Prvá kúpa bytu v Bratislave. Na čo si máme dávať pozor?
Zdravím, potrebujem radu od skúsených. Keď kupujete byt (bude to na hypo) na čo pri obhliadke kukate a na čo sa pýtate? Beriete so sebou odborníka ako je napr. Kvalitné bývanie?🤔
Samozrejme nemusí byt skúsenosť len s BA, rada si vypočujem aj mimo. Lenže citim že tuto v BA je to akési ozaj “nebezpečne” s kúpou. Napr. môže vam predať byt fiktívny majiteľ, sú tu podvody s rezervačnymi poplatkami, problemy s realitkami atď. V skratke sa da popáliť na mnohých veciach a ja chcem spraviť čonajmenej chyb. Pojdem pozerat 1i byty, viem že ma budu ponáhľať že je to výnimočná investícia bla bla ale ja si želám prejsť každy kút a pozrieť všetko. Tak dajte mi vedieť aj tie najnečakanejšie veci na čo dávať pozor. Teším sa😊
Podvody v Ba? Zvláštne zmýšľanie
@miamaksymiv vytlačiť si LV a skontrolovať občiansky nemôže byt problém.pozriet či na LV nie je plomba.Podvody sa robia všade.Platbu cez notársku uschovu a dať si zmluvu skontrolovať právnikovi
@anonym_f63fd3 s LV už mam skúsenosti je to fakt dobrá vec. S pýtaním sa občianskeho mam trochu diskomfort, musím to prekonať, veď ide o moje peniaze..Dakujem pekne za rady 💛
Podvody v Ba? Zvláštne zmýšľanie
@anonym_652d16 prečo? Nemusí byt to až tak veľky podvod typu fiktívny majiteľ.. napr tu sa normalne kupi byt na sro pred 3 týždňami, za 3 týždne sa zrekonštruuje a hneď ide na predaj. Na obhliadke vam ujo neprezradí ako to bolo v skutočnosti a ake materiály použil pri prerábke, navyše nič nevie o bytovke, susedoch, či je dlh do fondu oprav a podobne.
@anonym_652d16 A prečo myslíš, že v Bratislave sa také veci nedejú? 🙂 Ale teda tiež by som sa toho asi nebála, ale netvrdím, že sa to nestáva.
@anonym_652d16 prečo? Nemusí byt to až tak veľky podvod typu fiktívny majiteľ.. napr tu sa normalne kupi byt na sro pred 3 týždňami, za 3 týždne sa zrekonštruuje a hneď ide na predaj. Na obhliadke vam ujo neprezradí ako to bolo v skutočnosti a ake materiály použil pri prerábke, navyše nič nevie o bytovke, susedoch, či je dlh do fondu oprav a podobne.
@miamaksymiv cez hypotéku určite nekúpiš byt od fiktívneho majiteľa. Vidím, že si fakt neskúsená. Keby bol dlh na byte, tak nemôže prísť ani ku kúpe bytu a následnom vklade do katastra.
@anonym_652d16 A prečo myslíš, že v Bratislave sa také veci nedejú? 🙂 Ale teda tiež by som sa toho asi nebála, ale netvrdím, že sa to nestáva.
@nasasa_1 pretože k hypotéke potrebuje znalecky posudok na daný byt a tam musia byt všetky tieto veci spísané a pravdivé, takže žiadny podvod sa nekoná. Banka ti na pofidérny prevod nehnuteľnosti neposkytne úver
@miamaksymiv cez hypotéku určite nekúpiš byt od fiktívneho majiteľa. Vidím, že si fakt neskúsená. Keby bol dlh na byte, tak nemôže prísť ani ku kúpe bytu a následnom vklade do katastra.
@anonym_652d16 samozrejme že nekúpim, ale rezervačný poplatok 5000€ dam cudzej osobe pred hypo a on sa vyparí
@anonym_652d16 samozrejme že nekúpim, ale rezervačný poplatok 5000€ dam cudzej osobe pred hypo a on sa vyparí
@miamaksymiv však podpisuješ rezervačnú zmluvu. Kto sa vyparí? Poplatok platíš realitke
Ak sa vam cokolvek na byte nepozdava netreba kupovat, v Bratislave je bytov dost. Pytajte sa ake su poplatky spravcovi, ake boli realizovane opravy/vymeny na bytovom dome (su vymene stupacky? ak ano kedy? je dom zatepleny?). Ma povodny majitel vysporiadane vsetky zavazky voci spravcovi?Ak idete cez hypo - banka bude ziadat znalecky posudok - znalec by mohol poodhalit niektore problemy daneho domu/bytu. Rezervacnu ako aj kupno-predajnu zmluvu si riadne precitat a dat pozriet svojmu pravnikovi, aby bola napisana vyvazene aj pre predavajuceho aj kupujuceho aby vas dostatocne chranila. Rezervany poplatok skladate realitke - zapocita sa to do celkovej kupnej ceny. Kupnu zmluvu riesit cez notarsku zabezpeku, ziadne peniaze neposielat priamo predavajucemu.
@miamaksymiv však podpisuješ rezervačnú zmluvu. Kto sa vyparí? Poplatok platíš realitke
@anonym_652d16 áno, to sa podpisuje, ak je tam realitka je to úplne v pohode. No keď predaj ide rovno od majiteľa, je to trochu zložitejšie. Čítala som na fórach že pani išla podpísať rezerváciu zmluvu na matrike s pánom ktorý mal fiktívny občiansky. Na matrike vam nevedia preskenovat čip preukazu, je to možne iba u notára. V podstate podpísala zmluvu a dala poplatok podvodníkovi. Tak sa len pýtam na rady tohto typu.
Viem že pre Vás je asi zvláštne zaoberať sa takými detailami, ale mam 22 rokov a tie našetrené peniaze a svoje nervy si naozaj cenim. Inak ďakujem za všetky poznatky, beriem do úvahy.
Ak sa vam cokolvek na byte nepozdava netreba kupovat, v Bratislave je bytov dost. Pytajte sa ake su poplatky spravcovi, ake boli realizovane opravy/vymeny na bytovom dome (su vymene stupacky? ak ano kedy? je dom zatepleny?). Ma povodny majitel vysporiadane vsetky zavazky voci spravcovi?Ak idete cez hypo - banka bude ziadat znalecky posudok - znalec by mohol poodhalit niektore problemy daneho domu/bytu. Rezervacnu ako aj kupno-predajnu zmluvu si riadne precitat a dat pozriet svojmu pravnikovi, aby bola napisana vyvazene aj pre predavajuceho aj kupujuceho aby vas dostatocne chranila. Rezervany poplatok skladate realitke - zapocita sa to do celkovej kupnej ceny. Kupnu zmluvu riesit cez notarsku zabezpeku, ziadne peniaze neposielat priamo predavajucemu.
@bubinda ďakujem krásne, toto som potrebovala počuť. Všetko si zapišem 💛
@anonym_652d16 áno, to sa podpisuje, ak je tam realitka je to úplne v pohode. No keď predaj ide rovno od majiteľa, je to trochu zložitejšie. Čítala som na fórach že pani išla podpísať rezerváciu zmluvu na matrike s pánom ktorý mal fiktívny občiansky. Na matrike vam nevedia preskenovat čip preukazu, je to možne iba u notára. V podstate podpísala zmluvu a dala poplatok podvodníkovi. Tak sa len pýtam na rady tohto typu.
Viem že pre Vás je asi zvláštne zaoberať sa takými detailami, ale mam 22 rokov a tie našetrené peniaze a svoje nervy si naozaj cenim. Inak ďakujem za všetky poznatky, beriem do úvahy.
@miamaksymiv však predaj bytu ide cez notára overenie podpisov podľa OP
@miamaksymiv bez realitky nekupuj. Ja by som nekupovala
@miamaksymiv bez realitky nekupuj. Ja by som nekupovala
@anonym_652d16 vidis, a my sme teraz krasne a seriozne predali 2 byty a kupili dalsiu nehnutelnost aj bez realitky. Za mna najlepsia volba, komunikovat priamo s tymi (nastastie normalnymi) ludmi a nie riesit odzuby realitiek (ktore na nas skusali neurekom).
@miamaksymiv ja by som tiež kupovala bez RK, ale veľa developerov neviem aký byť ideš kupovať to dá realitke a nemá starosti.V zmluve zavaží každé slovo zmluvu skontrolovať hlavne, ak byt sa ešte stavia...
@anonym_652d16 vidis, a my sme teraz krasne a seriozne predali 2 byty a kupili dalsiu nehnutelnost aj bez realitky. Za mna najlepsia volba, komunikovat priamo s tymi (nastastie normalnymi) ludmi a nie riesit odzuby realitiek (ktore na nas skusali neurekom).
@anonym_3fbb43 súhlasím. Keď som napriklad hľadala nájom tak realiťaci sa len tak potulovali po byte, da sa povedať odvádzali pozornosť od podstatných veci. Keď tam bol aj majiteľ tak to bolo ešte viac divne, realiťak nič moc o byte nevedel a majiteľ ho najal aby mu s popisom bytu pomohol😂. Teraz sa chcem dozvedieť všetko o týchto postupoch od skúsených ako ste Vy aby som v budúcnosti mohla tiež predať alebo dať do podnájmu sama.
Pozeraj lokalitu, dostupnost, obciansku vybavenost. Vsetko ostatne je nepodstatne. Nikto, kto predava byt ti nepovie, ze vedla sa hadaju do jednej v noci. Prerabka? Ak sa ti nepaci, prerobis si casom podla seba. Dolezita je jedine lokalita, lokalita a lokalita. Co z krane prerobeneho bytu ked je panu bohu za chrbtom a do prace budes cestovat hodinu?
@miamaksymiv
Byt je jedna vec ale tak isto je dolezita lokalita a co sa tam deje 24 hodin.
Poviem taky extrem, kamarat kupil super byt v super lokalite aj sa s tym chvalil, ale byt kupil pocas covidu,
ked tam bolo ticho po covide zistil ze pri dome je zberna nocna zastavka taxikov a hulakanie opilcov. kazdu noc.
@miamaksymiv
Byt je jedna vec ale tak isto je dolezita lokalita a co sa tam deje 24 hodin.
Poviem taky extrem, kamarat kupil super byt v super lokalite aj sa s tym chvalil, ale byt kupil pocas covidu,
ked tam bolo ticho po covide zistil ze pri dome je zberna nocna zastavka taxikov a hulakanie opilcov. kazdu noc.
@anonym_412bbc ty kokos😦 tak to už naozaj nikto nie je poistený od tohto..máte úplnú pravdu, mnohé články tiež upozorňujú prísť a prechadzať sa vedľa bytu (aj isť na aspoň 2 obhliadky) v rôzny čas, najlepšie po 16 a okolo 19 keď sú všetci doma. Ževraj vtedy začina riadna “zábava” s názvom denno denná realita 😅😅
Pri takomto nazore zostan byvat odkial chces do tej BA ist
Pri takomto nazore zostan byvat odkial chces do tej BA ist
@anonym_bcfe50 žijem v ba, nevidim žiadny problem keď človek sa v tejto téme necíti 100% istý a pyta sa o rady
@anonym_3fbb43 tak to ste vy. Mne je čas prednejší pri predaji. Neriešila som obhliadky ani som sa ich nezúčastňovala vďaka realiťákovi
Sama by som na obhliadky nechodila a to mam viac rokov a viac skusenosti. Urcite je dobre ist vzdy s osobou, ktorej doverujes a ktora sa vyzna (realitak, stavbar,...).
@anonym_3fbb43 tak to ste vy. Mne je čas prednejší pri predaji. Neriešila som obhliadky ani som sa ich nezúčastňovala vďaka realiťákovi
@anonym_652d16
Aha bolo dolezitejsie ist si spravit nechty na to mac cas
@anonym_652d16
Aha bolo dolezitejsie ist si spravit nechty na to mac cas
@anonym_412bbc keby som aj bola, čo teba do toho? Sa staraj o seba.
Kamarátka teraz kupovala v BA, treba sa na to pripraviť, realiťáci sú neskutočne namakaní v tejto oblasti, tlačil na ňu, úplne ju zmagoril a ,,vyplatila,, mu za 2i bez balkóna 275k a dohľadáva spetne že v Petržalke je to brutal veľa😀
Videla len výnos ktorý jej podal za 10r.
Len ti držim palce, je dobré vedieť čo chceš a za koľko, lebo majú neskutočné ,,zbrane,, a človek dostane pocit že robí tu naj vec v živote a musí využiť tú príležitosť a tisíce lietajú dobrým maklérom do vačku.
Kamarátka teraz kupovala v BA, treba sa na to pripraviť, realiťáci sú neskutočne namakaní v tejto oblasti, tlačil na ňu, úplne ju zmagoril a ,,vyplatila,, mu za 2i bez balkóna 275k a dohľadáva spetne že v Petržalke je to brutal veľa😀
Len ti držim palce, je dobré vedieť čo chceš a za koľko, lebo majú neskutočné ,,zbrane,, a človek dostane pocit že robí tu naj vec v živote a musí využiť tú príležitosť a tisíce lietajú dobrým maklérom do vačku.
@anonym_095d18 úplná pravda, už pri telefonáte jeden realiťak “tlačil” na mna ževraj byt o ktorý mam záujem sa rýchlo predá treba sa ponáhľať na obhliadku, je to výnimočná ponuka a tak ďalej 😆 275 tisíc je moc, dufam že tam aspoň ma zlatu vaňu 😅
@anonym_095d18 tak ale toto je v prvom rade hlúposť tvojej kamarátky. Však keď idem kupovať byt, tak si pozriem všetky obdobné ponuky a až potom kupujem byt. To nechápem takýchto hlúpych ľudí, že realitak dotlačil. Hlavne, keď predaj nehnuteľnosti aj nejaký čas trvá čo máš kopec času nad predajom rozmýšľať
@anonym_095d18 tak ale toto je v prvom rade hlúposť tvojej kamarátky. Však keď idem kupovať byt, tak si pozriem všetky obdobné ponuky a až potom kupujem byt. To nechápem takýchto hlúpych ľudí, že realitak dotlačil. Hlavne, keď predaj nehnuteľnosti aj nejaký čas trvá čo máš kopec času nad predajom rozmýšľať
@anonym_652d16 ona pracuje v Rakúsku a nejak dala na svoj pocit, realiťák bol veľmi kamarátsky, familiárny, trepal že rád ten byt od nej kúpi s jej ziskom 70k za 10 rokov, proste sa neštítil ničoho, aj o*rané trenky by jej ukázal a nejak podľahla tomu všetkému a mala pocit že kupuje výnimočný byt za naj cenu😇

@miamaksymiv vytlačiť si LV a skontrolovať občiansky nemôže byt problém.pozriet či na LV nie je plomba.Podvody sa robia všade.Platbu cez notársku uschovu a dať si zmluvu skontrolovať právnikovi