icon

Preferencie žiakov na Obchodnú akadémiu Imricha Karvaša

bleelka
17. apr 2026

Ahojte / Dobrý deň,
prosím, tí čo ste robili prijímačky na túto školu tento rok a umiestnili ste sa v kapacite, akú preferenciu máte pre túto školu? Dcéra je pod čiarou a chcela by som vedieť akú má ešte šancu na posun v poradí. Ďakujem pekne.

uhnakova
17. apr 2026

Vždy záleží, koľko môžu prijať a koľká je tvoja dcéra pod čiarou. Ak je to jedna trieda pre 30 detí, tak sa zvykne dostať 10. až 15. pod čiarou, ak nejde o vychytenú školu. Tento rok záleží dosť na priorite, akú si deti dali. Ak je to škola, kde si deti dajú skôr prioritu 2 a menej, tak je šanca na prijatie o dosť väčšia než na vychytených školách, kde majú všetky deti prioritu 1.

uhnakova
17. apr 2026

A teda toto čakanie na triediaci automat je pekne blbé. Časový plán celého systému je otrasný.

bleelka
autor
17. apr 2026

Áno, tomu rozumiem a kvôli tomu čakaniu sa snažím aspoň takto zistiť šance. Lebo sa zbláznim za tých 6 týždňov. 🙈 Už toto čakanie ma zožieralo. 😅 Je 102. a berú 84. Čiže je 18. pod čiarou. Dali sme len túto jednu školu keďže je ôsmačka a chce ísť len sem. Čiže prioritu máme 1.

uhnakova
17. apr 2026
@bleelka

Áno, tomu rozumiem a kvôli tomu čakaniu sa snažím aspoň takto zistiť šance. Lebo sa zbláznim za tých 6 týždňov. 🙈 Už toto čakanie ma zožieralo. 😅 Je 102. a berú 84. Čiže je 18. pod čiarou. Dali sme len túto jednu školu keďže je ôsmačka a chce ísť len sem. Čiže prioritu máme 1.

@bleelka úplne ti rozumiem, som na tom podobne. Môj syn je tiež ôsmak, šiel na dvoje prijimačky na bilingválne gymple. Jedny prijímačky pokazil, tam nemá šancu na prijatie. Ale na druhej škole skončil 119. a berú 90. Nie je to nejaká extra obľúbená škola, tak verím, že veľa detí ju má ako prioritu dva a dostanú sa aj inde. Takže môžem pekne N týždňov čakať na automat. Inak myslím, že aj tvoja dcéra má reálnu šancu, že ju zoberú. Najšikovnejších 20 až 30 detí je vždy prijatých aj inde. Musíme si držať palce 🙂

uhnakova
17. apr 2026

A ešte vlastne sa môže stať aj to, že deti pod čiarou, čo sú nad vami, urobia na inú školu s vyššou prioritou lepšie prijímačky a automat ich teda vyradí z tejto vašej školy. Takto sa tiež môžu “minúť” deti v rade pred vami.

bleelka
autor
17. apr 2026

Wow, ďakujem krásne za povzbudenie. Tak snáď to tak aj bude ako píšeš. Silno držím palce aj vám, aby sa syn dostal. To sme fakt na tom veľmi podobne s poradím.

renatka100
17. apr 2026

@bleelka sice nie na karvasa, ale na ine bil gymn v bratislave zobrali min rok moju dceru bola pod ciarou - brali 60 a uvolnilo sa miesto a zobrali este 10 dalsich pod ciarou, teda realne tam je sanca a drzim palce

bleelka
autor
17. apr 2026
@renatka100

@bleelka sice nie na karvasa, ale na ine bil gymn v bratislave zobrali min rok moju dceru bola pod ciarou - brali 60 a uvolnilo sa miesto a zobrali este 10 dalsich pod ciarou, teda realne tam je sanca a drzim palce

@renatka100 ďakujem veľmi pekne za zdieľanie skúseností a za palce. Gymká sú žiadanejšie, tak snáď na OA sa to poposúva ešte viac. Nech sa Vašej dcérke darí v štúdiu.

anonym_b3ac10
17. apr 2026

Napr v Trnave sa minuly rok hlasilo cca 380 deti, brali 58 a posledne dieta sa dostalo az z 85.miesta.

bleelka
autor
17. apr 2026
@anonym_b3ac10

Napr v Trnave sa minuly rok hlasilo cca 380 deti, brali 58 a posledne dieta sa dostalo az z 85.miesta.

@anonym_b3ac10 juj, tak toto znie naozaj pozitívne. Ďakujem.

simoli
Včera o 11:29
@bleelka

@bleelka povedala by som, že to hraničí s istotou, že sa dostane 👍 hlavu hore. Čiara sa posunie tak o 30 miest.

majasimon
Včera o 15:11

Vďaka za pozitívne skúsenosti, lebo už klesám na duchu. Najviac mňa to mrzí, že sa snažil, makal a tá snaha nebude ocenená.
Ale zase má skúsenosť, budúci rok bude už inak na tom.