Júnové bábätká 2012
síce ešte len tak nesmelo a trocha s obavami, otváram túto diskusiu. teším sa spolubojovníčky, ktoré sa tak ako ja, budú tešiť na jún.
@tinka5 ahoj Tinka, no ja prave prechadzam nadchu/chripku uz mi to sadlo aj na dutiny. hrdlo, usi, hlava, cele telo bolelo - no proste kompletka. A ja expert, aby som nebrala zbytocne paralen tak som vypila asi liter a pol caju z materinej dusky, zacala som sa potit (na radost manzela lebo ja neznasam potenie a pocas choroby ho odmietam) ale co bolo potom? no asi o 2 hodiny som chytila akoby astmaticky zachvat - nevedela som sa nadychnut, musela som dychat pomaly a zhlboka a este som musela chodit lebo mi bolo brutal teplo. celu noc som nespala, kazdych 10 min som sa hystericky zobudila ze sa neviem nadychnut - a zas som musela chodit. To bolo pred dvoma dnami. Myslela som ze je mi uz AMEN 🙂 no som ja ale expert. az na druhy den som si precitla ze materinu dusku pocas tehotenstva NIEEE!!!! ze sa stahuje maternica alebo co ja viem co este... takze ziadne bylinkove caje 🙂 potom som to trosku zacala studovat a zistila som ze pre toehotne sa moze
- 3x paralen denne
-Na uvolnenie dutin : Sinupret alebo Nasivin sinus (tabletky alebo sirup) je to na bylinkovej baze ale lekarmi odporucane pocas tehotenstva, Nasivin beriem teraz - pekne zabera.
- Dr Weisse - bylinkove kvapky proti kaslu - tie som nezohnala ale brala som tri dni stoptussin - asi nie najlepsie riesenie ale aspon mi to nepadlo na pluca
- v lekarni by mali mat nejake caje pre tehotne (pozr malinovnik az ku koncu tehotenstva) ak by si potrebovala nieco teple
- do nosa - zevraj detsky nosovy sprej Nasivin, ako lahsiu alternativu STERIMAR - morska voda na precistenie
- do hrdla - ja som striekala co prislo pretoze ma priserne bolelo hrdlo, ale nenechala som to stekat do zaludka
snad nieco z tych nasich rad pomoze 🙂 skore uzdravenie prajem!
@majussska1812 Maji neviem si ani predstavit bolest aku prezivas...musi to byt velmi tazke...ja verim ze vsetko ma v zivote zmysel a nic sa nedeje nahodou...mozno si to tvoje malinke anjeli tak velmi oblubili ze ho uz cheli mat seba...neviem...ale ja verim ze aj nenarodene babatka maju dusu a to ze si ho mala v brusku malo zmysel...
nuz nasa vybavicka okrem postielky, prebalovacieho pultika a kociara este neexistuje. Kociar je este v procese vyroby, mal by dojst tesne pred porodom. Co mne je zas velmi luto pretoze uz by som ho rada mala doma. Ja som totiz antipoverciva - nikdy som si ani len na drevo nezaklopala a zivot si plynie krasne aj bez takychto obav 🙂 🙂 🙂 co s atyka oblecenia - ja zatial nemam ani co prat ☹ cakam ked sa mi trosku polepsi (stale mavam nevolnosti, nemozem takmer nic jest, na prechadzky max 15 min v doprovode - potom stracam tlak a odpadavam, som PN od novembra) a vyberiem sa do obchodu. Rada by som tie vecicky videla - az mi je luto ked vidim ake su rozkosne, kupovat ich iba cez net. prat budem asi najskor 2. junovy tyzdne. Termin mam az 21. alebo 27. jun. Kedze kocik este nemas doma - mas ho uz vybraty a objednany? pre aky si sa rozhodla? My sme dali na nemecku kvalitu (splnal maximalne vsetky moje poziadavky) a kupili sme hartan. Mozno si ani o nom nepocula, na slovenksu je malo znamy...ja som na neho natrafila len uplne nahodou..
Meno mate aj tak najkrajsie 🙂 ja mam za manzela cecha a zijeme v Bruseli. Manzel je Vaclav - ako kazdy prvorodeny syn v celej generacii jeho rodiny (teda minimalne 5 generacii do zadu). Ja by som s tym ani problem nemala - manzel je uzasny clovek, svokor mi je ako otec kt. som nikdy poriadne nemala (nasi sa rozviedli) a jeho dedko je uplne carovny. takze ak by som chcela dat meno po niekom kto mi je vzorom a koho si vazim tak by som nevahala a dala meno vaclav - problem vsak nastava v multi - kulti prostredi v ktorom zijeme v Bruslei - tu mojho manzela volaju Vaklaf a spanieli dokonca aj Baklaf . aaaaaaaaa 😀 to je hrozneeeee, uplne znetvorenie mena!!!! ako k tomu maly vasik pride ze ho takto budu volat - vsak to je celozivotny trest pre neho. Ja som navrhla ze dame aspon 2 mena, s cim manzel nesuhlasi. Radsej jedno meno a hoci nech to ani nie je vaclav, dve mena mu pridu zbytocne...tak neviem...a hlavne ani neviem ake by bolo dobre dat druhe meno...mas nejake typy na chlapceka ktore ste mali v zalohe? Mne sa paci Matyas, Tobyas, david, Michal - ale to vsetko maju nasi znamy okolo nas ☹
a k tej vybave - ake mnozstvo si nakupila veciciek z kazdej velkosti? ja stele netusim co ma caka.... 🙂
@indys ahoj 🙂 vdaka za spravicku 🙂 ked som len tak nahodne sla cez celu diskusiu (uff zdaleka som ju celu neprecitala, je toho vela a kazdym dnom to narasta - co je super 🙂 tak som niekde tusim zahlaidla ze mas diagnozu reumatickeho povodu...povedala som si ze sa musim s tebou nejako spojit - a vidis sama si sa mi ozvala 🙂 nuz ja mam probemy s s klbami a kostami uz par rokov, bola som v 3 nemocniciach v Belgicku, na tyzdennom pobyte v Piestanoch, u roznych odbornikov - a nic - ziadna diagnoza!!!! reumu vylucili - aj ked citim kazdu zmenu pocasia, v rukach casto nic neudrzim a vsetko mi znich pada, niekedy ani chodit nemozem tak ma boli bedrovy klb - mozem len lezat. takze ani sportovat sa mi velmi neda....ziadne leiky mi nezaberaju - vyskusali na mne uz kadeco, antibiotika, enzymy, kortikoidy, celebrex, a ine doplnky. a stale nic ☹ mam lepsie a horsie obdobia...zial mam pocit ze sa to stale zhorsuje. Mozno k tomu prispieva aj vlhke primorske prostredie kde zijeme...ja len dufam ze to drobec po mne nezdedi ☹ to by asi plakal dost casto.
ty mas aku diagnozu? ako sa liecis?
baby chodite aj na preporodne kurzy? myslite ze to treba?
cawte mamicky
aj ja som junovka ...
kedze moja prva mala sa narodila v 36tt tak si vsetko chistam predcasne 😉 keby nahodou
aj veci do porodnice uz budem mat 😀
kocik uz je nachistany tiez rozhodla som sa pre concord neo je strasne lahucky a ovladatelny ,,,, 😝
este mi chiba pastielka a komoda 🙂
a tie si kupim od safari maju najrozumnejsiu cenu 😉
@bambulka248 Ja nechodim !!! Maly bi sme ?
Poradte 😉
@donka178 ja zatial nechodim tiez. u nas to stoji 35e a trva to 7 tyzdnov takze ked hej tak je najvyssy cas zacat. ze vraj tam cvicia a ucia sa dychat na porod a poradenstvo pri kojeni tam je. Ja sa najviac bojim porodu no neviem ci by mi to pomohlo.
@tinka5 nikde som nenasla ze by sa lipovy caj nemohol. rozmyslam ci sa pocita medzi bylinkove caje - ked rastie na strome 🙂 ale ovocny to tiez nie je 🙂 inac urcite mozes pit sipkovy caj a caj roibos pre tehotne. ja som to vsetko nakoniec prezila na cistej vode, ked bolo velmi zle (v hrdle) tak som pila vlaznu vodu. ale je to grc. Hlavne vsetko s mierou - skus striedat ten caj s vodou, pripadne s inym povolenym cajom. Zas na druhej strane ak ho pijes od rana a stale sa ti neodstavila nejaka cudna reakcia tak by to malo byt OK..urcite sa neboj. mam kamosky co brali pocas tehotenstva aj antibiotika a babatka maju krasne a zdrave.
@bambulka248 ahoj bambi, my s manzelom chodime na tie kurzy ale po pravde sme sa zhodli ze by sme to zvladli aj bez nich. na duhej strane zijeme v zahranici a takto sme spoznali aspon 6 dalsich parov ktore byvaju v nasom okoli a budu mat rovnako stare babo. Ale 180 eur je asi predsa len vela za takyto objav 🙂 kazdopadne ak mas kamosky co maju babatko tak ti mozu vela poradit/ ukazat a ak mas otazky co sa tykaju porodu tak sa opytas lekara alebo prebruzdas fora na konikovi. nase mamky nemali ani kurzy, nebol internet a kniha bola na trhu jedna 🙂 a prezili sme to 🙂
mozno by som skor zasla na nejake cvicenia pred porodom - a hlavne dychacie cvicenia. ja sa bojim ze sa pri porode splasim a nebudem dychat vobec alebo budem dychat ako splaseny kon 😀
zenicky nemate nahodou nejake rady na nacvik dychania?
@vlnka81 aj ja si myslim. trochu mi je luto za tym dychanim pri porode, ale snad to pride nejako instinktivne alebo co. dôlezite je asi byt v klude a hlavne nestresovat.
@bambulka248 Vies ja som uz raz rodila ale v zahranici a tam som na ziadny kurz nechodila 🙂
a ten strach mam aj teras aj ked to nebolo az take hrozne najhorsie su tie kontrakcie a ked som bola uz otvorena tak to tlacenie dost unavuje 😝
ale ked pocujes ten plac babatka tak na vsetku bolest zabudnes 😀 😀
teras rozmislam nad EPI 🙂
@bambulka248 prave som citala opis kurzu v tvojom okoli. No cena je v porovnani s nasou velmi fajn - aj ked clovek asi rata kazdu korunu pri babatku...ale mozno by ti taky kurz dodal sebavedomie a psychicku pohodu co je tiez vemi velmi velmi dolezite - a mozno tam stretnes zaujimavych ludi 🙂 tak preco nie ak to rozpocet dovoli 🙂 kazdopadne to ale zvladnes aj bez neho - som si 100% ista 😀
@donka178 ja som velmi chcela epi, ale u nas taka moznost nie je a zase nechcem vymyslat ist rodit do ineho mesta kôli tomu. Vobec si neviem predstavit ten stupen bolesti tak uz pomaly zacinam mat take strachy, ale snazim sa nepanikarit 🙂
@bambulka248 ja som tiež veľmi chcela epi, ale po rozhovore s anesteziológom - mojim švagrom som to rýchlo pustila z hlavy a povedala som si, že tá bolesť mi stojí za to, aby sa nám narodilo zdravé bábätko.. takže kašlem na to a radšej sa snažím nemyslieť na to, že o 2 mesiace (možno aj skôr) rodím..
@bambulka248 to myslis ze u vas nie je moznost epiduralu?????????? to snad nie je mozne???? si si tym ista? viem ze musis podpisat suhlas - aby sa lekari distancovali ak by nastali nejake komlikacie, v minulosti sa hovorilo o ochrnuti ale po pravde nikdy v zivote som nepocula ani necitala ze by sa to niekomu stalo. je to skor taky mytus. Ale zeby epidural nedavali to sa mi zda nemozne!!! kazda nemocnica - hoci aj na kraji sveta by mala mat anesteziologa - a ten by to mal vediet pichnut. si si fakt ista ze to u vas nie je?
@kika1111 no ved toto. dalsou vecou su vsetky tie rizika co to so sebou prinasa. ja sa stale utesujem ze ked to ine zvladli, a keby to bolo take strasne tak ludia nemaju viac ako jedno dieta 😀 . Ale ked vidim to pocitadlo dni tak mi neni vsetko jedno
@bambulka248 ani ja nie som za cestovanie za porodom 🙂
a mislim ze kazda z nas to prezije inac 😎
ja nad tou epi rozmislam zato lebo pri malej som mala strasne visoky tlak
porodnica v novych zamkoch patri medzi ,, baby friendly hospital,, a moznost epi nemaju. aj na stranke maju vypisane ze neposkytuju. Pocula som nejake klebety ze ak si dohodnes vlastneho anesteziologa tak sa to mozno da. Ale nemocnica to neuznava.
@vlnka81 no napr. ak ideš rodiť niekde kde si to "vybavíš" napr. v NR tak ten anesteziológ nemusí mať takú prax v podávaní takejto anestézie - na to musí byť velký a hlavne skúsený odborník - stáva sa, že niekedy žena nie že necíti od pása dole, ale môže akurát tak rozprávať a hýbať očami..a pri EPI sa zvyšuje riziko kliešťového pôrodu, lebo je žena tak znecitlivená, že aj ked si myslí že tlačí - tak netlačí nič - proste sa nevie ovládať a dieťa sa môže zaseknúť..
@vlnka81 takze keby som chcela epi musim do nitry
@bambulka248 ja sa tiež bojím a strašne! Kamarátka rodila pred nedávnom a teda, dopadla dosť zle..ale dieťa je našťastie zdravé.. utešujem sa tým, že chodím na tú psychofyzickú prípravu na pôrod a že to zvládli aj iné ženy.. no a ešte že keď to zvládnem, uvidím konečne obyvateľa môjho bruška. 🙂
@bambulka248 v NR epi tiež nedávajú..iba ak si to vybavíš.. a to ma rozčuluje.. veľká fakultná nemocnica a nevyberieš si nič.. akurát nadštandardnú izbu..

@sandy80 ked ja čokoľvek sa bojím brať, aby som nejako naozaj malému neublížila.... 😎