icon

Škôlka Sovička na Kramároch sklamala rodičov

24. júl 2024

Umiestnenie Sovičky v rodinnom dome so záhradou budil dojem, že škôlka sa stane druhým domovom pre naše dieťa. Prvé dva mesiace boli bezproblémové. Čakanie na zmluvu a hotovostné platby za školné sme brali ako dočasný stav, keďže riaditeľka pôsobila veľmi milo, ale aj zaneprázdnene. Tento fakt umocňovali aj veľmi milé a profesionálne pani učiteľky, ktoré sa nášmu dieťaťu plnohodnotne venovali. No práve pre náhlu zmenu a vysokú fluktuáciu učiteliek sme sa rozhodli odísť, ale nie len preto...

Od toho momentu bol pre škôlku na Vlárskej ulici príznačnejší názov opatrovateľské centrum. Vedeniu chýbala elementárna slušnosť informovať rodičov a pripraviť deti na zásadné zmeny v personálnom obsadení. Z detí urobila rukojemníkov, ktorým učiteľky vymenila z večera do rána za neznáme. Toto nie je rešpektujúci prístup k deťom ak počítame, že zmenu vedenie vykonalo 3 krát v priebehu mesiaca a bez informovania rodičov.

Ale fluktuácia učiteliek bola iba jedným z viacerých dôvodov odísť zo Sovičky. Naše dieťa navštevovalo škôlku od začiatku roka, no z vedenia škôlky nám do júla nebola doručená zmluva a školné si nechávalo vyplácať v hotovosti. Po konzultácii s inými rodičmi sme zistili, že nie sme jediní, ba niektorí platia týmto spôsobom už vyše 2 rokov. Žiadne zmluvy a "kešovky" sú teda bežná prax. Mali sme dôvodnú obavu, že takouto činnosťou sa vyhýbalo priznávaniu obratu z prevádzky predškolského zariadenia. Vedenie škôlky je veľmi netransparentné. Nikde, ani na nástenke a ani na web stránke Sovičky nenájdete reálne názov subjektu, ktorý túto škôlku prevádzkuje. Horšie je, že ak by prišlo k vážnemu ublíženiu na zdraví dieťaťa v čase, keď sa nachádzalo v škôlke, sú rodičia bez zmluvy trestnoprávne zodpovední.

Ďalším z dôvodov bola zanedbaná starostlivosť o hygienickú nezávadnosť stravy. Keď som zanášala dieťa od lekára, pred vchodom škôlky bol položený box od dodávateľa obedov. Na vrchu boxu boli voľne položené uvarené vajíčka a strúhaný syr v igelitových vreckách na priamom slnku. Syr bol úplne roztopený a vajíčka vystavené možnej kontaminácii vtáctvom, pretože doň ďobali. Samozrejme, upovedomila som o tom pani učiteľky, na ktoré sme čakali, kým sa vrátia z výletu. V doobedňajších hodinách v čase výletov a kurzov, ktoré sa konajú mimo areál škôlky, učiteľky nemajú ako presunúť obedy dovnútra, pretože sú niekoľko hodín preč. Avšak za okamžitý presun stravy do budovy by mal byť v takomto prípade zodpovedný prevádzkovateľ a nie učiteľky, aby sa predišlo znehodnoteniu obedov.

Okolie budovy nemalo pravidelnú údržbu zelene. Za celú dobu sme stretli len 1 krát suseda, ktorý sa v ten deň venoval koseniu trávy a strihaniu kríkov, aj to pravdepodobne z dôvodu plánovanej koncoročnej besiedky.

Vrchol bol, keď sa pri príležitosti konca školského roka v priestoroch škôlky Sovičky na Vlárskej ulici konala besiedka inej škôlky Sovičky sídliacej na Ambrovej ulici. Keď som vyzdvihovala dieťa, bola som svedkom, ako sa deti zo škôlky na Ambrovej po toalete utierali do uterákov našich detí a behali neprezuté. Najhoršie na tom celom bol pohľad na naše smutné deti, ktoré sa v tom teple museli ostať hrať v triede, nemali dovolené ísť na dvor, ani na nafukovací skákací hrad.

Po týchto incidentoch sme sa rozhodli kontaktovať rovno majiteľa budovy namiesto riaditeľky, keďže iní rodičia nám povedali, že ich pripomienky riaditeľka ignoruje. Bolo nám oznámené, že vedenie škôlky nemá podpísanú nájomnú zmluvu od konca minulého roka a riaditeľka je dlhodobo dlžníkom na nájomnom. Majiteľ budovy však trpí tento stav, keďže čaká na finančné vyrovnanie. V takejto situácii hrozí, že jedného dňa naše dieťa nemusí byť pustené do škôlky, ak sa majiteľ budovy rozhodne podlžnosti riešiť rázne.

Pre vyššie spomenuté dôvody naše dieťa do škôlky už nechodí. Rodičia, ktorých deti pokračujú v dochádzke sa mi sťažovali, že namiesto "native speakra" dostali zahraničnú učiteľku, ktorá robí v hovorovej angličtine vážne gramatické chyby, nehovoriac o jej silnom prízvuku.

Je veľká škoda, že ešte stále existuje prevádzkovateľ, ktorý má škôlky primárne na biznis. Z detí si robí rukojemníkov, lebo ich rodičia často nemajú inú alternatívu kam dieťa umiestniť a teda trpia aj takéto neželané situácie.

xion15
28. aug 2024

Keďže vidím, že je tu ešte raz to isté len pod iným názvom - dovolím si skopírovať aj moju odpoveď -
Ja osobne mám skúsenosť s druhou škôlkou Sovička na Kramároch a za mňa veľká spokojnosť. Prijali nás zo dňa na deň (nebudem vysvetľovať dôvody), pani zriaďovateľka mi vždy zdvihla telefón, alebo ak nie tak mi zavolala naspäť. Komunikácia aj s vychovávateľkami či učiteľkami bola úplne super. Vždy som vedela či moje dieťa jedlo, spalo, čo robilo, atď. Peniaze som vždy riešila prevodom z účtu - ku všetkému mám od škôlky faktúru. Áno dvor je skromnejší, ale postačujúci. Náš potomok to tam miluje a vždy sa tam teší a z toho sa tešíme aj my. Zmeny učiteliek som nezaznamenala - zatiaľ iba raz a oznámila nám to učiteľka, neviem presne aký čas predtým než odišla, ale asi týždeň. Komunikácia so zriaďovateľom podľa môjho názoru nie je recenzia na zariadenie ako také, istotne to síce nepridá k dobru. Autorke príspevku chcem povedať, že mi je veľmi ľúto, že detičky z Vlárskej boli vnútri v škôlke, keď mali rozlúčkovú akciu detičky z Ambrovej na ich dvore - z veľkostných dôvodov však takáto akcia na dvore Ambrovej nebola určite možná. A preto by som za všetkých rodičov detí z Ambrovej rada povedala veľké ďakujem detičkám z Vlárskej, že to jedno poobedie kvôli nám vydržali. Čo sa hygieny týka - neverím, že by to po tej akcii vnútri neupratali a nevymenili uteráky atď.
Už len teda v krátkosti, ja osobne mám výbornú skúsenosť so Sovičkou a za mňa budem túto škôlku všade odporúčať. Dalo by sa povedať, že nás tak trochu zachránili 🙂 a som im za to nekonečne vďačná.
Čiže si myslím, že niekomu to sadnúť môže tak ako je a niekomu zase nie - neviem 🙂 za mňa sto bodov zo sto...alebo dobre 99 - aby to "sovičkám" nestúplo do hlavy a nepoľavili v tom čo robia 🙂
Prajem Vám krásny deň a verím, že narazíte na škôlku pre dieťatko, ktorá Vám bude vyhovovať minimálne tak skvele ako nám vyhovovala Sovička a že potom budete mať obrovskú potrebu na tú škôlku napísať úžasné hodnotenie a pridať perfektnú recenziu, tak ako som ja mala potrebu pridať a zverejniť na škôlku Sovička 🙂 Krásny deň

agi3456
28. aug 2024

Nerada sa vyjadrujem k podobnym diskusiam, ale toto mi neda. Mala som dve deti v sovicke. A ano, mame skusenost aj s inymi zariadeniami. A tak profesionalnu komunikaciu sme zazili az v sovicke. A verte mi, mam s cim porovnavat. Mali sme riadne zmluvy a platili sme bezhotovostne a ked sme uhradili v hotovosti, dostali sme normalny prijmovy doklad. Prosim vas, mate niekde dokaz, ze vam pani majitelka zmluvu dat nechcela? To mi naozaj skor zavana osobnostnym hejtom na majitelku ako realnou recenziou na skolku. A taktiez nerozumiem vasmu kontaktovaniu majitela domu, toto zavana podvodom -,,zlodej krici chytte zlodeja".
A este prosim vas, naco sa spomina na akom aute majitel chodi - co to ma spolocne s recenziou na skolku? Aj keby chodila vlastnou helikopterou a mala heliport na kazdej streche, je to cisto vasa zavist a neprajnictvo.
A co sa tyka dvora, vzdy bolo pokosene, dvor upraveny a deti stastne. A toto je presne to co sme my, ako rodicia hladali.
My skolku sovicka odporucame a vzdy budeme. Kazdemu, komu sme dalej sovicku odporucili, tak bol/je spokojny. Sme velmi vdacni pani majitelke za jej pracu a za to, ako sovicku vedie.