icon

Maďarské dieťa v Bratislave

becky211
28. jún 2022

Ahojte!
Sme rodina maďarskej národnosti, žijeme v Bratislave už dlhé roky. Náš syn má 3 roky a od septembra pôjde do škôlky. Zvažujeme či do slovenskej alebo maďarskej. Doma všetci hovoríme po maďarsky, slovenčinu počuje na ihrisku, v obchode, na úradoch, atď. Sem-tam s ním ja hovorím po slovensky, ale žiaden extrém 🙂 Momentálne vie pozdraviť, vie po slovensky pomenovať niektoré farby, dopravné prostriedky, zvieratká a ešte nejaké náhodné slovíčka, ale to je všetko. Ak sa ho niečo pýtajú po slovensky, zatiaľ nerozumie. Nevie tvoriť vety. Moja otázka je, hlavne na rodičov v podobnej situácii (nie nutne s maďarským jazykom, ale celkovo s cudzím jazykom na Slovensku), či by zapísali dieťa do čisto slovenskej škôlky alebo ak tak urobili, aké mali skúsenosti? Ako rýchlo sa dieťa naučilo po slovensky? Nebolo traumatizované? Ako sa k nemu chovali ostatné deti? Vedel vytvoriť priateľstvá? Vopred ďakujem za odpovede.

P.S. Poznámky typu na slovensku po slovensky si neprosím. Táto otázka je o niečom úplne inom 🙂

becky211
autor
28. jún 2022

@orangiiina ďakujem za pochvalu 🙂 a to mám za sebou škôlku aj školu maďarskú. Po slovensky ma naučil život :D a hlavne som sa chcela naučiť, asi v tom je podstata. Preto neviem aké je to byť v kolektíve v takom mladom veku medzi deťmi s cudzím jazykom. Syn tým padom nebude mať na výber, vôľa nebude hrať rolu.

becky211
autor
28. jún 2022

@cokololadka skvelé :D

eeffka
28. jún 2022

@becky211 na madarku ( a hlavne absolventku ZS a SS v madarcine) mas excelentnu slovencinu, ja takych nepoznam, vacsinou odisli studovat do Budapesti lebo SK VS nezvladali

becky211
autor
28. jún 2022

@eeffka ďakujem pekne 🙂 ja za chvíľkou budem mať za sebou druhú VŠ na Slovensku. Kde je vôľa… 🙂

dominika7990
28. jún 2022

@becky211 kamarátka to mala tak v Rakúsku. Po pól roku v škôlke deti ovládali nemčinu lepšie než rakúske deti. Deti sa dohovoria prvé týždne aj rukami nohami 🙂

jumama
28. jún 2022

Mam kamosku, aj kamarata, co mali madarskych rodicov, starych rodicov a doma a u nich len madarsky rozpravali a prave preto, aby sa naucili po slovensky dali ich do slovenskej skolky, skoly. Ja som tu kamosku velmi mala rada, pouzivala take pre nas ostatnych zabavne stavnate frazy prelozene z madarciny. Rozne prirovnania alebo aj nadavky 🙂

Poznam aj rodinu, ze zase oni doma len slovensky, ziju v Rakusku a ich chlapcek zacal do skolky chodit, ked este ani po slovensky poriadne nerozpraval. Dnes hovori a mysli predovsetkym v nemcine, niekedy ked aj po slovensky povie, uz je to doslovny preklad nemeckej frazy, aky sa u nas nepouziva 🙂

A aj tak by som povedala, ze to tak trochu zavisi aj od povahy dietata, ak je introvertne, nemusi tak lahko splynut, ako ked sa zoznamuje prirodzene a rado je v centre diania ako pravy extrovert.

nenne9
28. jún 2022

@becky211 to nikdy dopredu nevies ako to zvladne...kamoska ma 2 dcery. Ona slovenka, on spaniel, zili v nemecku.ona na nich po slovensky, on po spanielsky, v skolke po nemecky.starsia krasne vsetky tri jazyky po case pouzivala, extrovert, stastna baba.mladsia mlkva, uzavreta, introvert, v skolke v nemecku nehovorila vobec nic.vratili sa na slovensko, psychicke problemy, nehovorila.preslo par rokov a je to ok....v kazdom pripade drzim palce.svoje dieta nesmierne obohacujes ked bude hovorit uz od utleho detstva dvomi jazykmi.a ak je inteligentne po tebe, hravo neskor prida dalsie cudzie jazyky🙂 vela stastia

oblecenie99
28. jún 2022

Sme z Košíc, v podobnej situácii.. ibaže náš chodil aj do jasličiek, a tu sú len slovenské. Čiže aj rozprávať sa naučil viac po slovensky, ma dva a pol roka a ešte to mieša, ale 80 percent používa slovenčinu. Doma sme pouzivali zo zaciatku maďarcinu, keď som videla,že sa viac chytá na slovenčinu,ja som potom prepla len na slovenčinu aj doma,a keďže aj v jasličkách mal slovenčinu, počuje ju častejšie, tak aj rozprávať začal po slovensky. Paradoxne sme ho vedeli pre nedostatok miesta dať len do maďarskej škôlky, na jaslicky bude od septembra "veľký", na škôlku bol v časoch podania prihlášok zase "ešte malý". Súkromné sú v našom okolí preplnené, čiže zostala maďarska škôlka 🤷 na druhej strane,chodí tam veľa slovenských detí a považuje sa za dobrú, riešila som to zo slovenskými mamičkami,ktoré tam majú deti. Uvidime od septembra.. V každom prípade, ja sa s ním rozprávam už výlučne len po slovensky, aby vedel tak aj tak. Maďarskú školu pre neho ani len nezvažujem. Ja som chodila do slovenskej, zostali sme tu žiť aj pracovať. Poznám však veľmi málo ľudí z maďarskej školy, ktorí tu zostali,aj vyštudovali školu a zamestnali sa. Väčšina išla na výšku do HU (z gymnázia) a tam aj zaostali, alebo rovno na slabšiu strednú školu.. nehovorím,že všetci,ale väčšina.

limoncino
28. jún 2022

@jjanulienka kde býva babka? Straaasne je mi povedoma na tej hollywoodskej fotke 😀 kľudne do IP

luccija
28. jún 2022

@becky211 necitala som vsetko...tiez zijeme kde stari obyvatelia hovoria madarsky.Ak planujes dat syna do madarskej skoly, gymnazia tak ho daj aj do skolky madarskej.
Ale na tvojom mieste ho dam do slovenskej bude dobre vediet nauci sa hned...bude mat viac na vyber co, ak pojde do skoly madarskej a potom na strednu nebude chciet ist na madarske gymnazium?my sme mali na ulici chlapca, ktory chodil na Dunajsku na madarsku, doma po madarsky a nezapadol bolo to pocut, hladal slova kamosov mal v Ba...bude vediet 2 jazyky ved to je super.O syna sa neboj rychlo si zvykne a co najviac s nim hovorte slovensky.

luccija
28. jún 2022

@becky211 3 r deti aj tak prilis nevyhladavaju kamaratov skor sa kazde hra po svojom to sa otuka ...skor v 4 r sa uz hraju spolocne..Len mu nesmies spravit ty zo skolky stres🙂ak rozumie vyzlec sa, napi sa, ideme von, ideme kreslit...a pod.nebude problem.My mame v triede talianku, srbku a v pohode zlate su.Niekedy im ujde cudzie slovo je to mile

janka_266
28. jún 2022

@becky211 začala by som oveľa viac naňho hovoriť po slovensky a dala ho do slovenskej škôlky, ak chcete ostať na Slovensku. Na Slovensku po slovensky 🤣 a reálny príklad, 22 ročný chalan, cely život žijúci na Slovensku, ale v maďarskej dedine, prišiel na súd, a že potrebuje tlmočníka, lebo nerozumie po slovensky. A predsa len ste v ba, nie v Komárne, alebo v inom meste/dedine kde sa hovorí 90% po maďarsky.

luccija
28. jún 2022

@janka_266 mojho byv.priatela sestra su Madari a hanbila sa rozpravat slovensky tak si pracu hladala iba v Dun.Strede skoda skoly mala madarske radsej dochadzala vela km ako do Ba

lemra
28. jún 2022

@becky211 slovenský hovoriaca dcéra chodila do maďarskej škôlky. Traumu z toho nemá. Rozumieť začala rýchlo aj sa hovoriť dačo naučila. My sme jej nevedeli pomôcť bo ani my nerozumieme

hanka1000
28. jún 2022

@becky211 Tvoja slovencina je fakt vyborna. Ja mam kolegynu, ktora chodila do madarskej skolky aj skoly. Slovencinu sa ucila v ramci skoly a sloven.jazyka...Potom chodila na slovensku VS a kedze je velmi sikovna, zvladla to...No co sa tyka prace, ostatni kolegovia musime pravidelne po nej opravovat jej texty a zabera nam to dost casu. Tiez pri komunikacii s klientami sa musi dost namahat, aby nasla spravne slova. Samej jej je to luto...
Dobre, ze myslite aj na taketo veci...

senta_sofia
28. jún 2022

@becky211 ono je to vec povahy, moze sa citit neisto, ked bude v cudzom prostredi a nebude rozumiet, takze to urcite bude zo zaciatku chciet individualny pristup. A to velmi zavisi od toho, na koho natrafi, v statnej skolke je to vyslovene o stasti, v sukromnej by sa mu skor mali cas venovat. Chytit sa chyti urcite, ale to musis ty vediet odhadnut, ako s nim tato zmena zamava. Deti sa vedia dohovorit aj bez slov.

kormino
28. jún 2022

@becky211ahoj,sme tiež Maďari,ja som síce chodila do slovenských škôl.Dceru sme dali do slovenskej škôlky.Základnú školu aj gymnázium absolvovala v maďarskom jazyku.Univerzitu skončila s červeným diplomom a už ma aj doktorát.Slovencina sa na ňu nalepila úplne prirodzene.V školke sa toho veľa nenaučili,ale to asi aj preto,že tam chodili väčšinou maďarské deti a medzi sebou rozprávali po maďarsky.Podotykam študovala na Slovensku

fairyprincess
Odpoveď bola odstránená
pinkgirl
28. jún 2022

Ahoj, záleží asi aj na tom, ako chceš dieťa v budúcnosti nasmerovať - stredná škola, univerzita. Kolegyňa mala obe deti v škôlke s maďarským jazykom. Keď šli do ZŠ rozhodovala sa - nakoniec pod tlakom domáceho prostredia (jej mama je rodená Maďarka) dala deti aj na maďarskú základnú školu. Keď za ňou občas prišli do práce, bolo cítiť že nám nerozumejú. Deti mali aj úrazy/choroby a keď s nimi riešila lekárov, nevedeli deti komunikovať s lekárom po slovensky - musela im to ona prekladať. Časom sa kolegyňa vyjadrila, že zo slovenskej školy by mali na výber aj viac stredných škôl. Teraz jej dcéra maturovala na maďarskom gymnáziu a syn je tam druhák.

lilke
28. jún 2022

Mnohe malé 3-rocne deti veľa nenarozpravaju. Pre ne je dôležitejšia hra. Popri nej sa veľa naučia porozumieť jazyk. Aj učiteľky v škôlke rozprávajú jednoduchšie na deti. Tvoj syn v slovenskej škôlke nebude mať problém, a na slovensky jazyk rýchlo naskočí.
Ak by začal chodiť až do slovenskej školy, tam by už mohol byť väčší problém. Deti majú omnoho bohatšiu slovnú zásobu, učiteľka vysvetľuje, a už nerozpráva jednoducho. A veľa by sa musel učit v "cudzom" jazyku.
Aj keby ste zvolili časom maďarskú ZŠ, daj synovi šancu naučiť sa hovoriť po slovensky, v predškolskom veku sa najrýchlejšie učia jazyky.

luliu
28. jún 2022

@becky211 nečítala som diskusiu, ale nič lepšie ako dať svoje dieťa do slovenskej škôlky a potom školy nemôžeš spraviť. Sprav to. Naozaj. Z domu vie skvelo po maďarsky, to je velke plus, ďalšie plus bude, ak sa naučí po slovensky. Sprav to pre svoje dieťa, ver mi. Učím na VŠ a nechápem rodičov, ktori kvôli tomu, že su maďarskej národnosti dajú deti na maďarské ZŠ, SS. A deti sú šikovné, idú na VŠ a hľa tie na Slovensku v maďarskom jazyku nie sú. Tí študenti nevedia rozprávať, nerozumejú, učiť sa na skúšky je pre nich peklo. Písať záverečné práce nie sú schopní. Nikdy toto nepochopím. Na druhej strane sú študenti, ktorí síce žijú v maďarskej rodine, ale chodili do slovenských škôl a to je už úplne o niečom inom

moninah
28. jún 2022

@becky211 ja si myslim, ze to zvladne. Nie je vzacnost, ze su medzi 3rocnymi deti, co este nerozpravaju 🙂 Nauc ho vypytat jest, pit, cikat. Nas starsi mal v skolke deti, co doma rozpravali spanielsky, aj vietnamske deti. A on ich vobec nevnimal nejak vynimocne. Deti to beru inak. A medzi detmi sa naucili po slovensky rychlo. Bude mat vyhodu, ze od mala bude vediet dva jazyky.

guudy
28. jún 2022

Zaujimavy pohlad na vec z praxe…. https://dennikn.sk/2565597/preco-sa-madarske-de...

111jozefina111
28. jún 2022

@becky211 Ahoj, my sme tiez full madarska rodina. 🙂 Syncek mi zatial nerozprava, ale ucime ho po madarsky. Akonahle mi zacne rozpravat, budem nanho aj po slovensky. A skolku urcite slovensku dame. Naucia sa. 🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼

janamoto78
29. jún 2022

@becky211 som z Biskupíc. Chodila som do maďarských jaslí aj do škôlky. Do školy už nie. Ak chceš, škôlka aj základná maďarské v PB sú na veľmi dobrej úrovni. Ak ho chceš dať do slovenskej škôlky, tiež by som sa toho nebála. On bude opakovať po ostatných deťoch a do mesiaca perfektne bude rozumieť.

queen_el
30. jún 2022

@zmrzlinka2021 nehnevaj sa, ale vacsiu blbost si nemohla napisat😅 resp. ani nie blbost, ale predsudok…je dost smutne, ze niektori ludia to takto vnimaju…ja som chodila na madarske gymnazium a mam vystudovanu VS, dokonca, predstav si, az treti stupen a nie, nie v Budapesti, v Bratislave na Komenskeho 😉 A vacsina mojich spoluziakov vystudovala slovenske VS. To je velmi mylna predstava, ze iba zo slovenskej skoly moze clovek dosiahnut nieco v zivote…

nikoleta1234
30. jún 2022

@becky211 som toho príkladom. Sme maďarská rodina, do škôlky som šla tak, že som nič nerozumela po slovensky. Základná bola pre mňa náročnejšia, museli sa mi viac venovať. Potom stredná a vysoká. Skôr by som sa bála, aby dieťa nebolo odstrcene. Už za mojich čias, mi dávali patrične najavo, že tam nepatrím kvôli národnosti.

ggabika009
30. jún 2022

@becky211
Ja pochádzam zo zmiešaného prostredia, od skolky som chodila do slovenských tried. Mala som v 1.ročníku na ZS pár spolužiakov, ktorí po slovensky nevedeli vôbec nič a rýchlo sa naučili. V škôlke im to ide ešte ľahšie, sú menší, používajú menej slov a mnoho detičiek len vtedy začína rozprávať, vôbec by som sa toho nebála..vela závisí od toho, akej povahy je tvoje dieťa, či si ľahko zvyká byt v novom kolektíve s cudzími. Jazyk sa na detičky lepí rýchlo..
Moj manžel po madarsky rozumie ale nehovorí, lebo sa hanbi. Radšej učil babku po slovensky, než by si cvičil madarcinu. Teraz to ľutuje. Aj preto sa s našim synčekom rozprávame oboma jazykmi (starí rodičia
Po madarsky, muž po slovensky, ja miesam). Ma štyri roky, chodí do slovenskej skolky a krásne rozpráva oboma jazykmi..deti sa jazyky učia prirodzene a jednoducho.
Z rodnej dediny poznám kopu ľudí, ktorí chodili na madarsku ZS, potom aj SS, a mnohí vyštudovali slovensku VS, preto nesúhlasím s niektorými vyjadreniami vyššie, že deti z maďarských škôl sa nevedeli uplatnit v živote lepsie. Je to o konkrétnej osobe a jej volbe.
Niekto tu písal, že sa mu nepáči keď v kolektíve sa hovorí jazykom, ktorý neovládajú všetci. S tým súhlasím, tiež nerada rozprávam v práci po madarsky keď viem že niekto nerozumie. Ale riešiť to vo vzťahu rodič-dieťa je smiešne, mám bratranca ktorý sa s deťmi rozprával len po anglicky aj v spoločnosti ostatných a nikto mu nič nezazlieval. Tiež viem pochopiť ľudí, ktorí sa stretnú a začnú spolu debatit napr v maďarčine, pretože inde /s inými takú možnosť možno nemajú a je super si precvičiť jazyk.
Skôr mi prišlo smiešne, keď sa po 2-3 rokoch začali vracať kamosky z aupair pobytov a prác v anglicku a už sa tvárili, že slovenské výrazy neovládajú... mám v Kanade strýka, cca od roku 1970 a stále vie krásne po slovensky....

bejusicek
30. jún 2022

Ja to asi poviem takto… možno to bude tvrdé ale je to tak… keď idete do zahraničia žiť a pracovať (nemyslím Čechy) budú akceptovať to že hovoríte a chcete hovoriť vo svojom jazyku? Nie… musíte sa naučiť ich jazyk… takto isto by ste to mali vnímať aj tu na SVK…deti sú špongie naučia sa veľmi rýchlo…

popoluskaxy
30. jún 2022

@pauli_s s týmto absolútne súhlasím. Ja mám zážitok s kolegyňou v práci- hrdá Maďarka. Prišla do miestnosti aj s manželom (tiež Maďar), začala naňho maďarsky. Ale on, chvalabohu, bol inteligentnejší než ona, odpovedal jej po slovensky, keďže som bola v miestnosti aj ja.
A k otázke autorky: daj dieťa do slovenskej škôlky, školy. Vždy je lepšie ovládať viac jazykov. A ak aj spisovne, tým lepšie. Ak bude ďalej študovať na Slovensku, bude mu ľahšie. Aspoň sa mu nestane to, čo jednému dieťaťu na prijimackach u nás do zuš. Otec priviedol dieťa, ktoré nevedelo po slovensky ani pozdraviť. Dožadoval sa automaticky maďarského učiteľa (Slovenska škola s vyučovacím jazykom slovenským), lebo on ma právo… bohužiaľ, toto sa dialo pravidelne, takze deti potom na spoločných koncertoch nepovedali ani slovo, bavili sa iba spolu a po maďarsky… za mňa je to smutne.