icon

Zákaz áut na benzín a naftu v Bratislave

17. sep 2023

No čo bratislavčania, tešíte sa? Onedlho budete voziť deti do škôl a na krúžky na bicykli. A väčšie nákupy si budete voziť v MHD.

https://bratislava.zoznam.sk/zakaz-aut-so-spalo...

mikadooo
17. sep 2023

Nemám s tým problém. Zaberie mi to síce viac času a na nákup budem musieť chodiť častejšie, ale aspoň nebudem mať toľko času čítať nepodložené chobotiny na modrom koňovi...

tianna
17. sep 2023

V takom prípade napíšem osobne dotyčnému pánovi ktorý by to schválil aby mi teda jedno osobne kúpil nakoľko mám najstaršie dieťa odkázané na individuálnu dopravu a prostriedky na kúpu elektrickej somariny absolútne nemáme. Sme radi že nám ešte ako tak jazdí naše 12 ročné benzínové autíčko ktorého sme majiteľmi 9 rokov 🤔

marianini17
Odpoveď bola odstránená
animus
17. sep 2023

@tenerifka keď sme s manželom ešte nemali auto nosili sme týždenný nákup v turistických batohoch na chrbte a v taškách 😂 chodili sme takto pešo na nákup 4km. Ale je pravda že teraz, keď už máme auto chodíme na týždňový nákup autom 😂

lizatko1009
17. sep 2023

Inac ak to bude reálne, tak to bude na zóny, napriklad do starého mesta.

prasiatko30
17. sep 2023

@nikasmile speje s k tomu aby sa budovali cesty kde sa pocas jazdy auto nabija - len ta infrastruktura je veeeelmi nakladna a na sk - po skusenosti s tunelom cez strecno - je to hudba velmi dalekej buducnosti - v preklade - ked sa konecne dokonci tunel cez dubnu skalu tak ho budu musiet zacat prestavovat na taky tip vozovky 😂😂😂😂 ale aj v inych krajinach sa budu potykat s problemami pri stavani takych infrastruktur

hermionia
17. sep 2023

Zakaz plynovych kotlov ti nerobi vrasky na cele? https://regiony.zoznam.sk/koniec-pre-vykurovani...

nikasmile
17. sep 2023

@prasiatko30 dám ruku do ohňa, že u nás také cesty nebudú nikdy 🤣 u nás ani normálne nevedia spraviť.

sisaka
17. sep 2023

@tenerifka Kanada sa na svetových CO2 emisiách podieľa “až” 1.5% a preto tu my obyvatelia za trest platíme “uhlíkovú daň” , asi ako jediný na svete, hlavne že Čína si môže veselo produkovať svojich 27% 👏

marsmykkok
17. sep 2023

Ešte taká jedna poznámka, stovky alebo možno tisíce obcí a miest na SK majú už teraz problémy s kapacitou elektrickej siete, jednoducho sieť nestačí a aj niekoľkokrát denne majú pársekundové výpadky, ktoré ničia elektroniku. A teraz ak si skoro každá taká rodina čo býva v dome kúpi elektromobil a bude nabíjať doma tak čo s elektrickou sieťou? Ja si myslím, že každý objav je super, aj autá na elektriku, ale malo by to byť skôr obohatenie, že je nová alternatíva k nafte, benzínu a lpg. Ale nasilu to pretláčať tým, že sa zakáže používať autá na benzín a naftu nepovažujem za správne.

katka700
17. sep 2023

Autorka ver že v hlavnom meste sa bohužiaľ nájde kopec idiotov ktorí tomuto ešte budú tlieskat. Predsa nie je problém odviesť na bicykli týždenný nákup, chorého člena rodiny o tretej v noci na pohotovosť alebo novorodenca z pôrodnice. Ich mozgová kapacita nestačí na to aby objektívne zhodnotili že v hlavnom meste nie vždy svieti slniečko ale zvykne aj pršať, padať dážď so snehom a fúkať vietor pri ktorom osoby ľahšie ako 50 kíl majú čo robiť aby sa udržali na nohách.
Určite mi niektorá z nich napíše že však v takej situácii pôjde taxíkom. Keď si spomeniem aké ťažké bolo zohnať taxík po korone keďže mnohí taxikári vykrachovali - určite nebudú mať problém vymeniť vozový park za elektromobily a budú cenovo dostupné pre všetkých obyvateľov.
Cestovanie mimo mesta asi tiež nikto nepotrebuje. Na výlety do prírody/okolia BA auto netreba? Koľko použitelnych spojov denne ide v sobotu na Červený kameň, do Plaveckého podhradia, Smolenic a naspäť? Hromadná doprava je tak úžasná ze je problém sa dostať o deviatej večer do Senca.

ada12345
17. sep 2023

Zaklad je neverit kazdej blbosti co niekde napise nejaky pisalek. Fakt sa vam cudujem, ze tomu verite a este ste schopne sa kvoli takej hluposti "samonasierat" a virtualne hadat.

lizatko1009
17. sep 2023

@ada12345 nemusí to byť blbosť, sú krajiny kde to tak je

river_song
18. sep 2023

@vanilkovazmrzka ja niesom z ba 😏

yanni
18. sep 2023

@tenerifka trochu od temy, ako vyzera ta nalepka? da sa kupit dodatocne aj pre cudzinca. My planujeme buduce leto okruznu jazdu Spanielskom (ostrovy nie len pevnina) . Akoze nemame problem odstavit auto mimo a ist mhd, ale ka bude ubytko napr. niekde priamo v Madride, asi tu nalepku budem potrebovat. Auto mam tiez 4 rocne. Mame sice aj E-auto ale tam sa nam na vyse dva tyzdne batoziny (2 male deti) nezmesti.

zafir01
18. sep 2023

@h2 presne ..nakupujem pre piatich . Vybehnem do kdufldndu a Tesca ,DM ... naraz nakupim veľký nákup vždy za cca 150€ .plný vozík .
Potom zabehnem kúpiť ešte granule 20kilove vreco pre psa ,a krmivo pre králikov ,tiež 20kg vrecko . A idem natankovať do kanistra benzín do štvorkolky ,či kosačky . Bývam 20 km od mesta .potom už v týždni nechodím do obchodu vôbec .

Ibaže všetky tieto obchody sú zvyčajne v okrajových častiach miest . Takže zákaz autom sa nebude dotýkať väčšiny týchto nakupujúcich ( do BA nechodím , netuším ,aké obchody sú v centre ) .
V zahraničí si rodina odstaví auto na odstavnom parkovisku a ďalej ide do centra napríklad kyvadlovou hromadnou dopravou ,metrom etc .
Tu na sk by sa museli najskôr vybudovať takéto odstavné parkoviska

yanni
18. sep 2023

@animus a pre kolko osob ste ten tyzdenny nakup kupovali? Mali ste aj zopar malych deti? Ja ked som bola bezdetna, tak sme na tyzdenny nakup s manzelom ani nechodili. Nebolo treba. Stacilo nam malo. Chladnicku a spajzu sme nikdy nemali plnu. Ja som dokonca auto vytiahla z garazi minimalne. Aaaaale byvali sme v mete, vsade sa dalo pesibusom a biyklom, na stanicu som mal 5 min peso, supermarket hned vedla stanice. Deti ziadne. teraz byvame na dedine, mhdcka na zaplakanie, stanica 5 km, deeti skola, skola daleko, obchod daleko, kruzky a ine vymozenosti daleko. Najmlizise velkomest: ak aj v meste byvas blbo, bez auta sa nezaobides. Inak, tiez chodim na nakup raz tyzdenne (kazdy den, kto si to moze dovolit? Hlavne casovo?). Takto napracem plne auto a mam tyzden pokoj.

yanni
18. sep 2023

@zafir01 zalezi odkial ten zakaz daju. My zijeme napr pri Mnichove. Ano, do centra autom nechodim (mam office priamo v centre). Po prve same zapchy, po druhe problem s parkovanim. Ale velke nakupne centra, nie su az tak okrajovo. Ono je to vsetko uz v meste, dokonca pri/v obytnych stvrtiach. My ked ideme len tak na shopping do centa (rozumej nejake handry atd. nie tazke velke veci), tak tiez auto odstavime v garazi na okraji a ideme metrom, popr, sa azvezieme od nas vlakom. Aaaaale, ked potrebujem neico väcsie a tazsie, napr. z Baumarkt, zahradne centrum atd., tak sa tym auto zavezial az pred vchod. Nebudem to predca trepat (ako???) cez pol mesta. My tu mame pre centrum uz rokyyy zelene zony. Tiez sa do centra nedostane kazde auto (s vynimkou ano) ak nema tu spravnu zelenu plaketu. Ale to sa vztahuje na kazde auto. Zatial ziadne vynimky medzi e a spalovacimi. Samozrejme, cim novsie, tym lepsie. Plaketa stoji 5 e, moze si ku kupit aj cudzinec, nalepi na auto a mas to tak dlho platne, pokial sa nieco mezmeni. Ono je to tazko uplne neico zakazat. Aj tak budu vzdy vynimky, napr. pre obyvatelov centra, obchodnikov atd. Velka byrokracia je to.

katulienkax
18. sep 2023

@yanni Darmo sa budes hadat s bezdetnymi, oni ziju v inom svete, si myslia, ze nakup pre rodinu su 2 rozky a 1 maslom a stravuju sa denne v restikach, tak im nakupovat netreba, mozno nejaka pasteta a parizsky salat ako za studenstkych cias ...

luuubik
18. sep 2023

Progresívna agenda v praxi 🙈 to nevymyslis. V Bratislave treba vyriešiť asi milión iných závažnejších problémov, aby sa aspon z rýchlika podobala európskym metropolam na urovni, ale oni sa zaoberajú týmto... Aneb, ako vytiahnuť čo najviac peňazí z ľudí a čím viac im skomplikovať život. Samozrejme len "plebsu", horných desaťtisíc môže byť v pohodicke.

tianna
18. sep 2023

@lizatko1009 len tu kompetentní zabúdajú že nie sme ako iné vyspelé krajiny.. taký malý detail, tam kde to funguje majú metro a nie je sa problém dostať absolútne nikde. Prešla som väčšinu Európy a teda nemala som problém dostať z jedného konca mesta má druhý a použiť auto mi veru ani nenapadlo. Aj keď teda ak to mám poňať z čiste nášho pohľadu nám by ani to nepomohlo keďže najstaršieho syna musíme voziť autom všade.

tianna
18. sep 2023

@luuubik mne je už napríklad z tých cyklistov (samozrejme česť výnimkám) na 🤮 tak arogantné hovädá čo sa rozťahuju už všade (chodníky, cyklotrasy - tam je to jasné v poriadku, cesty) som ešte nevidela.. minule mi jeden vynadal do p*c keď sme boli s deťmi vonku že čo sa rozťahujem s kočíkom kde bicykle chodia. Podotýkam boli sme na našej strane, na spoločnom chodníku kde je označenie bicykle & chodci. Okoloidúci len pozerali. Pred pár dňami som zas bola svedkom ako pán okolo 50-tky má bicykli vynadal staruckej babičke čo zavadzia na cyklotrase 😡🤮 podotýkam musí kúsok cez ňu prejsť aby sa chúďa mohla vyštverať na chodník na terase, hlavne že im spravili krásnu novú rovnú cyklotrasu 🙄

akvi
18. sep 2023

Ja som za a nielen v BA, aj inde nech to kľudne urobia, akurát mám k tomu jedno ale - u nás je MHD a celkovo infraštruktúra pre chodcov a cyklistov tak mizerná, že si to fakt neviem predstaviť, ako by sme fungovali. My bývame v krajskom meste v okrajovej časti. Pešo do centra mi to trvá 35 minút, najbližší obchod mám na pešo 25 minút. Najblizsia škôlka je 20 minút pešo a ešte k tomu opačným smerom, ako mesto, čiže ísť pešo odniesť dieťa a následne ísť pešo do práce do centra by trvalo 75 minút. Najblizsia ZŠ je 30 minút pešo. MHD má interval hodinu až hodinu a pol. Cyklochodník žiadny, ísť po hlavnej je samovražda. Takže ak niekto chce zaviesť mesto bez áut, nech sa najprv postará o to, aby sa ľudia mali ako prepravovať. Ja v tomto momente nesoferujem a presúvam sa pešo a MHD a zhltne to kvantum času, našťastie, dieťa už dospelé a ja robím z domu, neviem si absolútne predstaviť, že by som bez auta mala absolvovať školu, prácu, nákup a pod.

tenerifka
Autor odpoveď zmazal
tenerifka
18. sep 2023

yanni myslim, ze je to toto, zakryla som tie osobne kody, len nieco sa mi zda, ze bola aj jedna vacsia, ken ja to nikdy nevyuzijem a mozno som ju niekam zalozila

tenerifka
18. sep 2023
patta89
18. sep 2023

Kľudne to môžu zaviesť, my máme elektrické auto 🙂

yanni
18. sep 2023

@tenerifka Dieks. My mame v DE tiez take. Vyzera to presne rovnako. Tu zalezi na to EURO cilse. Myslim, ze od EURO 4 a vyssie sa moze ist u nas do centra. Fuha, no to sa musim potom riadne informovat. Nie ze nas do Madridu ci Barcelony nepustia 🙈

prasiatko30
18. sep 2023

@yanni pustit ta pustia ale pride ti pozdrav od ayuntamiento - sa mi zda ze je to 200€. Inaksie ak ides do hotela a do parkingu tak sa musis niekde registrovat a ono ta to skrtne z pokutovacieho zoznamu 😅 len neviem presne ako to funguje. Pokial mas hybrida tak to sa uz rata ako eko.

yanni
18. sep 2023

@prasiatko30 nuz ma e a ja mam diesel. A na taketo dovolenky chodime mojim velkym. Do muzovho by sme sa s batozinou velmi nepopratali. Hlavne decla, najmladsia sedi este v protismere, by si hlavu trieskala. my sme teraz na nasej okruznej ceste Talianskom mali ubytka aj apartmany aj hotely. A musism povedat, ze privatne boli lepsie ako hotel. Aj väcsie a za lepsiu cenu (vsetko bukovane cez booking.com). Len to asi nebude platit ako hotel. No musim to riadne nastudovat.