icon

Škôlky v Bratislave, kde je možné nosiť vlastnú stravu

26. jan 2025

Dobrý den,
Hľadám škôlku v Bratislave pre syna. Potrebovala by som však nosiť vlastnú stravu z náboženských dôvod. Nechcem zatajiť dôvod prečo tak chcem robiť a rada by som sa vyhla predsudkom. Viem že v škôlkach je nutne mat lekárske potvrdenie takto to veľmi riešiť nechcem keďže nase vierovyznanie je vidno na prvý pohľad. Ďakujem

nyphadora
26. jan 2025

Tak to pozerajte sukromnu skolku, tam zvycajne s vlastnou stravou problem nemaju.

lucia147852
26. jan 2025

Jedine súkromnú. V štátnej to nepovolia.

bosorkabb
26. jan 2025

Ešte upresni či štátnu alebo súkromnú. V štátnej šanca nie je teda. Niektoré súkromné to povoľujú.

januska12323
26. jan 2025

Len lekársky dôvod sa uznáva.

zoja1234
26. jan 2025

Vierovyznanie vidno na prvý pohľad? Čiže ste moslimovia?

autor
26. jan 2025

Admin mi zmenil názov témy, pôvodný bol — hľadám súkromnú škôlku bez predsudkov—
Zatiaľ však v blizkom okoli po telefonickom kontakte ochotný neboli jedine ak by som si vybavila lekárske potvrdenie ale to nechcem - keďže dôvod je jasný

judit47
26. jan 2025

U nas v skolke mame alebo sme urcite min.rok mali moslimske deticky a normalne im nedavali bravcove-neviem ake potvrdenia trebalo ale nedavali im🙂 statna v Petrzalke.

autor
26. jan 2025

@zoja1234 zidia, potraviny musia byt kosher takze nestačí
Len vyradiť bravčové ..

januska12323
26. jan 2025

Ochotní môžu byť ale jednoducho nemôžu len tak pre jedno dieťa variť extra. Sú na to predpisy. Hľadaj súkromnú škôlku pre nich to tak prísne neplatí.

autor
26. jan 2025

@januska12323 ja by som stravu nosila nechcem aby mu niekto varil extra to sa ani nedá v “normálnej” kuchyni

iana_123
26. jan 2025

Z hygienických dôvodov nemoze škôlka bez potvrdenia lekara povoliť, že budeš dieťaťu dávať vlastnú stravu. Čiže jedine ak sú na to zdravotne dôvody, keby mali kontrolu hygieny, tak by mali problém ak by sa zistilo, že nejake dieťa tam ma inú stravu. Moja dcéra ma intoleranciu na vajce a môžem jej dať vlastné jedlo z domu len keď obsahuje daný chod vajce, má papier od pediatricky.

eestimlha
26. jan 2025

skus sa spytat v sukromnej Skolicke na Panenskej 4 v budove Zidovskej nabozenskej obce - je tu skolka aj zakladna skola. Chodi mi sem syn od nulteho rocnika, teraz je piatak. https://www.skolicka.sk/

zuzinka888
26. jan 2025

Mna fakt udivuje ze vazni maju vacsie prava ako "slobodni ludia- deti".existuje medzinarodny dohovor ze sa strava a nabozenstvo musi respektovat. Chapem ze skolka moze robit "problemy"skrz varenie suroviny, a prax kucharok. Ale ked si chce matka nosit vlastne jedlo- tak len zdravotne dovody??? Je jedno ci ide o nabozenstvo ci stravovaci smer- fakt si musi hladat sukromnu skolku? Fakt aj v tomto storoci? Kde su vsade hesla o tolerancii a respekte a zakaze diskriminacie??? Aj v tomto sme na Slovensku 100rokov za opicami?? Kedze v zahranici je bezna prax ze si na niektorych skolach deti bezne nosia " lunch" z domu.

biba_18
27. jan 2025

@zuzinka888 celkom by ma zaujímalo ako si predstavuješ že v bežnej škôlke to košer jedlo budú ohrievať… lebo tie nosené lunche z domu sú všetko studené jedlá… či autorka - chceš dieťaťu dávať studenú kuchyňu?

katulka94
27. jan 2025

@biba_18 prečo studené? V zahranici normálne deťom balíme obed do termoboxov a kým je obed vydrží strava tepla.

biba_18
27. jan 2025

@katulka94 v škôlke?

katulka94
27. jan 2025

@biba_18 áno v škôlke, stačí kúpiť kvalitný lunch box z nerezu a do termotašky.. Keď majú čas obeda jedlo je ešte teple, však obedujú ani nie 4h po odchode z domu 😃

biba_18
27. jan 2025

@katulka94 takže kuchárky ktoré sú platené aby pripravovali jedlo to jedlo z tých lunchboxov vyberú a naložia na tanier, tie taniere potom umyjú a možno aj lunchboxy a zaplatí to zriaďovateľ? alebo vy? a k tomu ako zabezpečia aby to košer jedlo ostalo košer? lebo vieš, ja si myslím že je to hlavne záležitosť peňazí a v súkromnej škôlke si to asi aj zarátajú do poplatkov…

nyphadora
27. jan 2025

@biba_18 deti jedia z lunchboxu, dcera si nosi desiatu a tiez ma možnosť doniesť si vlastny obed, dokonca ho vedia v školke ohriať. Autorka sa vyjadrila, že hladaju sukromnu školku, verim že v štatnej su tie pravidla striktne, aj ked nerozumiem preco by si dieta nemohlo doniesť vlastnu stravu.

katulka94
27. jan 2025

@biba_18 neviem o com pisete vy ale ja píšem o tom ze deti si nosia jedlo z domu a je na obed normálne ešte teple. Nerozumiem prečo by mali niečo vyberať naberat a už vôbec nie umývať - normálne sa dieťa naje priamo z boxu a zvyšok donesie domov. Ja žijem v moslimskej domácnosti a teda nikto jedlo mojim deťom nechyta. Jediný zákaz je nosiť orechy a čokoládu do škôlky koli alergií. To je celé.

maranco
27. jan 2025

Pokiaľ viem tak podľa SK zákonov a nariadení sa môže nosiť vlastné jedlo do školského zariadenia iba zo zdravotných dôvodov, a musia to odkladať do samostatnej chladničky.

Aj výdaj teplého jedla je len na obmedzený čas od navarenia, aby sa po dlhom čase nerozmnožili baktérie. Nehrozí žeby si dieťa mohlo zabaliť nezjedený obed zobrať domov, nechá ho ležať v taške potom si večer naň spomenie a zje na večeru.

@katulka94 obed varíš ráno a za horúca balíš do boxu, alebo ráno zohreješ čo navaríš večer?

U nás by neprešlo že teplé jedlo bude zabalené 5 hodín v termoboxe a potom to dieťa zje. Donesú balené chladené, vložia do osobitnej chladničky a na obed to zohrejú.

luliu
27. jan 2025

@biba_18 a tie deti čo majú zdravotný problém - v čom je to iné? V škôlke existuje mikrovlnka, jedlo sa prihreje. Zase nerob z toho tragédiu

biba_18
27. jan 2025

@luliu kde vidíš v mojich slovách tragédiu. spýtaj sa v škôlke, ja ti píšem možné dôvody…

autor
27. jan 2025

Aby som ozrejmila situáciu, obed by som nosila čerstvý v case obeda raňajky samozrejme pri odovzdaní.

bosorkabb
27. jan 2025

Napríklad u nás v škôlke nikto nemôže prísť pred obedom. Škôlka je zamknutá. Až po obede.
A podľa mňa bude problém aj skladovať desiatu aby to bolo kóšer.

nyphadora
27. jan 2025

Jedna mamina tak nosila obed dcere, takze ano je to možne ale v sukromnej skolke.

tilonka
27. jan 2025

Autorka, tiez tomu rozumiem tak, ze skolky by mozno aj vyhoveli, len predpisy nepustia, hrozi im pokuta, preto potrebuju papier od doktora...

janamoto78
29. jan 2025

Ja len že ti to nemusí pomôcť. Vnuk chodí do súkromných jaslí a teda sú tam detičky z celého sveta. Má kamaráta Daviho, ktorý si nosí kóšer jedlo z domu. A vieš čo? Veľmi rád si ho s Ivim vymieňajú.. Ivi je však kresťan. Deti sú deti.

terka1122
29. jan 2025

Ahoj, sukromna skolicka na panenskej 4 to je myslim skolicka.sk. Je tam aj Škola aj skolka v budove Židovskej obce.

maranco
30. jan 2025

Skús hľadať Flexi školské stravovanie, je tam spomenuté aj
- zohľadnenia cirkevných, regionálnych zvyklostí stravovania
https://www.skolskyportal.sk/skola-stravovanie/...