icon

Pôrodnica Bory verzus pôrodnica Koch

juliet86
4. mar 2023

Ahojte. podla tohto clanku sa v Boroch zacne rodit uz v juni:

V máji pribudnú prvé hospitalizácie v lôžkovej časti nemocnice, začiatkom júna bude otvorená pôrodnica s neonatológiou. Od 30. marca bude dostupné aj call centrum a webový formulár, ktorý bude slúžiť na objednávanie pacientov.

Ja vaham medzi porodom v Kochu a v Boroch.
V Kochu som rodila prve dieta a nebola som uplne spokojna aj ked svoju porodnicku si hlboko vazim sl oo ine veci.

V Boroch vidim ako velke plusy jednotky izby a neonatologiu a moznost byt pri dietati ak je v inkubatore. Samozrejme velmi zalezi od toho ktori gynekologovia a porodne asistentky tam nastupia. Ak mate nejake informacie ci detaily zdielajte.

Strana
z2
iva_ab
9. máj 2023

Tú vetu, že mamičky idú rodiť kvôli pohodliu do Kocha je také primitívne. Ja som tam teda nejaké extra pohodlie nemala, vystriedala som asi 3 izby, nikdy som nebola sama, ani som sa nevybalovala, lebo nátresk ale vedela som do čoho idem a šla by som opäť. Nie kvôli pohodliu ale práve kvôli moju zdraviu a zdraviu dieťaťa. Lebo Vás počas pôrodu kontrolujú každú hodinku, netreba hľadať anestéziologa po nemocnici lebo je stále po ruke, keď si poprosíte epi, tak Vám hneď dajú- počas celého pôrodu, žiaden nástrih len tak bez dôvodu, všetci komunikujú, odpovedajú a viete čo sa ide diať. Ten celý proces je tak dôležitý, v štátnej nemocnici akoby sa vobec nestarali, že matka a aj dieťa môžu mať z pôrodu traumy, problémy s laktáciou, práve keď je ťažký pôrod, toto všetko to má uľahčiť a pomôcť. Napr moje babo nedychalo, napilo sa asi plodovej vody, hneď rovno v tej miestnosti ho dali do kopy, za pár sekúnd, ja som si to vlastne ani neuvedomila. Boh vie ako by to dopadlo v štatnej. S manželom máme len pekne spomienky, teším sa už na druhý. A toto nie je žiaden nadštandard, ale niečo čo by malo byt bežne. A kvôli takým, čo si myslia že hlavne nech je dieta zdravé a to ako sa matka cíti (a s ňou v tom bruchu vlastne aj dieta) sa to u nás nezmení. Pohodlie = u nás slušnosť, informovať, empatia a trosku toho súkromia 🙈 Dúfam že tie Bory bude zmena, inak bojím sa trochu že tým že nemocnica funguje ako štátna a všetci tam budú chcieť ísť, budú mamičky otáčať, keď budu mať fulku. ☹ ťažko povedať. Asi treba len počkať.

ivanakaka
12. júl 2023

@beataxxx hlavne pisete v marci a 1. porod bol v juni a mamicia mega spokojna 🙂

lienka.7
12. júl 2023

@ivanakaka tak, ako bola ta mamička spokojná v Boroch, som bola aj spokojná na Antolskej. Cize asi toľko k tomu. Každá jedna co tam rodí, dookola iba omiela nepodstatne veci, ani jedna sa nevyjadrila k zdravotnej starostlivosti ako takej. Aj Mňa na Antolskej držal lekar za ruku, sestricka sa mi predstavila a volala ma menom, dokonca sa ma aj opýtali, ako sa bude volať mala! Anesteziologicka spolu so sestrickou so mnou vyše hodiny kecali na boxe, smiali sme sa spolu, pozerali foto svojich domácich miláčikov. PA aj doktor chodili pravidelne, informovali ma co sa ide diať, nic nebolo na silu. A samozrejme, ja som zbytočne nemudrovala co chcem a co nechcem. Nie som doktor. Cize asi toľko k tomu, ze takýto prístup je iba na Boroch. Treba si prečítať skúsenosti na FB v rôznych skupinách, ze nie všetky majú zo štátnych porodnic poporodne depresie pomaly. Jedlo mi normálne chutilo, keď dačo, proste sme si "changli" s babami ktorá co chcela... košeľu, vlozky aj podložky mi dali, doktor sa zaujímal aj po porode, nohy na vizite sa už dávno tam "neroztahuju" pred celým oddelením, keď som niečo potrebovala, zdvihla som zadok a sla som ci za novorodeneckymi sestrami, alebo aj za ženskými. Neuzurpujem si zbytocne pozornosť, aby sa mi chodili nasilu "vtierat" ci niečo nepotrebujem... mam ústa a ozvem sa, verím, že oni majú tiež svoju prácu, dôležitejšie ako toto. Inak standa, ze všetky chcete súkromie a pokoj, ale na druhej strane sa teda majú o vás viac "zaujimat". Neviem potom co chcete.. Detskí lekári tiež uplna topka, doktorka mi odpovedala na všetky moje dotazy, sestry všetko poukazovali, aj viac krát.
A ano, jedine plus borov je v tom, ze je to nová nemocnica. Spýtajte sa svojej dcery/vnučky, keď tam bude rodit za 30 - 40 rokov, čo si o tom mysli, keďže vtedy už bude "svet" zase niekde inde. A co sa tyka platenia, je len otázka casu, kedy budú postupne "nabiehat" rôzne "kreativne" poplatky a platby, tak ako tomu je v iných pentackych zariadeniach. Ci si myslíte, že sú samaritani? Mimo toho všetkého, teraz otvorili, cize si nemôžu dovoliť žiadnu negatívnu referenciu. Uvidíme o rok-dva-tri ako to bude. Najmä keď stále im chýba personál, uvidíme, či sa bude stale ta pani sestricka na teba silene usmievať, keď nebude stíhať. A mne osobne sa tie izby ako sú ani nepáčia. Nadštandardné v iných "statnych" porodniciach sai zdajú jednoducho utulnejsie. Asi toľko k tomu.

beataxxx
13. júl 2023

@ivanakaka to co som pisala v marci, plati rovnako aj v juli🙂🙂🙂Koch je dobre vybavena pohodlna nemocnica s kvalitnym personalom, ale nie su tam vybaveni na krizove momenty, ked ide o zivot, z tohoto dovodu je lepsie rodit na kramaroch, alebo v ruzinove, pretoze tam je napriklad chirurgia, kardio a ine oddelenia v budove

ivanakaka
13. júl 2023

@lili2015 hej Bory vyzeraju super aj recenzie aj od znamej mam, ja cakam dvojicky deti c.3+4 🙂, ale pri prvom akutna preeklampsia, teraz mi vyratali tiez vysoke riziko 1:25, preto rozmyslam nad Antolskou, lebo neonatologia, potrebujem zajednat lekara nechcem ist na blind 🙂. Bojim sa. V Kochu ma zachranili, krvacanie, odlucovanie placenty, akutna preeklampsia, do 25 min bola dcerka na svete. Parkovanie maju aj na ulici vpravo v pohode. 2 dni som bola v Kochu na JIS po 2 dnoch som zisla o poschodie nizsie za dcerkou v inkubatore. Zachranili nas obidve. Druhy porod Koch, pocas teho som brala Aspirin ako prevenciu preeklampsie, vsetko krasne prirodzeny porod (1. bol akutny v celkovej anesteze sekcia s transfuziou). Sestra zas v 35. rodila v Kochu a syna previezli uz by nesla

maria833
18. jan 2024

Ahojte, už je to pol roka od posledného príspevku - má niekto skúsenosti aktuálne ako je to Bory vs Koch? Rodila tam niektorá z vás koncom roka 2023? V Boroch vraj štandardne rodia pôrodné asistentky?

kris_tin257
18. jan 2024

@maria833 aj v kochu rodia pôrodné asistentky ak ide o to

dominika19p
18. jan 2024

@maria833 ahoj, ja som rodila v decembri, na koniec porodu prisli aj dve doktorky, ale bola som vbac.

Strana
z2