icon

Platy v Bratislave

25. aug 2023

Aký plat v hrubom je podľa Vás na Bratislavu, malý, a aký akurát?

Strana
z2
bublinka1426
26. aug 2023

@maranta_leuconeura u nas mali junior pozicie 1450...az ked boli senior mali cez 2000...
velka IT spolocnost.

zaba21
26. aug 2023

@milanemila
Ak ide o právnickú osobu, vieš si nájsť účtovnú závierku a vidíš mzdové náklady. Ale zase majiteľ s.r.ro. si vie veka nákladov poriešiť cez firmu, takže ťažko sa to vyhodnocuje. Ale vieš z účtovnej závierky veľa vyčítať, keď tomu rozumieš.

bublinka1426
26. aug 2023

@lizatko1009 tych levelov je vela, my sme mali snad 11 levelov. tak vsetko je mozne. urcite je to mozne co pises. cim nizsi level, tym vyssi plat

valeria_h
26. aug 2023

To záleží od viacerých faktorov:
- platíš hypo alebo bývaš v prenájme, prípadne si zdedila a v tom prípade platíš len energie
- bývaš sama, s partnerom
- máš deti
- koľko minieš/miniete na stravu
.....
Takto sa nedá povedať čo je malý plat a čo je dobrý plat, u každého je to inak.

oriesocek
26. aug 2023

@milanemila áno, superhruba mzda a ak si časť služieb, výkonov ešte niekde kupuje, tak bežný ľudia, tak nečítajú daňové...aby to zistili

lizatko1009
26. aug 2023

@milanemila poznáme sa

dadis
26. aug 2023

@milanemila Nie celkom superhruba mzda, nakolko vyznam tychto sro je zvacsa ten, ze mzdu toho jedineho pracovnika a teda odvody si zvacsa nastavuju na minimalny prijem pri minimalnom pracovnom uvazku (aspon ti znami, s ktorymi som to rozoberala a teda odvody byvaju vyrazne nizsie nez pri zamestnaneckom pomere), ale ostatne sedi..

guudy
26. aug 2023

@zaba21 mna by zaujimalo, co vedie cloveka k takemuto lustrovaniu kamarata😬

zaba21
26. aug 2023

@guudy
Ja nijakých kamarátov nelustrujem. Ale keď som si napríklad hľadala novú prácu, tak som si takto preverovala spoločnosti, kde som chcela poslať životopis. Ako účtovníčka viem z verejne dostupných účtovných závierok zistiť informácie, ktoré ma zaujímajú.Takisto si vieš preveriť napríklad obchodného partnera. Takže by som to nenazývala lustrovanie, je to jednoducho využitie verejné dostupných informácií.

oriesocek
26. aug 2023

@zaba21 naša firna má zaplatený finstat, takže ja kontrolujem dáta všetkých firiem, kým s nimi začneme robiť. Nemôžme im poskytnúť službu a oni majú nedoplatky, exekúcie, súdne spory. To žiadame vtedy celú úhradu predom.

dadis
26. aug 2023

@guudy to pisala ina uzivatelka..

zaba21
26. aug 2023

@oriesocek
Však jasné, opatrnosť je namieste. Ja som po takomto preverení vylúčila veľa potencionálnych firiem, kde som chcela poslať životopis. Človek by neveril aké odflaknuté účtovné závierky môže mať napríklad firma, ktorá poskytuje účtovné služby. Takže tak...

guudy
26. aug 2023

@zaba21 ja viem, ze nie ty. To bolo k tvojmu popisu, co vsetko sa da zistit 🙂
U obchodnych partnerov to beriem, ale ked @lizatko1009 pisala o kamaratovi, tak to mi pride uz ako lustrovanie 🙂
Sorry, ak moj prispevok vyznel smerovany na teba ❤️

guudy
26. aug 2023

@dadis viem 🙂

zaba21
26. aug 2023

@guudy
Určite som si niekedy pozrela aj niekoho známeho, ale je to pre vlastnú potrebu, nie je za účelom nejako zneužiť takéto informácie.

zic
26. aug 2023

@dadis je to uplne presne "superhruba mzda"... ako pisala @milenamila ... je to presne tolko, kolko uctuje "zamestnavatelovi / zadavatelovi prace"... to, ze on si vyplati minimalku a zvysok ostane ako zisk, je stale nieco co podlieha dani a popripade odvodom. V konecnom dosledku mu ostane viac ako keby to mal ako superhrubu mzdu len vtedy, ked okradne seba na odvodoch (dochodkove apod)... A zase 74k superhruba mzda nie je nic extra, co by sa vedel zahojit tak, ze potom bude zit z minimalneho dochodku... Vychadza to tak narychlo (ak by to mal ako mzdu okolo 4500 v cistom... akurat ked fakturuje na sro / zivnost, tak ked ma dovolenku, tak nic nedostane, ak je chory, nic nedostane... ziadne "Pcka" (navsteva doktora), ziadne gastrace (ak si sam nevyplaca... ), ziaden 2. pilier, benefity - nic... A "vyhodit" / rozviazat pomer je viac nez jednoduche...
To len na vysvetlenie, ze cislo vyzera ruzovo, ale (pre lepsiu IT poziciu) to nie je teda ziadna vyhra

dadis
26. aug 2023

@zic Ja ti rozumiem - ale z tej superhrubej mzdy nevies urcit, kolko ktory konkretny iteckar ma cisty prijem, aj ked maju rovnaku superhrubu mzdu. (kvoli rozdielne nastavenej vyske odvodov, kym u zamestnacov to bude plus-minus to iste (az na danove bonusy) - tak som to myslela, ved sa tu nikto nepytal na superhube mzdy, tu svoju neviem ani ja 🙃). Niektori zamestnavatelia nspriklad ani dovolenku, ani techniku neposkytuju takemuto "zamestnancovi" (ini aj aj, co je tiez podstatna ciastka v rocnom plat) Mna v tej odpovedi o vykaze na finstate skor prekvapilo, ze niekto "riesi" takto svojho kamarata a ze si mysli, ze ITckari maju okrem priznanych aj nepriznane prijmy 😅

zic
26. aug 2023

@dadis Ano, chapeme sa... ja som sa snazil vysvetlit, ze vpodstate ak bezdetny ITckar Janko je zamestnany a ma superhrubu mzdu (aj ty ju musis mat vedenu na vyplatnej paske ako celkovu cenu prace) tak dostane x penazi v cistom (dajme tomu 4500 eur)... plus (vramci odvodov) mu ide velmi slusna cena do 2. piliera a ma narok na dovolenku a dalsie veci...
Ak bezdetny ITckar Jozko v tej istej firme a na tej istej pozicii sa rozhodne fakturovat tych istych 74000 tak "dostanu" rovnako. Jozko moze mat pocit, ze mu v cistom ostane viac (moze, lebo pravdepodobne vyuzije moznost platit minimalne odvody)...
Ak vsak ochoreju, tak Jozko asi bude tried biedu. Plus Jozko nema narok na dovolenku a pod... Ak by "neodrbaval stat" a platil by vsetky odvody sebe ako zamestnancovi rovnako, tak by mal rovnaky plat ako Janko. Jedine v com to ma Jozko lepsie je, ze si moze kupit firemne auto, kdezto Janko si to svoje kupi za zdanene peniaze...
Teda ako si spominala, nebudu mat rovnake odvody, ale mali by mat...

dadis
26. aug 2023

@zic Tak si rozumieme 😉, dala som do kalkulacky, tak pri 74k supehrubej mzdy sa zaplatia odvody do SP (zamestnanec+zamestnavatel) cca 9ka v cistom by mal mzdu cca 4,5k. Nemyslim, ze sa v mladom veku oplati tolko platit do SP. U nas dostali aj techniku, aj 25 dni volna, tak vacsina programatorov bola na sro (sami sa rozhodovali).

zic
26. aug 2023

@dadis no, to neviem ako myslis, ze sa to neoplati v mladom veku... To ako ked zacnu platit do SP v 45, tak im to staci? Lebo potom sa moze stat, ze budu mat minimalny dochodok...
jedine ak to neprejedia a teda investuju usetrene odvody sami... len nesmu skoncit na invalidnom dochodku ci nezamestnani...

mikadooo
26. aug 2023

Veď sa riaď profesiou, tam získaš najlepší prehľad. Ak by zamestnávatelia ponúkali príliš nízky plat, nikoho nenájdu (v ba je nízka nezamestnanosť). Ak príliš vysoký, tak by odžubali sami seba, načo zbytočne platiť viac, keď sa nájde pracovná sila aj za menej? Ja som z ba, vš, robila som za 2000 niečo e mesačne a robila som aj za 5e na hodinu 🤷. Teraz mám plat okolo 1600 (v hrubom) ale príjemná, relatívne nenáročná prácička (podľa mňa a oproti tej robote, kde som mala 2000+) a ako príjemný bonus vo fajn kolektíve. A kto vie, možno som len sprostá a mala by som si vypýtať viac 😁. Ale keďže som videla inzeráty na profesii, keď sme hľadali dve nové kolegyne, tak plus mínus viem, kde sa pohybuje ich mzda, jedna má tak ako ja (Junior accountant) a druhá má okolo 2000 (hlavný účtovník).

oriesocek
26. aug 2023

@mikadooo áno, máš pravdu. Niekedy človek robí za viac, ale nie je spokojný, robí desiatky hodín nadčasov v rámci mzdy, tlačia na neho každý deň...

milanemila
26. aug 2023

@zaba21 jasne ale tu na finstate myslim vidis iba ak mas zaplateny ten rozsireny pristup. Ono asi o optimalizacii nakladov a fakturovani kreativnom sa nemusime ani bavit 🙈 vacsina ITckarov nie je na TPP ale robia na fakturu.

zaba21
26. aug 2023

@milanemila
Nemusíš si platiť finstat. V registri účtovných závierok si môžeš pozrieť celú účtovnú závierku bez obmedzenia.

Strana
z2