Otázky o pôrode v nemocnici Bory
AHojte, videla som už ostatne diskusie, ale pisali tam ženy len že ok alebo nic moc.
Mna zaujíma:
1. Môže sa rodiaca žena volne pohybovat alebo nutia ležat na chrbte? Majú tam nejakú podložku na zemi, kde sa možem zvíjat v bolestiach ako sa mi bude chciet?
2. Ako často otravuju s vnutornými kontrolami pocas porodu?
3. Je na porodnej sále žena sama v murovanej miestnosti? alebo ako inde že za plachtou aj štyri rodiace ženy vedla seba a otvorene dvere?
4. Je možnost mat po porode samostatnu izbu? Môže tam byt so zenou aj manžel aj 5r.dieta pripadne? (tak sme to mali v ČR) 🙂
5. Je na porodnej sále sprcha/ vana?
6. Otravuju pri prenásani s vyvolavanim porodu?
7. Nemá personál sprosté poznamky/ vtipy? prípadne meno lekára, ktorému sa treba vyhýbať?
8. Respektuju porodny plán ženy ako napr. že nechcem nástrih a chcem nechat dotepat pupocnik?
Ďakujem 🙂
Všetky otázky by ti zodpovedali na predporodnej prednáške ale v zasade
1.mozes robit čo len chces-doniest si vlastný playlist a tancovať s manzelom na sale, môžeš cvičiť na fitlopte, môžeš s fitloptou ísť aj do sprchy..majú dokonca aj porodny gauc ale len jeden, takze opýtat sa môžeš či je volny.
2. Ako často kontrolujú nespominali, asi je to individuálne.
3.zena je sama s partnerom alebo s dulou alebo koho tam chce mat.
4. Všetky izby sú samostatne, partner tam môže byt koľko chce, je tam roztahovacie kreslo,takze si vie aj pospat. Deti nespomínali, ale podľa mna na navstevy ano, ale aby sa tam voľne pohybovali cely čas,tak to asi nie.
5. Ano
6.Nechavaju prenášať 9 dni po termíne, potom navrhujú vyvolanie.
7. Čo som sa stretla s lekármi a pôrodnými sestrami na prednáškach a cvičeniach,tak všetci mili.
8. Rešpektujú, vždy sa pýtajú ženy a ak je to mozne idu podľa želania. Nechávajú dotepat pupocnik a dokonca nechávajú aj čas na bonding,že neberu dieta po chvíľke na meranie a vazenie, ale všetky ukony, čo treba robia na zene, že ma babatko na sebe. Vážia a merajú až po 2 hod, ale samozrejme toto je ideálny scenár, že bábätku ani mamičke nič nie je.
A ešte k tomu porodu, je tam aj možnosť naparky, aromaterapia alebo teda muzikoterapia. A polohu si sama môžeš zvoliť, takze na chrbáte to byt nemusi. Výhoda toho pôrodného gaucu vraj je v tom, že okrem toho že sa da vyskladať na rôzne polohy počas porodu, tak je dost velky na to, že potom počas bondingu môže partner lezat vedľa matky a bábätka, čo na normálnej pôrodnej posteli sa nedá, keďže sa nezmestia.
1. Mozes sa hybat ako chces, najdi si polohu. PA ti moze ponuknut polohy ktore ti podla nej mozu pomoct lepsie, mne velmi pomohla dostat sa do spravnej polohy cez velku bolest velmi laskavo a trpezlivo
2. S kazdym dotykom musis suhlasit, cakaju na tvoj suhlas. Neotravuju. Mozes odmietnut, ale podla mna im to stazis. Mne to bolo ku koncu uz naozaj velmi neprijemne, ale v podstate mi to zachranilo cely porod, PA drzala krcok a pri kazdej kontrakcii ma povzbudila ci tlacim dobre alebo nie. Konecne som pochopila ktory sval mam zapojit. Pretoze vety typu netlacte do hlavy ( kramare) mi boli platne ako mrtvemu zimnik.
3. Si tam sama, murovana izba. Uplne sukromie
4. Mas samostatnu izbu, moze tam byt aj muz, aj dieta ( ale neviem.ci tam dieta moze spat, asi vsak nebudu robit problemy, ale muz ma pravo za tebou prist 24/7 a deti tam tiez nevadia nikomu)
5. Sprcha
6. Toto neviem. Vo vseobecnosti to mozu indikovat a chciet ti naplanovat hospitalizaciu, mas vsak slobodnu volu a nemusis do porodnice nastupit.
7. Nema
8.respektuju, povedz o nom PA. Pupocnik nechavaju dotepat vzdy, ak samozrejme napriklad neratuju dieta. Dokonca ho ani neberu odvazit hned, nechaju ti ho hned na bonding a hned na tebe mu daju na nozku naromok aby ho monitorovali.na tebe ho aj jemne osusia a prikryju nech mu nie je zima. Nastrih robia iba nevyhnutne, oznamia ti ho a skonzultuju s tebou ak je nutny. Inak sa snazia masirovat, robit naparky, vsetko aby sa mu vyhli.
1. Mozes sa pohybovat kde chces
2. Kontroluju podla potreby, casovo som to nemerala
3. Sama v murovanej izbe
4. Manzel moze aj spat, dieta spat nemoze - iba na navstevu prist
5. Ano
6. Neprenasala som, neviem
7. Nemali ziadne poznamky
8.Nemala som plan a pupocnik som neriesila, lebo som to nechcela
1. Môžeš robiť úplne čo chces
2. Veľmi málo, v podstate mne to robili vždy na môj pokyn keďže som sa dlho neotvárala
3. Všade si sama, ja som iné ženy videla len na chodbe
4. Samostatné izby sú aj sa nemýlim všetky, muž spať môže aj celý pobyt, dieťa len návšteva 😊
5. Áno samozrejme
6. Nemám skúsenosť rodila som skôr, ale určite môžeš odmietnuť, tam si pýtajú súhlas na všetko
7. Každý jeden človek a ktorým som prišla do kontaktu od upratovača po lekárov, sestry boli top
8. Áno
Za mňa pôrod v Boroch bol fakt skvelý aj keď nedopadol podľa mojich očakávaní. Keď to ale porovnám s trnavou tak to je milión a jedna. Fakt toto by si zaslúžila každá jedna žena 🙏

Pridaj sa na fb do skupiny Porodnica bory, tam najdes vsetky informacie