Prečo je ťažké nájsť bezlaktózové jedlá v Bratislave?
Ahojte,
chcem otvoriť tému, ktorá ma už dlhšie trápi – prečo je v Bratislave (a všeobecne na Slovensku) taký problém nájsť reštauráciu, ktorá ponúka jedlá s bezlaktózovým syrom? Pizze s bezlaktózovou mozzarellou, burgre s bezlaktózovým syrom – to všetko by sa dalo bez problémov pripraviť, ale takmer nikde to nie je v ponuke.
Pritom laktózová intolerancia nie je nič výnimočné. Čoraz viac ľudí ju rieši a buď musia syry úplne vynechať, alebo trpieť následkami. Vegánske reštaurácie síce ponúkajú alternatívy, ale nie každý chce ísť vyslovene touto cestou – niekto si proste chce dať „normálnu“ pizzu so syrom, len bez laktózy.
Ja sama trpím laktózovou intoleranciou už vyše 4 roky a za celý ten čas sa mi stalo až nedávno pri návšteve Talianska to, že som si mohla dať moju vysnívanú margharitu s bezlaktózovou mozzarelou. Už aj taliani to ponúkaju !! Zaujímalo by ma teda, či sa na Slovensku myslí že táto intolerancia nieje rozšírena ,síce každým rokom je viac a viac ľudí čo trpia touto intoleranciou.
Ďakujem za odpovede !
Napr ta bezlaktozova mozzarela nie je trvanlivy produkt a tazko asi odhadnes kolko ludi s laktozovou intoleranciou pride a to znamena tazsie planovanie nakupu surovin 🤷🏼♀️ mna napada tento dovod. Tiez mam ale pocit, ze tieto alternativy su bezne dostupne v restikach rovnako ako bezlepkove cesto na pizzu.
Tí, čo túto možnosť neponúkajú pravdepodobne po nej nemali veľký dopyt. A ak by mali kúpiť raz tak drahý syr preto, aby z neho pripravili jednu pizzu, tak sa im to neoplatí finančne, resp. pizza by bola o dosť drahšia, tu zas začína problém s tým, že či bude zákazník ochotný za to zaplatiť 🙂. Takže preto to nie je tak moc rozšírené u nás.
V každom prípade všímam si čoraz viac ponuky v jedálnych lístkoch pre intolerancie.
Napr ta bezlaktozova mozzarela nie je trvanlivy produkt a tazko asi odhadnes kolko ludi s laktozovou intoleranciou pride a to znamena tazsie planovanie nakupu surovin 🤷🏼♀️ mna napada tento dovod. Tiez mam ale pocit, ze tieto alternativy su bezne dostupne v restikach rovnako ako bezlepkove cesto na pizzu.
@milanemila vobec nie su bezne dostupne v restauraciach
nepomoze ti laktazan?
Bezlaktozove produkty sú drahsie, narocnejsie zohnatelne, podliehajú kazivosti. Reštaurácie sa musia prisposobit dopytu. Skôr si nájdi obľúbenú restauraciu a dohodni sa s nimi individualne. Ja som napr sa s majiteľom jednej restiky dohodla, že mi bude pripravovať niektoré jedla za cenu menu aj mimo obedového casu (ale nechavali sme tam stovky eur mesačne, takze sám navrhoval možnosti, aby si nás udrzal)
Napr ta bezlaktozova mozzarela nie je trvanlivy produkt a tazko asi odhadnes kolko ludi s laktozovou intoleranciou pride a to znamena tazsie planovanie nakupu surovin 🤷🏼♀️ mna napada tento dovod. Tiez mam ale pocit, ze tieto alternativy su bezne dostupne v restikach rovnako ako bezlepkove cesto na pizzu.
@milanemila bezlepkové cesto na pizzu, ak sa bavíme o bežnej pizzerii/reštaurácii je hlavne úplný blud. Pretože na to, aby sa mohlo považovať jedlo v reštaurácii naozaj za bezlepkové, musí byť pripravené v kuchyni, ktorá je samostatná, nie je prepojená s bežnou kuchyňou, ľudia pracujúci v reštaurácii nemôžu prechádzať z jednej do druhej. Proste aby sa jedlo považovalo za naozaj bezlepkové, musí byť pripravené v "bezlepkovej" kuchyni, kde je nulová šanca preniesť z bežnej kuchyne lepok v akejkoľvek forme, hoci aj zrniečka vzduchom. Ak položíš pizzu z bezlepkovej múky do pece, kde bola predtým pizza z bežnej múky, tak tá bezlepková už nie je bezlepková.
@kixx262626 už pár rokov trpím týmto aj ja, a práveže konečne už je viac reštaurácií, kde sa vieme mi bezlaktózový najesť. Pizzu bezlaktózovú veru málo kto ponúka a dôvod - syr vydrží veľmi krátko a je pre nich nerentabilné. Aj pizzu by mali chystať na inom mieste, čo je pre nich ťažké.
Skus si objednavat pizzu len s parmezanom, ak ti nerobi zle, mne to takto vyhovuje. Jedna restika mi vie pripravit dokonalu pizzu a len s parmezanom.. mam vyskusane niekolko krat, bez reakcie, uz davno som si tak pizzu nevychutnala 👍🏼
Vo vseobecnosti sa radsej v restikach stravujem uplne bezmliecne. No mam uz vyskusane v okoli ze ake restiky su ok, niektore pridavaju mlieko aj tam kde by si to necakala🤦♀️. Co sa obedov tyka, skor si nosim svoje obedy z domu do prace.. s laktozovou intoleranciou sa normalne najest niekde v restike je fakt umenie.
Máš pravdu, že naozaj mnoho ľudí je bezlakto, ale v mojom okoli to všetci (a nie je ich málo) riešia laktázou v tabletkách a teda neupredostňujú reštauráciu len preto, že majú v ponuke niečo bezlakto, dajú si na čo majú chuť 😄 ja teda nemám túto intoleranciu, čiže neviem či sa dá toto riešenie aplikovať pre všetkých, ale myslím, že to tak rieši dosť ľudí a teda ten dopyt nie je tak vysoký… keby bol, reštaurácie by sa prispôsobili myslim
Je to presne tak ako uz niektoré spominali, tieto potraviny jednoducho rychlejsie podliehaju skaze a potom su to kvazi vyhodene peniaze pre majitela ak ma za mesiac (trepnem teraz) urobit 2 bezlaktozove pizze. Napriklad u nas mame v ponuke iba bezlakto a sojove mlieko, mavali sme aj kokosove ovsene a neviem ake a vzdy som skoro celu krabicu musela vylievat,lebo to proste az tak neslo ako tieto “bezne” alternativne mlieka.
@milanemila vobec nie su bezne dostupne v restauraciach
@viky173 mame clena rodiny s laktozovou intoleranciou, takze ano v BA uplne bezne najde v restikach bezlaktozove varianty
Za mna sa to jednoducho neoplati, lebo na to treba drzat vyber surovin, ktore nie su denne pouzivane a ten dopyt nie je velky.
Pre teba by mohlo byt riesenim kupit si tu mozzarelu sama a priniest ju do restiky, poziadat kuchara, aby miesto obycajnej mozarely posypal tvoju pizzu tvojim syrom.
Co mam povedat ja, co nemozem mliecnu bielkovinu a ani soju. A tu som, zijem. Dam si to, co mozem. Co maju povedat ludia, co maju ine alergie. Restauracia ma tiez obmedzene kapacity, preto sa otvaraju "specialne" orientovane na specifikovaneho zakaznika. Mat restauraciu, ktora garantuje vynechanie niektorej potraviny - to nie je len kupit specialne potraviny. Vies si predstavit, ze by nedopatrenim sposobili zakaznikovi alergicku reakciu? Tu ide aj o zdravie, preto sa tomu restauracie vyhybaju. Tu moze ist o poskodenie zdravia alebo aj zivota. A preto su aj restauracie, ktore ponukaju steaky, ktore ponukaju pizzu a cestoviny, azijske jedla, burgre. Veganske restauracie nevznikli kvoli alergiam, ale kvoli vynechaniu masa a zivocisnych produkot, nie pre alergikov. Ziadna poriadna restauracia neponuka jedlo od A do Z, orientuju sa na typ kuchyne. Bud najdes taku, co to ponuka, alebo to skusis riesit ako som napisala na zaciatku.
Pretoze tie predpisy nie su sranda, to je ako s lepkom, mala by byt separatna cast linky v kuchyni na pripravu, aby sa to nezamenilo/ nekontaminovalo. Tak mozno to nerobia jednak skrz suroviny a komplikovanejsiu hygienu.
mnohe bezlaktozove produkty su len marketingovy tah. samozrejme nie vsetky.
laktoza je miecny cukor , cize sacharid. to znamena, ze ak ma mliecna potravina 0%,a lebo 0g sacharidov, neobsahuje ani laktozu. laktoza by musela medzi vyzivivymi hodnotami byt ako sacharid.
mnohe tvrde syry maju 0% sacharidov, cize ziadnu laktozu, pripadne mozno menej ako 1%, co obsahuju aj bezlaktozove.
samozrejme nei su take vsetky, treba si overit,a ky syr pouzivaju. a samozrejme je dolezite, ci tam nedavajju este eico s laktozou, aj ked na pizzu by nic take ist nemalo, s vynimkou niektorych druhov.
tu je aj obsah laktozy v niektoryhc mliecnych potravinach - syroch, tie light su menej vhodne, lebo laktoza sa rozpusta vo vode, a tie,c os u zbavene tuku, maju viac vodnej zlozky, dolu nizsie je tabulka, aj som to skopirovala.
Tam treba mat aj tu prevadzku na to usposobenu, co si nie kazdy uvedomi hned. Lebo nemozes pripravovat lepkove veci napriklad na tom istom mieste ako bezlepkove alebo laktozove. Ale su v BA restauracie, kde maju aj jedla pre ludi, co maju intolerancie.
Ďakujem pekne za odpovede, bola mi síce väčšina jasná ale rozumiem, že pre reštaurácie je to ťažšie hlavne čo sa týka miesta atď. Mne osobne tabletky na laktózu (Laktazan a pod. ) nezaberajú plus sa aj vyhádžem z laktózy čož nieje až taký problém keď si porovnám tie krče ktoré za tým nasledujú.😀 . Niekedy človeka nebaví jesť panenku na prírodno so zemiakmi / ryžou v dobrej reštike a hlavne teda dezerty ani nespomínam, tam len veľmi málokedy sa stane že ponúkajú vegánsky, väčšinou ponúkajú sorbety ktoré sa niekedy nevyrovnajú čokoládovému koláču 😀. Chápem teda , je to pre nich nad rámec roboty, času a asi aj úsilia. A áno všetky vegánske reštiky mám teda obehané a niektoré sú naozaj výborné no niekedy sa na klasiku nedá dopustiť.
@kixx262626 vies, muz riesi ovela banalnejsi problem - je alergicky na sezam a pomaly nemas restauraciu, kde ho nesypu "vsade", zvlast ma rad cinu a taketo typy jedal a ked im este aj povie, ze si prosi neposypavat sezamom (napr. v jedle ho nemaju, ale na vrch davaju len), lebo ma alergiu, aj tak su schopni mu to tam s prepacenim nadr***t, tak neviem, ci by som sa spolahla, ze bezlaktozove je naozaj bezlakzozove...Este mu ppvedali, ze vsak si to oskrabe (taky burger, napr...) 🙄.
Chapem Ta, ze je potom problem sa najest.
@kixx262626 No my sme malé mestečko a viaceré reštaurácie to ponúkajú už dávno.
@milanemila
@martul
napises pls nejake konkretne
tu je aj obsah laktozy v niektoryhc mliecnych potravinach - syroch, tie light su menej vhodne, lebo laktoza sa rozpusta vo vode, a tie,c os u zbavene tuku, maju viac vodnej zlozky, dolu nizsie je tabulka, aj som to skopirovala.
@majamat ďakujem za link!
@kixx262626 skôr kvôli hygiene zvlášť miesto na prípravu, chladnička atď...kamarátka ma cukrárska výrobu a špeciálne zákusky musia vyrábať v separatnej miestnosti jeden človek, zvlášť chladnička, mixér atď...kvôli kontaminacii


@kixx262626 No my sme malé mestečko a viaceré reštaurácie to ponúkajú už dávno.