Januárovky 2017
Ahoj, vcera slm si nasla // na teste a rada by som tu nasla dalsie spriaznene duse 🙂 mam sice profil na ceskom konikovi, ale kedze som Slovenka rada by som mala takuto skupinku tu 🙂
@lalia87
@zuzuk22 nam predpisala doktorka do vody oilatum a potom na natieranie excipial malinka sa hrozne supe aj na nozkach a chrbatiku najviac.potom budem pouzivat detsku niveu ako pri simim.sama pouzivam nivea vyrobky a som spokojna.na ritku pouzivam sudocrem ale chcem vyskusat tu masticku z dm ked miniem sudocrem.je to aj lacnejsia varianta a mala som vzorku a nic jej to nerobi tak by som zmenila
@zuzuk22 tiez budem urcite casom vymyslat ine alternativy,lebo sa to mina rychlostou blesku. Aj mamca mi v lekarni kupila lanol.mast na bradavky a ze 9€ a zachvilu som mala polovicu z nej,tak som kupila z dm za 2€ necele.
@fronili ja jej ten espumisan davam len na noc do mlieka lebo navecer ju chudatko tak zkruca ze az,ale tak by som jej to nechcela davat,ale ked vidim ako sa trapi. Dieta bude jak vysita,aj teraz polovicka chysta varene zemiaky a kura varene budem mat s karotkou,to uz aj z toho ked jej bude crievka krutit tak neviem uz co jest fakt.
Co sa tyka kozmetiky,mna kamoska zasobila samou bupi kozmetikou,od sprchacov,samponov,tel.mliek,pracieho prachu,hmmm a neviem ci to je dobra kozmetika. Mozno ked bude starsia tak otestujem,ale teraz este ne.
Ahojte baby.. No ja uz tu ani nestiham sledovat ☹ maly ma plne zamestnava, kedze je take aktivnejsie babatko.. neni medzi nami taka ktorej sa to podobne skomplikovalo ako mne? Prijala by som dake rady, alebo zlepsovaky ak mate :-P ide o to ze maly nevie pit z mojich prsnikov ale mliecka mam jak pre 2 babatka.. Takze odsavam a davam mu moje z flasky.. A tu sa naskytuje moja otazka ked zajtra idem napriklad na poradnu a maly papa kazde 3 hodky co asi nestihneme uz aj prist domov ako prepravovat odsate mliecko? Vopred dakujem za vsetky rady ❤
@julinka88 ale aj ostatne...skuste daj na bolesti len Hylak.
ak mate cas precitajte si, pise jedna mamicka rady ktore dostala 🙂
SPOKOJNÉ BÁBO !!!
včera sme mali krstiny, ale to nieje až tak dôležité 🙂 no jeden z hostí bola zdravotná setsra, ktorá už 36rokov robí na novorodenckej JISke a pracuje s nedonosenými a nezrelými novorodencami.... má zlaté srdce a neskutočne veľkú prax... aj to najuplakanejšie babo u nej stíchne na rukách do 5s...
Naša Dorotka má strašné koliky (o om som tu už čo to popísala) a aj včera len plakala a bola narukách. Keď to moja teta videla hňeď mi ju zobrala z rúk a do 10 minút dieťa bolo pokojné a spalo... ako naozaj SPALA ...
potom si ma zavolala a dala mi množstvo rád s ktorými sa chcem podeliť aj s vami a možno vám to pomôže.
V prvom rade mi kázala zahodiť vštky novoty tejto doby : rektalna rurka, infacol, biogaia, espumisan, coliprev a podobne... vraj je to viac o reklame ako o pomoci dieťaťu... už 36 rokov robí svoju prácu a je už odborník a veľmi vážená aj medzi kolagami a lekármi na novorodeneckom a povedala mi "daj jej klasický sprostý hylak a urobíš tým stokrát lepšie" pri každom kojení 5kv na lyžičku s troškou mlieka a keď ustúpia ťažkosti tak stačí aj 3x do dňa len... druhá vec ktorú hneď urobila je že ju dala spať do "vajca". baby mne dieťa spalo v noci 7h v kuse čo inokedy ju nosim celu noc na rukách... ukázala mi ako ju kojiť aby neťahala vzduch čo sledovať ako si ju podložiť ako stimulovať sanie a ako podporiť bazalnou stimulacoi cele kojenie.... je toho veľmi vela ale fakt pomohlo a ja mam od včera iné dieťa.... ak chcete rozpíšem niektoré veci podrobnejšie ale teraz nemam tolko času ešte mám doma aj synčeka ale od zajtra sme už same tak bude viac času....🙂
o nieje vajce-autosedacka, ale specialna poloha pre nezrele nedonosene babatka v inkubatoroch.. je to taka cela podlozka(ktora sa da vyrobit aj doma) a romi praxe zistili ze deti ktore takto spavaju sa same dovyvyjaju a netreba im ani rhb potom.. proste 800g babatko ma pocit ako by bolo stale v maminom brusku a samo dozreje....
Stará doba verzus nová doba !!!
Keď dorotka včera zasponkala na rukách mojej tety, položila ju do posteilky aja som hňed sa zamračila, že len to nie do 10 minut je hore☹
Teta si ma posadila na postel veďľa postielky a začala rozprávať:
"Katka, ja viem že dnes je nová doba, mnohé veci sú nové a vraj lepšie, veď ja netvrdím že nie, ale... možno si o mne pomyslíž že som nemoderná a stará generácia, ale....pozri... robím už 36 rokov na JISKE s nedonosnmi a predčasne narodenými detmi, ktoré nemajú vyvynuté a dozreté mnohé sustavy(neurologicku, traviacu a mnohé ďalšie...).. za tých 36 rokov aj u nás doba pokročila a začali sa používaž iné lieky, iné veci, avšak odstupom času už vidím ktoré zmeny boli k lepšiemu a ktoré postupy boli lepšie tie naše staré..."
nech to tu nepíšem ako román tak zhrniem v odrazkach to hlavne pre prvu temu:
------ teraz sa pouzivaju espumisan, sabsimplex, infacol, coliprev... dokonca pre predcasne narodene deti su specialne probiotika probiofix myslim ze sa volaju.... avsak najlepsi je HYLAK ktorý sa pouzíval uz 36rokov dozadu ale má najlepsí ucinok... doslova mi povedala, "ak budes davat hylak tak sa neboj a mozes jest vsetko len s rozumom🙂.. je lepsie ked matka sa stravuje pesto a je vsetko a detsky traviaci trakt sa tomu prisposobuje pri dozrievani ako ked vsetko vyluci lebo ma dieta koliky a potom sa to odzrkadli neskvor na traveni.... hylak pomoze tu floru v crevach udrzat tak aby babao v pohode prdkalo, kakalo bez bolesti bruska"
----CUMLIK... ak je dietatko nepokojny typ, cize stale by len nieco dudlalo je dobre mu dat cumlik aby sa zena nestala otrokom a cumlom sama, avsak teraz su vsetko sumer novodobe cumle ako avent, mam a dalsie znacky.. ale ten silikon je babatku neprirodzeny a tvrdy... je lepsi ten starí hnedý cumel gulaty ktorý vyzerá ako bradavka a je z takej tej gumy co sa vytaha, vyzuzle, ale je makky a dieta ked ho dudle tak sa nan prisaje a netaha vzduch popri ako pri silikonovom.
----ak ma babo soor tak nejlepsie je hned si ist dat predpisat diflucan a za 2 dni sa dietatku ulavi a zabka vymyzne (dr vam bude tvrdit ze staci potierat kym nevymyzne) avsak treba potierat minimalne 5dni ako ATB aby sa soor nevracal lebo to je zacykleny kruh.... je blbost ze treba potreit pusinku dietatka a cakat 5-10minut a az potom kojit a toto aplikovat iba 2x za den.... najlepsie je to robit tak ze si zena pred dojcenim natrie prsnik a hned normalne dojci.. slinky spojene s diflucanom niesu tak agresivne na bradavku tym padom si ju zena chrani a zaroven postupne sa diflucan uvolnuje pri sani babatka do pusinky a aj do traviaceho traktu a tak prechadza ucinnejsie do tela dietatka.
-----satkovanie, nosenie v nosicoch je sice krasne a super,avsak spokojne abbo by malo vediet spinkat v postielke.. ak ho neboli brusko a nema koliky tak by malo zaspat pri dojceni alebo kratko po nom (spanok v postielke je v kludovej polohe "vo vajci" ktory dietatku navodi pocit tepla, bezpecia ako v maminom brusku. Pri takomto spani je preukazane ze sa dovyvyja nervovy system babatka aj bez rhb u predcasne narodenych deti.. je to zazrak ale funguje to🙂
----- spravne dojcenie nesmie boliet, dietatko nesmie tahat vzduch, a idealne je ak si zena dokaze napolohovat babo tak aby mala volne ruky a tym dokazala pomocou bazalnej stimulacie babetku navodit pocit pohody a bezpecia a potom babo sa sustredi plne na dojcenie a krasne saje, dokaze si odgrgnut pocas pitia a zaspi pri dojceni tak tvrdo ze ho dokazete prelozit rovno do postielky a spianka minimalne 2-3h cez den v noci aj dlhsie (pri vacsich detoch uz su aj dlhsie bdele pauzy kedy sa rozkukava a hra, ale nema dvovod na plac)
@elisebah91 dakujem velmi pekne precitala som si a urcite skusim len nech je malinka v pohode a v konecnom dosledku aj my s muzom lebo chodime spavat rano o 4 to je masaker
@elisebah91 a to vajce je akoze co? 🙂 to tam napisane nie je 🙂
@aandreja A nema babatko prirastenu uzdicku pod jazykom a preto sa nekoji? https://www.google.sk/search?q=uzdicka+kojenie&...
@elisebah91 Ahoj mohla by si mi prosím napísať /opísať polohu vo"vajci"
Moja mala ma tiež hrozné koliky a stále by bola na rukách hlavne v noci nespime a to musím cez den frcat na 100% keďže mám aj škôlkara doma plus cela domácnosť atd.Diky budem rada za každý tip 😉
@elisebah91 dakujem za tieto rady 🙂 malinku cele dni boli brusko,puci sa,prdka,dva dni neekakala a bolo to s nou tazke...teraz viem,ze sice kojim,ale mozno nespravne,asi zavolam laktacnu,nech nas pride pozriet 🙂 a ten hylak..neverila by som... 🙂 vdaka 😘
Ahojte mamicky, uz som tu davno nebola. Vsetkym, ktore ste tu "nove" gratulujem a vsetkym zelam vela zdravia, trpezlivosti🙂 Mam taku vec, vecer mi opuchli uzliny na lavej strane v slabinach. Mali ste to niekto?😨
znova postrehy od mamičky...
Spinkanie
posledná časť sa bude venovať spinkaniu... Keď je babo spokojné a napapané môže ísť spinkať. ak by malo koliku a bolelo brusko tak by sme sa mohli snazit akokolvek tak by podla mna nepomohlo na spanie ani oblacik z neba....
spanie "vo vajci".. ked som to pocula tak som bola zvedava o co ide, ked som to videla tak mi to prislo popravde nebezpecne...a ked uvidite foto tak si poviete och a na takuto blbost som cakala cely den? 😀
takze tu je ten nas zazrak 😀
pre predcasne narodene deti sa rokmi praxe zistilo ze su pokojnejse a dokonca sa tym navodi pocit ako by stale boli v brusku ked sa daju do specialnej podlozky, tato podlozka stoji 200€ a urcite ma nejaky odborny nazov lebo "vajce" som nevygooglila takze to bud elen pracovny od setriciek na jiske. je to podlozkka s vyvysenymi bocnicami, ktore su makke ale zaroven vymedzuju priestor babatku tak ako ma svoj priestor v brusku. provizorne riesenie u nas vidite na foto ale chcem ci to spravit lepsie. je to velka deka skrutena do valca a ovinuta okolo dietatka do tvaru vajca cize pri hlave je to uzssie a pri nozickach sirsie (presne ako rez vajickom) dokonca vraj este lepsie je ked to ma tak trosku tvar hrusky cize mensie okolo hlavicky a ptoom okolo telicka sa to rozsiri... spoj na deke musi byt ale pri hlavicke lebo nohami by ho babo rozkopalo, deka by mala byt hrubsia aby ten valec bol vyssi a babo ked bude kopat nahami sa on zaprelo a nie ze bude kopat ponadneho... rovnako to ma tesne pri hlavicke (uz pri dojceni som pisal ze ak dietatku prykryjeme hlavku dekou alebo rukou tak ma pocit bezpecia, rovnako to plati aj pre spanok...v tom vajci babo mozme polohovat bud na jeden bok alebo na druhy, rpicom je oprete o jednu stenu...
asi sa trosku motam a neviem ci to pisem zrozumitelneak nie tak kludne pytajte sa...
ono takto deka nestaci lebo sa hybe ak by bola podlozka ktora by mala napevno takto lem urobeny tak by to bolo pevnejsie a ked sa babo zapre tak sa mu to neodtlaca... znova toto rpstredie posobi ako bazalna stimulacia pre babo a tym ze ked kopka sa zaprie do steny tak mu to pomaha aj pri prdkani a spinka pokojnesie, lahsie sa vyprdka ako len volne krcit nozicky.... ak je babo nepokojne a rusi sa pri spanku hybanim ruciciek anova sa odporuca ho zabalit do plienocky ako pri dojceni- mnohe pouzivate ulitku ale ta ma jednu nevyhodu ze aj nozicky su "napevno" a potom nemoze kopkat a tak podporovat peristaltiku crievok takze nozcky je dobre mat volne....
na fotkach so jej dala deku z hlavky dole aby bolo vidno ze je tam aj babo 😀inak ju mala na hlavicke rovnako ako pri dojceni🙂
HYLAK
ešte mi nedá vrátiš sa k hylaku... zmena u nás po 48hodiách od kedy ho berieme...
- prestala sa Dorotka pučiť a mať tvrdé bruško
- prestalo jej škvŕkať v brušku pri každom dojčení aj medzi tým- hlasna peristaltika by nemala byť u babatka
- prestala byť nepokojná a uplakaná
-prestala mať potrebu neustáleho nosenia sa a spnaká v psotielke 2-3h počas dna a v noci 5-7h v kuse (ale tu noc si eše overim dalsimi nocami lebo jedna noc nieje dostatocný dvokaz pre mna 😀slight_smile:
- krasne si prdká bez jedu a námahy
- krajsie sa dojcí
-ked sa zobudí tak s úsmevom a bez placu
takze zatial vidim len a len pozitíva....
no máme aj jendo negatívum- nekakali sme este, ale je spokojná, prdká si a brusko ma volne, myslím si ze, ked hylak zlepsuje trávenie tak mozno viac mliecka sa dobre strávi a nieje tolko odpadu, predtým som mala pocit ze to mlieko nou len prebehlo a nic v nej neostalo... kakali sme vela stale a velmi riedko ☹ zapachalo to... teraz cakam na kakanie ze ake bude... ale ciste dojcene deti nemusia kakat kazdy den ak im dobre travi vraj tak cakam a sama som zvedava...
@elisebah91 a ako prosim ťa dávkuješ ten Hylak je tam v prospekte davkovanie aj pre také male bábatká
@elisebah91 mozem sa spytat nvm co je to to vajce?to je neaka poloha pre babo?alebo neaka pomocka lebo ak som si dobre precitala tak to neni autosedacka😀
@elisebah91 ahaaaa uz vidim prepac uz viem co toje
@elisebah91 este sa musim opytat kolko mala malinka ked ste to zacali brat lebo mi mame dva tyzdne ece len
@linike0130 mne zase dnes na pravej strane pod pazuchov.. Ale zajtra mi má prísť laktacna tak sa jej na to opytam a dam ti vediet čo mi povedala a čo poradila.. Neviem ci to nebude upchaty mliekovod
@julinka88
@veronikapodolska dievčatá rada by som vám pomohla a odpovedala ale ja len posúvam informácie pravdepodbne od decembroviek alebo augustoviek cez moju sestru.. takze ja osobnú skúsenosť nemám...
@elisebah91 aha chapem aj tak moc dakujem🙂
@zuzuk22 tak nech vam to vydrzi co najdlhsie, my sme boli hore v noci dost casto, aspon mne sa zdalo, na papanie a susniky ju trapili, nemohla dobre dychat nosom.
Akurat skusame to provizorne vajicko + pocuvame biely sum ,,ocean", mala vobec poobede nespala a je z toho vedla, tazko sa jej teraz zaspava.
Asi skusime aj ten Hylak, lebo pri papani normalne pocujem ako jej to mliecko putuje v telicku a tiez skvrky v jej zaludku. A ako ste na tom s kakanickami? Nasa produkuje denne aj 3-4 x a v noci ani nehovorim, ked rano otvaram plienku moze mat aj 300-500g, miska prazenicky je z toho 😲 rozmyslam ci to mliecko moc rychlo neprechadza telom. Stale vylucne kojim aj ked krizy boli
@elisebah91 pri kojeni normalne. Nas ma aj 6-7 plnohodnotnych kakanic za den plus kakove prdy ze je len tak zaspinena plienka to snad v kazdej... Nerobim z toho vedu...
@elisebah91
@mamuskazuzuska tiez co plienka to hovienko a kazdu chvilu take splechotave aj 🙂 ved to je normalne 🙂
@zuzuk22
@mamuskazuzuska ja len ze sestra ma dvojmesacnu dceru, ktora dobre prosperuje a ma kakanicky tak raz za 1-2 dni a to plne koji.
My tiez co plienka to kako. A najlepsie ked ju prebalim lebo ma kako a dam si ju na hrud a v tom spleeeech 🙂 dalsia delovka. A tiez ked kojim tak malej creva vydavaju zvuky,preco to je? Take jak skvrkanie. Dnes velmi bojujeme,placeme a placeme,prdy,kakanica nas trapi

@lalia87 mne povedala doktorka ze sab sa moze davat 3 krat za den max tak neviem veru dokonca som citala v pribalovom letaku ze sa neuziva po sebe viac ako tri dni.tak mam v tom chaos uplny