icon

Kde diagnostikujú autizmus u dospelých?

n_
7. júl 2025

Dobrý deň,
Mám 25 rokov a už dlhšie mám podozrenie ,že by som mohla mať autizmus. Má ho aj moja sestra.
Keď som sa pýtala obvodného lekára vysmial ma a povedal mi ,že si mám niečo násjť na internete ale autizmus podla neho určite nemám.
Chcem sa touto formou opýtať či náhodou neviete niekto o niekom kto diagnostikuje autizmus aj u dospelých (idealne v BA s termínom aspoň tento rok).
Ďakujem krasne každému za odpoveď

Strana
z2
n_
autor
7. júl 2025
@kacena4

@kaktusik007 prave ze nie je to tak, cely zivot sa clovek trapy vidi ze je iny psychika je svina a vela veci prezivam uplne inak ako zdravi ludia a chcela som mat potvrdene ze ano je to tato dg. co sa aj potvrdilo a nasledne mam omnoho menej stresu lebo ked vidim ze nieco nie je tak ako ma byt viem si to logicky vysvetlit ze je to prave tou dg a netrapim sa zbytocne - tazko sa to vysvetluje ale to ze je clovek funkcny v spolocnosti nic nemeni na tom ze moze mat koopu "problemov" ktore sa vsak snazi riesit za pochopu a pracovat na zlepseni - to len taky vykrik do tmy 🙂

@kacena4 som rada ze aspon niekto to chape

kacena4
7. júl 2025
@n_

@kacena4 som rada ze aspon niekto to chape

@n_ zdravi ludia si vobec nevedia predstavit co vsetko preziva asperger ako sa citi a ako bojuje so spolocenskou situaciou

n_
autor
23. júl 2025
@kacena4

@n_ zdravi ludia si vobec nevedia predstavit co vsetko preziva asperger ako sa citi a ako bojuje so spolocenskou situaciou

@kacena4 ahoj podarilo sa mi ziskat skorsi termin. Chcem sa opytat ako to vysetrenie vyzeralo. Mam prist pripravena aj s niecim ze preco si myslim ze mam autizmus a takto alebo to bude iba nejaky test? Dakujem :,)

kacena4
23. júl 2025
@n_

@kacena4 ahoj podarilo sa mi ziskat skorsi termin. Chcem sa opytat ako to vysetrenie vyzeralo. Mam prist pripravena aj s niecim ze preco si myslim ze mam autizmus a takto alebo to bude iba nejaky test? Dakujem :,)

@n_ ak chodis k dr prines spravy najma neuro psycholog a psychiater

lujza123
23. júl 2025

@kaktusik007 na svoj názor mas samozrejme pravo, ale pre ľudí s neurodiverzitou je diagnóza naozaj veľká úľava a cesta k pochopeniu samého seba aj okolitého sveta.
Nie, niesu naučení žiť v spoločnosti, sú naučení svoju inakosť iba dobre maskovať.

Autorka je pravdepodobne vysokofunkčná autistka, ale to ty z pár viet nemôžeš predsa vedieť kde je na spektre a ako veľmi jej to ovplyvňuje život aj medziľudské vzťahy
Ak ide o mladu zenu ktorá napríklad rozmýšľa nad detmi tak je diagnóza naozaj potrebná, okrem toho ze je autizmu dedičný hormonálne zmeny, stres a nedostatok spánku ju môžu úplne odpáliť.
U vela autistov je často pridružené aj ADHD, opäť ak je takýto človek pod tlakom, v strese nefunguje - co mu môže robit problémy v pracovnom živote, diagnóza a práca so sebou mu môžu veľmi pomôcť

Nehovoriac o tom ze s autizmom prichádzajú aj určite fyzické problémy, náchylnosť k ochoreniam ako epilepsia, gastro problémy, poruchy spánku

Ale túto teóriu isto ako študentka špeciálnej pedagogiky vieš, možno ti chýba iba reálna skúsenosť s ľuďmi ktorý boli diagnostikovaný v dospelosti, čo to pre nich znamenalo

Sama o sebe píšeš že po diagnostike vysokého IQ ti stačilo prijat fakt, ze to takto je - a zacat sa podla toho spravat a prestat riesit, ze som ina. Po diagnostike si to prijala a prestala riešiť ze si iná. Po diagnostike
Takže tá diagnostika až tak zbytočná nebola

n_
autor
23. júl 2025
@kacena4

@n_ ak chodis k dr prines spravy najma neuro psycholog a psychiater

@kacena4 fuha a pokial som nikde nebola tak to vadi?
Alebo teda u psychiatra som bola v 2018 ale to len raz

kacena4
23. júl 2025
@n_

@kacena4 fuha a pokial som nikde nebola tak to vadi?
Alebo teda u psychiatra som bola v 2018 ale to len raz

@n_ nie ak nemas nevadi

Strana
z2