Miesto na dom pri Bratislave
Ahojte, chcela by som poradit, ktore mestecka a dediny pri Bratislave odporucate na byvanie.
Moje kriteria: dostupnost do BA vlakom a/alebo autobusom. V meste/dedine by mala byt skolka, skola aspon do 4. rocnika, potraviny, posta, lekaren, restauracia.
Paci sa mi okolie Malych Karpat kvoli moznosti ist do lesta. Pripadne nieco, kde je aspon cyklotrasa.
Dakujem pekne.
Tak potom choď do toho 👍
vela cennych informacii o Senci najdete v tejto skupinke mamiciek, prebera sa tam vsetko mozne od skolok az po skoly
https://www.facebook.com/groups/786388571389953
ale skolky ....pokym nebude vasa mala v predskolskom veku, kedy vam dieta do skolky zobrat musia, tak je to viac menej bez sance a preto je lepsie zostat v BA v tom byte, ak mate istu skolku
a potom neskor by som riesila stahovanie .....lebo aj ked tu mame trvale pobyty, miesto v skolke nie je.....a mne uz druhy rok prislo rozhodnutie, ze dieta neprijate
Neviem daj sa do Seneckej skupiny na FB, ale asi zle ako vsade🙂u nas nezobrali 100 deti
Je tam vela sukromnych skolok, ale to mesto zije.Jedina nevyhoda, ze je tam vela Srbov, Albancov co robia nedaleko v logistickom parku, ale to su v podnajmoch aj som.citala na ktorych uliciach niekde v tej skupinke to je
To, co pises bol dovod preco sme isli do domu mohla som varit a byt na dvore, nic nebalit konecne klud.Tiez som si to nsjprv vyskusala u rodicov🙂
Keď chceš pekne prostredie, tak pozri aj smer Malacky, ci už Záhorská Bystrica alebo Stupava 🙂
Toto je naozaj velka vyhoda pri malych detoch, ze hocikedy vybehnu von. Nase v lete len zhodili pyzamo a sup do bazena 😃 a ja som si v klude aj navarila aj upratala aj kavu na terase vypila. A neriesis pocasie ani cestovanie. A ak chces tak vybehnes s deckami aj mimo dom, ale vobec nemusis.
@xsandrax pozriem. Byvas tam? Ako je to s dopravou do Ba? Alebo tymi skolkami a skolami? Lebo realitka mi pravdu nepovie.
@marci77 a dokedy to vlastne mozu odmietatat ho zobrat do skolky? Moj je narodeny v januari.
musia zobrat tych do skolky, ak dieta do 31.8. dovrsi 5rokov .....teda prihlaska sa dava niekedy v maji a do augusta musi splnit podmienku, ze do 31.8 dovrsi 5rokov, potom ich musia zobrat, aj ked tam nemate trvaly pobyt, ked si date prihlasku
V SC nevezmu ani 4 rocne do skolky, situacia je tak kriticka, ze obvykle sa tam do MŠ deti dostanu az ako predskolaci, ked ich uz musia prijat. Zakladne skoly tiez nestihaju kapacitne.
@petrahl diky! Tak to ozaj vyzera dost zle. Neviem, co budem robit, ak by ho zobrali az ako 5.5 rocneho. Uplne mi to zobralo vsetky idealy.
@xsandrax prosim ta, a nevies, ako je to tam so skolkami a skolami? Vsade inde to vyzera, ze je s tym velky problem.
Nemusis cakat na 10rocne dieta. Staci do 4.5 a uz predbehne deti v poradovniku a dostane sa. Rovno k strednakom
@evkamotka diky. Inak ak nezoberu dieta do statnej, tak ako to vacsinou riesia ludia? Sukromnych skolok je dost? Ci skor ich davaju do skolok do BA?
ak nezoberu dieta do statnej skolky,
tak si mozete najst a platit sukromnu skolku, kde sa ceny pohybuju so stravou mesacne tak od 350eur vyssie
niektore mamicky zostavaju doma s detmi bez prijmu
niektore deti strazia stari rodicia
a niektori hladaju opatrovatelky, ale tam je cena este vyssia ako pri sukromnej skolke
@marci77 dakujem pekne. Vyzera to, ze to "skolkarske obdobie" nie je velmi vhodne na stahovanie sa do satelitov pri BA. Vyzera to, ze je ozaj vhodnejsie pckat do 4.5 r. alebo 5.5 r. veku dietata. Je tam este nieco, na co davat pozor pri skolach? Tam uz by nezobratie nemalo hrozit.
pri skolach podla mna nie
skolska dochadzka je povinna a ked mate v danom meste, obci trvaly pobyt, dieta do skoly zobrat musia
pri skolke to tak nie je, tam je povinna iba ta preskolska dochadzka, vtedy musia zobrat, ak dieta do 31.8. dosiahne vek 5rokov, tak vtedy musia zobrat
niektore obce, co som si vsimla si uz davaju podmienku pri zapise do skoly, ze rodicia musia mat v obci trvaly pobyt (napr. Chorvatsky grob, Bernolakovo .....v Senci neviem, aka je situacia .....ale teraz aj s tymi ukrajinskymi detmi, aj ked nie je miesto, zobrali ich
Trosku odbocim… ale ak bymalo dieta nepriaznivy zdravot.stav /napr.casto chore../ mozete si poziadat o predlzenu rod.dovolenku do 6rokov dietata. Samozrejme na zaklade zdravot.nalezov.
Hviezdoslavov- najrýchlejšie rozrastajúca sa obec na Slovensku. Deti sa mi 4 ročne nedostali do škôlky a ani prvák 6 ročný do školy. Takze asi tak
Čiže moje dieta chodi do súkromnej škôlky-500€ mesačne
@bejkovnicka diky. Kedy potom pojde prvak do skoly, ked je narodeny v januari? Ako 7.5 rocny? To mi pride sialene.
@lulu2014 dakujem pekne. Na to nevyzera, ze by som mala narok.
@bejkovnicka to mate trvaly pobyt v Hviezdoslavove a nezobrali dieta prvaka do skoly? a co vam potom povedali? ze ho mate zapisat inde? a vozit niekde inde?
lebo u nas v Bernolakove sa toto zatial asi este nedeje ....ale kapacita skoly je hranicna .....a deti uz maju triedy aj v nevyhovujucich ucebniach skolskeho klubu
mala by sa robit dostavba u nas, ale zatial som tam ziadne bagre nevidela, takze netusim, ci sa to stihne do zaciatku sk.roku
inak v roku 2016 hrozilo toto v Bernolakove, potom sa na poslednu chvilu spravila pristavba .....5rokov bol klud .....a uz zase nestaci kapacita
@marci77 nuž obec nemá štátnu školu a súkromná na trvalý pobyt neprihliada, oni si môžu vybrať koho chcú
@bejkovnicka
aha, jasne, dakujem za info
uz som sa zacala bat, ze aj pri skole sa moze stat, ze napisu, ze dieta neprijate🙄
@marci77 áno aj to sa môže stať, pre každú obec je spadova škola, kde dieťa prijať musia. No ale nemusia. Keď neni kapacita tak smola
@bejkovnicka
@tykat
dakujem dievcata za vysvetlenie, bola som presvedcena, ze toto sa moze stat iba pri skolkach do 5 rokov
ale tym, ze skolska dochadzka je povinna, tak je zriadovatel povinny riesit to .....
toto hrozilo v Bernolakove pred par rokmi, potom sa nastastie podarila urobit pristavba
https://www.cas.sk/clanok/398893/bernolakovu-hr...
ale teraz je zase ten isty problem, ze prilis vela deti .....a zase sa ma robit pristavba, ale to netusim, ci stihnu urobit
aj vo vedlajsej dedine Chorvatsky Grob som uz videla oznam, ze beru do skoly iba deti s trvalym pobytom v obci
tak dakujem, ze ste sa podelili so skusenostami .....veru nechcelo by sa mi dieta vozit kazdy den do BA do skoly

@kris_tin257 mne je jasne, ze treba toho riesit akoby viac. Vyrastala som v dome. No strecha, odkvap..to ozaj neriesis denne. A zavola sa opravar a vybavene. Skor tie kapacity v skolkach a skolach vidim ako problem. Lebo to bude strpcovat kazdy den.
Zas nevyhoda bytu pre mna momentalne, ze pol bytu balim, ked ideme na ihrisko.
U mojich rodicov na dome vidim, ze toto je uplne vo vacsej pohode. Da sa aj obed zjest na terase, hocikedy si idem po vodu ci druhe tricko dovnutra atd.