Sťahovanie s deťmi do Bratislavy: Ktorá časť je najlepšia?
Ahojte, pravdepodobne sa budeme musieť v priebehu krátkej chvíle presťahovať na par rokov do BA, mame deti 1r a 9r, akú časť by ste prosím odporucili hľadať, nepoznám to vôbec, hlavne aby bola blízko škola a škôlka, lekári pre nich, dalo sa ísť veľa pešo alebo elektrickou,bola tam zeleň a nejaké ihriská...ďakujem vám..
Ešte je dôležité si uvedomiť, že nájsť podnájom s dvomi deťmi he extrémne náročné. Takmer nikto už nechce deti v byte.
Trvalý pobyt za dá v mestkych častiach zaplatiť cez firmy ktoré túto službu ponúkajú.tym vyriešis školu aj škôlku aj lekára akurát ti bude pošta chodiť do ich sídla. Nie je to lacné tuším okolo 100€ na rok ale ušetrí ti to peniaze za súkromnú škôlku lebo bez trvalého pobytu štátnu škôlku ktorá ti vezme dieťa nezoženies
cokolvek okrem Stareho mesta... vyberte si podla toho, ako budete cestovat do/z BA (vlak? auto? autobus?) a kde budete mat pracu. Skoly, ihriska a parky su vsade...
@dadis dubravja veterna je...byvala som tam 25 rokov...
@autorka - dúfam, že sa Vám podarí vyriešiť náročná situácia. Avšak čo sa týka prenájmu v BA treba si zložiť ružové okuliare. Sanca, že Vám prenájme súkromná osoba byt za normálne peniaze je veľmi veľmi mala, skor pre Vas platí, či vobec nieco zoženiete. Máš 2 malé deti, ty na materskej a manžel nemá prácu. To je také červené blikajúce svetielko pre prenajímateľa, že nikto so zdravým rozumom Vám byt neprenajme. Takže fakt by som neriešila lokalitu, školu, skolku, lekárov, to sú vo vašej situácii veci na poslednom mieste. Okrem toho utiahnuť 4 osoby z jedného priemerného BA platu + platiť prenájom je náročné resp. nemožné.
Ps: prenajimatelia vedia dať najomcov trvalý pobyt, bezne sa to robí (napr. kvôli parkovaniu).
Ahojky... ist zit do Ba nie je lahke rozhodnutie ale da sa to tu zvladnut... ja som tu prisla este ako slobodna "jednoducho Maria" pred 14 rokmi, vydala som sa tu a po rozvode som tu otala... sama, bez rodiny, pomoci... neviem preco vsetci nadavaju a maju predsudky pred Vrakunou ale ja tu zijem... ex bol rodeny vrakuncan... zili sme 4 roky v Miloslavove a po rozvode som sa opat vratila do Vrakune, je to tu uzasne, milujem to tu... ale k veci, zacat zit v BA s dvomi malymi detmi bude tazke ale nie nemozne... zila som v kazdej mestskej casti ale prave Vrakuna je moj domov, su tu dostupne nehnutelnosti, fajn skoly (maly mi chodi na Zeleznicnu a je to top skola), obciabska vybavenost tiez super... treba sa pripravit na to, ze v Ba je problem so skolami aj skolkami aj pre "domacich"... ale prechodny pobyt Vam daju aj v podnajme... vyberaj byvanie podla toho kde bude robit tvoj muz aby to mal blizko... ano je tu problem z lekarmi, skolkami aj skolami aj s parkovanim... na to sa treba pripravit... to iste je ten standard, ak tu mate len prezivat, nie je to ok... ale inak Ba ponuka vela moznosti... mozes dat najmladsie do jasiel a ist na par hodin do prace... vzladnete to... ked som to zvladla ja sama bez pomoci date to aj vy... hlavne budete spolu... drzim palce...
Ten trvalý pobyt je naozaj dôležitý, škôlky bežne berú len predškolákov, ak ostane miesto, tak mladšie, teda aj štvorročné deti a, predovšetkým ak už majú súrodenca v škôlke. Potom, ak je miesto, tak trojročné detičky. A škôlku zaujíma, či matka už pracuje, alebo je doma na materskej s mladším. Vtedy majú prednosť deti matiek čo už pracujú. Ďalšia podmienka je trvalý pobyt. Deti je viac ako miest v škôlke. Resp tak bolo, kým sme to my riešili. Platili sme súkromnú škôlku 470 eur mesačne, lebo v štátnej nebolo miesto. A to tu máme trvalý pobyt, platíme tu dane. Takže áno, miesta sú prioritne pre ľudí, ktorí v tej mestskej časti majú pobyt. A ešte aj ti sa koľkokrát nedostanú…..
Ja som žila v Ružinove, konkrétne ostredky kopa zelene všetko blízko ale dráhy nájom, čiže skôr by som sa zamerala na podunajské biskupice alebo vrakunu. Nie je tam električka, zápchy ráno a poobede ale lacnejší nájom. Karlovka tiež nie je zla, Petržalka je drahá s nájmom, staré mesto ani nerozmyslat, nové Mesto tiež nie, Rača tiež zápchy ale tiež si treba vybrať konkrétnu lokalitu a je tam aj zeleň. Muž nech posiela zivotopisi q aj podľa toho sa rozhodnite, lebo keď by mal hodinu každý deň dochádzať nie jr to nič moc. Pripadne aj devínska je fajn. Ale naozaj záleží od toho v ktorej časti si nájde prácu. Lebo všade sa dá nájsť zeleň aj školy a škôlky a doktori
@erikavesela Ja len necele dva roky tu byvam. Predtym desatrocia v Karlovej Vsi (nie DD). Na SS som chodila do Petrzalky a ak fukalo, tak ma tam medzi domami islo odfuktnut. Je to cista rovina, si pokracivanie Dubravka je o cosi chladnejsia, bolo to vidiet ak snezilo, ze v inde sa topilo a Dubravka biela. Chladnejsie vzdy bolo Liscie udolie, rozdiel cca 1st - aj v zime ci v lete. Petrzalka je este panonska nizina - velmi veterna.
@dadis v dubravke vanu vetry zo zahoria...ano, tym, ze je dubravka pri lese, je logicky chladnejsia, podobne je to s lamacom...liscie udolie preto, ze je to dolina chranena z oboch stran...ja som dubravku zazila este bez elektriciek, bez cervenej posty, bez saratova...ked este zaby kvakali na dobru noc...
@erikavesela 🫶 ja som sa sem stahovala s tazkym srdcom, kedze som rodena Karlovestanka. Stale je KV moja srdcovka, ale zvykli sme si aj tu. Rovnako ako v KV blizkost dvoch lesov (Sitina, les smerom na Devinsku Kobylu), oproti KV tu chyba viac fancy podnikov, dost pohostinstiev na moj vkus, je tu vela osarpanych a opustenych objektov (cervena posta, sklenik, byvale dopravne ihrisko, dom sluzieb 🤢), ale pekna stara Dubravka, oproti KV je sidlisko redsie a bez teras, ale zase viac velkych krizovatiek. Karlovka je teda asi o malicko lepsie byvanie, ale Dubravka je velmi porovnatelna. Najma ta spodna cast, v ktorej byvam.
@dadis ja som v karlovke chodila na gympel a VS...to uz boli elektricky🤣...spoluziaci (vacsina z Karlovky) tiez vraveli, ze sa tam byva dobre...pravdou je, ze je blizsie do mesta, dubravka je tak za kopcom...obe casti sa veeelmi zmenili...zatial, co Karlovka este povazujem za dobre byvanie, vzhladom na blizskost mesta, vela zelene, malo cinziakov, stale tam je pomerne vela RD, dlhe diely vyslovene nemusim...ja som vyrastala v starom meste a hornej dubravke...vtedy sa medzi nami detmi delila dubravka na dolnu hornu a na pod elektrickami a za elektrickami🤣...ale myslim, ze byvanie v dubravke je podobne tomu v Karlovke..teraz byvame kusok od markizy, ale keby som sa musela vratit opat do cinciaku, tak by to bola urcite dubravka alebo Karlovka, este sa dobre byva v ruzinove, ald nikdy by som nesla do race, petrzalky, vrakune (sidlisko)
@dadis inak moze byt, ze dole pri tuzexe tak tie vetry necitit ako hore pri saratove...
Čo sa týka mestskej časti velmi objektívne neporadím, ja som celý život žila v Ružinove, kamarátky a spolužiačky som mala aj z Vrakune aj z Podunajských biskupíc aj z karlovky a nedávno som objavovala krásy Dúbravky a Devínskej 😃 my sme sa s mužom ale odsťahovali z Bratislavy do satelitu do domu… byt prenajímame a tu nastáva PROBLÉM - v prvom rade musíš nájsť byt, ktorý bude akceptovať dve malé deti, je celkom ťažké aj drahé nájsť taký… pripadne ak jediny kto bude dochádzať do práce najbližšie roky je muž pozrela by som sa po podnájme v nejakých dedinách pri BA, v Šamoríne alebo Malackách… tam to bude trocha lacnejšie… pripadne aj z DS ide vlak🤷🏼♀️ keď sa rozkukanie môžete sa znova posunúť do nejakej mestskej časti kde sa vám bude páčiť - ono v týchto lokalitách bude ťažko nájsť školu/škôlku rovnako ako v Bratislave 😃 ja by som sa vyhýbala Karlovke/Dúbravke/Devínskej kvôli chodeniu do kopca s kočíkom😊 najlacnejšia lokalita asi Vrakuňa/Biskupice a najviac kids friendly Petržalka aj čo sa týka dochádzania do centra 😊 avšak viem, že pediatra si vačšinou ľudia bez TP platia napr v mlynskej doline jedna 150€ ročne, ale aj v Ružinove bola jedna dr čo brala aj deti bez TP neviem či stale berie… parkovanie bez TP katastrofa už všade kde je paas, ta Vrakuňa a Podunajské ho ešte nemaju a tak skoro asi ani nebudu mať 😃

@guudy rozpočet je predsa dôležitý. Veď ako inak hľadať byt?
Ja som sa sťahovala s manželom a jedným dieťaťom do BA pred rokmi ale manžel prácu už mal zabezpečenú. Všetko sme dopredu riešili, počítali, mali plán. Peniaze na začiatok. To je základ.
Už bývam vo vlastnom ale bolo to na začiatku ťažké.
Teraz je to ešte drahšie všetko.
Byt som kúpila nakoniec v Senci a aj tu je všetko už drahé ale ešte stále lacnejšie ako v BA.
Lenže aj tu bez trvalého pobytu nezoberu dieťa do školy, škôlky, nájsť lekára pre seba a dieťa je bez šance. Ešte aj súkromné škôlky sú plné.