Je reálne mať 2-izbový byt pre vysokoškolákov v Bratislave?
Ahojte, chystáme sa s priateľom na vysokú do BA ale sme z východu, chceli by sme bývať spolu, ideálne dvojizbák, myslíte si že je to reálne? Respektíve v akých cenách by sme sa pohybovali? Či myslíte že budeme musieť skor jednoizbák? Intráku naša chceme vyhnúť
@alkoholik no a?
Máme sa prilis dobre, ked niekoho toto poburuje...
@sissy27 však jasné. Nech bývaju. Píše, že rodičia daju tolko, kolko by dali na intrak. Tak nech si dievca spočíta, kolko ju bude stáť život studenta v BA so vsetkym, co k tomu patri. A kolko jej daju rodičia a kolko si asi bude musiet privyrobit na brigadach. A potom nech vybera - vilu pod Slavinom alebo cokolvek ine.
Financna gramotnost je nieco co potrebuje na 1.mieste.
@barka1 Ano, okrem byvania, kam adi pojde velka cast ich prijmov, by sa mladi chceli pekne obliekat, obcas vykst do mesta, dat si nieco pod zub, nejaky drink, koncert, festival, niekam si kupit letenku, ist ku kadernikovi, do fitka. To bude aky zivot - skola, brigada, byt doma v 2-i byte - a budu zit ako manzelia po 60 rokoch, pp veceroch netlfix pozerat. Ja by som do najmu takto mlada este nesla. Nech si aj chalan vyskusa sa o seba starat, nieze od jednej mamky pojde ku druhej "mamke". Slecna je mlada, ma si uzivat zivot a nie niekomu robit gazdinu (v prenesenim slova zmysle). Ale to som ja a moje videnie sveta, co sa vidala v 23ke a teraz na stare kolena si musim uzivat 😅
2i Ruzinov da sa povedat novostavba 740 s energiami.
Prenajmov mas BA kopu ved si pozri ceny na nete.
@barka1 Ano, okrem byvania, kam adi pojde velka cast ich prijmov, by sa mladi chceli pekne obliekat, obcas vykst do mesta, dat si nieco pod zub, nejaky drink, koncert, festival, niekam si kupit letenku, ist ku kadernikovi, do fitka. To bude aky zivot - skola, brigada, byt doma v 2-i byte - a budu zit ako manzelia po 60 rokoch, pp veceroch netlfix pozerat. Ja by som do najmu takto mlada este nesla. Nech si aj chalan vyskusa sa o seba starat, nieze od jednej mamky pojde ku druhej "mamke". Slecna je mlada, ma si uzivat zivot a nie niekomu robit gazdinu (v prenesenim slova zmysle). Ale to som ja a moje videnie sveta, co sa vidala v 23ke a teraz na stare kolena si musim uzivat 😅
@dadis tu uplne suhlasim. A naviac, ozaj usetria
Autorka, ak predsa chcete zit staromanzelsky zivot, rataj s 800 vyssie za dvojizbak
Vieš, ešte jednu vec dodám. 800€ mesačne na bývanie nie je úplne slovenský štandard. Je to naozaj vysoká suma aj pre 2 ľudí pracujúcich na tpp. Môj manžel mal počas vš príjem okolo 800-1000€ mesačne a stále býval na intráku. Teraz sme 3 roky po vš a máme vlastné bývanie. Nejedli sme obaja suché rožky a nenosili deravé nohavice ale bývať sami spolu bol pre nás moc luxus. Aké sú vaše príjmy? Lebo to, čo mal môj muž počas denného štúdia na vš nie je bežný študentský príjem z brigády.
@anonym_autor z čoho to budete financovať? Idete aj na rovnakú školu?
Vieš, ešte jednu vec dodám. 800€ mesačne na bývanie nie je úplne slovenský štandard. Je to naozaj vysoká suma aj pre 2 ľudí pracujúcich na tpp. Môj manžel mal počas vš príjem okolo 800-1000€ mesačne a stále býval na intráku. Teraz sme 3 roky po vš a máme vlastné bývanie. Nejedli sme obaja suché rožky a nenosili deravé nohavice ale bývať sami spolu bol pre nás moc luxus. Aké sú vaše príjmy? Lebo to, čo mal môj muž počas denného štúdia na vš nie je bežný študentský príjem z brigády.
@anonym_08fd72 v takom Brne to zas luxus nieje. Intrak 245 pred 3 rokmi-2/2 v bunke . 2i byt najom 600e.
@alkoholik no a?
@sissy27 však jasné. Nech bývaju. Píše, že rodičia daju tolko, kolko by dali na intrak. Tak nech si dievca spočíta, kolko ju bude stáť život studenta v BA so vsetkym, co k tomu patri. A kolko jej daju rodičia a kolko si asi bude musiet privyrobit na brigadach. A potom nech vybera - vilu pod Slavinom alebo cokolvek ine.
@barka1 chcu byvat slusne a spolu - to sa predsa nevylucuje s financnou gramotnostou, prave naopak. Nauci ich to hospodarit, pracovat s realnymi cenami za byvanie, prijmami a vydavkami. Mozno sami o pol roka usudia, ze je to pre nich nakladne a budu hladat ine moznosti. Ale nevidim na tom nic zle, ze chcu urcity standard, pokial si ho vedia zafinancovat. Nerozumiem tomuto tvojmu (a vlastne nielen tvojmu) postoju, ze su mladi, tak nemaju mat naroky a maju sa uskromnit. Toto si niektori v sebe potom nesiete cely zivot, len ohnut chrbat a suchat nohami a tak to tu aj vyzera 🤷♀️
Nech maju vysoke naroky a nech makaju na tom, aby ich dosiahli - ci v byvani, vzdelani, vztahoch, v praci, v comkolvek.
Načo dvojizbak úplná zbytočnosť, keď ste študenti a len dvaja, hojne bude stačiť jednoizbak na prespatie
Ovocne sady pri letisku okolo 700
https://reality.bazos.sk/inzerat/189005096/1-iz...
@anonym_47a704 to je byvanie ako za trest aj lokalita aj prostredie aj vsetko 🙈
@anonym_08fd72 v takom Brne to zas luxus nieje. Intrak 245 pred 3 rokmi-2/2 v bunke . 2i byt najom 600e.
@natalka13 ale oni idú do Bratislavy a nie do Brna. V Bratislave priemerný intrák nestojí 245€. Teda doštudovala som 3 roky nazad a také ceny bežne neboli. Možno sa to zmenilo.
@anonym_47a704 to je byvanie ako za trest aj lokalita aj prostredie aj vsetko 🙈
@milanemila no ked sme v leveli, ze studenti si budu vyberat lokalitu, nechcu intrak, zdielana izba malo, jednoizbak malo, fuj lokalita. Lokalitu nech si vyberaju ked si budu moct priplatit za centrum mesta. Mozno maju prachatych rodicov alebo pracu vybavenu kazdy za 2000 eur mesacne, tak potom ano, nech vyberaju a preberaju
@barka1 chcu byvat slusne a spolu - to sa predsa nevylucuje s financnou gramotnostou, prave naopak. Nauci ich to hospodarit, pracovat s realnymi cenami za byvanie, prijmami a vydavkami. Mozno sami o pol roka usudia, ze je to pre nich nakladne a budu hladat ine moznosti. Ale nevidim na tom nic zle, ze chcu urcity standard, pokial si ho vedia zafinancovat. Nerozumiem tomuto tvojmu (a vlastne nielen tvojmu) postoju, ze su mladi, tak nemaju mat naroky a maju sa uskromnit. Toto si niektori v sebe potom nesiete cely zivot, len ohnut chrbat a suchat nohami a tak to tu aj vyzera 🤷♀️
Nech maju vysoke naroky a nech makaju na tom, aby ich dosiahli - ci v byvani, vzdelani, vztahoch, v praci, v comkolvek.
@sissy27 a co je "neslušné" na zdielani dvojizbaku s inym parom?
Opakujem znovu - 2i byt pre studujuci par je zbytocny luxus. Ano, ked na to maju, tak kludne. Ale ak si na to maju zarabat sami, tak nech si to radsej rozmyslia. A o tom je financna gramotnost. Samostatne hospodarit sa dá naučit aj inak, než že budu bývat sami.
A teda neviem, dnešní mladí su fakt ini...my sme si kedysi dost užívali byvanie na intraku aj sdielane byvanie. Bezstarostne studentské časy, ktoré sa už nikdy nezopakuju.
A ja nechápem tvoj postoj... Chciet všetko hned, teraz, okamžite. Najlepšie, nech to zafinancuju rodičia...alebo sa zodrat a makat už v studentskom veku až do dochodku? To je fakt lepšie?
@sissy27 a co je "neslušné" na zdielani dvojizbaku s inym parom?
Opakujem znovu - 2i byt pre studujuci par je zbytocny luxus. Ano, ked na to maju, tak kludne. Ale ak si na to maju zarabat sami, tak nech si to radsej rozmyslia. A o tom je financna gramotnost. Samostatne hospodarit sa dá naučit aj inak, než že budu bývat sami.
A teda neviem, dnešní mladí su fakt ini...my sme si kedysi dost užívali byvanie na intraku aj sdielane byvanie. Bezstarostne studentské časy, ktoré sa už nikdy nezopakuju.
A ja nechápem tvoj postoj... Chciet všetko hned, teraz, okamžite. Najlepšie, nech to zafinancuju rodičia...alebo sa zodrat a makat už v studentskom veku až do dochodku? To je fakt lepšie?
@barka1 kazdy ma ine naroky, ine potreby a ine hranice. Ze tebe vyhovoval intrak so spolocnymi toaletami a sprchami alebo sa delit o zivotny priestor s cudzimi ludmi a znasat ich maniere alebo sa naopak obmedzovat v tych svojich este neznamena, ze to musi vyhovovat vsetkym. Mimochodom, mnoho tych intrakov nezazilo ziadne zlepsenie odkedy si tam byvala ty a vyzera to tak, ze to bolo pekne davno 🤷♀️
A co take strasne chcu podla teba “vsetko a hned” ? Normalne byvanie, ktore si hodlaju sami financovat? Ved ty im na to prispievat nebudes, ani od nikoho nepytaju, tak co ta z toho zuby bolia?
@autorka ach ale mate veľké oči a ružové okuliare 😁😁 vychodniarska mladicka naivita, ja som daco, v Bratislave sa zomna poseru a daju mi co chcem! 😂
Prenájmy idú momentálne rýchlo v Bratislave, obzvlášť dvojizbaky. Dá sa nájsť aj za dobrú cenu ale vždy je veľký záujem a ťažko ho získať, ja prenajímam dvojizbak za 600€ (nie v pôvodnom stave s babkinym nábytkom) ale v podunajskych biskupiciach. Staré mesto Ružinov začiatok Petržalky sú tie ceny najvyššie, najlepšie ceny sú vlčie hrdlo a Vrakuňa asi 😊 držím palce
@anonym_autor vieš čo reálne to je. Kamarát má v prenájme dvojizbak v Ružinove za 550 s energiami a ma ho len od októbra a je komplet prerobený. Ale takéto ceny to sú proste výnimky ale ak budeš pozerať inzeráty každý deň tak možno budete mať šťastie.
Skôr by som počítal 700€.
Moja sestra bývala v takomto type bytu v medzi rokmi 2017 - 2021: https://www.facebook.com/groups/244053712641809... . Nebývala presne v tomto byte, ale v dispozične rovnakom byte a v tej lokalite. V tom čase tam boli najlacnejšie podnájmy v BA a platila 450€. Už ceny stúpli poriadne aj tam, ako je vidieť z toho inzerátu. V čase, keď tam sestra bývala, už pracovala na TPP. Predtým bývala päť rokov na vysokoškolskom internáte, pretože aj keď popri VŠ brigádovala, nebolo v jej finančných možnostiach, aby si zaplatila podnájom. Nechcela zostať bez peňazí, keď by zaplatila podnájom.
@autorka ach ale mate veľké oči a ružové okuliare 😁😁 vychodniarska mladicka naivita, ja som daco, v Bratislave sa zomna poseru a daju mi co chcem! 😂
@galadriel90 prosim? Ak ste si prišli kopnúť je mi vás ľúto a závidím vám, že nemáte iné problémy. Bol by rozdiel keby sme z Bystrice? Ubližuje vám moje rozhodnutie nejako alebo prečo potom toľko zla?
A zároveň chcem veľmi pekne poďakovať všetkým, ktorí nám slušne a milo rádia, veľmi si to vážim 🥰
@galadriel90 prosim? Ak ste si prišli kopnúť je mi vás ľúto a závidím vám, že nemáte iné problémy. Bol by rozdiel keby sme z Bystrice? Ubližuje vám moje rozhodnutie nejako alebo prečo potom toľko zla?
@anonym_autor nie nebol, a ja mam svoje vš časy už za sebou, dokonca som študovala na východe, ale aj neskor, som sa stretla s presne takými ľuďmi ako ste vy. Len som vám napísala realitu ktorá je bohužiaľ krutá, ale je to tak
My prenajímame 3 i za 650 eur v Raci, je to pod trhovú cenu, ale nezvyšovali sme nájomníkom. Pre nás je podstatne, že platia na čas a nie sú s nimi problemy. Byt je na 1. Poschodí, veľmi slušná bytovka, starsia rekonstrukcia, ale stále moderný a slušný byt s vybavením ako umyvacka a pod., dvoma balkónmi atd
@anonym_19cb47 rodičia budú platiť rovnakú čiastku, ako by platili za internát, zvyšok si budeme platiť my.
@anonym_autor našich susedov dcéra tak začala štúdium s priateľom v 2 izbovom byte, platili 860 €. Po prvom polroku odišli na internát .
@dadis presne tak, život na intaku má svoj šmrnc, také čaro mladosti, veselosti...Už vidím, ako sa kocka toci okolo sporáka, jazde prádlo do práčky, behá s mopom po byte a nesie domov nákup, cestou z brigády. A to sa treba ešte niečo poucit. No čo je toto za život? Presne kvôli tomu by som nešla do takého bývania.
@anonym_autor nie nebol, a ja mam svoje vš časy už za sebou, dokonca som študovala na východe, ale aj neskor, som sa stretla s presne takými ľuďmi ako ste vy. Len som vám napísala realitu ktorá je bohužiaľ krutá, ale je to tak
@galadriel90 ľuďmi ako som ja? Aký som človek, počúvam?
@barka1 kazdy ma ine naroky, ine potreby a ine hranice. Ze tebe vyhovoval intrak so spolocnymi toaletami a sprchami alebo sa delit o zivotny priestor s cudzimi ludmi a znasat ich maniere alebo sa naopak obmedzovat v tych svojich este neznamena, ze to musi vyhovovat vsetkym. Mimochodom, mnoho tych intrakov nezazilo ziadne zlepsenie odkedy si tam byvala ty a vyzera to tak, ze to bolo pekne davno 🤷♀️
A co take strasne chcu podla teba “vsetko a hned” ? Normalne byvanie, ktore si hodlaju sami financovat? Ved ty im na to prispievat nebudes, ani od nikoho nepytaju, tak co ta z toho zuby bolia?
@sissy27 Ja som uplne za to, istbyvat do prenajmu, ale nie v pripade, ak si to ich rodicia nemozu dovolit platit. Lebo brigadovat na to, aby spolu mohli byvat je zbytocny stres. Nech brigaduju, aby si mohli studenstky zivot uzit.. a nie, aby sedeli "doma".
@galadriel90 ľuďmi ako som ja? Aký som človek, počúvam?
@anonym_autor mladý, neskúsený, nezrely a naivný žeby? 🤷 Prd ste zažili, život a jeho problémy vám len začínajú, radšej ako vyskakovať do mňa, prečítajte si komentare žien tu,zamyslite sa nad svojimi veľkymi očakávaniami, uberte z nárokov, uskromnite sa, a začnite si hľadaj aj brigádu. Pretože veľmi rýchlo zistite, ako to naozaj je
@sissy27 Ja som uplne za to, istbyvat do prenajmu, ale nie v pripade, ak si to ich rodicia nemozu dovolit platit. Lebo brigadovat na to, aby spolu mohli byvat je zbytocny stres. Nech brigaduju, aby si mohli studenstky zivot uzit.. a nie, aby sedeli "doma".
@dadis pozri, mozno su introverti, ktorym byt doma vyhovuje. Nech sa zariadia podla seba, ved sa nejdu upisat diablovi, vyskusaju ake to je a mozno budu spokojni a stastni, alebo zistia, ze im to nevyhovuje a vymyslia nieco ine.
Ja mam dceru vysokoskolacku a vela jej spoluziakov, co boli prvy rok na intraku, islo potom radsej do podnajmu vo dvojici. A nemaju problem to financne utiahnut a aj si uzit studentsky zivot, takze take nerealne to nebude.
@anonym_autor mladý, neskúsený, nezrely a naivný žeby? 🤷 Prd ste zažili, život a jeho problémy vám len začínajú, radšej ako vyskakovať do mňa, prečítajte si komentare žien tu,zamyslite sa nad svojimi veľkymi očakávaniami, uberte z nárokov, uskromnite sa, a začnite si hľadaj aj brigádu. Pretože veľmi rýchlo zistite, ako to naozaj je
@galadriel90 je mi vás ozaj ľúto

@barka1 neskromne poziadavky a velke oci?? Akoze len preto, ze su studenti, tak nutne musia byvat tak ako ty povies? Ved ked si to vedia zaplatit, tak nech byvaju aj vo vile pod slavinom.
@alkoholik no a?