icon

Kam umiestniť dieťa v Bratislave počas práce?

11. dec 2025

Ahojte ženy, radšej píšem pod anonymom lebo tu mám známe a nie je mi príjemné verejne riešit zlú finančnú situáciu. S manželom sme posledné mesiace ale že brutálne natesno s peniazmi. Tak že do 3-4 eur deň pred výplatou. Manželovi už dost dlho nezvýšili výplatu, má veľmi skúpe vedenie a doslúžilo nám zariadenie v domácnosti, takže máme pôžičku. Tie splátky urobili ten rozdiel, lebo dovtedy sme si vedeli aj trošku odložiť. Máme dcéru, ktorá bude mat 01/2026 dva roky. Ja viem že pomôže, keď nastúpim do práce, aj keby len na pol úväzka, ale neviem si predstaviť čo s dcérou. Sme z BA, jasle sú tu len súkromné (aspoň ja neviem o nejakých iných), opatrovateľka tiež neprichádza do úvahy. Pracovné miesto mám držané a viem ho robiť aj formou HO, ale doma by som dcéru inak ako rozprávkami fakt nezabavila a príde mi šialené, že kým by som si odrobila, tak ona by sedela 4-5 hodín na gauči a pozerala rozprávky.. Akože zahrá sa aj inak tak na hoďku sa vie sústrediť ale je veľmi živá a zvedavá a rušila by ma (som HR a robievam pohovory primárne). Z rodiny neviem nikoho poprosit, moja mama je v zahraničí, manželova pracuje, a moji starí rodičia majú cez 85, takže tade cesta tiež nevedie. Preto zvažujem nejakú inštitúciu/škôlku/jasle kde mi dcéru vezmú aj ako 2ročnú a nebudem platiť 500-600 eur mesačne... Asi som naivná, ale fakt viem že potrebujeme túto situáciu riešiť a teda mojou otázkou na vás žienky je, či mi viete poradiť či existuje nejaké miesto v BA, kde by som vedela dcérku prihlásiť. Veľmi pekne ďakujem za vaše rady/nápady.

Strana
z4
belllinka
11. dec 2025

@anonym_autor ved rodicak ti ostane a z neho zaplat sukromnu skolku.

anonym_d27156
11. dec 2025

rob vtedy ked bude muz doma .. alebo vikendy a nech sa stara on ...

pribinak
11. dec 2025

Manžel si nehľadá inú prácu? Ty? Asi len cez vikendy

anonym_5ba913
11. dec 2025
@anonym_d27156

@anonym_d27156 no nie v kazdej robote si moze zvolit cas, kedy bude robit, aj ked z domu.

anonym_d27156
11. dec 2025
@anonym_5ba913

@anonym_d27156 no nie v kazdej robote si moze zvolit cas, kedy bude robit, aj ked z domu.

@anonym_5ba913 lenze ona nepise ci moze alebo nie ..alebo ci moze zmenit pracu ta aby pracovala kym bude on doma.. takze tisko-aj toto je jedno z rieseni 😉

anonym_089a69
11. dec 2025

@anonym_autor skus sa opytat v klasickej skolke , aj ked v BA moze byt problem, neviem nepoznam. Ale u nas na strednom slovensku niektore skolky beru aj 2 rocne deti ked je samozrejme kapacita

anonym_b763f1
11. dec 2025

@anonym_autor ahoj, v prvom rade je dcéra ešte mala.
Manžel má prácu, ale perspektíva zvýšenia platu nízka
Riešila by som zmenu práce u manžela , nech zarobí viac a ty ostaneš doma do septembra. Tam máš vyššiu šancu , že nájdete škôlku.
Alebo jednoducho nejaká brigáda u manžela navyše

anonym_5ba913
11. dec 2025
@anonym_d27156

@anonym_5ba913 lenze ona nepise ci moze alebo nie ..alebo ci moze zmenit pracu ta aby pracovala kym bude on doma.. takze tisko-aj toto je jedno z rieseni 😉

@anonym_d27156 precitaj si uvodny prispevok poriadne. Sama pise, ze ju musi niekam dat, aby ju nerusila pri praci. Takze keby si mohla vybrat, vyberie si. Tu riesi to, ze doma s dietatom pracovat nemoze

anonym_d27156
11. dec 2025
@anonym_5ba913

@anonym_d27156 precitaj si uvodny prispevok poriadne. Sama pise, ze ju musi niekam dat, aby ju nerusila pri praci. Takze keby si mohla vybrat, vyberie si. Tu riesi to, ze doma s dietatom pracovat nemoze

@anonym_5ba913 ale moze si najst inu pracupripadnebrigadu na vikend -takze citaj aj ty co pisem 😉

neviem_123
11. dec 2025

Ahoj, a nejaka vs studentka by nebola riesenim? Mozno by to vyslo menej ako jasle. Pripadne nejaka ina mamina na rodicaku? Ze by sa postarala aj o tvoje a dohodli by ste sa na odmene…

liz_lemon
11. dec 2025

ved existuju aj statne jasle
tu je zoznam jasli v BA, a su tu aj statne https://www.modrykonik.sk/vychova/jasle-bratislava/

anonym_4253ec
11. dec 2025
@liz_lemon

ved existuju aj statne jasle
tu je zoznam jasli v BA, a su tu aj statne

@liz_lemon všetko sukromne, pod 500 eur nepojde

anonym_ea2cf7
11. dec 2025

@anonym_autor mali sme to podobne, riešili sme to tak, že manžel si našiel ešte jednu prácu na víkendy, nakoľko ja som tu možnosť HO nemala a tiež sme nemali komu nechať postrážiť.

anonym_6572a1
11. dec 2025
@neviem_123

Ahoj, a nejaka vs studentka by nebola riesenim? Mozno by to vyslo menej ako jasle. Pripadne nejaka ina mamina na rodicaku? Ze by sa postarala aj o tvoje a dohodli by ste sa na odmene…

@neviem_123 študentke by som určite nezverila dieťa na toľko hodín a iná mamička na MD je dobrým riešením, kým neochorie jej dieťa.
@anonym_autor normálne by som nastúpila do práce a dieťa do jasieľ, veď budeš mať aj rodičák aj plat, aj keď zaplatíš súkromné jasle, budeš mať stále viac, ako teraz, nie? A prepáč, ale manžel si v BA nedokáže nájsť lepšie platenú prácu? Tak nech si k tej terajšej ešte zoberie brigádu, veď toto je dočasná situácia, na nejaký rok a pol, možno dva, možno ani toľko nie, kým dieťa pôjde do štátnej materskej školy

anonym_49f874
11. dec 2025

Jedine jasle zaplatiť z rodicaka. Nic iné nevyspekulujes

belllinka
11. dec 2025
@anonym_b763f1

@anonym_autor ahoj, v prvom rade je dcéra ešte mala.
Manžel má prácu, ale perspektíva zvýšenia platu nízka
Riešila by som zmenu práce u manžela , nech zarobí viac a ty ostaneš doma do septembra. Tam máš vyššiu šancu , že nájdete škôlku.
Alebo jednoducho nejaká brigáda u manžela navyše

@anonym_b763f1 takze manzel sa ma zodrat a ist z roboty do roboty a vobec netravit cas so svojim dietatom, len aby ona mohla sediet doma? 🤦‍♀️

anonym_b763f1
11. dec 2025
@belllinka

@anonym_b763f1 takze manzel sa ma zodrat a ist z roboty do roboty a vobec netravit cas so svojim dietatom, len aby ona mohla sediet doma? 🤦‍♀️

@belllinka áno, môže si manžel nájsť lepšie platenú prácu alebo brigádu navyše. Je to dočasný stav, kdež to radšej , nech malé dieťa , ktoré čerstvo dovŕši 2 roky bude s cudzími ľuďmi v jasliach alebo opatrovateľkou , keď môže byť s matkou

sissy27
11. dec 2025

@anonym_autor ved kolko je rodicak? Okolo 400€, jasle 500-600€, tak hadam tvoj plat na pozicii HR v BA nebude 600€ aby sa ti to neoplatilo.

beata_k
11. dec 2025
@anonym_d27156

@anonym_d27156 Cez vikend pohovor robit nemoze, ani vecer ked sa muz vrati z prace.

anonym_b4b6c1
11. dec 2025
@anonym_d27156

@anonym_d27156 čítanie s porozumením nič? Nula bodov? A ešte si oprsklá, že tíško?? Jasne autorka píše, že robí HR a primárne pohovory, tak tie asi nebude robiť po večeroch a cez víkendy, nie?? 🤦‍♀️
Ty ,,tiško”🤦‍♀️

beata_k
11. dec 2025

@anonym_autor Muz si musi najst lepsie platenu pracu. To kvoli comu tam ostava? Kvoli kamaratom? A ty mas dat dieta do jasli?
Este ti napisem z praxe. Poznam jednu HR na 3/4 uvazok. Vies kolko robi? Ako na plny uvazok. Nik jej nerozdelu pracu na 3/4. A dobre vies, ze prehrabat sa CV aj ked s filtrom, tak to nie je praca na 4-5 hodin. Ja vidim cestu v manzelovej praci. Nie dalsiu, ale lepsie platenu.

anonym_d6d29e
11. dec 2025

Každý má iné možnosti a iné preferencií. Ja by som sa nedokázala pozerať, že sa muž zoderie ,.mukluje v debilnej práci za pár grošov a uteká do ďalšej.
Dala som do zariadenia dieťa 3-4m pred dovŕšením druhým narodením lebo som musela. Nastala situácia aká nastala a peniaze bolo treba. V tej dobe o HO sa dalo asi iba snívať a nástupom do práce som stratila aj rodičák.(V tej dobe bol iný zákon) Mužovi sa podarilo nájsť inú prácu. Aj tak bral dva krát ročne na mesiac brigádu, aby sme vedeli dať niečo bokom.
Verím, že v BA sú oveľa lepšie možnosti ako sme mali mi v RS

vilma7
11. dec 2025

Skus nájsť nejakú mamu s dieťaťom v podobnom veku a ta by si mohla privyrobiť a strážiť aj tvoje.

deedol
11. dec 2025

Skus pogooglit coworking, v niektorych rod centrach funguje. Aspon pol uvazok by si mozno dala

belllinka
11. dec 2025
@anonym_b763f1

@belllinka áno, môže si manžel nájsť lepšie platenú prácu alebo brigádu navyše. Je to dočasný stav, kdež to radšej , nech malé dieťa , ktoré čerstvo dovŕši 2 roky bude s cudzími ľuďmi v jasliach alebo opatrovateľkou , keď môže byť s matkou

@anonym_b763f1 takze to, ze dieta nebude s matkou uz vadi, ale to, ze s otcom uz nebude vobec, to uz nevadi, ano? 😂 Mozu sa napriklad aj vymenit, otec ostane doma a zena si najde lepsie platenu pracu.

anonym_cf9339
11. dec 2025

@anonym_autor ked je dieta narodene v januari tak by slo v septembri uz aj tak do skolky nie? Tak zatial na 8 mesiacov sukromne jasle alebo skusit aj statne mozno sa postasti a ty sa normalne vrat do prace na plny uvazok. Ked ste na tom takto zle financne tak je priorita sa zabezpecit financne a vytvorit si rezervu. A dceru mozes potom brat z jasli aj napr v okoli obeda ak ti to pracovna doba nejako dovoli a venovat sa jej zvysok dna.

a0
11. dec 2025
@sissy27

@anonym_autor ved kolko je rodicak? Okolo 400€, jasle 500-600€, tak hadam tvoj plat na pozicii HR v BA nebude 600€ aby sa ti to neoplatilo.

@sissy27 rodičák bezproblemov pokryje celé jasle. RP je 500 + prídavky.

Reálne to tu čítam a čítam a stále nerozumiem, prečo tie ženy nevedia základy matematiky. Ak v práci zarobím 1000€ + rodičák 500€ a jasle stoja 600€. Tak som stále v pluse 900€. Akože tu ozaj nie je o čom😅

anonym_a3f314
11. dec 2025

Ja tiez absolutne nerozumiem tejto dileme. Ste natesno, no tak jasle (mas predsa rodicak + pridavky) a Ty normalne pracujes, takze mas svoj normalny plat. Kde je aky zadrhel? Naozaj uplne uprimne a bez rypania - nerozumiem @autorka.

petamich
11. dec 2025

V BA su aj statne jasle a ak by nie, tak napr. nasa skolka berie aj mladsie deti od 2 rokov, aj pocas roka, ak maju volne, aj na pol dna a aktualne maju este relativne priaznivu cenu v porovnani s inymi skolkami. Pobocku maju v Ruzinove a Petrzalke https://www.kidsparadise.sk/

bolarazjedna
11. dec 2025

Manžel má nárok na 28tyzdnov narok na orcovsku dovolenku a využiť to közé do 3 rokov dieťaťa. Ak ste ešte nevyužili túto možnosť, ha by som zvolila tuto možnosť - otec na materskú, stačí mesiac dopredu oznámiť zamestnávateľovi, dostane 75%hrubeho platu, čo je takmer akoby chodil do práce, a ty môžeš pracovať na celý úväzok.

Strana
z4