Kde diagnostikujú autizmus u dospelých?
Dobrý deň,
Mám 25 rokov a už dlhšie mám podozrenie ,že by som mohla mať autizmus. Má ho aj moja sestra.
Keď som sa pýtala obvodného lekára vysmial ma a povedal mi ,že si mám niečo násjť na internete ale autizmus podla neho určite nemám.
Chcem sa touto formou opýtať či náhodou neviete niekto o niekom kto diagnostikuje autizmus aj u dospelých (idealne v BA s termínom aspoň tento rok).
Ďakujem krasne každému za odpoveď
Skús Clinika Calma.
Ale čo si od toho sľubuješ? Si dospela, nie si dieťa.
ja som bola v dospelosti pred par mesiacmi v ADEPT v ziline z ba ta tam hodi vlak a je to par krokov od vlakovej stanice, za mna super pristup a hned som vedela vysledok. a terminy maju veli dobre, vies sa objednat cez net + mailom ak chces prednostny termin
ja som bola v dospelosti pred par mesiacmi v ADEPT v ziline z ba ta tam hodi vlak a je to par krokov od vlakovej stanice, za mna super pristup a hned som vedela vysledok. a terminy maju veli dobre, vies sa objednat cez net + mailom ak chces prednostny termin
@kacena4 dakujem <3
@kacena4 si autista?
@kacena4 koĺko ťa to stálo? myslím že Hreusová si dala celkom dobre zaplatiť...
@n_ a ako sa to u teba prejavuje, preco si myslis ze ho mas?
@luxus10 od malicka mam problem hlavne v socialnych situaciach naozaj ze som bola ticho s nikym sa nerozpravala aj teraz kym nemusim ist do prace z domu nevychadzam. Taktiez mam od malicka problem s jedenim (jem stale to iste do okola, mam averzie voci texturam a pod.) mam rada svoj klud takze v obchodoch mam dost problem kvoli hluku a svetlam. Ked pridem po dlhom dni z prace musi byt zhasnute televizor potichu inak som strasne nervozna. Taktiez mam momenty kedy som uplne neverbalna. Naucila som sa ked naozaj musim komunikovat s ludmi no ked nemusim vyhybam sa tomu. Taktiez problem s urcitymi texturami (napr deky, latky) problem so silnymi vonami atd.
@deti95060810 co som teraz pozerala tak 170€ si pytaju a najblizsi datum 5.1.2026 🫣
@luxus10 od malicka mam problem hlavne v socialnych situaciach naozaj ze som bola ticho s nikym sa nerozpravala aj teraz kym nemusim ist do prace z domu nevychadzam. Taktiez mam od malicka problem s jedenim (jem stale to iste do okola, mam averzie voci texturam a pod.) mam rada svoj klud takze v obchodoch mam dost problem kvoli hluku a svetlam. Ked pridem po dlhom dni z prace musi byt zhasnute televizor potichu inak som strasne nervozna. Taktiez mam momenty kedy som uplne neverbalna. Naucila som sa ked naozaj musim komunikovat s ludmi no ked nemusim vyhybam sa tomu. Taktiez problem s urcitymi texturami (napr deky, latky) problem so silnymi vonami atd.
@n_ a mas aj auto, soferujes?
@deti95060810 co som teraz pozerala tak 170€ si pytaju a najblizsi datum 5.1.2026 🫣
@n_ a ako si na tom s vit. D?
@deti95060810 ja som mala "rychly" termin a tusim 150 som dala
@n_ presne ako pises ja som sa tak tiez citila, mam dg. 2 deti s PAS a nakoniec som sa odhodlala si to dat diagnostikovat aj ja aby som vedela pochopit samu seba a svoje "divne" spravanie. urcite chod nech vies na com si da sa s tym lepsie potom pracovat drzim palceky
@n_ ako sa zmeni tvoj zivot, ak zistis, ze mas nejaku formu PAS? Ono je to jedno - lebo clovek je jedna jednina a uz sama vies, co v zivote neznasas, co mas rada... Takze ak aj mas autizmus, je to vysokofunkcna forma autizmu - si schopna zit v ramci svojich moznosti. Na presnej diagnoze nezalezi, je pre zivot nepodstatna.
@kaktusik007 lebo niektori ludia maju chut na sebe pracovat a posuvat sa vpred. K tomu ich dovedie len poznanie seba sameho. A potom su tu ludia ako ty. Tzv zmierovaci - naco ti to uz len bude, zi ako vies…taky zbytocny nazor dost..
@lentilka do by zaujimalo aj mna, co ma D vitamin a soferovanie spolocne s auti 🙂
@basulaak evidentne nerozumies problematike. Chut na sebe pracovat a posuvat sa vpred nema absolutne nic s oficialnym zdiagnostikovanim cohokolvek. Vychadzam prave z toho, ze ona sa pozna. Autizmus ma velmi vela foriem a ak by som chcela, nasla by som istu formu autizmu u takmer kazdeho - diagnosticke testy mam k dispozicii. Ja som vsak toho nazoru, ze nie je dolezite kto ma aku diagnozu. Som za klasicky, individualny pristup. Nad @kacena4 som sa pozastavila, viac menej ako vtip, kedze viem ze studuje / uz vystudovala nieco podobne ako studujem ja - specialnu pedagogiku. A ja zrovna mam zameranie aj prave na autizmus, ked sme uz u toho. A prave preto som toho nazoru, ze "normalny" dospely jedinec NEPOTREBUJE mat diagnostiku - lebo vie, ze je funkcnym autistom a vie co mu dobre robi a co nie. Ak to chce ako zaujimavost sam pre seba - v poriadku. Ale iny zmysel ta diagnostika naozaj nema a pre dospeleho jedinca, ktory bezne funguje v spolocnosti, je realne zbytocna.
@basulaak evidentne nerozumies problematike. Chut na sebe pracovat a posuvat sa vpred nema absolutne nic s oficialnym zdiagnostikovanim cohokolvek. Vychadzam prave z toho, ze ona sa pozna. Autizmus ma velmi vela foriem a ak by som chcela, nasla by som istu formu autizmu u takmer kazdeho - diagnosticke testy mam k dispozicii. Ja som vsak toho nazoru, ze nie je dolezite kto ma aku diagnozu. Som za klasicky, individualny pristup. Nad @kacena4 som sa pozastavila, viac menej ako vtip, kedze viem ze studuje / uz vystudovala nieco podobne ako studujem ja - specialnu pedagogiku. A ja zrovna mam zameranie aj prave na autizmus, ked sme uz u toho. A prave preto som toho nazoru, ze "normalny" dospely jedinec NEPOTREBUJE mat diagnostiku - lebo vie, ze je funkcnym autistom a vie co mu dobre robi a co nie. Ak to chce ako zaujimavost sam pre seba - v poriadku. Ale iny zmysel ta diagnostika naozaj nema a pre dospeleho jedinca, ktory bezne funguje v spolocnosti, je realne zbytocna.
@kaktusik007 ale to je to ze niesom funkcny clovek.Ludia ocakavaju ze som normalna tak ma tak beru ale to sa mentalne ani fyzicky zvladnut neda. A nie nenasla by si na kazdom nejaku formu autizmu. To ze maju ludia podobne skusenosti ako ludia s autizmom neznamena ze maju formu autizmu. Autizmus je spektrum ale intenzita tohto spektra nieje porovnatelna s “normalnou” osobou. Nevies si asi predstavit ake to je mat nieco taketo. Ty to vidis tak ze nepotrebuje lebo tebe by to nic nedalo. Mne to ak uz nic doda pocit toho ze niesom divna a moje spravanie je vysvetlitelne. Mozno sa nebudem vidiet tak ako ma ludia cely zivot opisuju (divna,drza atd). Tieto reakcie su podla mna kus ubohe. Clovek aj s nizsim levelom autizmu pocituje veci rovnako ako niekto s vyssim levelom no bohuzial vie to lepsie skryt. Takze to ze ty vidis ze nam diagnozu netreba no podla mna to urcite ludom pomoze. Ja napriklad bez mojho partnera neviem fungovat ale bohuzail nemoze so mnou chodit vsade aj ked potrebujem doprovod.
@luxus10 Ako súvisí šoférovanie a vitamín D s autizmom?
@lentilka su autisti, dospeli, kt. soferuju, ale robi im problem napr. rychla jazda, napr. rychlosti 90-130 km/h, ze oni prejdu z bodu A do bodu B ,ale vyrazne pomalsie, nestihaju, resp. robi im zle pri vyssich rychlostiach vnimat okolity priestor, znacky, premavku...preto som sa chcela autorky opytat, ako to ma ona...
a vit. D vo vseobecnosti ovplyvnuje celu nervovu sustavu...a vela dalsich procesov...tak ci autorka vidi nejaky rozdiel, ked ho ma malo a ked ho ma viac...
@kaktusik007 nesuhlasim. Ale hadat sa nejdem mas pravo mat si svoju pravdu. Ak ma niekto napr celozivotne problem naviazat ci udrzat dobre vztahy a je nediagnostikovany autista, je dost smutne sa s tym zmierit alebo sa snazit silou mocou zmenit aby som sa zapacila druhym a sla proti sebe. Diagnostika autizmu by mi dala odpoved ako nato..
@luxus10 nie nikdy som necitila rozdiel. No vela ludi s autizmom ma nizsiu hladinu vit D a zeleza taktiez maju hypermobilne klby ( to tiez mam). Myslim si ze to ide ruka v ruke (samozrejme nie vzdy)
@basulaak samotna diagnostika by ti tu odpoved nedala - ak by si pocitovala ze autista si, tak si to potom takto vysvetluj - ale dokaz v podobe diagnozy k tomu fakt nepotrebujes.
@n_ nie som autista, ale mam IQ vyrazne inde ako vacsina populacie - takze si naozaj viem predstavit, co prezivas, lebo ja tiez som mimo priemer. AVSAK - samotna diagnostika nadpriemerneho IQ so mnou nespravila nic, stacilo prijat fakt, ze to takto je - a zacat sa podla toho spravat a prestat riesit, ze som ina. Samotna "diagnoza" je mi na dve veci a je uplne nepodstatna. Takto to bolo myslene. Proste ked mas pocit, ze si autista a takto sa vnimas - nastuduj si veci okolo toho. Riad sa tym, co robi tebe dobre. Ale proste diagnozu v papieroch fakt nepotrebujes, ci si myslis, ze ini ludia k tebe zmenia pristup??? nezmenia, musis si to zrovnat u seba v hlave.
@luxus10 nie nikdy som necitila rozdiel. No vela ludi s autizmom ma nizsiu hladinu vit D a zeleza taktiez maju hypermobilne klby ( to tiez mam). Myslim si ze to ide ruka v ruke (samozrejme nie vzdy)
@kaktusik007 IQ máš vyššie, ale s tým súvisí nižšie EQ a hlavne to ako si presadzujes svoj názor.Chce ist, nech ide môže byť len hypersenzitivna
@n_ hypermobilne kĺby nemajú nič s auti spektrom.Ak ta ľudia považujú za divnu a drzu možno si iba priama to často robia aspergeri nevies to slovne zaobaliť.Ak s tým budeš chcieť pracovať a raz pôjdeš k psychologicke bude sa tá pýtať kto ťa diagnostikoval a s akým výsledkom.Kvoli práci a vzťahu to má význam vedieť.
@kaktusik007 prave ze nie je to tak, cely zivot sa clovek trapy vidi ze je iny psychika je svina a vela veci prezivam uplne inak ako zdravi ludia a chcela som mat potvrdene ze ano je to tato dg. co sa aj potvrdilo a nasledne mam omnoho menej stresu lebo ked vidim ze nieco nie je tak ako ma byt viem si to logicky vysvetlit ze je to prave tou dg a netrapim sa zbytocne - tazko sa to vysvetluje ale to ze je clovek funkcny v spolocnosti nic nemeni na tom ze moze mat koopu "problemov" ktore sa vsak snazi riesit za pochopu a pracovat na zlepseni - to len taky vykrik do tmy 🙂
Calma, Adept, Ambulancia klinickej psychologie- Skolska 66- Trencin

@n_ ako sa zmeni tvoj zivot, ak zistis, ze mas nejaku formu PAS? Ono je to jedno - lebo clovek je jedna jednina a uz sama vies, co v zivote neznasas, co mas rada... Takze ak aj mas autizmus, je to vysokofunkcna forma autizmu - si schopna zit v ramci svojich moznosti. Na presnej diagnoze nezalezi, je pre zivot nepodstatna.