icon

Maďarské dieťa v Bratislave

becky211
28. jún 2022

Ahojte!
Sme rodina maďarskej národnosti, žijeme v Bratislave už dlhé roky. Náš syn má 3 roky a od septembra pôjde do škôlky. Zvažujeme či do slovenskej alebo maďarskej. Doma všetci hovoríme po maďarsky, slovenčinu počuje na ihrisku, v obchode, na úradoch, atď. Sem-tam s ním ja hovorím po slovensky, ale žiaden extrém 🙂 Momentálne vie pozdraviť, vie po slovensky pomenovať niektoré farby, dopravné prostriedky, zvieratká a ešte nejaké náhodné slovíčka, ale to je všetko. Ak sa ho niečo pýtajú po slovensky, zatiaľ nerozumie. Nevie tvoriť vety. Moja otázka je, hlavne na rodičov v podobnej situácii (nie nutne s maďarským jazykom, ale celkovo s cudzím jazykom na Slovensku), či by zapísali dieťa do čisto slovenskej škôlky alebo ak tak urobili, aké mali skúsenosti? Ako rýchlo sa dieťa naučilo po slovensky? Nebolo traumatizované? Ako sa k nemu chovali ostatné deti? Vedel vytvoriť priateľstvá? Vopred ďakujem za odpovede.

P.S. Poznámky typu na slovensku po slovensky si neprosím. Táto otázka je o niečom úplne inom 🙂

kvetinka75
30. jún 2022

volila by som slovenskú škôlku. Ak tu plánujete žiť, bude pre dieťa lepšie, ak bude ovládať slovenčinu. Maďarsky predpokladám že vie dobre ale bude to mať ťažké ak nebude vedieť aj slovensky. Uľahčí mu to v budúcnosti veľa , hlavne na trhu práce.

lavender273
30. jún 2022

Ja som do 3r hovorila len madarsky. Potom ma mama dala do slovenskej skolky a tam som sa naucila slovensky. Doma dodnes hovorime doma madarsky aj slovensky. Ale ak dieta pojde do slovenskej skoly, tak urcite treba vybrat slovensku skolku.

maciatkolulu
30. jún 2022

@becky211 ja sa neviem poriadne vyjadriť, ale keďže tvoja slovenčina je vynikajúca, žijete v Bratislave, nerozumiem prečo sa pýtaš, ved pokiaľ chcete žiť na sk, tak snáď by sa dieťa malo naučiť slovenský. Ja žijem v zahraničí a teda nejako som nerozmýšľala, že či budem hľadať čisto Slovensku, Česku školu. Jednoducho to dieťa musí vedieť jazyk krajiny kde žijem, dáva to logika. Čokoľvek chcem vybaviť potrebujem jazyk, ved ty ho ovládaš. Ale každý nech si robí ako uzná. Neviem si dosť dobré predstaviť, že žijem v Budapešti a dieťa by sa neučili maďarský. Hm

maciatkolulu
30. jún 2022

@becky211 jedine teda, ak by som nemala ostať žiť v danej krajine s dieťaťom, hoci koľko jazykov vieš...

number19
30. jún 2022

Zijem v zahranici a v zivote by ma nenapadlo dat dieta do slovennsky hovoriacej skolky, skoly.
Kedze sme sa rozhodli usadit v tejto krajine, je pre mna dolezite, aby moje dieta ovladalo jazyk krajiny v ktorej sa narodilo, vyrasta, vzdelava sa a zije...
A tak isto je pre mna priorita ovladat jazyk krajiny kde mam pracu, zijem a vychovavam svoje dieta...

katym77
30. jún 2022

Syn sa učil od mala aj Slovensky hoc bola Maďarčina materským jazykom. A neviem či mu to prospelo, ale perfektne sa naučil aj Anglicky a Nemecky a na prahu 15tin sa učí aj Francúzsky

ivec16
30. jún 2022

je to individualne, moj syn nie je recovy tip, doma rozpravame len po slovensky, on nastupil do francuzskej skolky ked nevedel este hovorit ani po slovensky ale rozumel vsetko po slovensky (mal 2 roky a 10 mesiacov) rozpravat zacal prve slova ked mal 3 roky a 3 mesiace, zacal slovicka po slovensky aj po francuzsky, progres bol v oboch jazykoch ale dominantnejsi az do 7 rokov bol slovensky, chodi do skoly kde hovori len francuzsky, az teraz ked bude mat takmer 8 mozem povedat ze sa francuzstina zacina pomaly vyrovnavat slovencine,

s kamaratmi nemal nikdy problem, vedel si ich ziskat neverbalnou komunukaciou

zato dcerka vidim ze ona je recovy typ, a uz teraz v 2,5 roku chyta 3 jazyky, plynule rozprava po slovenky cele vety, basnicky pesnicky v 3 jazykoch, ona bude vediet ovela skor tie jazyky ako syn… takze tazko povedat za kolko sa nauci cudzi jazyk je to individualne

jankaa26
30. jún 2022

@jjanulienka presne

katym77
Autor odpoveď zmazal
acsa
30. jún 2022

@becky211 sestrine obe deti isli do škôlky s tym ,ze nevedeli po slovensky, velmi rychlo s naucili. Ale zase oni rozumeli, iba nerozpravali. Moja malá to má opačne, neviem po maďarsky, ani sa na ňu nic nelepí, nechce sa jej učiť 🤣

vica1991
30. jún 2022

@becky211 môj syn nevedel slovensky vôbec, keď som ho dala do slovenskej škôlky, naučil sa krásne rýchlo po slovensky, behom pár dní rozprával už svoje prvé vety slovenské doma🙂

sovica
30. jún 2022

@becky211 Nemám čas čítať komentáre, ale napíšem Ti môj názor. Žijeme v DE, deti sa tu aj narodili. Doma hovoríme len po slovensky, ale deti sme dali do škôlky normálne od 3 rokov. V podstate nebol žiaden veľký problém. Syn sa adaptoval dlhšie, trvalo asi polroka, kým začal spájať vety aj po nemecky, ale rozumel celkom rýchlo, cca po mesiaci chápal, čo od neho chcú a vedel jednoducho odpovedať. Dcéra bola akčnejšia, tá sa adaptovala asi po týždni a aj veľmi rýchlo rozumela a začala skoro rozprávať. Pre mňa bolo veľmi dôležité, aby sa deti naučili dobre nemčinu, keďže tu žijeme a vedela som, že neskôr pôjdu do školy. Plynulo a bez akcentu hovoria slovensky aj nemecky a bez problémov prechádzajú z jednej reči do druhej. Čiže môj názor - jednoznačne daj dieťa do slovenskej škôlky. Naučí sa tam slovenčinu jednoducho, bez problémov, bez akcentu (malé deti to neberú ako učenie, je to pre nich len ďalší jazyk), v podstate bez učenia - hrou. Doma budete hovoriť po maďarsky. Dieťa sa naučí rozlišovať a nebude mať žiaden problém. Smelo do toho👍

maciatkolulu
30. jún 2022

J keď to tu tak čítam, tak obdivujem FK tie učiteľky materských škôl... Mat decká, čo nerozumejú.... Fuha., plus dnes a premotivovaná doba. Mne len rozum neberie, že človek žije a mieni žiť v danej krajine, ovláda jazyk a neučí dieťa. Zato angličtina sa trieska do hlavok jedna radost🤣. No nič. Pani učiteľky, mate moju poklonu

konikmodry111
30. jún 2022

Ja som chodila do slovenskej škôlky lebo s vyučovacím jazykom maďarským sme nemali, na základnú som chodila do maďarskej a na strednú zas do slovenskej 😅 a nič mi neušlo 😅 viem super po slovensky, zas nemyslite si baby že v maďarskej škole sa neučia po slovensky. Ja som na strednej napríklad ako jediná Maďarka mala z diktátu 1* a spolužiaci od 3ky a horšie 🙈

simca06022011
30. jún 2022

My to mame opacne trosku sle poviem ti, deti to zvládajú lavou zadnou. Dcera Slovenka, otec Madae, prázdniny v hu bez problémov aj ked doma iba po slovensky hovorime. Školku by som vybrala podla iných ako jazykovych kriterii. Pozerala bu som aj na to, ze ak idete žiť v ba, tak slovenčinu mu bude treba. Jedna vec je rukami nohami sa dorozumieť na prázdninách, druha v beznom živote

becky211
autor
30. jún 2022

Ďakujem každému za komentáre, postrehy, myšlienky či podporu. Ak by som to mala zhrnúť, málokto odpovedal na moje otázky (a kto tak urobil, srdečná vďaka Vám ❤️). 90% píšete o tom, že dieťa mám dať do slovenskej škôlky, lebo sa má naučiť jazyk národa kde žije, o tom, že sa inak neuplatní, že nemôže ísť na VŠ, ani prácu si nenájde, atď. Nehnevajte sa, ale ste totálne mimo mojej otázky. Ja dom sa nepýtala, či sa má moje dieťa naučiť po slovensky alebo nie. Toto otázkou nie je, pretože tú som si sama zodpovedala už dávno i bez Vás. Odpoveď je: Áno, samozrejme. Tak ako som sa naučila po slovensky ja, môj manžel, moji rodičia, bratia, svokrovci, atď (lebo tu žijeme, študujeme, pracujeme, lebo mňa osobne bavia jazyky, lebo koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom, lebo jazyk nepriateľa treba vedieť - toto posledné brať s humorom prosím 🙂 ), takisto chcem aby sa ho naučilo aj moje dieťa. Netreba mať blbé poznámky, prečo vôbec zvažujem slovenčinu. Otázka sa týka PSYCHICKEJ a DUŠEVNEJ stránky adaptácie dieťaťa v takom mladom veku do skupiny, kde hovoria (preňho, pre nás maďarov) cudzím jazykom. Ako som sa to pýtala aj v hlavnej otázke. Ako si zvykali, či si ťažsie vybudovali priateľstvá, či nemali strach zo škôlky, atď. Chápete? 🙂 Tj. otázka sa NETÝKA výučby jazyka a jej následnej prospešnosti preňho, ale psychického (ne)pohodlia detí. Ja sama mám za sebou škôlku aj školu s vyučovacím jazykom maďarským, a hľa, ako pekne viem po slovensky. Jednu VŠ už mám za sebou, druhú zachvíľku tiež. A poviem Vám, stres a ťažkosti počas skúškového mi nespôsobuje jazyk, ale úplne iné veci :D Navyše hovorím bez prízvuku a ľudia sa väčšinou čudujú, keď prezradím, že som maďarskej národnosti, neveria. Takže asi tak. Ak má ešte niekto odpovede, skúsenosti na MOJE otázky, sem s nimi prosím 🙂 ostatné názory o tom, že ho mám naučiť po slovensky si neprosím, sú zbytočné a nerelevantné. Ďakujem Vám všetkým ❤️

queen_el
30. jún 2022

@becky211 k otazke: ja som chodila do slovenskej skolky, bola som podobne ako tvoj syn (uprimne, nepamatam si, kolko som vedela po slovensky pred skolkou, asi nie vela). To su veci, ktore si clovek uz velmi nepamata, ale to viem, ze som nerada chodila do skolky, scasti podla mna aj preto, lebo sa tam rozpravalo pre mna cudzim jazykom. Ze by to posobilo nejaku traumu, to nie. Jazykovo mi to asi pomohlo do buducna.
Co sa tyka mojho syna, do skolky este nevieme, akej pojde, pravdepodobne do slovenskej. Do skoly pojde do madarskej. My sme ale dvojjazycni, manzel je Slovak. Cize jazykovy problem zrejme nebude mat ci uz v jednom alebo druhom pripade, takze v tomto neporadim.
Aj som chcela napisat, ze to nebol velmi dobry napad sem napisat, vacsina ti bude tvrdit, ze z madarskych skol vychadzaju iba nevzdelani sedliaci 😁

kiwi3
30. jún 2022

ak sa pytas na traumu, tak nie, deti to este takto neriesia a snazia sa adaptovat a to je rozhodujuce. cim mladsi, tym rychlejsie sa nauci, bez prizvuku atd. bude mu akurat tak vadit, ze nie je s tebou a to je vsetko. ja som mala v detstve (aj vo vyssom veku) madarskych kamosov a ze sme si skoro nerozumeli nikomu nevadilo, postupne sa bude ucit. okrem toho, takto je to v bratislave predsa este od rakuska- uhorska. poznam kopu rodin, co maju madarsku narodnost, chodili na madarsky gympel, ale vedia perfektne po slovensky. ked ho nechcete drzat v nejakej madarskej bubline cely zivot, tak skolka je dobre miesto na to, aby sa naucil.

igiana
30. jún 2022

@becky211 ja mam zatial taku skusenost, ze deti “cudzinca” vnimaju skor pozitivne, aj z detstva si tak pamatam. Dcera ma v triede ukrajinku a cela nadsena mi denne referuje nove slovicka po ukrajinsky 😄.
Urcite odporucam dat ho do slovenskej skolky aj skoly, ak planujete ostat na Slovensku. Jeho madarcinu to neovplyvni, kedze doma vsetci komunikujete madarsky. Bude to mat v zivote ovela lahsie a nie je na skodu ovladat dalsi jazyk.

haszonallatka
30. jún 2022

@becky211 podľa mňa určite do maďarskej 🙂 žijete v Ba, takže tá slovenčina je daná vec. Môj syn tiež ide od septembra do škôlky, bude to psychicky náročné, a preto neviem predstaviť, čo by prežíval v takom prostredí, kde nerozumie ostatných. Tu nejde len o jazyk, ale aj o kultúre. Ja som Maďarka, môj muž pochádza z miešanej rodiny,( otec Slovák, mama Maďarka), navštívil len slovenské školy, a keď ho pýtaš na to,že je Maďar alebo Slovák, doteraz to nevie. So synom rozprávame len po maďarsky aj my, no samozrejme je nám dôležité,aby potom vedel po slovensky. Ale je to "len" cudzí jazyk pre neho,ako aj ostatné jazyky. Takže ja by som určite nedala do slovenskej škôlky 🙂
PS: aj ja som študovala na univerzite v Ba, napriek tomu, že som chodila do maďarskych škôl 😉

any17
30. jún 2022

@becky211 presne tak, s tymto uplne suhlasim, co sa tyka uplatnenia po mad.zakl.skole😀 Ja som chodila do mad.zakladnej skoly a na strednu a vysoku na slovensku. Moje deti chodia do mad.skolky ale od narodenia vedia aj mad.aj slov.jazyk, muz hovori s nimi po slovensky, ja po madarsky a krasne ovladaju oba jazyky, dokonca casto manzelovi prekladaju 😃 .

andrea_ff
30. jún 2022

@becky211 nečítam diskusiu, ale kľudne daj do slovenskej škôlky. Moji vedia aj aj a nie je problém. Skús ho doma pripravovať a komunikovať aj po slovensky. Prípadne rozprávky po slovensky....pol roka a bude všetko pekne rozumieť. Držím palce 👍😂

sono2
30. jún 2022

@becky211 nechápem teda, načo sa pýtaš, keď si sama príkladom, že sa dá najprv maďarsky a potom slovensky

ambamamba
30. jún 2022

@becky211 poviem ti z ineho uhla pohladu - teraz je to este jedno. Moja nastupila do statnej skolky tento rok v septembri, polka deti uz mala za sebou rok v jasliach alebo sukromnej a cca polka nie. Ta polka co uz chodievali boli uplne ok a druha polovica dost zle prvy mesiac, poplakali si atd. Avsak slovna zasoba deti a tvorba socialneho kontaktu bola na uplnej urovni, aj ked hovorili vsetci po slovensky, ani teraz na konci roka na tom este nie su rovnako aj ked rozdiel sa zmensuje. Myslim, ze ked ho das do slovenskej skolky bude tam kopec zlaknutych a tichsich deti napriek tomu ze budu rozumiet.

enya00
30. jún 2022

@becky211 by som to normalne zakazala,aby jedno dieta zijuce na Slovensku,nevedelo ani ceknut po slovensky 🤦‍♀️ mojho svagra deti nevedia ani ceknut,no otras,neviem sa s nimi vobec dohovit,ani moje deti.To musi byt strasne,ked sa dostanu niekde,kde sa pouziva vacsinou slovencina,no musia byt strateni chudence

becky211
autor
30. jún 2022

@enya00 prečítaj si prosím môj komentár trošku vyššie 🙂 nejde o to, či ho naučiť alebo nie..

enya00
30. jún 2022

@becky211 vsak naucit ho budes musiet,ked pojde do slovenskej.Ale zasa deti sa naucia rychlo a ak je trosku odvaznejsi,nemyslim,ze bude mat v skolke nejaky problem.Uz tam sa nanho vela toho nalepi.Prepac,tak ma to vytocilo,lebo to vidim v rodine.Ked za nimi ideme,muz mi musi prekladat,je to strasne,nemoct sa s nimi rozpravat.

gudulo
Autor odpoveď zmazal
number19
30. jún 2022

@becky211 "Otázka sa týka PSYCHICKEJ a DUŠEVNEJ stránky adaptácie dieťaťa v takom mladom veku do skupiny, kde hovoria (preňho, pre nás maďarov) cudzím jazykom. Ako som sa to pýtala aj v hlavnej otázke. Ako si zvykali, či si ťažsie vybudovali priateľstvá, či nemali strach zo škôlky, atď. Chápete?"

Ja som ta pochopila hned na zaciatku.
Co som sa snazila ti povedat je, ze tym ze tiez zijem v zahranici tak som sa snazila dietatu hned predstavit jazyk krajiny v ktorej sme sa usidlili...takze som nemala pri nastupe dietata do skolky (v jazyku tejto krajiny) ziadne obavy tvojho stylu.
Dieta bolo pripravene a ja som sa nespoliehala cisto na institucie. Dieta jazyku tejto krajiny pri nastupe do skolky rozumelo...pokladam to za prirodzene.

"lebo jazyk nepriateľa treba vedieť - toto posledné brať s humorom prosím"
Jazyk krajiny v ktorej som sa dobrovolne rozhodla zit neberiem ako jazyk nepriatela...

Mam silny zmysel pre humor, ale tato poznamka znie divne...

yanni
30. jún 2022

Necitala som vsetky prispevky ale dieta ma ovalada v prvom rade jazyk krajiny, v ktorej zije, hlavne ak je to primarna krajina a nie ste do tej ktprek krajiny vyslani na cas. Takze ak planujete zit na SK dlhodobo v provom rade je dolezite aby dieta vedelo po slovenky. To akym jazykom sa rozpravate doma, je jedno. Vo svete je toto uplne normalne. Moje deti su trojjazycne. Maju materinsky, otcovsky jazyk a jazyk v krajiny, v ktorej zili od narodenia. Nasa domovska krajina je ale Nemecko. Nacas sme zili mimo Europy. Ja sa s detmi rozpravam po slovensky a je mi uplne suma fuk, co si ini myslia. Je to tu jedno, kazdy nejak rozprava. V DE chodia ale deti no nemeckych skol a skolok. Na druhe strane, donedavna sme zili mimo Europy a aj ked tam bola nemecka skolka a skola, vedeli sme, ze v tej krajine natrvalo zit nebudeme aj tak sme deti dali do britskej skoly. V DE, ak keby tu bola normalna slovenska skola, nikdy by som deti do nej nedala.