icon

Výhody a nevýhody internátu a bývania v byte - vysokoškolák v Bratislave

11. jún 2021

Pred chvíľkou som tu pridala podobný príspevok. A potrebujem sa rozhodnúť keďže som si prečítala rôzne komentáre.
Napíšte mi prosím aké sú výhody a nevýhody internátu či bývanie v byte (prenájom izby).

- ako to funguje na internátoch (čo tam je najhoršie, najlepšie)
- obmedzenia, ľudia, hygiena, súkromie atď..
- učenie, pomoc iných so štúdium
- priestory (prerobené? špinavé?)

- prenajatý byt v okolí školy
- výhody + nevýhody

Budem študovať na STU FEI BRATISLAVA.

DAKUJEM ZA KAZDU RADU A TIP

Strana
z2
guiseppinka
11. jún 2021

Ako dobre nostalgicke citanie. Musim povedat, ze ja som dosla na intrak v 2008 a teda uz za mojej ery ziadna chodbovica nebola. Viem, ze oproti nam v bunke byvali chalani a este asi o 2 izby vedla spoluziacka (zistene nahodou) a inak netusim kto tam bol... Za mna bola vyhoda, ze som poznala, resp mna poznala polka mlynskej, lebo robila v kopirke...

guiseppinka
11. jún 2021

Urcite si daj ziadost o intrak.. byt najdes rychlo v ba vzdy.. a na intraky su cakanice neskutocne... Vzdy hlada niekto intrak, takze nahradu za seba vies zohnat mega rychlo

hettinka
11. jún 2021

@janulla1 dnes je všetko, čo k štúdiu potrebuje, na internete. Kedysi to bola výhoda intraku, keď boli dvoje skriptá na ročník, tak áno, posúvali sme si učebne podklady na intraku, čo bola výhoda (v roku 1995-2000).

qetka
11. jún 2021

My prenajimame jednu izbu v byte studente mediciny. Plati nam 150 Eur aj s energiami, ma ale najmensiu izbu. Kupili sme jej novy nabytok, aj postel. Okrem nej su v byte este jej dvaja pracujuci kamarati. Plus maju halu - ako obyvacku a novu kuchynu. Pochvaluje si, ze ma sukromie a ze sa tam moze ucit, co by na intraku asi bol problem.

liusa82
11. jún 2021

No ja by som na intrák nevkročila.Nie som tak družná a vela ludí pokope mi vadí.A čo sa týka podnájmu to hej ale iba do samostatnej izby ak ti nevadí niekto iný tak ani spoločná neni zla volba.Ale ak nechceš byť rušená je lepšia samostatka ale jasné že si priplatíš

autor
11. jún 2021

Vedel by mi niekto poslať ako aktuálne vyzerá internát Mladosť po rekonštrukcii? či poskytnúť viac informácií? Ďakujem

ajka0207
11. jún 2021

@hettinka tak ale to už je asi skôr výnimočný extrém nie? Sestra bola na atriakoch a mala dve trojky na jednu kúpeľňu.

nafka0483
11. jún 2021

U nas co boli spoluziaci, tak jedna bunka mali 2x3ku a 2x2ku cize 10 ludi a jedno wc a jednu sprchu, dve umyvadla. Ale prvakov davali na iny internat, tak mali aj tak ze izba 2ka s vlastnou kupelnou alebo 3ka s vlastnou kupelnou, ti si pochvalovali.

hettinka
11. jún 2021

@ajka0207 intrak v Nitre. Neviem, či sa to už zlepšilo, ale skôr nie…

deninka233
11. jún 2021

Aaach nostalgia ma chytá. Tiež som študovala na FEI. Neviem ako je to teraz s pridelovaním intrákov, ale je dosť
aj možné, že sa ti neujde. Vtedy aspoň sme to tak mali. Mne sa neušiel, ale bývala som tam načierno. 🤷‍♀️ Vždy s dakým iným, raz s katolíckymi chlapcami (tam sa mi asi najlepšie bývalo, vždy sa striedali, kto spal na zemi, aby som ja mohla spať na posteli 😃) potom so spolužiačkami (bolo ich málo, tak som sa zmestila 😃) ku koncu štúdia s frajerom - doktorandom. O dákej hygiene alebo súkromí sa hovoriť nedalo, no vždy na zač. roka nabehli rodičia aj teda za pomoci svojich “deciek” a okrášili tie izby, v rámci možností. Chodbovice boliiii 🤩 ale skôr boli v kuchynke, na izbách ako takých sa nepilo. Vďaka intrákom je zo mňa výnimočne dobrá kuchárka. Varievala som guláš pre celý blok C (a aj iné jedlá) na jednoplatničke - to už chce proste kumšt 👌. Doniesla som akordeón, spolužiak gitaru, muzicírovali sme do rána 😂 S katolíckymi chlapcami sme chodievali do UPC (ja som ateistka), bol tam “free” klavír, tak tam som hrala, chalani spievali. Bolo to proste také komunitné, vládla tam dosť tolerancia (to proste musíš, keď žiješ tak viac ako pohromade) a každý poznal toho a ten zas tamtoho a tak dokopy sme sa poznali všetci. Učilo sa v škole - v študovni, v prázdnych učebniach, robili sme si partičky na konkrétnych poschodiach - to malo aj tú výhodu, keď sme sa napr. učili fyziku, boli sme na druhom poschodí,kde bola katedra fyziky,išiel okolo doktorand alebo aj docent, tak sme sa rovno opýtali, na čom sme sa zasekli a učili sme sa tak efektívnejšie. Určite sa to teraz už x krát pomenilo, ale dúfam, že tento spolupatričňový duch nevymizol... 🙏

diusqa761
11. jún 2021

Ahoj , ja keď som študovala som mala prenajatú garsónku, tiež som chcela súkromie , naviac som študovala dištančne popri práci (12tky v nemocnici vtedy ešte ako zdravotnícky asistent) takže som sa potrebovala vyspať. Na strednej som zažila aj internát ale teda nikdy viac. Ak chceš v BA garsónku od 350€ mesačne zoženieš, to by nemuselo byť také finančne hrozne nie?

surama
12. jún 2021

@deninka233 Krasne spomienky 😍

Strana
z2