Postup pri rezervovaní pôrodníka a nadštandardnej izby v Bratislave + situácia s covidom

1katyka1
26. jan 2021

Ahojte, vie mi prosim niekto poradit, ked si chcem uz vopred (niekolko mesiacov) zajednat porodnicu, porodnika aj nadstandardnu izbu?
Ako mam postupovat, koho mam kontaktovat ako prveho?

Teraz cez koronu asi nehrozia ziadne obhliadky porodnic ci izieb ako tomu bolo kedysi vsak? Pripadne kurzy pre prvorodicky, vsetko je iba ked si to sama zozeniem niekde online? Nemocnice nic neposkytuju?

Dalsia moja otazka sa tyka nadstandardnej izby- ked si ju rezervujem a zaplatim vopred tak mam istotu ze ju dostanem? Alebo sa moze stat ze nie napriek tomu? Existuju v Bratislave moznosti zeby partner so mnou mohol zostat aj cez noc na izbe ked si to zaplatime?

Ak mi vie niekto poradit budem velmi vdacna.

queen_mary
26. jan 2021

@1katyka1 v statnej nemocnici (kramare, antolska, ruziniv) si nevies dopredu rezervovat nadstandard.

queen_mary
26. jan 2021

A partner na izbe iba v apartmane v kochu, a tusim antolska ma jednu taku izbu/porodny box.

ivkazba
26. jan 2021

@1katyka1 nemyslím, že sa dá niekde zaplatiť nadštandard vopred. Nikto ti nezaručí, že práve v tej dobe bude nadštandardná izba voľná. Partner s rodičkou môže byť na izbe u Kocha, pôrod stojí 1400 + apartmán 1000 eur.

1katyka1
autor
26. jan 2021

@queen_mary a kedy potom prejavim zaujem o nadstandard, az priamo v den ked budem rodit alebo nejak tesne pred tym? A co sa tyka toho postupu zazmluvnenia porodnice/porodnika s tym mi nahodou nevies poradit? Treba kontaktovat priamo toho lekara?

1katyka1
autor
26. jan 2021

@ivkazba jj to viem, skor chcem ist cestou statnej, vdaka za info

pribinak
26. jan 2021

@1katyka1 prídeš na príjem a priamo v nemocnici povieš, že chceš ísť po pôrode na nadstandartne odd.

brezza
26. jan 2021

V sucasnej situácii sa v BA na Kramaroch neda zaplatit nadstandard. Daju ta kde je volne. Tyka sa to podla mna aj Antolskej a Ruzinova. Za beznej situacie o to ziadas az ked uz prides rodit a ak je tam volne umiestnia ta tam.

jankalukasova
26. jan 2021

V statnej nemocnici sa ziadne rezervacie nerobia. Nikto nevie, kedy budes rodit, tu izbu nikto volnu drzat nebude a ak bude obsadena, tak z nej mamicku nevyhodia.... prides, porodis, ked je volne ides na nadstandard, ked nie, tak nie. Otecko na izbe... ak pripustime utopisticky scenar, ze vsetky zaujemkyne o nadstandard ho aj maju a napriek tomu, je na oddeleni volne miesto, tak ano... ale vzhladom na to, ze napr. v Ruzinove byva coraz castejsie problem aj na normalnom oddeleni a zeny potom lezia o poschodie vyssie bez deti, cakajuc na uvolnenie miesta, by som s tym velmi nepocitala. Nehovoriac o tom, ze momentalne (v suvislosti s covidom...) to asi nebude mozne vobec.
Ale mozes ist do Kocha 1400€ pre Teba a ak sa Vam ujde apartman, tak + dalsich 1000€ a mozete tam byt spolu.

hradnapani
26. jan 2021

rezervacie na nadstandard sa nerobia nikde. Lebo to nie je ako s terminom dovolenky, ktoru vies naplanovat. Rozptyl terminov porodu kazdej zeny je taky velky, ze to technicky ani nie je mozne dopredu naplanovat. Ak bude volne, ked prides v den porodu, tak nadstandard dostanes, inak nie. Jedine lekara si vies "zarezervovat" vopred, ale ani to sa ti nikto na sto percent nezaruci, ze bude v danej chvili moct. To je idealne, ak k nemu vies chodit pocas tehotenstva alebo aspon na posledne poradne, aby ste sa vlastne spoznali.

staskast
26. jan 2021

@1katyka1 tak ja som bola na kramaroch a manžel spal so mnou na oddelení šestonedelia. Ja som bola na nadstandarde manžel si zaplatil 12 a spal so mnou. Úplne v pohode to povolili. Mamicku, ktorá bola so mnou na izbe odišla domov a teda prisiel vtedy ešte priateľ prespať.

1katyka1
autor
26. jan 2021

@jankalukasova prosim ta a rezervacia celkovo lekara v porodnici vopred sa robi ako? Treba ho kontaktovat priamo alebo ako sa to riesi?

jankalukasova
26. jan 2021

@1katyka1 musis si vybrat porodnicu, zistit, kto tam rodi.. su tu skupiny "porodnica ruzinov", "porodnica kramare".... tam si mozes precitat skusenosti. No a ked zacnes chodit na poradne do nemocnice, tak si vyhladas, kedy ten dany lekar ordinuje a dohodnes sa s nim. Pripadne, vacsina ma ambulanciu aj mimo nemocnice. Ked budes mat meno, tak vygooglis, kde ma ordinaciu, resp. kontakt a skusis sa dohodnut.

moninah
26. jan 2021

@1katyka1 ked som ja rodila na Kramaroch (pred 2 rokmi), v susednej izbe mala baba manzela cely cas. Platil si za lozko a stravu. Ale teda s tym, ze ak by bolo malo miesta a vela zaujemkyn o nadstandard, isiel by prec ako prvy. Neviem, ako je to teraz :( No a sestricka na Kramaroch, u ktorej sa objednavas na pasy posledny mesiac, sa hned pyta, ci mas vybrateho porodnika.

bubinda
27. jan 2021

Teraz nemozes mat ziadne navstevy/partnera na izbe v ziadnej nemocnici ani v Kochu. Manzel moze byt pri porode (s negativnym covid testom) a potom moze pre teba akurat tak prist. Cize ziadne navstevy pocas pobytu v nemocnici (ani v Kochu).

1katyka1
autor
27. jan 2021

@bubinda dakujem a nevies nahodou pls ked je prirodzeny porod (nie cisarsky) musia zeny teraz rodit v rusku?

bubinda
27. jan 2021

@1katyka1 to neviem presne urcite ti to povie porodnik, ja som bola na zakroku v Kochu a samozrejme rusko mi dali dole ked som bola v narkoze a aj po prebudeni som ho mala normalne dole takze myslim ze ani rodiace zeny ho nemusia mat pocas dychania. A do porodnice chodis az poslednych 6 tyzdnov do poradni a situacia sa stale meni takze neviem kedy mas termin a to uz moze byt zase vsetko inak.

1katyka1
autor
27. jan 2021

@bubinda ja mam az v juli mna by velmi zaujimalo ze tie kurzy napr ako dychat pri porode a ta priprava co sa vzdy robila ci sa to teraz da niekde absolvovat alebo len online si nieco vyhladat.

zuzanka.zuzu
27. jan 2021

@1katyka1 joooooj do júla sa toho pomení... mne nevedia povedať situáciu z jednej poradne na druhú a nie čo bude o pol roka 😀

1katyka1
autor
27. jan 2021

@zuzanka.zuzu ved to, ja som len rozmyslala ze si zajednam uz teraz porodnika, mam tip na porodnicku na kramaroch ale vnutri ma to viac taha na antolsku a mozno aj tak bez rezervacie doktora neviem sa rozhodnut. A som prvorodicka mam trochu strach aj z toho ako budem vobec kupat babatko plus kojenie atd velmi by ma upokojilo keby mi to niekto ukazal :D no ale covid je covid. Drzim palce nech ti to dopadne co naj

qetka
27. jan 2021

@1katyka1 vcera som prisla z Ruzinova domov.
Nadstandard si ziadas v sen, ked prides do porodnice. Ak je volne, tak ta nan daju. S porodnikom sa dohodnes dopredu - ak sa da zazmluvnit a potom od 36. tyzdna k nemu chodis na poradnu. Da ti papiere, potvrdi, ze suhlasi so zazmluvnenim, stojo to 300 Eur. Ked prides rodit, tak mu zavolaju ked uz sa to bude blizit. Dovtedy je pri tebe porodna asistentka. On pride na samotny porod. Rusko mas, kym si na chodbe, pripadne cakas na cakacke. Ked uz sa ti zle dycha, tak si ho das dole. Samozrejme predtym ti spravia testy - rovno pri prijme antigen aj PCR.

zuzanka.zuzu
27. jan 2021

@1katyka1 ale ono je dosť otázne, či ťa ten pôrodník vôbec bude chcieť resp. či bude môcť 😉 o tých najlepších je bitka a sú plne vyťažení 😉 s bábätkom poradia sestričky na novorodeneckom, to sa neboj

1katyka1
autor
27. jan 2021

@qetka zaujimave a keby niekto rodi akutne ze uz musi tlacit tak este aj tak ho stihnu otestovat? Ach nech uz tie palicky do nosa zmiznu z nasich zivotov🙂))))

1katyka1
autor
27. jan 2021

@zuzanka.zuzu to je zas druha vec🙂 oki dakujem za radu. Snad to bude ok

zuzanka.zuzu
27. jan 2021

@1katyka1 aj mňa na príjme testovali aj antigen aj PCR, to je záležitosť pár sekund, zase tak tie pôrody akútne nie sú 😉 ale keby aj bol, tak asi až do vykonania testu sa k rodičke budú správať ako k pozitívnej, aspoň predpokladám....

bubinda
27. jan 2021

@1katyka1 pozri online urcite najdes. Pozri si ze “dychanie na psa” sa to vola. Mne to velmi pomohlo, v stoji sa opret o postel a ked boli najtazsie kontrakcie tak to predychat takto kym odzneju (je to plytke velmi rychle dychanie a brucho hybes hore dole, nieco ako ked havino dychci). Potom je dolezite aj tlacenie, netlacit tlak do hlavy (zvyknu sa popraskat cievky na tvari alebo v ociach) ale tlacit do brucha ako na stolicu ked ides. A tiez ziadne vykriky pri tlaceni (vtedy stracas vzduch z pluc). Mozes potom ked odide kontrakcia ziapat kolko chces 🙂 ale cez kontrkaciu sa sustred, pocuvaj co ti hovori porodna asistentka alebo doktor. Zmen si polohu ako
to tebe vyhovuje, mne absolutne nevyhovovalo lezat potrebovala som stat alebo chodit. Chvilu som tlacila aj v podrepe. Popozeraj videa, teraz kurzy asi moc
nebudu...kludne aj gravid joga daky online kurz a tam sa naucis aj dychat.

qetka
27. jan 2021

@zuzanka.zuzu veru, tie testy boli 1000x rychlejsie, ako vyplnenie vsetkych papierov 🙂
Ci uz na CP, alebo hore na oddeleni. A najdlshie sa v Ruzinove caka na vytah. To je nekonecna doba - a to teraz nie su navstevy, ani tolko ludi. Ak neporodis vo vytahu, alebo dole pred vytahom, tak testy uz su sekunda 😂😂😂
@zuzanka.zuzu tak ono asi malokedy pride niekto, kto rovno tlaci, ale ked sa stane, tak to urcite nejak vyriesia. Ale tak vies, zakaz vychdzania tak ani babo nemoze ist von bez testu 😂😂😂

1katyka1
autor
27. jan 2021

@qetka mno citala som uz realne pribehy veru aj o vytahoch atd a svoje sme zazili aj ked sme boli na pohotovosti v I.timestri a kvoli covid zone sme nemohli najst urgent prijem ani neviem ako dlho sme tam behali. No treba sa na to asi povzniest cele🙂

zuzanka.zuzu
28. jan 2021

@qetka ANO VÝŤAH 😈 to je kapitola sama o sebe, tiež sa čudujem, že im tam žiadna ešte neporodila 😂