Nájdem škôlku s rešpektujúcim prístupom aj medzi štátnymi škôlkami, alebo mám skôr hľadať súkromnú?
Dobrý deň, potrebovala by som poradiť s výberom škôlky pre moje dieťa. V decembri bude mať 3 roky, do škôlky by som ju chcela dať až od januára, keď sa vrátim do práce. Je veľmi citlivá a celkom na mňa naviazaná, preto by som chcela poradiť škôlku s rešpektujúcim prístupim s menej deťmi v triede resp., aby bolo viac učiteliek na tie deti. Najlepšie by bolo v Petržalke, môže byť aj súkromná, ale ak by ste vedeli o štátnej škôlke v Petržalke, kde sú milé a trpezlivé učiteľky, bola by som rada, keby ste sa podelili o skúsenosti. Tiež by som bola rada keby trávili veľa času vonku alebo keď aj dnu, tak aby mali aj nejaké zaujímavé činnosti, nie len, že sú tam a hrajú sa...viem, že aj taká hra je potrebná, ale aby to nebolo len, že to dieťa je tam odložené. Nakoľko nemám možnosť práce z domu, bude v škôlke tráviť veľa času, chcela by som, aby tam rada chodila. Ďakujem
@anonym_f88fe9 Úplne si mi to vzala z myšlienok😉 Podľa jej odpovedí zrejme očakáva, že na jej "citlivé dieťatko" budú aspoň tri učiteľky a budú jej ofukovať riťku s pierkami😝
@anonym_523e17 No podľa jej odpovedí som normálne zostala ako obarená. Keď tam bude mať učiteľka len štyroch takýchto rodičov, tak spácha samovraždu.
Veľa ľudí chváli cirkevnú škôlku na Lachovej v Petržalke, len neviem, či ti bude vyhovovať to, že sa tam detičky modlia. Učiteľky sú tam veľmi milé a trpezlivé.
@kajame za mna little sunshine na jaroslavovej ulici je sice sukromna anglicka ale za mna super tym deckam sa ozaj venuju na milion percent maju super pristup dokazu deti a ich potreby maximalne respektovat pritom drzat hranice urcite odporucam. Syn tam chodi treti rok naucil sa plynule po anglicky a ucitelky ma velmi rad ❤️
@anonym_37ea7b dakujem
Veľa ľudí chváli cirkevnú škôlku na Lachovej v Petržalke, len neviem, či ti bude vyhovovať to, že sa tam detičky modlia. Učiteľky sú tam veľmi milé a trpezlivé.
@anonym_5f4378 dakujem
@kajame ty ale zjavne nevieš ako to funguje. A prepáč, teraz sa ospravedlňujem za všetky učiteľky, ktoré si dovolili zvýšiť hlas na dieťa. Verím, že ty so svojou rešpektujúcou výchovou nikdy nezažiješ situáciu, kedy budeš musieť kričať. Zaujímalo by ma, ako si predstavuješ rešpektujúcu výchovu v podmienkach MŠ, hoc aj v malom kolektíve. Ja som veľmi trpezlivá a veľmi tolerantná, ale sú situácie, kedy sa dieťa jednoducho musí prispôsobiť mne a nie ja jemu. Kedy nemám priestor čakať, dať mu na výber, či nebodaj vyjednávať, ako som nedávno čítala príspevok na ploche s buchtou v obchode, kde si dieťa môže vybrať, či ju odloží samo alebo s mamkinou pomocou. Veľmi často býva učiteľka v triede sama a rieši viac situácií naraz. A práve vtedy vznikajú tie konflikty, kedy dieťa zažije šok, lebo ho odrazu nikto nerešpektuje a mamička považuje škôlku za nevyhovujúcu. Prajem ti, aby si našla škôlku, kde sa nebudú deti iba tak hrať a iba tak kresliť, učiteľky ich vezmú aj na dvor a do Zoo a nebudú nikdy kričať. Naozaj ti držím prsty.
Chápem, že si chcela čítať niečo iné. Nabudúce teda naformuluj otázku inak, pretože skutočne v každej škôlke funguje denný režim, ktorého súčasťou je hra, edukačná aktivita, aj pobyt vonku. Ten je povinný za takmer každého počasia a ja nepoznám škôlku, kde by deti nechodili von. Inak von môžeš ísť s dieťaťom aj ty, kľudne na celé popoludnie. Aj do Zoo. Čakám, kedy ešte vytiahneš nevyhovujúcu stravu a málo zeleniny a nútený poobedný odpočinok.
@anonym_15254e ak ste ucitelka, tak je ozaj smutne ako to pisete. Viem, ze vas je v statnej malo a viem, ze to nie je lahka praca ale mame sa snazit, tym detickam daco odovzdat a ano, respektujuco (to neznamena, ze si mozu robit co chcu). co je take zle na tom, ze matka chce pre svoje este malinke dieta vybrat prostredie, kde sa bude citit najlepsie. a ano, aj ta nestastna zelenina. napr ja som bola zhrozena, ked som mala dat moju dceru, co ukazkovo jedla do skolky, aby sa odnaucila jest zeleninu lebo ved ine deti ju nejedia, tak co sa budeme namahat. a neodpustim si poznamku k tomu ako mozem ist predsa poobedie s dietatom do zoo, no nemozem, mam este pracovnu dobu ako vacsina pracujucich....
Konkrétne ja som reagovala na tieto tvoje slová: "Tiež by som bola rada keby trávili veľa času vonku alebo keď aj dnu, tak aby mali aj nejaké zaujímavé činnosti, nie len, že sú tam a hrajú sa...viem, že aj taká hra je potrebná, ale aby to nebolo len, že to dieťa je tam odložené." a ďalej: "To ze pani ucitelka povie, ze dnes ideme kreslit stromy a deti kreslia stromy, nie je to iste ako ked sa im pri tom kresleni aj venuju".
Kde som teda nečítala s porozumením? snažila som sa ti vysvetliť, ako to v škôlkach funguje. Určite to nie je tak, že naženieme deti k stolu s pokynom 'ideme kresliť stromy'. Pre teba je ale dôležitejšie čo píšu mamičky, ktoré to vedia určite lepšie ako človek z praxe 🤷♀️ očakávaš rešpektujúci prístup, pričom ty sama si nerešpektujúca.
@anonym_15254e ale prosim vas, mi nehovorte, ze sa kazda ucka ode priam potrhat. niektore tam nechaju dusu a inym je to taaak jedno, ze urobia len nevyhnutne minumum
Uz teraz lutujem tie ucitelky.
@anonym_f88fe9 ja lutujem tie deti. ja som snad nepocula nic smutnejsie ako ked vlastnemu rodicovi nezalezi na kvalite vzdelanania a pocitoch svojho dietata. ako co take autorka chce? pyta sa, aby tam ucitelky neziapali po detoch a aj daco s nimi robili a venovali sa im. no skandal. skutocne. to ani vlastnym mini detickam nedoprajete prijemne a podnetne prostredie?
@anonym_15254e ak ste ucitelka, tak je ozaj smutne ako to pisete. Viem, ze vas je v statnej malo a viem, ze to nie je lahka praca ale mame sa snazit, tym detickam daco odovzdat a ano, respektujuco (to neznamena, ze si mozu robit co chcu). co je take zle na tom, ze matka chce pre svoje este malinke dieta vybrat prostredie, kde sa bude citit najlepsie. a ano, aj ta nestastna zelenina. napr ja som bola zhrozena, ked som mala dat moju dceru, co ukazkovo jedla do skolky, aby sa odnaucila jest zeleninu lebo ved ine deti ju nejedia, tak co sa budeme namahat. a neodpustim si poznamku k tomu ako mozem ist predsa poobedie s dietatom do zoo, no nemozem, mam este pracovnu dobu ako vacsina pracujucich....
@anonym_14360f a čo podľa teba zmôžem s jedálničkom? snáď si nemyslíš, že je v mojej moci zabezpečiť deťom viac zeleniny? vieš, mne je zase smutno z takých mamičiek, ktoré si myslia, že po deťoch iba vrieskame, hodíme im farbičky a vôbec sa im nevenujeme. Celé dni si nesadnem na zadok, na obed vylejem studenú, ráno zaliatu kávu, domov chodím uťahaná ako kôň, moje deti chodia okolo mňa po špičkách, lebo mamku zase bolí hlava a potom sa tu dočítam také veci, že deti ani nevezmeme do Zoo. Ty si vieš predstaviť tú zodpovednosť?? A teda sa pýtam aj teba, ako mám v školských podmienkach pri množstve detí realizovať rešpektujúcu výchovu?
@anonym_14360f a čo podľa teba zmôžem s jedálničkom? snáď si nemyslíš, že je v mojej moci zabezpečiť deťom viac zeleniny? vieš, mne je zase smutno z takých mamičiek, ktoré si myslia, že po deťoch iba vrieskame, hodíme im farbičky a vôbec sa im nevenujeme. Celé dni si nesadnem na zadok, na obed vylejem studenú, ráno zaliatu kávu, domov chodím uťahaná ako kôň, moje deti chodia okolo mňa po špičkách, lebo mamku zase bolí hlava a potom sa tu dočítam také veci, že deti ani nevezmeme do Zoo. Ty si vieš predstaviť tú zodpovednosť?? A teda sa pýtam aj teba, ako mám v školských podmienkach pri množstve detí realizovať rešpektujúcu výchovu?
@anonym_15254e samozrejme, ze s jedalnickom nezmozete nic, to je na zriadovatela. a ako som pisala, su ucitelky, co tam nechaju dusu a su aj tie, ktorym je to jedno (ako v kazdej profesii). ale budme uprimny, nie kazda ucitelka je ako vy. potom vam robia zle meno.
Ak hladas mensi kolektiv deti, tak by so volila skor sukromnu. Moji chodili do MS Sevcenkova, o respektujucom pristupe sa neda hovorit. Syn sa mi zacal zajakavat, lebo po nom stara vyhoreta ucitelka ziapala. Nejake vylety a kruzky nehrozili, strava hrozna, basnicky sme sa mali ucit s detmi my ako rodicia doma. Na prechadzky nechodili, vypustili ich na dvor a kecali medzi sebou, ved decka sa hraju. Mozno, ak by mali mladsiu ucitelku, tak by to bolo lepsie, ze by sa chcela venovat detom, takto to bolo iba odkladiste deti.
Uplne som sa stratila v tej zaplave anonymnych prispevkov, uz to ze pisete anonymne o niecom svedci. Nenapisala som nic zle na pani ucitelky v skolkach, ani som nepisala, co si ja o tom myslim, ale ake su skusenosti mamiciek na forach, ktore ma celkom vyplasili a preto som aj zalozila tuto temu. Dakujem tym par ludom, co sa vyjadrili vecne za ich skusenosti. Ano ocakavam, ze sa z mojho citliveho dievcatka v skolke nestane kopka nestastia. Keby sa ludia nezaujimali len o ruzicky a farmarov, vedeli by ake su cakacky k detskym psychologom a psychiatrom a kedze ich tam dovedu rodicia asi to nemaju z domu, ale z institucii, kde travia velku vacsinu svojho casu.
@anonym_f88fe9 Úplne si mi to vzala z myšlienok😉 Podľa jej odpovedí zrejme očakáva, že na jej "citlivé dieťatko" budú aspoň tri učiteľky a budú jej ofukovať riťku s pierkami😝
@anonym_523e17 uprimne lutujem cloveka, ktory straca cas citanim diskusie ku ktorej nema co napisat a zaklincuje to takymto anonymnym prispevkom. Keby sa ludia radsej starali o seba a svoje dusevne zdravie, mozno by taketo diskusie ani nemuseli vznikat...
Ak hladas mensi kolektiv deti, tak by so volila skor sukromnu. Moji chodili do MS Sevcenkova, o respektujucom pristupe sa neda hovorit. Syn sa mi zacal zajakavat, lebo po nom stara vyhoreta ucitelka ziapala. Nejake vylety a kruzky nehrozili, strava hrozna, basnicky sme sa mali ucit s detmi my ako rodicia doma. Na prechadzky nechodili, vypustili ich na dvor a kecali medzi sebou, ved decka sa hraju. Mozno, ak by mali mladsiu ucitelku, tak by to bolo lepsie, ze by sa chcela venovat detom, takto to bolo iba odkladiste deti.
@anonym_5c2cc7 dakujem za odpoved. To mi je luto, dufam, ze sa syn z toho dostane.
@kajame Pre teba bude ideálne nájsť si súkromnú učiteľku pre dieťa. Neverím, že nájdeš škôlku, s ktorou budeš spokojná.
@loliki fuu, ak sa v celej Petrzalke nenajde jedna ci uz statna alebo sukromna skolka, kde sa detom venuju a snazia sa im ukazat ako by sa ludia mali k sebe spravat a viest ich k zakladom zdraveho zivotneho stylu, tak asi problem nebude vo mne, ale niekde inde. A je naozaj smutne, ze su mamicky co toto obhajuju a hania ine mamicky, ktore by chceli, aby v ich detoch rastlo to, co do ich 3 rokov, ked mali na nich najviac casu, zasiali a nebolo to prehlusene.
Za mna je pri skolke v dnesnej dobe naozaj dolezita len jedna vec - aby tam bolo dieta v bezpeci. Do zoo ho viem zobrat sama, aktivity mu viem vymysliet, to co ho tam naucia to ho zvladnem naucit aj sama, cize v podstate a teraz bez urazky, je to miesto kde mi ho maju “postrazit v bezpeci” kym musim byt v praci. A preco to pisem? Lebo mam vazne obavy, ci to su dnesne skolky vobec schopne zabezpecit, pretoze kedykolvek idem okolo skolkarskeho dvora, vsetky ucitelky kecaju v kruzku a deti sa volne hraju a oni nemaju sancu vidiet co robia. Raz!! jediny raz som za posledny rok videla (v sukromnej skolke) ako sa s detmi na dvore hrali, plietli si vence z pupav. A to teda chodime okolo viacerych skolok denne niekolkokrat.
Minule situacia z prechadzky - dve ucitelky si veselo kracali vpredu a kecali, deti za nimi - to kde sme!? Kde je nejaka bezpecnost ze ucitelka vpredu a vzadu? Oni nemali sancu vidiet, co tie deti robia a deti zaostavali, vychadzali spoza rohu a keby kdekolvek odbehli, pruser ako hrom. Ja nechapem jedno - tym ucitelkam to len nedochadza, alebo im je to uplne jedno? Uprimne, ani neviem co z toho je horsie…
takze autorka ma podla mna celkom prehnane naroky, ja budem rada ak sa dietatu nic nestane a vsetko ostatne bude uz len bonus. A pisem to ako dieta z ucitelskej rodiny, co si vysoko vazim pracu vsetkych dobrych ucitelov a viem a chapem vela veci aj “zo zakulisia”, ale to co vidam v poslednom case ma desi.
@loliki fuu, ak sa v celej Petrzalke nenajde jedna ci uz statna alebo sukromna skolka, kde sa detom venuju a snazia sa im ukazat ako by sa ludia mali k sebe spravat a viest ich k zakladom zdraveho zivotneho stylu, tak asi problem nebude vo mne, ale niekde inde. A je naozaj smutne, ze su mamicky co toto obhajuju a hania ine mamicky, ktore by chceli, aby v ich detoch rastlo to, co do ich 3 rokov, ked mali na nich najviac casu, zasiali a nebolo to prehlusene.
@kajame ak chces zdravy zivotny styl, pozri Bzovicku, su zamerani dost na sport, maju bazen so saunou priamo v skolke, robia lyzovacky, korculovanie…
Za mna je pri skolke v dnesnej dobe naozaj dolezita len jedna vec - aby tam bolo dieta v bezpeci. Do zoo ho viem zobrat sama, aktivity mu viem vymysliet, to co ho tam naucia to ho zvladnem naucit aj sama, cize v podstate a teraz bez urazky, je to miesto kde mi ho maju “postrazit v bezpeci” kym musim byt v praci. A preco to pisem? Lebo mam vazne obavy, ci to su dnesne skolky vobec schopne zabezpecit, pretoze kedykolvek idem okolo skolkarskeho dvora, vsetky ucitelky kecaju v kruzku a deti sa volne hraju a oni nemaju sancu vidiet co robia. Raz!! jediny raz som za posledny rok videla (v sukromnej skolke) ako sa s detmi na dvore hrali, plietli si vence z pupav. A to teda chodime okolo viacerych skolok denne niekolkokrat.
Minule situacia z prechadzky - dve ucitelky si veselo kracali vpredu a kecali, deti za nimi - to kde sme!? Kde je nejaka bezpecnost ze ucitelka vpredu a vzadu? Oni nemali sancu vidiet, co tie deti robia a deti zaostavali, vychadzali spoza rohu a keby kdekolvek odbehli, pruser ako hrom. Ja nechapem jedno - tym ucitelkam to len nedochadza, alebo im je to uplne jedno? Uprimne, ani neviem co z toho je horsie…
takze autorka ma podla mna celkom prehnane naroky, ja budem rada ak sa dietatu nic nestane a vsetko ostatne bude uz len bonus. A pisem to ako dieta z ucitelskej rodiny, co si vysoko vazim pracu vsetkych dobrych ucitelov a viem a chapem vela veci aj “zo zakulisia”, ale to co vidam v poslednom case ma desi.
@anonym_824168 tie pani ucitelky maju vzdelanie na to, aby vedeli ake aktivity su v danom veku vhodne, to ze si kreslia, nie je o tom, aby z nich jedneho dna boli maliari. Dieta potrebuje podnetne prostredie pre svoj vyvin, aktivity zamerane na rozvoj zrucnosti potrebnych do zivota. Realne ma rodic 2-3 hodiny denne aktivneho casu s dietatom a teda radsej by som ho travila inak ako kreslenim ciar, ktore moze kreslit v skolke. Podla mna to naozaj nie su prehnane naroky, keby boli, tak tie deti tam moze chodit "strazit" hocikto.
@anonym_cf186d Dakujem 😊 dat si ju na prve miesto mozem a mozno motyka vystreli 😀
@kajame moja dcera chodila 3 roky na MS Iljusinovu a syn 1 rok, potom syn prestupil na MS Pifflovu. Doteraz neviem preco sa Iljusinova tak ospevuje 🙂 Co sa tyka dcery, bola tam spokojna ziaden problem sme nemali ani s ucitelkami, proste vsetko v pohode. Syn tam naopak dostal starsie pani ucitelky, dalo by sa to nazvat "stara skola", a to bolo pre neho dost nevyhovujuce. On ma svoje specialne potreby ktore vsak este v tom case neboli uplne potvrdene a ucitelky v tomto velmi nepomohli. Naopak pristup na MS Pifflovej bol hned od zaciatku taky ze sa snazili riesit situaciu. Ale najma bol velmi spokojny s novymi ucitelkami. O aktivitach/neaktivitach sa da tiez vela popisat, ale to ci tvoje dieta bude ci nebude chodit rado do skolky - co je vlastne jedine na com zalezi - zavisi od toho aku ucitelku dostane a ci si k nej vytvori vztah, a nie od toho ci chodia von ci nie 🙂 A co sa tyka poctu, v kazdej statnej skolke bude viac deti, co sa ale vyvazi tym ze prvy rok je polovica deti stale chora cize to nikdy nie je tak ze ucitelka ma 20 deti. Zaujimave cinnosti sa deju v kazdej skolke, aj statnej - takmer kazdy tyzden je nejaky tematicky celok ktory rozoberaju
Ak si sa este nespytala, spytaj sa vo FB skupine "recenzie na skolky a skoly - Bratislava", tam ti odpovedia viac k veci
@anonym_824168 dakujem
@kajame Mám kamarátku, ktorá učí v súkromnej škôlke. Osnovy majú rovnaké ako štátne škôlky, teda výchovno-vzdelávací proces. V každej škôlke dieťa niečo učia, majú učebné plány, o to sa neboj. A v každej škôlke chodia von, aj na výlety.
V súkromnej je ale menej detí, konkrétne kamarátka ich má 12 v triede, čo je paráda. Áno, väčšinu času je milá, chápavá, tolerantná, vysvetľuje aj 12krát osobitne ak treba.
Ale sama povedala, že sú dni alebo chvíle, keď musí aj zakričať. Lebo dvaja sa bijú, jedna plače, lebo bábika nemôže zaspať, dvom naraz treba utrieť zadok a ďalší sa pokúša vyliezť niekde, kde nemôže. Čo urobíš? Nerozkrájaš sa, všetko treba riešiť "urgentne". Nikedy aj zakričí, aby ich prehlušila a aby si uvedomili, že to fakt myslí vážne. Ty si za celé tri roky ani raz nezvýšila na dieťa hlas? Naozaj? A to si nemala na starosti 12 detí naraz.
Nemyslím si, že dieťa bude mať traumu z toho, že sa bude musieť naučiť poslúchať autoritu - tak to bude fungovať aj v škole, aj na krúžkoch.
@kajame Mám kamarátku, ktorá učí v súkromnej škôlke. Osnovy majú rovnaké ako štátne škôlky, teda výchovno-vzdelávací proces. V každej škôlke dieťa niečo učia, majú učebné plány, o to sa neboj. A v každej škôlke chodia von, aj na výlety.
V súkromnej je ale menej detí, konkrétne kamarátka ich má 12 v triede, čo je paráda. Áno, väčšinu času je milá, chápavá, tolerantná, vysvetľuje aj 12krát osobitne ak treba.
Ale sama povedala, že sú dni alebo chvíle, keď musí aj zakričať. Lebo dvaja sa bijú, jedna plače, lebo bábika nemôže zaspať, dvom naraz treba utrieť zadok a ďalší sa pokúša vyliezť niekde, kde nemôže. Čo urobíš? Nerozkrájaš sa, všetko treba riešiť "urgentne". Nikedy aj zakričí, aby ich prehlušila a aby si uvedomili, že to fakt myslí vážne. Ty si za celé tri roky ani raz nezvýšila na dieťa hlas? Naozaj? A to si nemala na starosti 12 detí naraz.
Nemyslím si, že dieťa bude mať traumu z toho, že sa bude musieť naučiť poslúchať autoritu - tak to bude fungovať aj v škole, aj na krúžkoch.
@elviku11 asi to bolo skor myslene, ze nekricia po detoch v neprimeranych situaciach, toto co uvadzate je samozrejme uplne primerane
@kajame Netvrdím, že je problém v tebe. Ty máš svoje požiadavky ,o.i. rešpektujúcu výchovu, ale ty tiež musíš rešpektovať ostatných. Dieťa chceš dať do kolektívu a či chceš, či nie, narazíš na ľudí - deti, či dospelých. Vôbec to nie je jednoduché obdobie, možno je to najnáročnejšie obdobie pre matku.

Uz teraz lutujem tie ucitelky.