icon

Hlavná stanica - dávajte pozor na deti

17. aug 2025

Ahojte. Okolo 12hod sme boli na stanici, odprevadiť kamošku s malými deťmi. Bola som ja s jedným synom v kočiari, a starší syn 4 roky vedľa mňa, našťastie sestra s dcérou 11r a kamoška s deťmi 4r a 6 r. Stáli sme na nástupišti, a čakali na to, kým otvoria Regiojet, aby si nastúpili. Keď nastúpili, kývali sme si až do ich odchodu, asi cca 5 min.
Ako sme im kývali, sestra si všimla 2 mladých mužov inej národnosti (čierne vlasy, tmavšia pleť) ako sedia na lavičke s veľkými kuframi a natáčajú si na video môjho staršieho syna. Keď si všimol, že sestra sa pozerá , hneď prestal. Z nástupištia odišli obidva vlaky, a nenastúpili do žiadneho.
Hneď sme syna chytili a odišli preč.
Nechcem robiť paniku, ale prosím dávajte si pozor na deti.
Prosím bezchybné matky nekomentujte. Dávam na deti pozor maximálne ako môžem. Ale mne samej sa stalo, že na nástupišti deti sa nudili, chceli najskôr chrumky, potom vodu, potom jeden niečo, druhý niečo atď a sama som si vôbec nevšimla, že natáčajú môjho syna na telefón.

anonym_d29a2d
17. aug 2025

Preco sa obranujes tym ze si nemala cas a nevsimla si si ? Ja tiez nepozeram na kazdeho cloveka co robi . 😳 obhajovat sa nemusis …..

sara07
17. aug 2025

mala si sa zastavit na okienku , neviem či teraz je železnična policia ešte funkčna, pripadne nech oni zavolaju hliadku a viac monitoruju
to by som urobila ja

anonym_8fdb5b
17. aug 2025

Ak si presvedčená, že natáčali tvoje dieťa, určite si informovala železničnú políciu.
Oni prípad prešetria a zistia kde je pravda

anonym_5055e2
17. aug 2025

Čo na to polícia?

anonym_6e937b
17. aug 2025
@anonym_8fdb5b

Ak si presvedčená, že natáčali tvoje dieťa, určite si informovala železničnú políciu.
Oni prípad prešetria a zistia kde je pravda

@anonym_8fdb5b asi veľa neprešetria, ak si tí dvaja všimli, že matka vie, že jej dieťa natáčajú. Asi sú tam všade kamery, ale ak sa tam už nevrátia, tak nič. Škoda, že to nebolo riešené okamžite

anonym_8fdb5b
17. aug 2025
@anonym_6e937b

@anonym_8fdb5b asi veľa neprešetria, ak si tí dvaja všimli, že matka vie, že jej dieťa natáčajú. Asi sú tam všade kamery, ale ak sa tam už nevrátia, tak nič. Škoda, že to nebolo riešené okamžite

@anonym_6e937b Píše, že nenastúpili do vlaku, hliadka by ich našla aj keby z miesta odišli. Ak nahlási hneď ďaleko nebudú, podľa popisu sú dosť rozoznateľný medzi inými cestujúcimi

anonym_6e937b
17. aug 2025
@anonym_8fdb5b

@anonym_6e937b Píše, že nenastúpili do vlaku, hliadka by ich našla aj keby z miesta odišli. Ak nahlási hneď ďaleko nebudú, podľa popisu sú dosť rozoznateľný medzi inými cestujúcimi

@anonym_8fdb5b veď to, že nenahlásila. Ak skočili do auta a odišli, je to v kely

anonym_8fdb5b
17. aug 2025

Na to som chcela poukázať, ak by to aj bola pravda, čo nemusí byť. Príspevkom na internete veľa nevyrieši.

anonym_c5c1f1
17. aug 2025

@anonym_autor no skoda, ze si si nezacala natacat aj ty ich.

glade22
17. aug 2025

Ty nie si tá, čo stále má pocit, že ju niekto natáča?

kitycat
17. aug 2025

A co ak si tocili tvoj zadok?

sszuzu8
17. aug 2025

Natáčať si môže kto chce co chce kým to nedá na internet nie je to problém. Tak mi bolo povedané príslušníkom

januska12323
17. aug 2025

Mohli čakať na ďalší vlak a pozerať videá, nie každý podozrivý je hneď aj vinný.

anonym_d17940
17. aug 2025
@anonym_8fdb5b

Na to som chcela poukázať, ak by to aj bola pravda, čo nemusí byť. Príspevkom na internete veľa nevyrieši.

@anonym_8fdb5b veď ľahšie je šíriť paniku ako nahlásiť

anonym_0de204
17. aug 2025
@anonym_5055e2

Čo na to polícia?

@anonym_8fdb5b
@anonym_5055e2 a načo táto provokácia? Je vám lepšie?

asocial
17. aug 2025

A čo keď hovorili len cez WhatsApp s niekým? Ako sestra z takej diaľky vidí na displej telefónu? Z nástupištia odišli dva vlaky?

anonym_8fdb5b
17. aug 2025
@anonym_0de204

@anonym_8fdb5b
@anonym_5055e2 a načo táto provokácia? Je vám lepšie?

@anonym_0de204 Ak príspevok berieš ako provokáciu, potom autorka šíri poplašnú správu.

tahomi
17. aug 2025

A ako si prisla na to, ze si natacali tvojho syna? Ze drzal telefon v ruke vasim smerom?

asocial
17. aug 2025
@anonym_8fdb5b

@anonym_0de204 Ak príspevok berieš ako provokáciu, potom autorka šíri poplašnú správu.

@anonym_8fdb5b pripada mi to ako pribehy o bielej dodavke.

anonym_21ab06
17. aug 2025

Off topic:regiojet u nas uz neskoncili?

patka06
17. aug 2025
@anonym_21ab06

Off topic:regiojet u nas uz neskoncili?

@anonym_21ab06 Neskončili, z BA chodia

anonym_8fdb5b
17. aug 2025
@asocial

@anonym_8fdb5b pripada mi to ako pribehy o bielej dodavke.

@asocial presne tak

anonym_21ab06
17. aug 2025
@patka06

@anonym_21ab06 Neskončili, z BA chodia

@patka06 aha, dakujem 👍🏻

viera321
17. aug 2025
@sszuzu8

Natáčať si môže kto chce co chce kým to nedá na internet nie je to problém. Tak mi bolo povedané príslušníkom

@sszuzu8 no tak to ťa teda tí príslušníci zle informovali, ani fotiť ani natáčať nesmieš cudzie osoby bez ich súhlasu, o tom, že niekde uverejňovať ani nehovorím, bolo ich treba vyškoliť, či vôbec poznajú zákony a nedať sa. Tu je k tomu výklad:

Podľa slovenských zákonov je fotiť či natáčať cudzie osoby bez ich súhlasu všeobecne zakázané – základom je ochrana osobnosti podľa Občianskeho zákonníka (zákon č. 40/1964 Zb.), konkrétne §11 až §16. Tieto paragrafy hovoria, že podobizne, obrazové snímky a zvukové záznamy fyzickej osoby alebo jej prejavov osobnej povahy sa smú vyhotoviť alebo použiť len s jej privolením (teda súhlasom osoby).

Výnimky sú len pre:

úradné účely na základe zákona (napr. činnosť polície),

vedecké, umelecké alebo spravodajské účely (aj v týchto prípadoch nesmie dôjsť k zásahu do oprávnených záujmov osoby).

Ak teda niekoho odfotíš alebo natočíš vonku tak, že ho možno identifikovať a táto osoba ti na to nedala súhlas, porušuješ jej právo na ochranu osobnosti a môže sa voči tebe domáhať právnej ochrany (požadovať zmazanie fotky/videa atď.).

Relevantné ustanovenia:

Občiansky zákonník (zákon č. 40/1964 Zb.), §11 až §16, najmä §12.

autor
17. aug 2025

Prepáčte nestíham reagovať jednotlivo, tak aspoň takto:
Nie som osoba, ktorá má podozrenie, že ju kamerujú každý deň.

Ja som si ich vôbec nevšimla, ani neviem ako vyzerajú, ale boli vedľa nás na lavičke, preto sestra videla, kam smeroval jeho mobil. Ako sa pomohol môj syn, pohol on s mobilom rovnakým smerom za ním. Nevidela mu na displej, nestála za ním, tak mohol ho kamerovať ale nemusel. Keď zbadal, že sa sestra na neho pozerá, rýchlo schoval mobil.

Nenahlásili sme to na polícii. Povedala mi to cestou z nástupištia. Ja som sa zľakla. Potom som googlila ako alebo komu to nahlásiť, aby to prešetrili. Ale čo mám nahlásiť? Že na opustenom nástupišti sedeli 2 chlapi s veľkými kuframi a asi možno kamerovali môjho syna? O tom, že to robili, nemáme žiadny dôkaz.

Tak aspoň ako príspevok. Napadlo mi, možno niekomu pomôže a uvedomí si, tak ako ja dnes, že fakt som nedávala pozor na staršie dieťa tak, ako som mala. A to, či niektorí to vezmú ako zbytočnú paniku alebo neviem niečo iné, je to váš názor, nebudem odpisovať a hádať sa, doťahovať. Ja som to myslela v dobrom. Pre mňa to bolo dnes ponaučenie.

domka222
18. aug 2025

Ja ti poviem takto. V týždni som kráčala po ceste. Mladá baba so sukňou kratšou ako opasok a sebavedomím do neba volala s kamoškou. A vraví jej,no neuveríš taký chlap si ma teraz fotil z auta a smiala sa. Idem popri tom aute a chalanisko si robil selfie. Mobil mal samozrejme natočený do vonkajšej strany,lebo si robil fotku zo spätného zrkadla 😂 takže nemusí to byť, ako to vypadalo

gab1sol
18. aug 2025
@viera321

@sszuzu8 no tak to ťa teda tí príslušníci zle informovali, ani fotiť ani natáčať nesmieš cudzie osoby bez ich súhlasu, o tom, že niekde uverejňovať ani nehovorím, bolo ich treba vyškoliť, či vôbec poznajú zákony a nedať sa. Tu je k tomu výklad:

Podľa slovenských zákonov je fotiť či natáčať cudzie osoby bez ich súhlasu všeobecne zakázané – základom je ochrana osobnosti podľa Občianskeho zákonníka (zákon č. 40/1964 Zb.), konkrétne §11 až §16. Tieto paragrafy hovoria, že podobizne, obrazové snímky a zvukové záznamy fyzickej osoby alebo jej prejavov osobnej povahy sa smú vyhotoviť alebo použiť len s jej privolením (teda súhlasom osoby).

Výnimky sú len pre:

úradné účely na základe zákona (napr. činnosť polície),

vedecké, umelecké alebo spravodajské účely (aj v týchto prípadoch nesmie dôjsť k zásahu do oprávnených záujmov osoby).

Ak teda niekoho odfotíš alebo natočíš vonku tak, že ho možno identifikovať a táto osoba ti na to nedala súhlas, porušuješ jej právo na ochranu osobnosti a môže sa voči tebe domáhať právnej ochrany (požadovať zmazanie fotky/videa atď.).

Relevantné ustanovenia:

Občiansky zákonník (zákon č. 40/1964 Zb.), §11 až §16, najmä §12.

@viera321 zákon hovorí jedno, koná sa inak, ale istým spôsobom má aj @sszuzu8 pravdu. Ak tú fotku, alebo video nezverejní, k čomu má dať druhá osoba súhlas? Stačí, že ten prvý povie “nič som si nefotil, nič som si netočil.” A v prípade, ak sa tu bavíme o možnom únose detí, nejaké video a porušenie zákona o potrebnom súhlase je asi to najmenej.

V každom prípade, tu mi nesedí “hneď sme syna chytili a odišli preč.”, ale sestra to povedala autorke až cestou z nástupištia…

viera321
18. aug 2025
@gab1sol

@viera321 zákon hovorí jedno, koná sa inak, ale istým spôsobom má aj @sszuzu8 pravdu. Ak tú fotku, alebo video nezverejní, k čomu má dať druhá osoba súhlas? Stačí, že ten prvý povie “nič som si nefotil, nič som si netočil.” A v prípade, ak sa tu bavíme o možnom únose detí, nejaké video a porušenie zákona o potrebnom súhlase je asi to najmenej.

V každom prípade, tu mi nesedí “hneď sme syna chytili a odišli preč.”, ale sestra to povedala autorke až cestou z nástupištia…

@gab1sol ahoj, áno, rozumiem tomu, len aby si tu niekto nemyslel, že teraz sa niekde postaví a bude fotiť "hlava-nehlava", nie, keď raz nedáš súhlas, nemôžeš fotiť, lebo tvoju fotku môžu použiť na sociálnych sieťach, alebo aj tak doma "pre zábavku", nikdy človek nevie, ako a kde sa dá zneužiť, môže si ju dať upraviť vo fotoshope a zneužiť, že ju niekomu prepošle, a neprávom ťa zdiskredituje. Takú upravenú myslím. Tých možností je veľa a preto je tu ten zákon, ktorý každú osobu chráni, aby nebola narušená jej osobná integrita.

gab1sol
18. aug 2025
@viera321

@gab1sol ahoj, áno, rozumiem tomu, len aby si tu niekto nemyslel, že teraz sa niekde postaví a bude fotiť "hlava-nehlava", nie, keď raz nedáš súhlas, nemôžeš fotiť, lebo tvoju fotku môžu použiť na sociálnych sieťach, alebo aj tak doma "pre zábavku", nikdy človek nevie, ako a kde sa dá zneužiť, môže si ju dať upraviť vo fotoshope a zneužiť, že ju niekomu prepošle, a neprávom ťa zdiskredituje. Takú upravenú myslím. Tých možností je veľa a preto je tu ten zákon, ktorý každú osobu chráni, aby nebola narušená jej osobná integrita.

@viera321 áno, zákony máme, ale vieš koľko zákonov je nevymožiteľných? Pokial ty nemáš dôkaz, že iný urobil fotku/video bez tvojho súhlasu a nezverejní ju, tak nezmozeš nič. A aj to, čo píšeš, že by osoba mohla byť zdiskreditovaná, ale to sa udeje práve tým zverejnením.
Vieš, koľko ľudí som už ja odfotila? Nespočetné množstvo. A to len preto, že mi akurát vošli do záberu. Tak som pôvodnú fotku vymazala a počkala na záber bez nich. Keby po mne niekto vyštartoval, že nemám jeho súhlas, tak si ťukám po čele. A žiaľ, toto vedia aj tí, ktorí takto fotia/točia. Je ťažké dokázať, že tá fotka vznikla za tým účelom, ak je v tom momente autor konfrontovaný a k zverejneniu fotky nedôjde. Zahrá sa na blbého, vymaže fotku a ide sa ďalej. Bez postihu.

ahhola
18. aug 2025

No podla toho, odkial boli ingmudr obohacovaci. Mozno im stale hlavy neberie, ze ma kazdy vo vlaku miesto a necestuje na streche. 🚂