Covid pozitívna rodička - Bratislava
Neviete niekto ako je to v bratislavskych porodniciach v pripade, ze ma mamicka covid? Niektoré nemocnice to robia tak, ze dieťatko hned berú prec, mamicku pustia po 24h a dieta jej daju až ked je negativna. Neviete nahodou ako to je v Ba?
Citala som v novinach, ze hoci toto, co opisujes, niektore nemocnice robia, ze na to nemaju pravo...boli tam spisane aj zakony, preco ti nesmu dieta zobrat a pod. Skus pogooglit. Myslim, ze ak im clovek ukaze, ze je informovany, nebudu jednat protizakonne.
Ak chceš mať dieťa pri sebe, mám našim právnikom spísany nesúhlas s odobratím dieťaťa pri Covid pozitivite.
Je písaný všeobecne, len doplníš svoje údaje.
Ak máš záujem, môžem ti poslať.
To fakt niekto svoje decko vystavi korone hned po porode? Ked este nema ziadnu imunitu?
@queen_mary to dieta je teoreticky chranene matkinymi protilatkami. Vo vseobecnosti, podla dostupnych informacii zo sveta, nie je novorodenec ohrozeny na zivote. A mimochodom, vies, ze odobratie dietata matke po porode je povazovane za ucinnu metodu mucenia? Urcite to moze mat vazne az fatalne dopady na jej psychicke zdravie.
Autorka netreba sa nechat, emailom si nechaj potvrdit od porodnice ako to maju a dorucit nesuhlas s odobratim dietata.
V krajnom pripade skusit Rakusko.
@simsalabim ja by som to o ochrane matkinymi protilatkami netvrdila su predsa potvrdene pripady umrtia novorodencov po porode covid pozitivnej matky napr v UK
a teda tie tvrdenia o muceni ? ved aj deti predcasne narodene alebo chore co musia byt v inkubatore to ako si matky maju mysliet ze ich mucia?
podla mna treba hladat nejaku moznost priamo s lekarmi ak nemas akutne priznaky a dodrzia sa hygienicke pravidla a rusko atd tak podla mna nie je dovod na odlucenie matky od dietata
ale rozhodnutie je na matke a ta ponesie jeho dosledky
@simsalabim jedna vec je konať protiprávne iná konať v záujme zdravia dieťaťa....ty ak by si mala žltačku riskuješ že nakazíš novorodenca?
@simsalabim akými protilátkami je dieťa chránené? matka pokiaľ je pozitívna nemá vytvorené protilátky, tie vzdnikajú až určitú dobu po prekonaní ochorenia....
@simsalabim *vznikajú
@loginexistuje no v UK sa celkove o matku a novorodenca moc nestaraju, nedavno ich katastrofalne statistiky riesili aj v parlamente. Zena ma pravo to dieta po porode pri sebe mat. Zakonne sa to neda zakazat. Zijeme - aspon naoko - v pravnom state. Je to JEJ rozhodnutie. Nemocnice nemaju pravo zakazat jej to dieta pri sebe mat. To je vsetko. A co sa tyka deti v inkubatore - toto je uplne ina situacia ako ked sa narodi zdravy novorodenec. A aj tie mamicky sa velmi trapia, hlavne teraz, ked ich kvoli korone k nim ani nepustia klokankovat a kontakt s dietom im tyzdne zabezpecuju iba fotky od personalu. Toto beprospieva ani namine ani novorodencovi. PS Som rada, ze porody mam za sebou a toto riesit nemusim. Musi to byt fakt stredujuce.
Spimenula dom si, ze cela clankob k tejto teme som videla v Pravde, napr tento https://ahojmama.pravda.sk/clanky/syna-jej-pre-... Je ich tam viac.
@simsalabim myslim ze je to identicka situacia ci je chora matka alebo dieta
a chore malinke deti boli aj inde v cine amerike atd koniec koncov aj u nas su nakazene deti od niekolkych mesiacov
ale za mna nech rozhodne matka ale v pripade ze dieta nakazi nech znasa naklady na liecbu dietata
@mogaa pozitivna moze byt aj nejaku dobu po prekonani ochorenia. Pozri - toto si musi vyriesit kazda jedna rodicka. Dolezite je to, ze nemocnica musi konat v sulade so zakonmi tohto statu. V tom sa asi zhodneme, nie? Ale vsetci dobre vieme, ze nemocnice tak casto nekonaju - napr pri hospitalizacii mojej dcery mi sedtricka strcila do ruky listok s telefonnym cislom, ze si mam zajtra zavolat. Musela som sa poriadne voci tomu ohradit, ze mam pravo s nou byt hospitalizovana a sprevadzat ju na vysetrenia. Este sa so mnou hadala, ze naco, ved s nou pojde sanitarka.... to, ze pre vystrasene dieta v bolestiach je matka iba bonus a ze naozaj je to zakonne umoznene, je fakt. Personal nema pravo zakon obchadzat.
@simsalabim ano pozitívna môže byť aj pár dní po prekonaní Covidu, ale rovnako môže byť infekčná....takže znova....aj pri blbej žltačke by si trvala že chceš dieťa mať pri sebe? ak ano, tak potom nemám k tomu čo dodať....
@mogaa pozri, ja to zopakujem este raz. Som rada, ze toto riesit nemusim. Toto si vyriesi kazda rodicka sama. Ja tu nebudem moralizovat, lebo nie som “v jej topankach”. Ako by som sa zachovala, naozaj neviem. Urcite by to zaviselo aj od mojho momentalneho zdravotneho stavu. Podstatne je iba to, ze nikto - ani personal nemocnice - nesmie konat nezakonne. A o komunikaciu tohto faktu som sa v tejto diskusii snazila. Nic viac a nic menej. Ostatne si teraz budu riesit zeny, ktorych sa to teraz tyka.
@mogaa ja som prvého syna porodila v 34ttkvôli žltačke. Bol v inkubátore, ja som malá zle výsledky ešte 4 mesiace po pôrode. Ani raz sa nikto nezmienil o tom, že by som k nemu nemohla
@mogaa A ked niekto ochorie a ma doma 5 dnoveho novorodenca z nemocnice, tak ma akkze dojst socialka a odobrat dieta? Ci ako? Aky je v tom rozdiel. Imunita 0a5 dnoveho dietata je rovnako nezrela.
@mogaa neviem, ci si dnes sledovala spravy RTS. Hovorili o tom, ze oddelovat pozitivnu rodicku a novorodenca sa nema. Vyjadrovali sa tam aj lekari. Ze pre novorodenca je prospesne byt s matkou a treba podporit kojenie, ktore ma mimoriadny vyznam, novorodenec tym dostava dalsie protilatky proti korone. Takze odobrat novorodenca pozitivnej matke je naozaj skor ten horsi krok.
@mogaa ja zasnem...to fakt, ze niekto povazuje normalne odlucit dieta od matky kvoli chorobe ? ...sila...a co keby sa matka nakazila uz doma, ked ma dieta tyzden ??
Alebo ty ked budes akokolvek chora, odovzdas svoje deti "niekam", nejakej institucii, aby si ich nenakazila ? Ak nie, tak ich ohrozujes rovnako ako ta matka v porodnici.....nemam slov na toto...
@kayyaa nie ale keby som pri pôrode zistila že som pozitívna tak tých pár dní by som bez dieťaťa vydržala, hlavne ak vem že je oň plnohodnotne postarané....osobne by som neohrozila svoje dieťa infekčným ochorením......pri chrípke by som to neriešila, ale pri Covide alebo žltačke ano......ale každý máme na to zjavne iný názor...ja ten svoj nikomu nevnucujem, ale ja osobne by som svoje dieťa vedome neohrozila.....bavíme sa o ochorení ktoré máva aj ťažký priebeh, nie o nachladnutí, či angíne....
@mogaa lekari v TV praveze hovorili, ze materskym mliekom dostava novorodenec cenne protilatky a ze nespravnou izolaciou sa dieta o tieto protilatky pravaze oberie, ze to je velkou chybou. Faktom ale je, ze toto je neznama situacia pre vstekych, no zda sa, ze lekari uz aj u nas sa skor priklanaju k tomu, ze dieta netreba od matky izolovat.
@simsalabim jasné. Však pre nieco je to celosvetové odporučenie WHO a v drvivej väčšine krajín sa to tak robi. Pre dieťa je dojčenie a prítomnosť matky závaží omnoho viac ako riziko nákazy covidom. Na Slovensku je to zas len nejaká mocenská hra chorého systému, v ktorom sú ženy na poslednom mieste. Zapadá to do celkového obrazu, ako sa diskutujú interrupcie a pod. Otras.
@mimkao ahoj. Môžeš mi prosím Ťa poslať ten nesúhlas? Bola by som Ti veľmi vďačná. Dakujem
@doublekatka jasné. Hoď mi do správy mail adresu