icon

Výživné cca 1000 eur na dieťa - Bratislava

10. jan 2021

ahojte mamicky, poprosim nebagatelizovat 🙂
EX ma velmi vysoke prijmy, dokazatelne a pravnicka odporuca ziadat vyzivne trosku nad 1000 EUR na kazde dieta...sucasne naklady na to aj sedia, dokazat sa to da
EX aj vie ze kolko sa mina atd, ale urcite bude zapierat

mate niektora osobne skusenosti, ze v BA taketo vyzivne odklepli?

Pravnicka mi povedala, ze sa to bezne schvaluje vzhladom k jeho prijmu, ale chcem vediet a poznat nejake nazory z praxe

Pripadne ake mate vyzivne, tie co mate trosku vyssie ako 100-200 EUR na dieta

DAKUJEM

autor
13. jan 2021

@majkeel ty zijes kde? Bezne kruzok pre dieta (dokonca aj 1rocne) stoji 700 eur na rok 🙂
A nech ta este viac roztrha od zavisti ... na zarobok 10000 mesacne nemusis driet 12
Hodin 7 dni ... staci aj 6-7 hod/pond-piatok ale musis mat mieco v hlave ! To v tvojom pripade nehrozi 😁

majkeel
13. jan 2021

Podla svojej vlastnej teorie to ty v hlave nemas, kedze si peniaze musis pytat od (ex)manzela. 🙂

sonnenshein
13. jan 2021

Autorka, Ty poznas @majkeel, ked vies, ze nema v hlave..?

Lebo teda ja mam za to, ze to pouzil ako nadsazku na vyjadrenie extremu. Neznamena to, ze hovoril o Tebe. Ja rovnako neviem o kruzku, co stoji 700e mesacne (nie rocne).

autor
13. jan 2021

@majkeel clovek ktory chce deti sa musi o ne chciet aj starat, je to rodicovska povinnost ... tie peniaze su minimum, ine tem chlap nevie dat - bohuziao (cas, lasku, atd)

maciatkolulu
13. jan 2021

Opäť píšem, jasne, na deti aj pravdepodobne dostaneš, na seba skôr nie, jedine, žeby to cih dal dobrovoľne. Na tvojim mieste by som si našla tiež teda prácu na 5 dní v týždni s takým príjmom. Lebo tých 6 rokov doma ešte nie je tak veľa, dostaneš sa do pracovných návykov a bude dobre. Deti škôlka, ty práca. Otec výživné a je to. To aký je si vedela, to už je proste aj tvoja chyba. Je i ľúto deti... Otcovska láska je viac ako dráha škôlka.

mondolina
13. jan 2021

Prepáč, ale čo by ti mal závidieť? Že ťa muž aj deti opustil?
A peniazmi sa snažíš zaplátať dieru? 🙏

gabrielkaa
13. jan 2021

Nechápem prečo si nemôže žiadať vyššie výživné keď chlap očividne dobre zarába ? To ako už po rozvode nie sú jeho deti? Nebude sa o ne starať ani osobne ani finančne ?

heleninamama
13. jan 2021

Bratranec s podobným príjmom dal výpoveď a zostal doma (pracoval v Rakúsku) a deti si vyžiadal do striedavej starostlivosti. Zamestnal sa v Žiline za podstatne nižší plat a argumentoval tým, že chce vidieť deti vyrastať. Aj mu to odklepli. Hlavným dôvodom, prečo zostal doma bola pritom nová priateľka a vzťah s ňou. Deti sa len zviezli popritom a hlavne, nechcel platiť vysoké alimenty. Exmanželke musí platiť nejaké 200 € na dorovnanie životnej úrovne detí a jej samotnej nič, len vysporiadal majetok nadobudnutý po svadbe. Sudkyňa ju pri žiadosti o výživné na seba takpovediac vysmiala - vraj je zdravá, deti mali 4 a 7 rokov, tak nech si hľadá robotu.
Teraz, po vyše 2 rokoch, sa bratranec znovu oženil, má tretie dieťa a tie staršie dcéry sú buď u neho, alebo u jeho rodičov. Ex je z toho všetkého úplná troska. Nikdy sa z toho rozvodu nepozbierala a začala piť. Bratranec znovu podal na súd - chce dcéry do výlučnej starostlivosti.
Aj takto to môže skončiť.

ahoj0
13. jan 2021

@leuchtturm presne to si myslím ale nechcela som to takto nahlas povedať 😂

kristiii
14. jan 2021

Málokedy súhlasím s @majkeel, ale teraz mu musím dať za pravdu. Ešte si nikomu neodpovedala, či pracuješ, takže predpokladám, že nie a dovolíš si niekomu povedať, že nemá v hlave. Áno, deti majú mať nárok na životnú úroveň rodičov, tak sa im snaž aj ty nejakú ponúknuť a nie sa len spoliehať na príjem bývalého. 1000 na dieťa sa mne zdá prehnané, ešte tak keby z toho mala ísť povedzme polovica na sporenie, budiš, ale neverím, že máš mesačné výdavky na deti 3000-4000.

vroni
14. jan 2021

Taky tak, súhlasím s @majkeel, dieťa má mať síce rovnakú životnú úroveň ako rodičia ale nie je to tak, že je 100% ma zatiahnuť otec. A krúžok za 700 euro mesačne je blbosť. Z praktickej skusenosti: kamoška, otec s príjmom okolo 5 tisíc čistého, jedine dieťa, na súkromnej škole, matka normálne pracujuca. O žiadosti o zvýšenie výživného jej zvýšili z 200 euro na 330, mohla sa aj s právnickou nakrájať na kusy (žiadala vtedy tuším 600). BA, asi pred štyrmi rokmi.

majkeel
14. jan 2021

@gabrielkaa Co je vyssie vyzivne? 500 eur na jedno dieta, spolu 1000 eur pri tom prijme kludne. Nech im aj setri.
Zatial povedala, ze on stale pracuje a nema cas na deti. Ked s nimi po rozvode bude malo, mozno mu to docvakne a zacne s nimi travit viac casu. O deti a rodinu sa asi stara, ked im plati aj sukromne skoly a chodia na dovolenky, ked 2000 eur im staci tak na 1 tyzden v Chorvatsku.
Preco sa dnes muzi obavaju zaväzkov, mat deti,... No preto, lebo skoncia nonstop v praci, zena prestane pracovat, Ked to krachne, uz zostane na neho pomaly napojena cez deti aj 20 rokov po rozvode a pozadovat stvrtinu-tretinu z prijmu, aby chuda "nestratila" svoj zivony styl, glanc medzi kamaratkami (pozri moja, nepracujem a iba chodim po dovolenkach) a uroven, na ktoru bola zvyknuta. No boze, jeden den mam styl, na druhy idem do prace. Som vdacny aspon za tych par peknych rokov v dostatku a doma, ktory mi ten druhy poskytol a nie nadavat chlapovi do hoviad, lebo musim zacat tiez pracovat ako hodikto iny.
Toto ma byt ucel manzelstva, ze jeden nepracuje a ocakava od druheho luxusny zivot for ever, ci sa mu to paci, alebo nie? Myslim, ked sa autorka trocha posnazi, este niekoho solventneho po rozvode k tomu vyzivnemu klofne a vybavene. 🙂

autor
14. jan 2021

@majkeel ahoj. U nas ale nie je tento pripad. U nas sa muz vyslovene hnal za peniazmi na ukor rodiny.
Ja som ho prosíla aby robil menej a bol viac s nami. Ja by som dokazala gazdovat aj povedzme s tymi 2-3 tisicami na mesiac. On to nechcel. Chcel vsetko luxusne ...
Z prace mu preplo a odisiel aj od nas.
Kedze on bol ten ktory ma tlacil viac minat a kupovat detom oblecko minimalne Armani a jedlo jedine v Yemme atd tak by mal pochopit ze aj jeho odchode mame nejake naklady ...
Ja pracujem. Samozrejme popri detoch a domacnosti sa karierne neplanujem posuvat a teda zarabam bezny zensky plat.
Ide o to ze som chcela sa v tejto diskusii dozvediet o realnom postoji sudov pri vyssich platov oteckov (on ma samozrejme kopec nehnutelnosti iba na svoje meno kupene a detom zrazu nechce zabezpecit normalny zivot)

maciatkolulu
14. jan 2021

Pozri, jedine dobrý právnik pomôže a nebyť zbytočné hamtava, na seba výživné, keď ty pracuješ??? To ani ne skúšaj. Nehnuteľnosti sú na neho... Hmm, keď ich kupoval počas manželstva? Ak nie, tak je to ôk, to je normálne, že sú jeho a keď počas manželstva a nie sú firemné, opäť dobry právnik. Ale trochu pochybujem😉. Keď zarábas, zaplatiť si dobrého právnika a co sa týka deti, rozmýšľala by som nad lacnejšiu verziou, lepšie je dávať deti zo súkromnej na štátnu, alebo iba znížiť level súkromnej, ako potom riešiť prestupy v škole. Ak nie si schopná zabezpečiť "štandard" na aký boli deti zvyknuté, tak sa snaž žiť, tak, aby si to vedela utiahnuť, ono vždy sa dá to výživné aj obísť.ex ma. Peniaze=dobrý pravnik A tipujem, keďže odišiel muž, že ma iný model vydania termofor v posteli, takže sa môže veľmi rýchlo stát, že aj bude nová vyzivovacia povunnost a s tým spojené žiadosti o zníženie, proste peniaze od ex nikdy nie sú isté.

sonnenshein
14. jan 2021

Aky je to bezny zensky plat? Ved ked mas v hlave, tak za tych 6-8 hod od pondelka do piatku Ti nic nebrani si tu karieru s prijmom 2-3 tisic netto vybudovat.

No a oblecko - vyrastie z Armani, kupis im H&M, no a? Nebudu z nich preto horsi ludia 😊

Tak ci tak. Nech otec plati skolu a skolku, 500e vyzivne na beznu spotrebu, a 250e na sporenie. Myslim, ze to je viac ako fer pre obe strany, a mas s tym sancu uspiet aj na Bratislavskom sude.

majkeel
14. jan 2021

Rozvod nikto nema rad, treba na novo usporiadat fungovanie rodiny.
Vyzivne ma zabezpecit, aby detom nic nechybalo, nie aby viedli luxusny zivot. A o ten standard sa maju snazit obaja.
Z tvojho ex, ktory nie je multimilionar, ale skor vyssia stredna vrstva, ked bude stale robit, tak ho klepne a bud tie peniaze bude potrebovat potom na osetrovatelku, ked bude na vozicku, alebo bude najbohatsia mrtvola na miestnom cintorine a vsetko zdedia tvoje deti.
Teraz hovoris, ze stale pracuje, ze mu z prace preplo a pred chvilou si pisala, ze na 8 tisic treba mat v hlave a staci robit 6-7 hodin za den. Tak ako to je. 🙂
Ja by som skusil vyzivne 600-700 eur na dieta, prehlasil dieta zo snobskej drahej do statnej skoly, pripadne ak to zaplati, ich nechal tam. Ak ti to prejde, o nejaky cas mozes skusit zvysenie.
Ale hlavne je to o tom. Maly plat= dostatok volneho casu a vyssia zivotna uroven. Velky plat=malo volneho casu a nizsia zivotna uroven. Ak je niekto stale v praci, ma zivot o houne, nezachrani ho to, ze raz za rok ide na tyzden lyzovat alebo na dva k moru.
Treba si vybrat, ci sa nahanam za peniazmi, alebo zvolim pohodu. Ale nemozes mat aj pohodu, aj zaroven vysoky standard a ten nadstandard vymlatit z ex.

heleninamama
14. jan 2021

@maciatkolulu Súkromná škola je práve to, čo môže na súde hravo prejsť. To platí aj bratranec - na jeho obranu poviem, že to platiť aj chcel, lebo mu na vzdelaní detí záleží. A tu v Žiline to je cca 200 mesačne na jedno dieťa so všetkým. Čo nebol ochotný financovať, boli práve predražené značkové handry, 15 párov tenisiek pre 1 dieťa na sezónu, reštaurácie a dovolenky pre exmanželku, ktorá sa za vlastné nedostala pred svadbou ani do toho Chorvátska.
A presne, ako píšeš - urobil si hneď aj tretie dieťa. A ešte majú deti obrovské šťastie, že jeho nová žena je v tomto férová, dievčatá na rada a aj sa o ne postará. Keby to bola nejaká harpya, odstrihne ich úplne od otca, ktorý je zamilovaný a zaslepený. Takto na ne otec aspoň neprenáša svoj odpor k exmanželke a majú pekný vzťah. A dopraje im aj to materiálne... To, že exmanželka sa cez to poníženie nepreniesla a stále sa zožiera nenávisťou je iný príbeh.

makova333
14. jan 2021

@majkeel 700 €rocne za kruzok v Ba fakt nie je nejaka velka suma, ved si to prerataj mesacne.

makova333
14. jan 2021

Autorka: ak si zdrava, pracujuca, deti v MS nie je dovod priznat vyzivne na manzelku. Dokonca ani ak by si bola nezanestnana ti takyto narok nevznika. Zvacsa sa priznava maminam na ID, mamam s malymi babatkami, ktore este nemozu od dietata do prace a podobne.

sonnenshein
14. jan 2021

Osobne som zazila len jeden pripad vyzivneho na rozvedenu manzelku - dve deti, starsi autista, prave zacinal chodit do skoky. Matka dostala schvalene 50e mesacne na rok. Dovod: Nechal jej byt, a pocas styku deti s otcom mohla matka aspon brigadovat.

maciatkolulu
14. jan 2021

@heleninamama no mne na súde povedali, že pokiaľ ani jeden z nás rodičov nemá na platenie školy, tak deti musia ísť do štátnej... Takže radšej rozmýšľať dopredu... Ako sa spoliehať, že bude otecko platiť 2000 mesačne, lebo sa môže stať, že nebude a 200 eur školné považujem za až smiešne, myslím, že tu sa jedna o školné 500+na dieťa.janlen v dobrom radím, nie každý otec je ochotný platiť 10 rokov aj po rozvode... Treba s tým fakt rátať.

heleninamama
14. jan 2021

@maciatkolulu Ja rozumiem, tu šlo o to, že sudkyňa považovala za potrebné zachovanie životnej úrovne detí ponechanie ich v súkromnej škole /škôlke. Ostatné (značkové handry...) podľa nej pre zdravý vývoj detí potrebné neboli. Takže bratranec bol s rozsudkom spokojný - školy platí aj platiť plánuje (pokiaľ to finančne zvládne) a berie to ako rozumné rozhodnutie. Jeho ex to však nemohla prežiť, lebo ona by ich pokojne presunula do štátnej školy, ak by mala k dispozícii väčšiu hotovosť.
Čiže, ak vysúdi školné, deťom sa životná úroveň a možnosti zachovajú. Koľko je odklepnú na ostatné, to je na vôli sudcu a zrejme bude musieť zľaviť z nárokov.

maciatkolulu
14. jan 2021

@heleninamama nuž nerozumieš celkom, lebo pokiaľ ona nie je schopná platiť, čo nie je, on sa bráni vysokému výživné u, tak ak aj odklepne, do budúcna istotu nemá... Pokiaľ sa jedná o 300 eur školné, čo je už x 2 dosť veľa na "bežný" plat ženy, keď sa muž rozhodne postupne si znižovať oficiálny zárobok, tak nebude mať na školy. A je v prdeli. Tvoj bratranec chcel platiť školy... To nie každý a ako som písala, keďže mne sa ex bránil platiť a škola bola v nákladoch, tak sudkyňa povedala, že deti musia teda chodiť do štátnej. Keď ani jeden z rodičov na to nemá. Zrazu😂. Nikoho to netrápi. Takže súkromné školy by som zvažovala po príjem-náklady, ale iste...

heleninamama
14. jan 2021

@maciatkolulu Ak chce mať akú takú finančnú istotu, má sa snažiť vybojovať na súde to, čo je pre deti ozaj potrebné, nie sprostosti typu Armani tričko. Tu aj chlap (ak nie je totálny magor) vidí opodstatnené požiadavky. Normálny rozvadzajúci sa chlap má určité výčitky svedomia (tie treba využiť), no zároveň nebude ochotný dotovať ženu, ktorá mu už je ľahostajná (zbytočne bude skučať za drahými vecami a dovolenkami), ale väčšinou svojim deťom dá, čo im treba.
Chlap môže aj znížiť príjmy, (iná práca nové deti), ale sudcovia nie sú sprostí. Navyše má aj značný majetok v nehnuteľnostiach. A aj ona môže normálne pracovať a mať časom lepší príjem. Koľké ženy normálne popri deťoch aj pracujú, aj budujú kariéru? Plus, aj ona má možnosť nájsť si nového partnera. Nie je chorá, nezomiera, len sa rozvádza😂.
Skôr by som sa zamerala na to, nehrotiť vzťahy a nevydierať deťmi. Takticky si premyslieť ďalšie kroky, veď deti sú ešte pomerne malé a bude to beh na 20 rokov.

majkeel
14. jan 2021

Inak toto je krasny priklad, ako ked sa obcas niekto chvali, akeho ma uzasneho manzela, schopny, dobre zarabajuci, co vsetko jej dopraje, aky je stedry, velkorysy, ako jej je dobre, kde vsade boli, ...
Najneskor pri rozvode mu docvakne, ze dva "luxusy", ci dva "nadstandardy" a dva zivoty neutiahne stylom, ze jeden clovek zaplati vsetko v novom, aj starom zivote. Jeden "luxus", ci nadstandard deleno dvomi domacnostami = dva (pod)priemery.
Zaplati slusne primerane vyzivne na deti, bude si ich brat, kupovat im darceky, zoberie ich k sebe, na dovolenky,... ale nemoze a nebude ex dorovnavat az do smrti nadstandard, na aky bola zvyknuta pocas manzelstva. Bude si musiet vyhrnut rukavy, najst si pripadne ineho partnera, lebo v dvou se to lepe tahne ...

majkeel
14. jan 2021

Este autorke, vela komentarov myslim obecne, necit sa prosim ta hned vsetkym osobne dotknuta. 🙂
Ako sa to u vas nakoniec utrasie, tak to budete mat bez ohladu na nejake internetove forum.

autor
14. jan 2021

@heleninamama on bohuzial nema chut anilen detom nic dat - to je smutne ... ma potrebu aby sme trpeli ... sam to povedal ze chcw sa pomstit

sonnenshein
14. jan 2021

Autorka, to, dovolim si odhadnut, chce 90% chlapov. Nastastie rovnako ako ich neznejsie byvale polovicky, ich to prejde.

heleninamama
14. jan 2021

Stále platí, že opodstatnené výdavky Ti na súde prejdú - najmä na dobrom vzdelaní a platení kvalitnej školy s advokátom trvaj. Na ostatné hlúposti by som sa vykašľala, nech sa teda zadrhne. Tvár sa, že si nad vecou, nezdôrazňuj pomstu, nevystupuj tak, že ho chceš obrať o čo možno najviac. Zdôrazňuj záujmy detí a že im chceš zabezpečiť budúcnosť.
Na súdoch sú na takéto spory zvyknutí a sudca mu nedá nízke výživné, keď vlastní nehnuteľnosti. Pokiaľ si zachováš rozvahu a rácio, prežijete jeho odchod bez väčšej ujmy. A ak je to chlap - magor budeš ešte nakoniec rada, že neberie deti a nemanipuluje ich proti Tebe. Ono sa človeku v živote aj tak všetko vráti...

maciatkolulu
14. jan 2021

On sa chce mstit, keď odišiel...