Kto má teraz kiahne?
Zdravim, mam 4,5 rocnu dcerku a rozmyslam, ze by bolo dobre, keby absolvovala ovcie kiahne. Nech to mame cim skor za sebou. Je tu niekto z BA, kto ma kiahne a nakazil by nas?
@pininka1 Práve preto sa očkovanie odporúča aj dospelým - lebo s vysokou účinnosťou chráni pred nákazou. A aj tí, čo nezískali úplnú imunitu mávajú veľmi mierny priebeh. Smutné, že rodičia dajú prednosť preplakaným nociam, rozškriabanej koži a bolestiam pred jednou injekciou. A argumentujú veľmi zriedkavými vážnymi vedľajšími účinkami - už nezohľadnia to, že vážne komplikácie so sebou častejšie prináša samotné ochorenie.
@evaachesa tak si mohol kazdy sam vyhladat aj tieto akoze info dobre len na strasenie. Kazdy ma google ked ma kona.
@evaachesa pasovy opar opakovane nie je vynimocne? Si to napisala ako keby to bolo caste. Tym sa nejdem hadat, ze nie, len ja co som pozerala bolo ze 1x a v extra pripadoch viackrat..ak je pravda ze opakovanie je caste tak o to vacsi dovod ockovat 🫨
Uz cakam ako na ihlach nech mozem dat ockovat deti moje len cakam kym mladsia bude mat 15m nech to dam rovno s mmr a dovtedy nemozem dat starsiu :(
Inac, presne takto sa siria hromadne epidemie kiahni v skolkach ci skolach. Jedna matka si necha vedome nakazit dieta, nasledne ho supne este do kolektivu, ze vsak je este zdrave a predtym ako sa u neho prejavia prve priznaky a prestane chodit do kolektivu nakazi kopec deti a tie nevedomky dalsie a dalsie.
Vdaka jednej "mudrej" matke trpi kopec rodin a deti.
Naša skúsenosť s kiahnami..vo februári mali obe deti kovid, v apríli menší kiahne-priebwh lepšie ako keď ma moraxellu, no starší 7r skončil na týždeň v nemocnici na infekcnom. Mal snáď 1000 vyrážok, všade, opuchy a začervenania klbiv-neskor mal z toho modriny. Vírus mu znizil krvné doštičky a to bol výsledok. Potom mal tak zhodenu imunitu, že sa na nho lepilo všetko. Po skúsenostiach v nemocnici vraj s kiahnami skončí viacej deti hospitalizovaných ako pred pár rokmi. Zrejme to súvisí s prekonaním kovidu a následne zníženou imunitou. Tiež môže byť rozdiel v priebehu u môjho mladšieho a školáka kôli veky. Čím menší tým lepšie...

@patus_2 nie, zatiaľ štúdie hovoria o opaku...v Japonsku sa očkuje od 1988 a účinnosť pri jednodavkovej vakcíne je stále veľmi vysoká. Ak by aj bolo nutné preočkovanie po 30 rokoch, to je akože niečo strašné? 💁 Vieš že po prekoní kiahní sa ti môže v tele aktivovať pásový opar a môže sa ti opakovane vyhadzovať a už sa ho nezbavíš? Bolesti v časti kde sa robí vysev nemusia ustúpiť ani po odznení oparu. Myslím že očkovanie 2-3 x za život je nič ak ochrániš dieťa voči tomuto svinstvu. Myslela som si ešte donedávna že pásový opar sa prejavuje až v dospelosti, no omyl, vraj je už častý aj u detí. Ak máš záujem, mrkni si na instagrame, má tam aj odkazy na štúdie.
A týmto už viac neprispievam, nemám chuť ani čas sa s niekým naťahovať (nemyslím teraz konkrétne teba, ale všeobecne). Kto chce, info si nájde a možno to niekto aj ocení, tak ako ja pred časom keď tu niekto zdieľal tieto informácie. Pekný deň všetkým. 😉