icon

V nemocnici na urgente bez rúšok - nezodpovednosť rodičov

17. dec 2022

Ospravedlňujem sa, no idem si sem len vypustiť paru od jedu. Večer sme boli na urgente detskej fakultnej nemocnice na Kramároch, BA. Čaká sa minimálne tri hodiny, včera vraj až sedem hodín, kým vás zavolajú do ambulancie. Milión ľudstva s chorými deťmi vo vysokých horúčkach, zápaloch, čo ledva dýchajú. Lekári robia čo môžu, nie je ich vina, že sú kapacitne poddimenzovaní.
No v čakárni sedela asi tretina rodičov ignorantsky bez rúšok, prípadne s rúškom pod ksichtom, o povinnom respirátore ani nehovoriac.
Sme najtupší národ zemegule, keď dospelí neberú ohľad ani na najmenšie deti? Že si potrebujú janeviemčo dokazovať, keď je všade medializovaná silná chrípková epidémia, zatvárajú sa školy, nedostať potrebné lieky a sedia na urgentnom príjme detskej nemocnice? To tak veľmi bolí dať si na chvílu na papuľu kus papiera, nech to neroznosím ďalej? Fakt smutné.

annm81
22. dec 2022

@maciatkolulu Ja som nikdy netvrdila, že každé jedno opatrenie bolo vždy správne. Aj som tu menovala konkrétne priklady kedy, čo a akú logiku dávalo. Napr. si myslím, že je v poriadku zakázať vianočné trhy pre neočkovaných. Ale povoliť ich pre očkovaných s príznakmi je naopak veľmi kontraproduktívne - nie kvôli nevyhnutne chorobe samotnej, ale kvôli nálade v spoločnosti.

Problém väčšiny ľudí ktorí bojujú proti obmedzeniam je ten, že nechápu, že obmedzenia sú dôsledok. Že najprv bola pandémia a tá sa musela nejako riešiť. Že rúška, dezinfekcia, obmedzenie kontaktov, cestovania, izolácia chorých sú štandardné postupy, ktoré fungujú - nie len že je zrejmá logika ich účinnosti , ale je to aj prakticky overené. A potom, že štát môže mať rôzne stratégie toho ako chce dosiahnuť svoje ciele. Jedným z relevantných cieľov je motivovať ľudí k očkovaniu. Nemecko vďaka svojmu prístupu zaznamenalo veľmi malý nárast úmrtnosti- to nie je len o covide, ale o úmrtnosti celkovo. Už niekde vyššie som dávala odkaz na web, odkiaľ je obrázok dole. Rozhodne to nerobili úplne zle. Nemecká ekonomika to tiež ustála lepšie ako slovenská. Úprimne, až príde ďalšia pandémia- a ona príde a môže byť omnoho katastrofálnejšia, preferujem radšej miesto, kde ľudia dodržiavajú pravidlá než takom, kde je hrdinstvom pohádať sa v obchode s úbohou predavačkou, čo sa nevie dočkať, kedy vypadne domov.

Opakovane tu používaš slová ako "retardovaní Slováci " a vkladáš mi ich do úst. Pričom som také výrazy ani vzdialene nepoužila. Jedine som skonštatovala, že na Slovensku vzdelanosť nemá takú dlhú tradíciu , ako v iných krajinách a že stále veľa ľudí vzdelaním doslova pohŕda. To nie je o iq, to je o hodnotách. Cítiš sa ty osobne tým dotknutá? Prečo? Lebo patríš k tým, čo správu o novom objave vo fyzike odbijú vetou " vyhodené peniaze, chleba lacnejší nebude"? Potom by si sa dotknutá cítiť nemala, veď ty si si zvolila iné hodnoty. Alebo vzdelanie považuješ za dôležitú hodnotu a chápeš, že vzdelaní ľudia si zaslúžia obdiv a rešpekt? (Samozrejme, zasa hovoríme všeobecne nie nevyhnutne o každom jednom jedincovi). Potom tiež nerozumiem, prečo sa cítiš dotknutá vyjadrením, ktoré na teba v takom prípade neplatí.

maciatkolulu
22. dec 2022

@annm81 takže len toľko k tomu, takže podľa teba bolo úplne dobre, že na vonkajšie vianočné trhy nemohol ísť otestovaný pcr čerstvým testom neockovany,ale očkovaný bez testu hej? Vravím ti, myslím, že je každému všetko jasné. Som rada ze máš kopu času takto pred Vianocami, kľudne dohladavaj, kde v roku pana boli ake opatrenie, kde kto co tvrdil, ake ne(ma) Slovensko osobnosti, tabuľky, grafy atď. Je to úplne zbytočné a úprimne ti napíšem, že tie tvoje rozsiahle opisy nečítam. Želám príjemné sviatky.

annm81
22. dec 2022

@maciatkolulu Tak nič.. vzdávam sa. Myslela som, že jasnejšie sa už prvý odstavec s priamou odpoveďou nedá napísať.

1mata
22. dec 2022

@oliolijanka Ďakujem, beriem na vedomie

sticker
1mata
22. dec 2022

@maciatkolulu Pekný večer premudrena mamicka

sticker
vroni
22. dec 2022

@annm81, deliť obyvateľstvo na dobrých a zlých na základe jediného znaku (v tomto prípade očkovania) by malo byt v Európe dostatočne veľkým no go na základe historickej skutočnosti. Ci bol niekto očkovaný ci nie neukazovalo absolútne nič iné ako fakt, či je očkovaný alebo nie. Očkovaní neboli menej infekčni, nesirili Virus menej a ani nijakým iným spôsobom nikoho nechranili, s výnimkou seba samého. Povolit im preto pohyb v skupinách vrámci opatrení a neockovanym ho zakazat, hoci boli čerstvo otestovaní a nikoho teda ohrozovať nemohli, nie je žiadne opatrenie ale čistá svojvola a ukážka moci. V demokratickom systéme by niečo také rozhodne malo byt odsúdené. Aj keď dokážem pochopiť, že informácie boli len čiastkové a preto padali aj chybne rozhodnutia, nedokážem pochopiť ich následné obhajovanie a ospravedlnovanie ešte aj dnes.

annm81
22. dec 2022

@vroni "Očkovaní neboli menej infekčni, nesirili Virus menej a ani nijakým iným spôsobom nikoho nechranili, s výnimkou seba samého. "

Toto nie je jednoducho pravda. Dokazujú to štatistické čísla a je to aj základná logika toho, ako očkovanie funguje.

bluka2
22. dec 2022

@annm81 tak sem daj tie dôkazy, nech sa poučíme

vroni
22. dec 2022

@annm81, tak si treba doštudovať materiály. Na základe štatistických údajov za obdobie očkovania zverejnil Pfizer údaje, že očkovanie nechráni ani pred šírením nákazy a ani pred ochorením samotným. Aj keď zrejme chránilo v prípade delty pred zhorsenym priebehom. Myslím, že to zadefinovali ako "nesplnené očakávania" a samozrejme sa pracuje na ďalšom vývoji. Nakoľko nepredpokladám, že Pfizer sa chce postaviť na čelo odporcov očkovania, považujem tuto informáciu za doveryhodnejsiu než plky v médiách.

ice8
22. dec 2022

@scorpionflower1 "ked budes potrebovat antibiotika"

Toto mi ludia pisu uz asi 20 rokov, 🙂

Volas ma chudatko, tj, snazis sa ma urazit a hovoris, ze mne stupa tlak? 🙂

Ty a tvoje kamosky tahaju veci do extremu, je rozdiel uzit ATB hoci aj IV sposobom ked je to nevyhnutne a je rozdiel si ich davat pri kazdom kasli tak, ako v 2000 roku ich lekari hufne predpisovali.

ice8
22. dec 2022

@annm81 " Napr. si myslím, že je v poriadku zakázať vianočné trhy pre neočkovaných"

Ty si bola ta, ktora obhajovala Vieden, ze ? Tak ti nieco napisem, na tu slavnu Vieden - videla si niekedy na Vianocnom trhu ako si chlapik isiel odskocit na malu potrebu, chytil vtaka do ruky, urobil to, a ani si neutrel ruky a isiel cigansku pecienku servirovat dalej hostom, bez rukavic? Lebo ja ano.

vroni
22. dec 2022

@ice8, fuha.... Žijem tu už 17 rokov a ešte som na trhu cigansku predávať nevidela.... A teda ani predavačov exhibicionistov, čo by si ocikavali na verejnosti budu a hneď sa trepali naspäť.

ice8
22. dec 2022

@annm81 " na Slovensku vzdelanosť nemá takú dlhú tradíciu , ako v iných krajinách a že stále veľa ľudí vzdelaním doslova pohŕda. "

Takze ak poviem, ze "nie si sikovna" to je kompliment? Alebo to bezny (nie sikovny) Slovak pochopi ako "si hlupa" ? Napis mi prosim, bez zaporu, tu tvoju vetu...

Fakticky mozes mat pravdu v druhej vete "stále veľa ľudí vzdelaním doslova pohŕda" a koho je to chyba? Ked vystudovany profesor zarobi menej, a tym padom logicky zije horsie, ako mura ktory okrada zakaznikov, alebo "obycajny clovek" ktory ako opica stiska tlacidla v parlamente ako mu vladca prikaze ? Pozri si www.vianocnyzazrak.sk napriklad, kolko dochodcov a seniorov tam ma "byvaly ucitel" alebo "byvala profesorka" a skoncili v domove a pytaju si PONOZKY ako darcek. To je civilizovana krajina, ked takto niekto dopadne? Koho je to chyba, vina?

@vroni Tak mas stastie, ze si nic take nevidela, a nechytaj prosim za slova, ciganska, alebo hamburger, pointa je inde. A necikal na budu, ale do krikov. Bohuzial, video nemam, to by nikto nepredpokladal a tym padom nesiel robit video (no mozno stacilo pockat, ais by to zopakoval)... Od toho momentu jedlo vonku uz nekupujem...

ice8
22. dec 2022

@annm81 A ako vedia statistiky, ze ockovanie funguje a dokazuju, ze neockovanie je na vine, ked ja ockovanie nemam a (akakolvek) choroba nikde pocas celych 3 rokov? Ak ma nikto nezapisal do stastistiky, ako a kto tu statistiku tvori(a) ?
Alebo ideme podla priemeru, ak priemerne Slovak berie 50 ibalginov rocne, tak aj ja ho beriem? Ani neviem aku farbu ma taka krabicka.. Ale beriem to, lebo priemer a statistika je taka..

vroni
22. dec 2022

@ice8, nuž, neviem si to priestorovo predstaviť. Väčšinou sú trhy uprostred námestia a nájsť tam niečo na ocikanie bez toho, aby ho okoloidúci nakopali je ťažko realizovateľné. Nehovoriac o tom ze netuším, čo ma jedno prasa, boh zná odkiaľ, spoločne s Viedňou ci očkovaním a ruskami.

ice8
22. dec 2022

@vroni vynimka potvrdzuje pravidlo, ber to ako beru tu dievky rusko a respiky, prevencia.. u mna je prevencia nejest na trhu pochybne veci, statisticky sa na trhu predava viac pozarucnych veci, ako v beznom obchode, kde vidim minimalnu trvanlivost, alebo sa mylim ? Tebe sa nikdy nestalo, ze si na trhu kupila pokazenu vec?

vroni
22. dec 2022

@ice8, nie, nestalo. Len raz sa mi stalo, že som dva dni pomáhala kamoške v stánku a tie dva dni tam bolo sedem (áno, vážne sedem!!!!) kontrol. Keby to bol môj stánok, tak najneskôr desiateho kontrolóra by som utopila vo varenom vine.

ice8
22. dec 2022

@vroni Boli to trhy v Pratri. Tesne pri hlavnej brane, prvy alebo max druhy stanok, za nim je (vecer tmavy) ostrovcek so stromom a zelenou. Na taky zazitok sa bohuzial zabudnut neda..
Tieto veci, zial, zasli az tak daleko, ze na to vynasli farbu ktora odrazi tekutiny spat k jeho majitelovi..
https://www.bbc.com/news/uk-england-london-6398...

Vcera tomu bolo, ked mi chlapik predal pozarucne balene slane tycinky, trvanlivost bola do 30.06.2022, ale ochotne vratil peniaze, stalo sa to v Cesku. Naozaj, povie mi niekto, ci si to skutocne nevsimol, alebo to urobil umyselne?

Nemal rusko, mozno preto? hm? 🙂

vroni
22. dec 2022

@ice8 aha, no áno, v Pratri by to priestorovo šlo... Tam sú tuším privátne trhy, tie netuším ako fungujú.

vevesh
22. dec 2022

@annm81 tak rodic pri operacii nie je navsteva. Jednoducho tlacilo sa tvrdo na ockovanie pre kazdeho na vsetkych za akychkolvek podmienok bez vynimky. A kto tam nezapadal, tak smola na vlastne triko a naklady.

annm81
22. dec 2022

@bluka2
@vroni
Tak napr. USA https://www.scientificamerican.com/article/how-...

Švajčiarsko
https://ourworldindata.org/grapher/switzerland-...

Čile
https://ourworldindata.org/grapher/chile-covid-...

@ice8 Na zaujímavé miesta chodíš. A myslíš, že to mal hygienou odobrené? Či zas len neodlišuješ systémové opatrenia od konania jednotlivcov?

Ja nie som Slovák, čo pohŕda vzdelaním. A súčasne sa necítim urazená faktom, že moji praprastarí rodičia boli chudobní ľudia z dediny. Koho je to chyba, že profesor zarába málo? No presne tej spoločnosti, čo nedokáže oceniť vzdelanie a príde jej v poriadku oceniť kvalitného učiteľa rovnako, ako učiteľa, čo žiakom odporúča Zem a Vek.

Ako to štatistiky vedia? No že sa to pochopiteľne nerobí tak, že zavolajú každému jednému obyvateľovi. Vyššie máš štatistiky úmrtnosti podľa očkovacieho statusu. Jednoducho si vzali zoznam mŕtvych a podelili ich na kôpky. Potom spočítali množstvá mŕtvych na kôpkach. A nakoniec to prerátali na to, koľko percent celej populácie má aký status. Jednoduché a presné, že? Tebe telefonovať nemuseli, keďže si nebola na žiadnej kôpke, do štatistiky mŕtvych ťa nezahrnuli.

Ak sa robí štatistika kde nie je ľahké získať konpletné dáta (či už pre ich rozsiahlosť, alebo preto, že sa neevidujú, ako napr. tvoj príklad), tak sa vyberie štatistická vzorka tak, aby vhodne a dostatočne reprezentovala celú populáciu.

ice8
22. dec 2022

https://www.noviny.sk/slovensko/119812-mat-doma...

Je správne, keď sa maličký novorodenec hneď po narodení dostane do kontaktu s cudzími ľuďmi? Názory, aj odborníkov, sa rozchádzajú. Kým niektorí tvrdia, že je to pre imunitu dieťaťa prospešné, iní takéto správanie rodičov považujú za nezodpovedné. Faktom však ostáva, že Slovensko má pri pôrode oveľa prísnejšie hygienické podmienky ako v susedných štátoch.
V Rakúsku to so sterilitou nepreháňajú

Dalsi clanok:
https://imuno-alergo.sk/clanky-z-novin-a-casopi...
Vytvárajte pre dieťa sterilné prostredie s vysokým hygienickým štandardom.

Dalsi:
https://www.hravaskolka.sk/pre-rodicov-ktori-sa...
Organizmus zvyknutý na sterilné prostredie bude boj s vírusmi zvládať určite ťažšie ako taký, čo s nimi príde raz za čas do styku.

Boli by ich stovky, takze pre pointu snad staci..

Da sa aj zahranicne, zapadne media pouzit:
https://www.webmd.com/parenting/features/kids-a...

https://vitalrecord.tamhsc.edu/asked-clean-harm...
“Being too clean, especially in early life, is largely unhealthy,” said Robert Alaniz, PhD, professor at the Texas A&M College of Medicine.

Vsimnite si, vsetky clanky su pred koronou, takze bud sa "zmenila" "veda" , alebo mam uz starecku demenciu ja. Ale "verit" "vede" ktora prezlieka kabaty podla toho odkial fuka vietor, to nie je pre mna to prave orechove.. Uvidime na cca 18. tyzden roku 2023, aka bude tato "chripkova" epidemia u nas (alebo vo svete)... Zatial je horsia ako priemer napr z 2018 (550 vs 460 tisic pripadov), ale to sa moze zmenit, trpezlivost ruze prinasa.. Ludia dostali kozu ako dar od prirody, ako ochranu pred vonkajsim vplyvom, a tuto kozu si "maznaju" uz pri jemnom vykyve pocasia (pomocou hrubych krycich vrstiev) a potom to tak aj vyzera.

vroni
22. dec 2022

@annm81, ten prvý link sú dáta do marca, druhy dokonca len do roku 2021, čiže vôbec nezohľadňuju omikron a celkovu účinnosť ale len nadšenie z účinnosti voči delte. Okrem toho porovnávajú len úmrtia, nie šírenie a priebeh choroby. Ze očkovanie proti horšiemu priebehu delty chránilo, to nespochybňuje ani Pfizer. Ze tiež očkovanie nechranilo pred nákazou a šírením ani jedna s týchto štúdií nerieši. Štúdia z pfizeru je z októbra 2022. Žiaľ, mala som ju len v papierovej forme z ministerstva zdravotníctva, aké určite bude niekde k dohľadaniu aj online. Štatistika ma živí, takže metodiku spracovania dát ovládam pomerne slusne

ice8
22. dec 2022

@annm81 Cize chces povedat, ze ludia mozu za to, ze cca 70-90r senior (zo skolstva) skoncil kde skoncil, je to chyba spolocnosti ?
A co ma spolocnost robit? To, ze spolocnost plati cca 40-65% zo svojej prace vo forme dani a odvodov, to je malo? Ideme to zvysit? Alebo ma sa spolocnost postavit a strajkovat za ucitelov? Dajme tomu, ze ucitelom zvysia platy, potom za koho bude spolocnost bojovat? Za upratovacky? (tam mam prax aj ja), bez nich by sme zili v hnoji, tak dobre zvysime aj im. A potom smetiarom? Dobre, aj im, potom pokladnickam, vykladacom tovaru, autobusarom, vsetkym, a potom kde budeme?
Poviem ti rovno, budeme tam, kde sme teraz, len si pripiseme "jednu nulu" k vyplate a potom "jednu nulu" k cenam za tovar a sluzby (lebo sme zvysili platy vsetkym, musi ist hore cena vsetkeho)
Cize nie, nesuhlasim s nazorom, ze nizke dochodky pre ucitelov je vina spolocnosti. Matematicky to nedava logiku.
A ak by si chcela poukazat na dochodky na zapade - nezabudajme, ze zapad kolonizoval Aziu, Afriku a ine kontinenty, takze "maju z coho"..
Problem treba hladat inde, a napoviem, hladat ho treba tam, kde "inflacia bude docasna"..

annm81
22. dec 2022

@ice8 A zohľadnila si fakt, že nie je vírus ako vírus? Že kým jeden je pre väčšinu ľudí absolútne neškodný, ďalší zabije 100% nakazených? Že kým jeden sa prejví troma dňami kašľa, sopľa, teploty a únavy, ďalší spôsobí rakovinu?

Pane bože, s tebou sa fakt ťažko baví. Najprv mi oponuješ, že spoločnosť na SK si vzdelanie naozaj váži. Potom tu postneš príklad, ktorý svedčí o tom, že si spoločnosť vzdelanie neváži a použiješ to ako protiargument proti tomu môjmu tvrdeniu. Nízke platy učiteľov na všetkých stupňoch škôl = ukážka, že Slováci si učiteľov nevedia oceniť. Následok je, že učia buď len beznádejní idealisti, alebo učitelia, ktorí by to robiť absolútne nemali. Tvoja matematika ti nesedí. Vieš prečo? Lebo vysoké platy v školstve, povedú k prilákaniu kvalitných učiteľov. Kvalitní učitelia a kvalitné školy povedú k lepšie vzdelanému obyvateľstvu. Lepšie vzdelané obyvateľstvo znamená prácu s vyššou pridanou hodnotou. Voila!

A my sme koho kolonizovali, keď sa naša životná úroveň za čias prvej republiky dramaticky zvýšila?

@vroni To, že bola účinnosť voči rôznym variantom rôzna predsa nik nepopiera. V tých číslach ale vidíš, že pekných pár ľudí vakcína ochránila. Dnes sa už očkovanie vyžaduje naozaj len v extrémnych prípadoch. (Naposledy.som očkovací preukaz ukazovala v lete). Nielenže už tlak na očkovanie prakticky neexistuje. Ja sama som sa rozhodla nateraz nepreočkovať sa 4x dávkou a nič sa nedeje, chodím do práce, obchodu, reštaurácií, cestujem - jednoducho sa situácia zmenila.

Zdá sa ti, že to trvalo dlho? Zváž, že získať a vyhodnotiť dáta chvíľu trvá, úrady snáď nikde na svete nie sú práve známe svojou pružnosťou, takže ten sklz nie je vôbec prekvapivý.

vroni
22. dec 2022

@annm81, nie, to nik nepopiera. Ale sama vidíš, že viera v imaginárny účinok zábrany šírenia v ľuďoch pretrváva. Bol to omyl, viera, ktorá sa nepotvrdila. Miesto sebakritickeho zhodnotenia, že väčšina opatrení, lockdownov a obmedzení bola jednoducho zbesila panika a honenie si vlastného ega (hovoríme o politike nie o jednotlivcoch), tu stále kolujú radoby argumenty a dojmologia, že vlastne to nebolo az tak zle a nebolo to úplne nesprávne a následky nebudú až také ničivé.... S tým jednoducho nesúhlasím.

annm81
22. dec 2022

@vroni Na základe čoho súdiš, že sa nepotvrdilo, že opatrenia mali nejaký zmysel? Práve teraz sme v situácii, keď máme kopec chorých, lebo vďaka opatreniam sa naša imunita nestretávala s toľkými nákazlivými chorobami. Opatrenia bránili prenosu covidu tak, ako bránili prenosu iných chorôb. Napriek tomu, že sme sa veľmi málo stretávali s nákazlivými chorobami, celosvetovo sme zaznamenali dramatický nárast úmrtí oproti bežným rokom. Napriek opatreniam mali mnohé krajiny problém, kam umiestniť ťažko chorých. Mne z toho vychádza úplne logicky to, že bez opatrení by bolo mŕtvych viac.

vroni
23. dec 2022

@annm81, pretože tie opatrenia sa líšili kilometer od kilometra bez toho, že by to malo nejaký vplyv na celkovú chorobnosť a úmrtnost. Lebo štáty bez opatrení mali prudko nižšiu chorobnosť a úmrtnosť než štáty s opatreniami. Hovoríme o štátoch s približne rovnakou životnou úrovňou, porovnávať brazílsku favelu s mníchovom nebude mať výpovednú hodnotu. Lebo následky týchto opatrení nás budú zdravotne, sociálne i ekonomicky) prenasledovať ešte roky. Áno, bola to nová situácia, opatrenia sa museli robiť narýchlo a na kolene, jednoducho metóda pokus-omyl. Ale teraz je načase reálne zhodnotiť, čo bolo správne a nie hľadať ospravedlnenia a výhovorky a šíriť domnienky, že keby to nebolo bývalo tak, mohlo to byť onak....

stanislavicenka
23. dec 2022

@vroni prosim ta, a kde mas tie porovnania? Toto, co pises, je iba tvoja domnienka. Kde mas dokaz, ze makksie pravidla znamenali nizsiu chorobnost, ci umrtnost? Ked uz porovnavat, tak rovnako aj krajiny a obyvatelstvo, ktore sa viac zaujima o svoj zdravotny stav, a takisto klimu. A nie taketo bohapuste reci vypustat. Neviem, ci xijes v jaskyni a najblizsie susedia su 10km vzdialeni. To,ze Cinania drzia tvrde pravidla doteraz, to je uz mimo nas. Ale spochybnovat nieco, co dodrziavali a vedeli este na zaciatku 20 storocia pocas spanielskej chripky. A to si hovorime, ako sme sa posunuli. Posunuli sa hranice mediciny a vedy, rovnako hygienicke standardy, takze preto neboli stovky milionov mrtvych, a nie iba tym, ze virus nebol dostatocne silny🤦. Dnes by sme mi byt mudrejsi, ale ako vidime, ze doba neratala s blbostou ludi a sireniu ich myslienok

ice8
23. dec 2022

@annm81 My sme nikoho nekolonizovali, sme len vazali zapadu, kedysi sme boli vazalmi vychodu, to si mozes najst v dejepise.
Tebe vadi, ze mam vlastny nazor, ze ? To s tym seniorom bolo myslene jednoducho, ale zial, nechapes, ze spolocnost nie je jedina, ktora ma seniorovi pomoct, totiz presne si sa chytila na lep - najskor im ma pomoct ich rodina, ti seniori maju rodiny, nie ze nie.. Ale deti kaslu na nich.
Nepochopila si ani matematiku, vidiet, ze s matematikou sa nezivis, ani financiami. Helikopter money sme zazili v 2020 a nasledok je co? Inflacia, nie bohatstvo, alebo ty si na tom zbohatla?

Nerozumiem ako mozes svet vidiet takto ciernobielo:
"Nízke platy učiteľov na všetkých stupňoch škôl = ukážka, že Slováci si učiteľov nevedia oceniť."
Takze povedz mi, ako mam zvysit plat ucitelom? Mam im poslat z mojho platu?