkswagene. Nastúpil v máji či v júni a niekedy v júli či v auguste bola 2t celozávodná dovolenka, a to mal odrobené len pár týždňov. Takže pekne všetci, aj noví.

celozávodná dovolenka 2 týždne je úplne bežná vec - počas nej zvyčajne prebieha celková údržba