Gynekológ, ktorý sa snaží prísť na príčinu neplodnosti
Ahojte baby. Poznate takeho v Bratislave? Co porobi aspon zakladnych 5 vysetreni a necaka, kym sa zena snazi rok, ked ma velmi nizku ovarialnu rezervu (nizke AMH) ?
Chodim uz dlho do Kocha. Viem, ze je to porodnica a nie CAR, ale predsa funguju ako ambulancia, dost si u nich plati aj netehotna pacientka. Ostala som u nich od davneho porodu s predpokladom, ze budem este raz rodit, tak naco "odbiehat" k inemu lekarovi.
Ukazuje sa u mna, ze mam (a najma budem mat) problem s otehotnenim a vyzera, ze to nechcu riesit. Mam 3/4 roka spinenie mimo ms ( to by este nebolo take hrozne), vysetrili mi hormonalny profil v 3. den cyklu, mierne uskoceny TSH, bola som poslana na endokrinologiu a tym to skoncilo. Endokrinologicka sa ale nestretla s tym, ze by tak malo vyboceny hormon mohol sposobovat 7-8 dni spinenie pred ms. Predpoklada skor, ze v 2. polke cyklu mam znizeny progesteron. Aj mi ho planuje premerat, ale o 3 mesiace (u kocha im stacilo v 3. den a vybavene, akoby nevedeli, ze krivka progesteronu sa v cykle prudko meni). Endokrinologicka tiez naznacila, ze mozny znizeny progesteron moze znamenat, ze mam anovulacne cykly (zvysenie LH v polke cyklu, co mam ok, aspon posledny mesiac, co som merala, co ale nezarucuje prebehnutu ovulaciu)...
Mam velmi nizke AMH. Lekarka v kochovi to este nevie, lebo pravda, termin mam o 2 a pol mesiaca. Takze neviem s istotou, ako sa postavi k mojmu problemu, ked s nim pridem. Snazime sa len 3 mesiace.
Viete mi poradit gynekologa v BA, ktory vie normalne objednat cloveka v horizonte tyzdna, robi folikulometriu, prip. postkoitalny test, hormonalny profil v roznych fazach cyklu, AFC (folikularna rezerva ultrazvukom) a pod. ? Popripade sa aspon podelte o skusenosti, co vsetko Vam riesil Vas gynekolog, alebo co by stalo za to si dat vysetrit a hlavne u koho 🙂
Dakujem
@pietrula ano robi, aj mne robila..ale podla mna pacientky uz neberie..takze jedine do iscare ked k nej budes chodit
@pietrula Tiez sa pridavam k odporucaniu ist do CARu, jednoznacne. Je malo gynekologov ktori maju ambulanciu a aj sa vedia pozriet na plodnost komplexnejsie. Ak nejaky su tak su na 100% prave v CARe, pretoze tam musia mat znalosti z miliona dalsich oblasti a vediet situaciu aj dobre vyhodnotit. Toto bezny gynekolog nerobi. My sme sa roky trápili u obyc gyno a potom sme isli do Iscare a do mesiaca sme mali urobene vsetky testy od vymyslu sveta.
@emalka Jasne, ale aspon to by obycajny gynekolog mohol urobit, ze sa pozrie, kolko antralnych folikulov vidi a zmeria progesteron v druhej polke, aby sa vedelo, ci ovulka prebehla. Ako snazime sa 3 mesiace, nechcela som hned bezat do CAR, kym neviem, ci vlastne realny problem je 🙂 Zatial je status taky, ze mam nizke AMH, spinenie pred ms a liecenu hypotyreozu s dobrym konktrolnym odberom. A dakujem krasne za reakciu 🙂
@pietrula ak vieš, že máš nízke AMH, tak by som rovno išla do CAR na vyšetrenia.. nízke AMH = nízka zásoba vajíčok a sťažené možnosti otehotnieť.. navyše ak máš vek nad 35 rokov, tak nemusíš čakať ani ten rok, ktorý gynekológovia odporúčajú pri snažení.. ja si osobne myslím, že strácaš čas.. v CAR je prvá konzultácia bezplatná, nič za to nedáš, keď si vypočuješ odborníka na (ne)plodnosť

@danadanaba Dik za info, ze robi aj v Dubravke. Snad este berie nove pacientky, zajtra tam zavolam. Robi teda ukony ako HP v priebehu cyklu, folikulometriu a pod. ?