icon

Maďarské dieťa v Bratislave

becky211
28. jún 2022

Ahojte!
Sme rodina maďarskej národnosti, žijeme v Bratislave už dlhé roky. Náš syn má 3 roky a od septembra pôjde do škôlky. Zvažujeme či do slovenskej alebo maďarskej. Doma všetci hovoríme po maďarsky, slovenčinu počuje na ihrisku, v obchode, na úradoch, atď. Sem-tam s ním ja hovorím po slovensky, ale žiaden extrém 🙂 Momentálne vie pozdraviť, vie po slovensky pomenovať niektoré farby, dopravné prostriedky, zvieratká a ešte nejaké náhodné slovíčka, ale to je všetko. Ak sa ho niečo pýtajú po slovensky, zatiaľ nerozumie. Nevie tvoriť vety. Moja otázka je, hlavne na rodičov v podobnej situácii (nie nutne s maďarským jazykom, ale celkovo s cudzím jazykom na Slovensku), či by zapísali dieťa do čisto slovenskej škôlky alebo ak tak urobili, aké mali skúsenosti? Ako rýchlo sa dieťa naučilo po slovensky? Nebolo traumatizované? Ako sa k nemu chovali ostatné deti? Vedel vytvoriť priateľstvá? Vopred ďakujem za odpovede.

P.S. Poznámky typu na slovensku po slovensky si neprosím. Táto otázka je o niečom úplne inom 🙂

pauli_s
28. jún 2022

@h2 Ok, to beriem. Ale narážam aj na tých dvoch kamarátov, že ak sa oni medzi sebou stretnú s nami všetkými, rozprávajú po maďarsky. A oni nie sú Maďari, celé ich generácie žijú na Slovensku už veky, majú maďarskú národnosť. Celkovo mi to príde zbytočné, aby človek, ktorý plánuje žiť na Slovensku, chodí do slovenskej práce a stretáva sa iba so slovákmi nasilu komunikoval po maďarsky.

becky211
autor
28. jún 2022

@pauli_s rozumiem Ti, na čo narážaš. S tými Vietnamkami to bude iné v tom, že možno sa rozprávajú o tebe (možno nie, nechodím k nim na nechty :D ). Avšak v prípade rodič-dieťa určite neohovárajú Teba ani nikoho iného z prítomných. Jednoducho sa rozprávajú, detské veci 🙂 ja tiež chodím stretávať sa s kamoškami - čisto Slovenkami a keď beriem aj syna, so synom hovorím po maďarsky, inak by mi nerozumel :D a ani raz, ani jedna kamoška mi nevytkla, že pred nimi hovorím po maďarsky a nerozumejú mi. Tam ide o rodič+dieťa, nie dieťa+spoločnosť. Avšak chápem, že môžeme mať odlišný názor, plne rešpektujem aj tvôj 🙂

h2
Autor odpoveď zmazal
pauli_s
28. jún 2022

@becky211 Vďaka, ale vidíš, práve pri takýchto príležitostiach by si ho mohla učiť po slovensky, aby si slobodne a bez problémov v budúcnosti mohol vybrať strednú školu akú chce a nebol limitovaný tým, že nevie po slovensky… ak ste ho naučili maďarčinu, tak ho nauč po slovensky tak ako vieš aj ty, čo podľa tvojho prejavu vieš veľmi pekne.

Ale inak na margo toho nášho kamosa, ktorý s ním komunikuje po maďarsky. Ten chlapec po maďarsky rozprávať nechce. Chce hovoriť po slovensky a jeho otec ho núti do maďarčiny. Ale to už je z iného súdka.

anjelikdianka
28. jún 2022

@becky211 My býváme nedaleko košíc a deti chodia do maďarskej školy.Sestra dcéru dala tiež do maďarskej školy ale syna do slovenskej a teraz keď je už v 5.ročníku dosť zaostává v učení lebo nie všetko rozumje po slovensky na hodinách ako nap. matematika,fizika,dejepis....Tam je to už tažšie,lebo okrem školy všade rozprává iba po maďarsky.Kto chce vie sa naučiť slovenčinu aj v maďarskej škole.Moj manžel chodil aj na vysoku školu do Miškolca a napriek tomu super rozprává po slovensky.Ja som tiež chodila do madarskej ZŠ ale na Slovenskú strednu školu.

zmrzlinka2021
28. jún 2022

@pauli_s preco neslusne? cim viac jazykov vies, tym lepsie. Tiez je to ich RODNY JAZYK.
To ze slovaci sa odtrepu do anglicka, narodia sa im tam deti a tie deti ledva splietaju slovencinu - no to je vizitka narodnej identity...

pauli_s
28. jún 2022

@zmrzlinka2021 ich rodný jazyk je slovenčina ak sa narodili na Slovensku… a ich rodičia sa narodili na Slovensku tiež, dokonca aj ich prarodičia… vo väčšine prípadov. Napriek tomu komunikujú po maďarsky a veľa z nich nie je ochotná sa naučiť slovenčinu… Ja poznám veeeelmi veľa ľudí co sa narodili na Slovensku a majú Maďarskú národnosť a 90% z nich si mysli, že sme iba Horná zem Madarska a berú nás ako podradných 😂 stačí sa s nimi dať do hlbšieho rozhovoru a to už počuješ reči o Felvidék. S jedným takým som 6 rokov žila, pochodila som celé južné Slovensko kde mal rodinu, bohužiaľ sa mi títo ľudia odcudzili totálne.

zmrzlinka2021
28. jún 2022

@pauli_s
Nie, materinsky jazyk nie je odvodeny od krajiny, kde si sa narodila, ale od prveho jazyka, ktory si sa naucila a akym jazykom prevazne hovorite v rodine.

Ja som mala vacsinou vzdy dobre skusensoti s madarmi, aj mam ale vsade su aj taki aj hentaki.
Aj na slovensku mame "putinovcom" a predsa nechceme aby niekto odsudil tento narod ako celok.

h2
28. jún 2022

Dievčatá, ak sa neurazíte, vymažem pre istotu svoje príspevky v tejto diskusii. Vďaka za pochopenie.

beata_k
28. jún 2022

@becky211 Aj deti, ktore hovoria iba slovensky rano revu ked idu do skolky. S jazykom to nema nic.

nenne9
28. jún 2022

@becky211 ja nie som mamicka madarskeho dietata, ale postreh ako ucitelka madarskeho dietata na gympli.chalan z madarskej rodiny, velmi zlaty, sikovny, top student.madarska MŠ a ZŠ. Hovori pekne, aj rozumie, ale ma strasny blok, neveri si v slovencine.velmi velmi tazko sa socializuje.je s deckami rad a totalne sa zapaja do sportu, je fakt sikovny.ale nehovori s nimi:( sedi, pocuva a ma problem hovorit.ak ti mozem poradit, daj ju do slovenskej skolky.madarcinu pestujte doma, citaj jej madarske knizky a pustaj napr madarske rozpravky atd. Tak udrzis jej rodny jazyk plus rozvinies dalsi cudzi jazyk - slovencinu. Kazdy jazyk je plus.a to ani nehovorim ze hovorit spisovne uradnym jazykom statu v ktorom zijem je viac nez nutnost. Dalsia vec je, akou madarcinou hovorite?spisovnou?tak to je super.lebo ak je to taka ta archaicka madarskoslovenska zmeska ktorej normalny madar tazko rozumie , tak to je ina vec

becky211
autor
28. jún 2022

@pauli_s materinský jazyk je podľa reči rodičov, nie podľa územie kde sme sa narodili. Preto som aj ja Maďarka a nie Slovenka, hoci som sa narodila na území Slovenska. Áno, to je ďalší extrém už, ktorý si ty teraz opísala, to sú zbytočné blbé reči. Ja som za mier 🙂 vždy hovorím, že skús sa zamyslieť, ak sa napr. odsťahuješ do Nemecka, budeš Nemka? Nie, ostaneš Slovenkou. Narodí sa ti dieťa, bude Nemec? Áno, bude mať štátne občianstvo nemecké (ako ja slovenské), ale to nič nemení na tom, že tvoje dieťa bude Slovák a ja Maďar. Národnosť sa neodvíja od územia, kde sa narodíme/žijeme.

vroni
28. jún 2022

Ja mam podobnú situáciu akurát nie s maďarčinou ale so slovenčinou mimo Sk. Hovorím so svojimi deťmi výhradne po slovensky a je mi úplne fuk, či sú naokolo Slováci, Nemci ci hotentoti. Ale v nijakom prípade by som nedala deti do slovenskej školy. Jednoducho musia ovládať jazyk krajiny (ja to mam ľahšie, lebo je to aj jazyk ich otca), aby mohli využiť kompletnú ponuku krúžkov, voľnočasových aktivít a aj škôl a neboli limitovani mojim jazykom. Takže v tvojom prípade by som určite dala dieťa do slovenskej školy, možno ho pred tým dala do nejakého slovenského (denného) tábora, aby nebol tak úplne hodeny do vody v septembri....

becky211
autor
28. jún 2022

@nenne9 ďakujem pekne. Áno, presne s týmto mala súvisieť moja otázka, či moje dieťa to zvládne psychicky alebo nie. Určite ho chceme naučiť aj po slovensky, len som si nebola istá kedy a akou formou začať. A hovoríme spisovnou maďarčinou aj “archaickou” :D

vreckovka2
28. jún 2022

@becky211 ja som mala v skolke najlepsiu kamosku, ktora nevedela vobec po slovensky. Ale ja som vyrastala v dedine, kde viac ludi hovorilo po madarsky v tej dobe. U nas doma sa hovorilo po slovenku, ale stari rodicia po madarsky vacsinou. Vela som vsak vtedy nerozumela. No a tato moja ksmoska ucila mna po madarsky a ja ju po slovensky. Taketo rozpravanie pol na pol nam ostalo potom celu zakladnu skolu. Chodili sme do slovenskej. Spisovnu madarcinu som sa nikdy nenaucila. Ak planujete ostat na Slovensku, bolila by som slovensku, ak mate bluzsie k Madarsku, tsk madarsku. Poznam aj take aj take pripady. Deti sa v skolje otukaju a dohovoria.

becky211
autor
28. jún 2022

@vroni ďakujem, popozerám sa 🙂

elementissa
28. jún 2022

Ak chcete žiť na Slovensku, tak by bolo fajn ho dať do slovenskej MŠ. Veď si zober, že keby to bolo naopak, keby si bola Slovenka čo žije v Maďarsku, dieťa by si dala do maďarskej škôlky a školy, aby dobre ovládalo jazyk krajiny v ktorej žije. A doma kľudne po maďarsky 🙂 koľko jazykov vieš, toľko krát si človekom 🙂 a bilingválna výchova deťom iba pomôže

jaskolka
28. jún 2022

Určite na slovenskú škôlku a školu. Dieťa sa naučí porozumieť a potom aj hovoriť veľmi rýchlo, jeho mozog je "naprogramovaný" na učenie. Spočiatku bude ukazovať, čo chce a kľudne aj opačná strana (teda učiteľka,ktorá bude určite vopred s tým oboznámená, deti tiež nemajú problém s tým). A postupne jednoducho začne hovoriť aj on v slovenčine. Toto je vlastne najlepší spôsob, ako mať bilingválne dieťa, doma jeden jazyk a v skole druhý

roja01
28. jún 2022

@pauli_s nie je neslusne ucit dieta jazyk navyse. Su rodiny, kde kazdy rodic rozprava na dieta inym jazykom a stari rodicia tiez. Je to dar pre dieta.

adrianap83
28. jún 2022

@becky211 ahoj, mňa len napadlo, že teraz ešte cez leto skúste nejaké detské baby centra, krúžky , kde sa už aj trochu viac dostane k sj hovoriacim deťom a aj inštrukcie budú v sj. Určite to zvládne ☺️ a na Vianoce vám bude koledovať v slovenčine. Možno sa aj zameraj na škôlku ako takú, nech je to kvalitné prostredie, učiteľky nech sa im venujú. Jaj a teraz ma napadlo, skus nájsť teraz cez prázdniny , nejakú študentku na stráženie, možno skôr na " hranie" , aktivity v sj. Nejaká , čo študuje predškolskú pedagogiku, alebo aj už učiteľku
...predsa bude cudzia , inak to od nej prijme a už nebude úplne vyhukany v septembri a bežné pokyny už bude ovládať.

becky211
autor
28. jún 2022

@elementissa nejde o to, či sa má naučiť po slovensky alebo nie. Samozrejme že áno 🙂

Skôr mi ide o to, aby nechodil do škôlky s nechuťou lebo nerozumie alebo že ostatné detičky sa s ním nebudú hrať, atď.

becky211
autor
28. jún 2022

@adrianap83 super nápady, ďakujem pekne! 🙂

h2
28. jún 2022

@becky211 A ešte otázka: syn je prijatý do maďarskej aj slovenskej škôlky? Lebo je koniec júna, takže teraz začať rozmýšľať, do akej ho dať, by už bolo neskoro, pokiaľ ešte nie je prijatý.

mogaa
28. jún 2022

@becky211 no ak nechceš dieťaťu uškodiť, tak určite slovenská škôlka aby sa dobre naučilo po slovensky....vedieť akýkoľvek iný jazyk okrem rodného je vždy super a prínos, ale dieťa by malo ovládať dobre aj jazyk krajiny v ktorej žije...ja sama som mala spolužiačku na strednej škole, žila v maďarsky hovoriacej oblasti, chodila od maďarskej školy a na strednú išla do Topoľčian, no dievča šikovné ale obrovský problém lebo kopec vecí nerozumela....zo začiatku prepadala a aj kamarátok mala veľmi málo, všetko sa zlepšilo až v maturitnom ročníku keď už lepšie rozumela po slovensky a vedela sa aj v slovenčine porozprávať s ostatnými....

pragmaticka
28. jún 2022

Určite slovenská škôlka. V opačnom prípade sa po slovensky nikdy nenaučí, co je obrovská škoda. Moje decká sú 3jazycne.ked nastúpili do nemeckej škôlky,tak veľa toho veru po nemecky nevedeli. Rec počuli len v okolí, tak ako teraz tvoj slovenčinu.rýchlo sa nauciki

becky211
autor
28. jún 2022

@jaskolka škôlku sme vyberali veľmi dôkladne (a veľmk dlho 😀), ide do súkromnej s menšou skupinou detí. Učiteľka nám povedala, že im nevadí, že syn nevie po slovensky, nejak si porozumejú, ale kvôli ostatným deťom by mal vedieť, aby nebol odstrčený z kolektívu. Ja dúfam, že ako pedagóg budú mať trpezlivosť a rôzne spôsoby, ako ho čo najláskavejšie integrovať do skupinky.

orangiiina
28. jún 2022

@becky211 ja si myslím, že čim skôr tým, lepšie. Male dieťa je tak krásne tvárne a zvyká si rýchlo 🙂 možno sa neubráni menším slzám, ale čim bude starší, adaptácia moze byt ťažšia. A čim budú deti väčšie, tym budú ten rozdiel medzi tvojim synom a nimi viac riesit.
Držím palce a chválim krásnu slovenčinu, konečne tu vidím čiarky, pekne vety a gramatiku. Moj muž tiež nie je čistý Slovák a tým, že nie ste Slováci, dávate si na tom viac záležať.

mogaa
28. jún 2022

@becky211 práveže teraz je vo veku že sa v škôlke rýchlo naučí aj po slovensky....teraz je najlepší čas, lebo tam bude veľa detí čo nerozprávajú alebo rozprávajú slabšie, takže to bude veľmi prirodzené....sú ešte maličkí, určite tam budú aj deti čo len začali rozprávať, takže sa začlení

becky211
autor
28. jún 2022

@h2 áno, je prijatý aj aj. V podstate ide o súkromné škôlky s waldorfskou pedagogikou. Do štátnej som nechcela kvôli veľkým skupinám

cokololadka
28. jún 2022

Mám v triede rusku , rumuna a maďarku . Ruska na začiatku šk . roka nerozumela , nekomunikovala . Teraz na konci šk. roka už všetky deti vedia pekne po slovensky . Tak odvrávajú , že si občas aj poviem že načo som ich ja naučila tú slovenskú reč .