icon

Oplatí sa v Bratislave investovať do predaja bytu?

28. sep 2025

Mám byt v Bratislave, ktorý sa mi už nechce prenajímať. Byt je v pôvodnom stave, vyžaduje rekonštrukciu, na ktorú nemám, stále sa niečo kazí, hoci s nájomníkmi vychádzame dobre (je to rodina s deťmi a psom, tak sú asi radi, že bývajú). Po zaplatení daní sa mi to nezdá až také výhodné a dane platiť chcem, lebo som poctivka. Áno, rastie na cene, ale viem si predstaviť, že tie peniaze dám radšej do fondov a časť si užijem. V byte som kedysi bývala, ale nevyhovuje mi lokalita, dispozícia a už by som sa tam nevrátila. Mám iný byt na hypo.
Samozrejme chcem z toho vyjsť ako predávajúca čo najlepšie. Myslíte, že sa oplatí urobiť drobné úpravy v byte? Príde mi to zbytočné napríklad vymaľovať len kvôli predaju, keď ten byt je potrebné aj tak celý rozbiť. Ale áno, steny sú už otrasné, ale ja mám pocit, že je tam otrasné všetko 😭
Nájomníci majú zmluvu do konca roka, ale máme predbežnú dohodu, že po Vianociach ich vyhadzovať nebudem a pár mesiacov by tam ešte boli. Takže budúci rok by som chcela byt určite predať, ideálne na jar? Prípadne aké je vhodné ročné obdobie na predaj?

marsmykkok
28. sep 2025

A koľko ho vlastníš? Ak napríklad 4 roky počkala by som rok aby si neplatila dane. A kľudne ho zatiaľ nechala v pôvodnom stave prázdny.

autor
28. sep 2025
@marsmykkok

A koľko ho vlastníš? Ak napríklad 4 roky počkala by som rok aby si neplatila dane. A kľudne ho zatiaľ nechala v pôvodnom stave prázdny.

@marsmykkok nie, už to bolo 5 rokov, nemám prečo čakať. A prázdny sa mi ho neoplatí mať, veď to by som vyhadzovala peniaze na povinné platby bez návratnosti

anonym_f11ceb
28. sep 2025
@anonym_autor

@marsmykkok nie, už to bolo 5 rokov, nemám prečo čakať. A prázdny sa mi ho neoplatí mať, veď to by som vyhadzovala peniaze na povinné platby bez návratnosti

@anonym_autor vložené investície do rekonštrucie sa ti určite navrátia, na druhej strane vymaľovať byt nie ja až také nákladné, ale cenu bytu môže navýšiť

marsmykkok
28. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Ja som si zle prečítala príspevok, že myslíš platenie daní z predaja, to sa platí do 5 rokov, nie platenie daní z prenájmu. Ale predaj kľudne, aj v pôvodnom stave, hlavne ak budeš cez RK dobre vyber realitku a okolo Vianoc je útlm, teda ideálne dať do ponuky niekedy koncom februára.

lucka_ke
28. sep 2025

pôvodný stav je super, veľa ľudí hľadá práve taký, lebo to aj tak obijú až na múry a celé prerobia, ideál dať do ponuky koncom roka a na jar predať

jaroe
28. sep 2025
@lucka_ke

pôvodný stav je super, veľa ľudí hľadá práve taký, lebo to aj tak obijú až na múry a celé prerobia, ideál dať do ponuky koncom roka a na jar predať

@lucka_ke súhlas. A ešte som počula aj argument, že aspoň je dobre vidieť stav stien, múrov, že čerstvou maľovkou nie sú zamaskované napr. plesne

anonym_f11ceb
28. sep 2025
@jaroe

@lucka_ke súhlas. A ešte som počula aj argument, že aspoň je dobre vidieť stav stien, múrov, že čerstvou maľovkou nie sú zamaskované napr. plesne

@jaroe tak to je pravda

anonym_6e76e1
28. sep 2025

@anonym_autor záleží od lokality, lebo napr. my sme kúpili pôvodný stav a keby ho niekto vymaľovaľ, tak to sú len vyhodené peniaze aj tak sme ho cely rozbili a na novo prerobili 🤷🏻‍♀️ určite by som sa spojila s realitkou napr.

muchotrafka298
28. sep 2025

Niekto vyslovene hlada byt v povodnom stave, aby si ho mohol prerobit podla vlastnych predstav a nemusel burat novo spravene veci, ktore mu nevyhovuju.

sasa1310
28. sep 2025

@anonym_autor nikdy sa ti investícia do prerábky pred predajom neoplatí. Viem z vlastnej skúsenosti. Keď predať, tak predaj tak ako je v takom stave. Jedine, že by si z toho urobila štandard (to znamená, podlahy, sanita, interiérové dvere, bez kuchynskej linky). A hlavne v prvom rade by si musela urobiť komplet elektriku. A to sa ti už naozaj neoplatí

autor
28. sep 2025
@sasa1310

@anonym_autor nikdy sa ti investícia do prerábky pred predajom neoplatí. Viem z vlastnej skúsenosti. Keď predať, tak predaj tak ako je v takom stave. Jedine, že by si z toho urobila štandard (to znamená, podlahy, sanita, interiérové dvere, bez kuchynskej linky). A hlavne v prvom rade by si musela urobiť komplet elektriku. A to sa ti už naozaj neoplatí

@sasa1310 ale ja na komplet rekonštrukciu ani nemám peniaze 🙂 tam by sa musela spraviť elektrina, omietky, podlahy, kúpeľňa, wc... Nič som tam neprerobila, pretože všetko je so všetkým spojené a ak rozbijem jednu vec, musela by som aj ďalšie (napríklad potiahnuť elektrinu len na kúpeľňu cez celý byt). Nemám ani len na nové okná (sú tam staré plastové 20 ročné). Po reko by som mohla prenajímať možno o 200 € viac, to by sa mi nikdy nevrátilo, veď len splátka úveru za reko by stále viac.

muchotrafka298
28. sep 2025
@anonym_autor

@sasa1310 ale ja na komplet rekonštrukciu ani nemám peniaze 🙂 tam by sa musela spraviť elektrina, omietky, podlahy, kúpeľňa, wc... Nič som tam neprerobila, pretože všetko je so všetkým spojené a ak rozbijem jednu vec, musela by som aj ďalšie (napríklad potiahnuť elektrinu len na kúpeľňu cez celý byt). Nemám ani len na nové okná (sú tam staré plastové 20 ročné). Po reko by som mohla prenajímať možno o 200 € viac, to by sa mi nikdy nevrátilo, veď len splátka úveru za reko by stále viac.

@anonym_autor nechaj ho tak ako je, ked na to nemas ani financie a tiez sa ti to nevrati pri kupe. Nech si prerobi novy majitel podla svojich predstav.

mistymay33
28. sep 2025

@anonym_autor nerob ziadne zásahy. Predaj tak ako je. Uvidis ze ho predáš na supu tak ako je, v pôvodnom stave. Vela ludi si chce urobit rekonstrěukciu od podlahy a podla svojho vkusu.

anonym_7737b5
28. sep 2025

Nic tam nerob, ja sama som mala a mam zaujem len o byt v uplne povodnom stave, aby som si vsetko mohla urobit podla seba. Tiez budeme raz predavat byt po rodicoch v takmer povodnom stave, ktory teraz stoji prazdny, ani ho neprenajimame a ani nebudeme s nim nic robit a predame ho, ked tu ten este zijuci rodic uz nebude (je tam tarcha, ktoru uz teraz nevieme zrusit, cize ho zatial predat nevueme a na prenajimanie nemame nervy).

veklipo
Autor odpoveď zmazal
anonym_e79d5c
28. sep 2025

Neinvestuj. Predaj ako pôvodný stav. My sme tak kupovali pôvodný a plus pre nás bolo, ze bol aj nakomplet vypratany. Lebo ľudia si dnes chcú byt prerobiť podľa seba.

anonym_fdfa32
28. sep 2025

neprerabat, ani my nebudeme. prerabka by nas vysla minimalne 30 000, no nemam chut ani sil. nevladzem.

anonym_fdfa32
28. sep 2025
@marsmykkok

@marsmykkok nerozumiem ak som vlastnik od 2023 je lepsie predat az po 2028 aby som neplatila dan z predaja?

anonym_fdfa32
28. sep 2025

@anonym_autor aka lokalita to je

felixxs
1. okt 2025

Byt je najlepsia investicia, kde ti rastie cena: Fondom by som neveril ani sekundu, ziadnym.

marsmykkok
1. okt 2025
@anonym_fdfa32

@marsmykkok nerozumiem ak som vlastnik od 2023 je lepsie predat az po 2028 aby som neplatila dan z predaja?

@anonym_fdfa32 áno Kopíruje od AI Daň z predaja nehnuteľnosti je daň z príjmov (19 % až 25 %), ktorá sa platí z rozdielu medzi predajnou a obstarávacou cenou nehnuteľnosti. Ak ste nehnuteľnosť vlastnili viac ako 5 rokov, príjem z jej predaja je od dane oslobodený. Ak nie, je základom dane zisk (predajná cena mínus výdavky ako kúpna cena, náklady na rekonštrukciu či provízie) a na tento základ dane sa uplatňuje sadzba 19 % alebo 25 %.
Kto platí daň?
Fyzická osoba, ktorá nehnuteľnosť predá.
Kedy sa daň platí?
Platí sa len vtedy, ak nehnuteľnosť nie je od dane oslobodená.
Do 5 rokov od nadobudnutia vlastníctva.
Ak nehnuteľnosť bola v obchodnom majetku, tak do 5 rokov od jej vyradenia z obchodného majetku.
Dňom nadobudnutia je vklad do katastra nehnuteľností.
Kedy sa daň neplatí (oslobodenie od dane)?
Príjem z predaja nehnuteľnosti nie je zdaniteľný, ak bola vo vlastníctve predávajúceho dlhšie ako 5 rokov.
Ak predávate nehnuteľnosť, ktorá bola nadobudnutá dedením (z priameho radu alebo jedným z manželov), a od smrti poručiteľa uplynulo najmenej 5 rokov.
Ak bola nehnuteľnosť vyradená z obchodného majetku pred viac ako 5 rokmi.
Ako sa daň vypočíta?
Určite predajnú cenu: Čiastka, za ktorú ste nehnuteľnosť predali.
Určite oprávnené výdavky: Sem patria kúpna cena, náklady na rekonštrukciu, znalcov, realitnú kanceláriu a podobne.
Vypočítajte základ dane: Predajná cena mínus oprávnené výdavky.
Vypočítajte daň: Na základ dane sa aplikuje sadzba 19 % (do výšky 37 163,36 €) alebo 25 % (na sumu presahujúcu tento limit v danom roku).
Okrem dane z príjmu sa z tohto základu dane platia aj odvody do zdravotnej poisťovne (14 %).
Je potrebné podať daňové priznanie k dani z príjmov a uviesť tento príjem.

tilly
1. okt 2025

Bud to nechaj v pôvodnom stave, alebo komplet urob. Ak to chceš nechať v pôvodnom stave, mám pár tipov, firiem, ktoré takéto byty vykupujú. Jednajú rýchlo a férovo, nechcú zodrať z kože. Kľudne sa mi ozvi potom ak chceš.

tilly
1. okt 2025
@anonym_fdfa32

@anonym_fdfa32 áno. Keď predávaš byt, ktorý máš kratšie ako 5 rokov, platíš daň z príjmu a pozor aj odvod do zdravotnej poisťovne. Daň platíš z rozdielu medzi kúpnou a predajnou cenou

anonym_438d04
1. okt 2025

Kupovali sme investičný byť pred tuším 3 rokmi a o byt v pôvodnom stave sme sa "bili" s ďalšími záujemcami, keby sme hneď nezložili zálohu v cashi a nekupovali v hotovosti tak ho nemáme.
Pre nás bolo práveže pôvodný stav alebo úplná novostavba podmienkou. Byt sme nakompletku prerobili, zostali iba obvodové steny, úplne sme ho dispozične zmenili. Zostane deťom ak na Slovensku zostanú (snáď nie) alebo sa predá. Už teraz keby sme ho predali tak na tom zarobíme.
A nepotrebuješ ani RK na predaj, byty v pôvodnom stave sa predávajú samé - samozrejme je všetko o cene a lokalite. Akurát zmluvu a ostatné je dobré riešiť s advokátom.

anonym_fdfa32
1. okt 2025
@tilly

@anonym_fdfa32 áno. Keď predávaš byt, ktorý máš kratšie ako 5 rokov, platíš daň z príjmu a pozor aj odvod do zdravotnej poisťovne. Daň platíš z rozdielu medzi kúpnou a predajnou cenou

@anonym_438d04
@tilly DAKUJEM
takze aj vy radite predavat radsej povodny stav ze?

tilly
1. okt 2025
@anonym_fdfa32

@anonym_438d04
@tilly DAKUJEM
takze aj vy radite predavat radsej povodny stav ze?

@anonym_fdfa32 áno. Buď komplet rekonštrukcia, ale to pokiaľ nevieš ako na to a nemáš financie, tak je jednoduchšie to predať ako to je.