icon

Centrum Kramáre - výber mandlí

adka7891
28. okt 2022

Ahojte maminky chcela som sa opýtať, či niektorá nedávno neriešila u dieťatka výber mandlí súkromne v Centrum Kramáre. Koľko to cca vyšlo a ako dlho ste čakali na termín? Ďakujem za odpovede.

mamatroch
7. jan 2023

@adka7891 ahoj, ak sa mozem spytat, ako to maly zvladol? My ideme so 4-rocnym v pondelok (tiez Centrum Kramare). V statnej nam ponukali termin na jun 😱🤦
A este taka otazocka: po OP su deti kde? Maju nejaku spolocnu izbu / hernu vsetky spolu alebo su tam klasicke izby (kolko deti + rodicov)?
O kolkej cca. vas prepustili?
Ja uz som to absolvovala s 2 starsimi kedysi, ale v statnej, tak teraz to pre mna bude zase nieco ine. Hlavne dufam, ze prebratie z narkozy bude ok, lebo u starsich to bolo ako z hororu (viem, ze to je individualna vec, no toho sa bojim ozaj viac ako samotneho zakroku, lebo ten je uz u neho extremne nutny... Chrapanie, apnoe, zhorseny sluch a uz aj vyslovnost... O ustavicnej chorobnosti nehovoriac...)

miavra
7. jan 2023

.

adka7891
autor
8. jan 2023

@mamatroch ahoj.. nedostali sme sa tam 😞 syn zostal chorý 🤦🏼‍♀️ ale posunuli nám to našťastie len o dva týždne. Tak držím palce a môžeš mi potom ty dať vedieť ako ste dopadli. Koľko rokov má syn?

mamatroch
8. jan 2023

@adka7891 joj, to ma mrzi... Na nervy to je s tymi chorobami 🤷 ...jasne, dam vediet. Nas bude mat buduci tyzden styri roky. Snad uz budeme uspesne po operacii.

adka7891
autor
8. jan 2023

@mamatroch držím palce daj potom vedieť ako ste dopadli, ako to prebiehalo celé. Môj ma 4,5r

mamatroch
9. jan 2023

@adka7891 tak uz sme uspesne zoperovani doma. Rano sme prisli, vysetrenie dolu v ambulancii, ci je zdravy, vyplnenie dotaznika pre anesteziologa a sup hore na izbu. Prvi 2-3 pacienti v poradi (idu od najmensich podla veku) idu na pred- a pooperacku, dalsi na izbu o poschodie vyssie. V tej je aj zopar hraciek, knizky a TV. V izbe su po tri normalne postele (ziadne mrezove babatkovske) + stolik a sedenie pre rodicov (taburetka / stolicka). Nemali ale problem s tym, ked bol rodic aj na posteli.
Z tej pred- a pooperacky je vchod rovno na operacnu salu. Na tejto izbe som s nim bola cca. hodinu po operacii, potom sme sli do tej vyssie s hrackami a na pooperacku sli postupne dalsie operovane deti.

mamatroch
9. jan 2023

@adka7891 co sa priebehu tyka, anesteziolog najskor dieta na izbe popocuva, potom Ti pre dieta daju v striekacke oblbovak (vraj chuti trochu horko, ale je ho malicko, takze sa to da). Pozor, deti su z neho ako opite, tackaju sa, toci sa im hlava, niektore sa smeju, rozpravaju nekoordinovane... Treba dat pozor, aby nespadli. Na salu ich odnesie z izby sestricka (uspia ich inhalacne - hovoria im, ze idu fukat balonik a az potom daju dietatu kanylu do nozky) a po operacii (cca. 30-60 min, podla toho, ci robia aj uska) Ti dieta donesu na pooperacku; kym ho tam ukladaju, poslu Ta na chvilu za dvere. Dieta ulozia do stabilizovanej polohy este spiace a na tvar mu daju masku s kyslikom. Nasadia im aj oxymeter na palcek na nohe. Anesteziolog ho chodi sledovat (preberaju sa tak, ze akoby pokasliavaju).
Nas spolupacient spal este dve hod po OP, moj maly spal asi tak 5 min a zacal polhodinovy cirkus 🤷 (chcel zliezat z postele, rozpravat cosi, no nemal hlas - asi po intubacii... Po par min to bolo lepsie... s tym hlasom). Toto je uplne individualne, niekto po anestezii spi, iny krici, place, kope okolo seba (nas pripad 🙄). Po cca. 30-60 min mu dovolili pit po glgoch (na chodbe je pripraveny cajik + na izbe pohare) a to bolo vykupenie, vlastne to bol jeho problem asi, ze bol smadny... Po par razoch pitia uz mohol aj nejaku tu piskotku (podla mna su naj tie velke okruhle z lidlu - su makkucke). Kedze nezvracal, mohol cca. tri hod po OP domov (asi zavisi, z akej dialky ste). Predtym ho este skontrolovala lekarka a dolu v ambulancii mu vybrali kanylu.
Po OP za Tebou pride najskor anesteziolog a potom operater a povedia Ti, co treba, mozes sa spytat...
Co sa praktickych veci tyka, na izbe, resp. pred nou je wc, toaletak je tam, mydlo tiez (ja - vycvicena zo statnej nemocnice - som si vsetko doniesla). Co nemaju na izbe, su lyzicky. Kanvica, mikrovlnka nie je na izbe (ci je k dispozicii inde, som neskumala, od mojho sa nedalo pohnut).
Na jedenie su fajn piskotky a nasho napr. potesila ta ovocna kapsicka. Oni su po OP straaasne hladni, zoberte si radsej viac takychto makkych veci (aj banan moze byt), len jest postupne, nie vela naraz, aby sa Ti nepovracal. PoOP rezim Ti vysvetlia.
Odporucam nieco na zabavenie dietata (mozno oblubene 2-3 hracky alebo hra, ci zo dve knizky... Pripadne tablet a pod. Hocico, co ho udrzi v klude a zabavi). A pre seba tiez, ak by po OP spal dve hodiny. Pre seba i cosi na rychle zjedenie, kym bude na sale, lebo napr. ja som rano od stresu jest nemohla a po OP som zase nechcela jest pred nim, ked bol chudak smadny hladny a nic este nemohol. Odporucam Ti napr. pecivo s niecim / ovocie / keks... Mozno malickost, no pri dcerach som to podcenila a bolo mi od hladu na odpadnutie a pri nich som nemohla tiez nic, tie robili cirkus obidve naraz dobru hodinu).

mamatroch
9. jan 2023

@adka7891 ked sme prisli domov, bol este taky uplakany, uboleny, bledy ako stena... dostal par piskotiek a siel hned spat (dostal lieky od bolesti predtym). Este aj v noci ho mame sledovat. Krvicka mu zatial nejde ziadna (pri fukani nosteka ci v slinach), tak dufam, ze bude coskoro uplne fit. Do kolektivu nema ist este dva tyzdne...

adka7891
autor
10. jan 2023

@mamatroch wuau ja ti strašne moc ďakujem že si mi to takto všetko napísala 🙏🏼🙏🏼 si poklad
Áno tie z lidla mávame aj my a sú fakt makkucke tak si zbalim tie a aj kapsicky čo ma rad
Mám doma ešte 15m tak buď pôjdem s ním ja alebo tato uvidíme podľa situácie s menším
Ale som kludnejsia keď viem aký je priebeh
Ale myslela som, ze po OP stačí týždeň mimo kolektívu 🙈
nevadí, pripravím sa na to 😀🙈 ďakujem ti ešte raz veľmi pekne 🙏🏼🙏🏼 držím palce aby bol maly rýchlo fit. Aku ste mali noc? Bol oki?

mamatroch
10. jan 2023

@adka7891 som rada, ze som pomohla, predsalen su situacie, ked je lepsie vediet, co Teba i dieta caka a pripravit sa.
Vies co, noc uplne v pohode, pred spanim dostal paralen a celu noc spal (dnes pre istotu medzi nami... Inokedy ho uz cele mesiace bolo pocut chrapat aj cez zatvorene dvere a teraz ho ledva pocujem dychat, ked som pri nom... Tak je to pre mna trosku stres 🥴). Dnes okolo 10⁰⁰ dostal dalsi paralen, mal 37, co sice nie je vela, ale zase nech ho ani nic neboli. Dnes je uz uplne v pohode, len unavenejsi, snazim sa s nim pokojne hrat, citame si, chvilku pozeral rozpravku.
No, tu OCR riesime tak, ze tento tyzden ja a buduci bude s manzelom (no kedze robim aj tak z domu, ratam, ze sa bude aj tak pri mne motkat a hrat 🤭).
Aha, a este som zabudla, ma teraz uplne iny hlas ako ma volne tie dutiny... Taky mily detsky... Akoby o dva roky omladol hlasom 😁
Nech vam to teda tiez dobre dopadne, dajte potom vediet. Ja som rada, ze sme to stihli hned po prazdninach, lebo zase dve deti v skole, som zvedava, kedy donesu dalsiu chorobu 🤦

adka7891
autor
10. jan 2023

@mamatroch super držím palce nech ste rýchlo fit a naozaj ďakujem veľmi pekne 😊 ja som doma s druhým synom takže to nevadí len dvoch divočakov mat doma vyše mesiaca bude sranda 😂😂🙈

veroniq85
10. jan 2023

@mamatroch dakujem aj ja za info. Moj syn ma tiez termin v polke februara.

mamatroch
10. jan 2023

@veroniq85 tak nech ste dovtedy zdravi a lahky priebeh OP 👍

lwi
15. jan 2023

@mamatroch môžem sa pls opýtať synovi vyberali nosnu mandlu a ktorým spôsobom, shaver lacnejší alebo koblacia drahšia? Pri oboch musí byť 2t mimo kolektív alebo pri koblacii kratsie?keďže píšu ze je tam rýchlejšie hojenie. ďakujem pekne

lwi
15. jan 2023

@denisa128 ahoj prosimta pri koblacii keď sa vyberá nosná mandla tiež musí byť 2t mimo kolektív alebo je to kratšie? Vďaka

denisa128
15. jan 2023

@lwi ahoj, veru to si už nepamätám, lebo malý začal soplit pár dní po zákroku, brat ho nakazil, tak bol doma. Ale určite, keď im zavoláš ti povedia.

veroniq85
15. jan 2023

@lwi nie tam je menej, ale neviem presne tusim menej ako tyzden. Teraz mi vysvetlovali rozdiel kedze syn ide vo februari. Ale on ide tou lacnejsou metodou.

mamatroch
15. jan 2023

@lwi nasmu odstranovali shaverom. Plus robili obe uska. Mimo kolektivu podla mna rovnako dlho, tam asi ide skor o to, ze su po OP imunitne oslabeni... U nas bude zajtra tyzden od OP a este stale je unaveny, ledva da kratku prechadzku po sidlisku. V skolke si ho neviem predstavit, este si hocikedy cez den lahne... No mam pocit, ze bude potrebovat ATB, lebo mu vybehla teplota nad 38 v tieto dni a dost mu citit z ust zapach. A ma nejaky stuhnuty krk, ak prave nie je na analgetikach, tak uprednostnuje otacat sa cely nez otocit hlavu... Uvidime, co nam povedia v utorok na kontrole 🤷

adka7891
autor
16. jan 2023

@mamatroch a malému je ako?

mamatroch
18. jan 2023

@adka7891 uska sa mu pekne hoja, v nose sa mu spravil zapal, takze dostal celkove ATB aj pamycon do nosa. Predpisali mu aj Trifed, ale ten sa neda zohnat 🤷 ...no dnes je uz lepsie. Vcera mal uplnu krizu, uplakany, uboleny... No verim, ze uz je na dobrej ceste. Zial, kvoli atb a tomu, ze je oslabeny, ma byt doma o tyzden dlhsie... Co Ti poviem, cely december bol doma, aby bol ako-tak zdravy pred OP a do skolky pojde az vo februari 🤦 ...ja nemat 100 % HO, bola by som uz asi davno bez prace...

adka7891
autor
21. jan 2023

@mamatroch jejda 😞 to je strašne a po akom čase odkedy ste doma z nemocnice sa mu to takto zapálilo?
Náš maly vyzerá akoby mu ani nič nerobili 🤦🏼‍♀️ som myslela, že si trosku vydychnem, že bude taký unavený z toho a oslabený a prd energie za troch 🙈🙈
V stredu ideme na kontrolu a som myslela zw by už potom mohol ísť do škôlky 🙈🙈

mamatroch
21. jan 2023

@adka7891 som rada, ze Tvoj syncek je uz uplne fit tak rychlo - tak isto sme to mali my u starsich dcer. Malemu teplota vybehla na 3. den po OP a vtedy zacal mat i vacsie bolesti - predpokladam, ze vtedy tam vznikol ten zapal. No teraz je uz uplne ok aj on, nema bolesti, je opat pokojny a vesely ako uz davno nie. Aj sa lepsie vyspi, ked moze dobre dychat a hlavne opat dobre pocuje, z toho sa tesim najviac. ATB ma este na 5 dni. A o mesiac kontrola. Aj vy estemate? A ako ste zvladli OP a preberanie z narkozy?

adka7891
autor
21. jan 2023

@mamatroch ďakujem ☺️ no všetko prebiehalo super aj malý celkom spolupracoval, ale to prebúdzanie bolo vážne najhoršie.. nebolo to úplne dramatické, ale asi pól hodku plakal a taký nesvoj bol
Nevedel sa upokojiť nijako
Mala som ho na sebe a veľa na neho rozprávala a hladkala to asi najviac pomáhalo
Ale ako sa začal preberať začal sa tak zvíjat akoby
Hneď masku strhol a kanila mu vadila.. z tej bol nesvoj a bolela ho ruka ale našťastie potom sa upokojil
Chlapec ktorý bol pred nami tam stále ležal a take zúrivé zachvátiky mal a miestami spal a takto dookola
Nezavidelq som tej mame, veľmi náročné to bolo s tými deťmi po prebudení.

mamatroch
22. jan 2023

@adka7891 veru, prebudzanie je najhorsie. Ale hlavne ze uz to maju drobci za sebou. Uz len dufat, ze budu co najmenej chori 😉

adka7891
autor
23. jan 2023

@mamatroch presne držím palce ☺️

veroniq85
9. feb 2023

Ahojte mozem sa opytat na skusenost. Syn mal ist 15.2 na vyber mandlii sem do centra, v pondelok sme urobili predoperacne, muz s nim bol doma a aj tak nam dnes zacal pokasliavat. Cize asi z toho nic nebude ze? mam tam rano pisat ci volat? a prosim za kolko vam dali nahradny termin? lebo na tento sme cakali 2,5mesiaca. Dakujem pekne

mamatroch
10. feb 2023

@veroniq85 pozri, nas mal necely tyzden pred OP 40-ky teploty, iba jeden den a nic ine... Operovali ho aj tak. Ak vyslovene nebude chory par dni pred OP + mat teploty z choroby, chodte tam a uvidite. Oni ich aj tak este pred prijmom vysetria a ak by sa im nezdal na OP dost zdravy, tak vas poslu domov.

veroniq85
10. feb 2023

@mamatroch dakujem. Moj nema teplotu, ani nevyzera choro, len ostal nejaky zahlieneny a zacal pokasliavat. A vtedy ked sme dohadovali operaciu tak mi hovorili ze s teplotou a kaslom nemozu operovat. Pisala som tam rano a aj som volala ale zatial sa mi nepodarilo skontaktovat s nimi, Tiez neviem ci mu mozem podat hocijake lieky kedze je to tesne pred operaciou. Ano spominali mi ze v ten den este kontroluju zdravotny stav.

veroniq85
10. feb 2023

Tak uz sa mi ozvali z centra ze s kaslom nemoze. Vraj ak nejakym zazrakom prejde do pondelka tak moze na operaciu ale tak to je asi nerealne. A najviac ma zaskocilo ze ked som sa pytala na dalsi termin tak vraj davaju na maj, cize 3 mesiace. Ale ze mam stastie lebo niekto akurat zrusil na koniec marca tak ma tam predbezne zapisali. No porazi ma z toho lebo udrzat dieta zdrave je zazrak a to bol este aj doma.

mamatroch
10. feb 2023

@veroniq85 ved toto. Ze udrzat ich zdravych 😱 ...maju naval kvoli tomu, ake terminy davaju v NUDCH. My sme v decembri dostali termin na jun 🤦 . Teraz budu davat tak na september...