icon

Pôrod v apríli 2012. Máte rovnaký termín?

katkarv
9. aug 2011

tak zakladam tuto temu aby vsetky tehulky co maju termin na april 2012 boli pokope 🙂

katkarv
autor
17. feb 2012

@maxara super spravicka,uz asi len moja je taka leniva ☹ No ked mam malo vody neviem ci sa jej podari otocit.

strihalka
17. feb 2012

@maxara mam radost, jsem to rikala ze to zvladne🙂 oni ted jeste asi maji dost mista na rotaci, aj moje je chvili tak chvili tak, ale dulezite je, ze vedi kudy maji vylezt 😀
Ta cesta j epriserna, ja se ted jedu projet do bankomatu a pro vinko ale ta cesta dlouha, mam obavy a velke...

maxara
17. feb 2012

no baby, som velmi spokojna, lebo fakt na cisarak nechcem 🙂 iba ak by to fakt ze muselo byt 😝

@katkarv neboj, otoci sa ti, pozri, ja som uz 34tt a maly je vacsi skoro o 2tt 😅 takze mas cas, do 36tt nepanikar, len ju pekne popros 😉

maxara
17. feb 2012

@strihalka inak na ceste nebolo vela aut tu u nas a dokonca aj parkoviska boli free, co byvaju obvykle plne, ale teda cesty neodhrnute absolutne, jazyky a kadejake ine nastrahy a dementi, co vyhadzuju sneh z chodnika na cestu, to neznasam.. chapem to, ked sa uz sneh topi a cesty su uz len mokre, ze rozhrnaju kopy na chodnikoch, nech sa rychlejsie roztopia, ale nechapem, preco to robia, ked snezi a na ceste su jazyky a lad.. ved aj tak im to pluh naspat nahrnie.. teda ked vobec pojde 😖

peka13
17. feb 2012

AHojte babule....konecne som sa dostala k netu, tak sa hned ozyvam...
Mala som tento tyzden dve predporodne pripravy, jedna zameraná na 3-4 dobu porodnu a šestonedelie, a ďalšia zameraná na kúpanie, prebalovanie, a kojenie a ešte kopu somarinieč čo ma zaujímalo....chcem sa Vás opýta´t či vás zaujíma aj tá druhá prednáška....tú o 3-4 dobe porodnej vam sem vypíšem, len ci vas zaujima aj to kojenie a prebalovanie a tak? ...

Tak 2 prednáška 🙂
3 doba porodná-placentarna

Najprv sme si pocvičili pár dýchacích cvikov, potom mi ukázala cviky, také naozaj lahulinké hned po porode, aby som nemala odkrvenú hlavu a netocila sa mi, ( takže len natiahnuté nohy, stahujem a vystieram špičky...len aby som robehla krvny obeh) je to vraj super, predtym ako vam povedia aby ste si presadli na kreslo,ze vas prevezu do inej izby aby sa vam netočila hlava...to len tak okrajovoi 🙂 🙂

prva info, tie co mate odber pupoc. krvi, tak by vam nemali podavat Oxytocin, pretoze to znehodnocuje, tu krv, či čo...až ked porodite tak vam ho pichnu na porodenie placenty po odbere.

Placentu rodíme, klasicky ako dieťatko( teda ako ked sedime na záchode) vela zien robí chybu, ze tlací namiesto do zadku, do hlavy a potom ZAMDLIEVAjú !!! takže na záchode trénujte 😀 kontrakcie máme aj teraz ale ich uz necítime, pretoze je maternica uvolnená.

Keď budeme mať nastrih, a budú nas zašivať, musíme si uvedomiť, že tie injekcie ktoré pichaju na umrtvenie, su sice super, ale jedine co nevedia umrtvit je koža....preto ked vas budu šiť z nutra nebudete citit nic, ale ked vas budu šiť uz navrchu z vonku, tak tam budete citit každy vpich...preto treba vyrdžat...a nelietat zadkom doktorovi hore dolu, lebo aj vy budete dlhšie trpieť a on bude čím ďalej tým nervóznejši.

Buď počas zošivania alebo až potom, podľa okolností nam dajú bábatko na priloženie, a to by sme mali nechat cuckať cicinu max 5-10 min...pretoze mliecko nam este nejde, a aby nas neboleli dalsie prilozenia.. ked uz budeme mliecko mat. ked si podudka 5-10 min, tak potom mozme len tak na seba pozerat a spoznavat sa, alebo babatko zaspinka, vsetko zalezi na tom ako sa bude citit babatko a my.

Ozaj ta PA ma upozornila, ze ked porodime, a dietatko bude modre, alebo bude mat farbu ktorú sme si nepredstavovali, nemame byt hysterické 😀 hlavne nemáme nasilu chciet dietatko k sebe, aj ked sme to tak mali mat....ak je modre, personal vie co ma robit, daju ho rychlo dokopy a ak ho nebude treba dat do ohrievacieho boxu, urcite vam ho daju 🙂 hlavne nemame hned plakat 😒 ☹ aj keby slo do inkubatora.

Ďalšia dôležitá info, o ktorej sa sestrám nechce hovoriť, len davajú povely, ked vam povedia aby ste si zatlacili prsty do brucha a drzali ich tam 2 hodky, tak to je koli tomu aby sa vám zavynula maternica...vraj to boli na dotyk, ale zase lepsie vsetko vyjde von a priebezne aj trosku pomasirovat treba ( budeme to na dotyk citit, kde mame maternicu, takze by sme sa nemali pomylit, do coho treba tlacit)
Inak vzdy ked zatlacite, tak nieco z vas vylezie...ale preto máme tie podlozky pod pacienta..hlavne vydrzat, a potom po tych dvoch hodkach sa uz pojdeme aj umyt, tie co budu zvladat...alebo aspon trosku obriadit.
Tie čo majú cisársky rez, tie majú klud na lozku a zotavuju sa ....takže tam budu ine pravidla, ale zatial hovorme o normalnom porode, aby sme cisarsky neprivolavali 🙂

4 doba
Maternica sa zavinuje a tym našim stláčaním a všeliakými pohybmi, znás ide všeličo ... po 4-5 hod. máme aj pocit, že by sme sa vycikali, aj nám sestry donesú nieco na vycikanie, ale nepojde nam to, pretoze tym vytláčaním na bruchu, sme si vytlacili aj mocovu ruru a vlastne nam nemá co ísť, tak sa nebojte, ked to nepojde...to az tie dalsie hodinky.

V tejto dobe si mozme uvedomit, ze vsetko dolu máme opuchnuté a prípadne môžme mať aj trosku vytlacený konečník, záleží ako sme veľmi mali počas porodu problém tlačiť....ak máte uz teraz niektorá problem s konecníkom , tak urcite, si do porodnice kupte (http://www.mojalekaren.sk/multi-gyn-anal-compre...) tie co nemate problemy, mali by ste mat aspon 3-4 tieto srandy (nemusite mat celu krabičku), lebo aj nas pravdepodobne budu bolieť ritky 😖

no ďalej ako som uz spominala, ked sa budete chciet prvy krat po porode postavit...nezabudnite, urobit par cvikov s tymi špičkami na nohach, pretože tam je všetka krv...potom sa musime pozriet na pevny bod a ak mame jasny obraz az vtedy stavame...v ziadnom pripade nie ked sa nam zahmlieva, alebo tmí pred ocami. Nechceme sa predsa válať po zemi však 😀

Hygiena: ked sa idem osprchovat, a pride mi nevolno, tak si aj v sprche kluknem, ziadne hrdinstvo...
umyvanie ako klasicky sme zvyknute, ale nemame sa parfumovat a podobne srandy, aby nas babatko chcelo aj potom ocuckať...jemu vonia hlavne ten mlieckový pach, takže tie partie len naozaj vodou.
Keď ideme kakať, a mali sme problém s tým vytlačením konečníka, ale po dvoch dňaoch sme si to dali do poriadku, ale ideme zase na zachod, majme pripravený glycerínový ćípok, a ked ho aplikujeme pockajme v polohe na brusku tak 20 min a az potom podme na zachod....aby sme si neurobili to iste, co sme mali po porode.

stravovanie v nemocnici, je trasne a preto, si uz tam dajte pozor co papate, U nas vo vojenskej, davaju vsetko mozne, ako pre vojakov, takze ak daju rizoto, dajte si , ale ten hrasok si povyberajte,...vsetky mozne veci co naduvaju, alebo by mohli ohrozit kvalitu mliecka vypušťajte.

Takže ak vam bude chciet rodina urobit radost nech do porodky nenosia: hrasok, sosovicu, cibulu, uhorky, banany, ziadne cokolady, ani plnkove veci, kremese....ziadne dzusy....mineralky mozme, ale lepsie take kojenecke...
Môžu vam doniesť : domace kompoty, tie by sme mohli jest stale, tie neulizia a este aj zaženu smäd...takze tych vam mozu doniest z kazdeho druhu...este aj energiu z toho budete mat...varene zemiaky, alebo len tak ryzu uvarenú...možu vám doniesť aj sušienky nejaké sladké ale bez plniek.
super vec na tvorbu mliecka je rascova polievka, ale nejedzte tu rascu 🙂

tak a teraz to vezmem rychlejsie, lebo som sa akosi rozbehla :
krvácanie: pokial je cervené a postupne sa mení na hnedu, je to OK, ale ak je tmavé a zapácha, niekto niečo vo vnútri zabudol...takze sa potom sledujte,aby vam tam nieco nehnilo.
nesmieme dvihať ťažké bremená, lebo moze nastať masivne krvacanie, treba davat pozor!!! takze po porode ziadne ťažké tašky a nakupy....oddych..ak sa bude dať.

šestonedelie :
iba chraneny pohlavny styk...keď už 🙂
obliekam sa teplo, hlavne na prsnikoch, takze aj do nemocky, sa hodí jedna vesta...hlavne nech prsia nezachladnu, lebo bude zle 😖 keď začnú pichať a potom bolieť tak uz je zle, treba tomu predchadzat.
Ak chceme začať cvičiť v 6stonedeli tak az po 5 tyzdni...skor nie....

Baby tak to je asi všetko, dajte mi vediet ci mam dat, aj to o kojeni a prebalovani, a kupani...lebo viem ze niektore tu uz mate bábiky doma a ja som predsa len neskusena, aby som tu nehovorila, nejaku teoriu, ktorá mozno v praxi ani nefunguje....ale mne to celkom nieco dalo, na vela veci este pravdaze pridem , ale zatial mi to stači...

Tak sa držte a prepáčte, ze mám jednu stranu iba pre seba 🙂

atreyu
17. feb 2012

Ahojte 😵

chcem vás len pozitívne naladiť na pôrod 😵 včera som vám písala, že baba, s ktorou som ležala porodila...dnes som jej volala...15.2. o 23:00 jej odtiekla plodová voda, 16.2. o 01:00 jej začali bolesti a o 4:35 bola malá na svete...!!prvorodička!! síce vravela, že bolesti strašné, že sa nedá dýchať ako oni chcú, že sa nedá byť úplne ticho, ale stálo to za to...malinká je nádherná 😵

@maxara teším sa s tebou 🙂

takitak
17. feb 2012

jééj konečne sa sem dostanem a aké super správičky - so všetkýmis a teším ... 😀 😀 😀

ja mám dve veselé story na pobavenie, keď už ste ma Vy tak potešili ... prvá že som mala manžela zobudiť dnes ráno o 4,00 a teda ho nežne budíma on vyletel ako zdivený že či už rodíme ... 😎

a dnes tu mám v práci kontrolu zo sociálky a kecáme kecáme a ja tu krásne vypučjem bruško a chválim sa že som už v 34tt keď sa ma zrazu vedúca spýta, že či som už na materskej ... až mi zle došlo, lebo som nevedela či môžem byť v práci počas MD alebo nie ... našťatie jej hovorím že som došla len kvôli nim, lebo jediná môžem podpísať papiere - kukala síce na mňa divne... fakt mi do vôbec nedocvaklo

no a na záver môj hysterický stres ráno - kvôli práci moc nenaspím a ak sa mi aj podarí, tak malému sa pravidelne štikúta medzi 0,30 až 1,30... a keďže som v strese z práce začala som stresovať že s malým niečo nie je dobré, že zle ležím, alebo ho nejak pridúšam - takže som nahovorila volala sestičke do proadne- a tá ma ubezpečila že je to normálne a že všetko je ok ... no tak aspoň tak ... neviem či to máte u Vašich drobcov aj Vy, ale malému sa štikúta tak 3x denne dosť dlho a v noci pravidelne - v noci ale na neho nefungovalo ani tancovanie, čo doteraz zaberalo ...tak toľko

atreyu
17. feb 2012

@takitak také šoky robíš mužíkovi? 😀 😀 ináč aj môjmu malému sa štikúta tak tri krát do dňa 😵 a nezaberá nič, akurát v ľahu na chrbte to cítiť menej 🙂

jennyna
17. feb 2012

@katkarv neboj kati, ochvilu nam napises, ze aj tvoja je uz otocena.a keby aj nie, nic sa nedeje, moja sestra rodila normalne KP a vsetko v poriadku. inac kvoli tej plodovej vode nechodis castejsie na kontroly? co ti vlastne na to povedali? mne dokopy nic, ze sa nevie pricina a ani sa s tym neda nic robit, no ja mam dost strach.

bambulka1010
17. feb 2012

@takitak Aj moja malinká v brušku veľmi často štikúta 🙂A hlavne navečer🙂a aj v noci niekedy 🙂

pimpilla
17. feb 2012

Baby, aj momu sa často štikuta, ale to asi vačšine bábetiek, lebo sa naglogajú p lodovej vody 🙂 inak aj ked sa narodia to inak nebude, skoro každé novorodeniatko velmi často štikúta, moj po každom 3 hod, jedení ked si odgrgol, štikútal 😀

dennkaa
17. feb 2012

@maxara tesim sa s Tebou 🙂 Radost citat taketo spravy.

jennyna
17. feb 2012

@peka13 obdivujem Ta, ze sa Ti chcelo tolko pisat 😉 . Dakujeme!!no, idem to troska porovnat s mojim prvym porodom. Pupocnikovu krv sme davali odoberat, no oxytocin mi tiekol hadam cely porod, lebo som sa vobec neotvarala, tak to chceli urychlit...a ci to malo vplyv na ten odber, neviem, ale podla vysledkov sme mali velmi pekny odber. Placentu sa priznam, ani neviem kedy som ju rodila, len mi manzel vravel, ze je to riadne velke 😀 .Maleho po porode mi prilozili asi za 2min, to ho zatial utreli a pomerali, nechcel sa vsak prisat, tak sme ho nenutili. Na maternicu som si netlacila ani mi nikto o tom nevravel, obcas som si masirovala brucho. Ale zda sa mi, ze ked som po porode este lezala na sale, tak mi nieco sestricka robila, ale ja som nevnimala, bola som stastna, ze maly je na svete.Ked ma cca po 2hod previezli na izbu, doniesli mi jedlo, potom maleho, uz s krasne prisal, zachvilocku ho vzali opat na novorodenecke a sestricka ma popod pazuchu zobrala na wc a do sprchy, bolo to sice troska trapne pre mna, ale bola mi oporou.Inac kolkokrat som isla po porode cikat, sla som rovno do sprchy, hned som sa oplachla a lepsie sa uvolnuju stehy, a lepsie sa to aj hoji. A ine mydlo ako na intimnu hygienu som tam ani nemala, ale to som skoro ani nepouzila.a k tomu jedlu, je to dost individualne, niektore mamicky jedia vsetko a babtka su v pohode, a niektore naopak si davju brutal pozor a babatka aj takplacu, tak teda podla mna treba skusat,a pozorovat ako babo reaguje. A schvalujem, prsia si treba chranit a drzat v teplucku 😀 .
A jasne, ze chceme aj dalsiu prednasku!!

strihalka
17. feb 2012

@peka13 super lekce ja jsem pro aj pro druhou kapitolu🙂

amanda683
17. feb 2012

@katkarv moja este tiez nie je otocena,tiez mam z toho stres.Drzme si palce,nech sa krasavice rozhybu v tych bruskach a pohnu zadkami na hor 😀

katkarv
autor
17. feb 2012

@jennyna v utorok idem do poradne ale na usg az o dva tyzdne,teda skusim sa pytat ci sa neda skor tiez mi to neda pokoj ci je to o.k.Aj prietoky by mi mali castejsie kontrolovat kedze sme mali z babami take problemy ☹

jennyna
17. feb 2012

@katkarv a ake problemy si mala s babami? tiez s plodovkou, ci s prietokmi? ja idem na kontrolu v stredu, to bude tyzden od predoslej kontroly, a budu robit aj utz

katkarv
autor
17. feb 2012

@jennyna uz si doma?Mali sme pri oboch babach zle prietoky cize som lezala v nemocke,dcera ma DMO kvoli tomu ze to bolo tak zle.

jennyna
17. feb 2012

@katkarv hej, v stredu ma pustili, a dalsiu stredu idem na kontrolu, tak si ma mozno zasa nechaju ale aspon chvilu doma 😉 . A ked si bola v nemocnici, co ti s tymi prietokmi robili? a nevedeli zabranit DMO?ako dlho si mala zle prietoky?joj, ja mam strach uz z kazdeho vysetrenia ☹ 😢

maxara
17. feb 2012

@jennyna uuuplne suhlasim 🙂 ja som to mala presne tak isto ako ty 😉 aj pocas aj po porode a aj s babom .. a aj s jedlom 🙂 ja som jedla vsetko, rad radom.. akurat som si odpustila floru light co mi davali na ranajky, lebo to bolo ze meganechutne.. uplna ropa

katkarv
autor
17. feb 2012

@jennyna to bolo uz davno ale min.4tyzdne som tam bola,davali mi infuzky,no potom sa pridalo aj puchnutie,tlacila mi na oblicky takze uz len cakali na 36tt a sla von.Asi nemali tolko cakat,aj placenta bola malicka,myslim ze len 230g a synova placenta bola 630g.

ancovicka30
17. feb 2012

@peka13 dakujeme za infosky, tiez by som daco doplnila, k tej strave suhlasim s @jennyna, ze nie kazdy musi nejako radikalne dietovat, ja som napriklad vylucila strukoviny a kapustoviny a to bolo vsetko, a zacala som to zaradovat az ked bol maly starsi....ale treba skusat, lebo inak na to nepridete, ci vam to fakt skodi...
a este jedna vec ma tam prekvapila, s tym zasivanim po nastrihu - nuz takto, dovolila by som si polemizovat s tym, ci kozu neumrtvis, ja mam dojem ze hej, lebo u mna bolo sitie len vonkajsie, dopichnutie epiduralky mi ale nijako nezabralo na to a akokolvek som sa snazila tak sa nedalo lezat nepohnute ked mi to zacal sit doki, tak mi pichol nejaku lokalnu vec a zrazu to bolo ako u zubara ked vam umrtvia, take strpnute som to cele mala a bolest ziadna (az kym neprestalo ucinkovat par hodin po akcii samozrejme 🙂
a to stlacanie brucha, no co ja viem, vraveli mi to, aj som si to nejako tak drzala, ale rozhodne to nebolelo a vlastne to vo mne nevyvolavalo asi nijake pocity...tak je to asi indivindi
aha a este moj nazor k napojom kojencov ad @strihalka - zastavam nazor ze staci kojit, pediater ti povie ako ktory co, zvacsa ti starsi kazu davat vodu a cajiky a mladsi ze staci kojit, tak si vyber...len finta je v tom, ze ked len kojis, tak v lete to bude fakt casto, moze byt aj cucnutie kazdych 30 min, proste na poziadanie (ked niekto koji raz za 3-4 hod, tak potom to v lete podla mna nestaci)....moj maly ale vodu ani caj nechcel, skoro do roka, ani lyzickou, ani poharikom, ani flaskou, takze moc som tuto dilemu neriesila...

jennyna
17. feb 2012

@katkarv mozno ju mohli vybrat von skor, ci? ved aj mensie deticky su uz zivotaschopne, ale uz to nevratis, kazdy si musi niest svoj kriz ☹ . inac ta obdivujem, ze si nasla silu este na dalsie dieta, ja som stale chcela 4deticky, ale asi koncim po tomto tehu, nejak nezvladam tie komplikacie a strach, ako to cele dopadne a navyse tu bezmocnost, nic s tym nevies urobit, len cakat.

dandelion18
17. feb 2012

@katkarv
@amanda683 baby, aj naša slečna je KP a k lekárke idem až o týždeň aj nejaké drobné a veľmi pochybujem, že mi bude robiť sono..

@takitak a ostatné, ak sa vyznáte - čiže to znamená, že ak som už oficiálne na MD, nemôžem pracovať, resp. zarábať? ja už som z toho debil - som samoplatca nemocenského aj zdravotného (akože SZČO), dnes som obehala obe ustanovizne a mám dosť - múdrejšia totiž o veľa nie som, akurát som sa nachodila, v tomto fasa počasí.. ☹ 😠

katkarv
autor
17. feb 2012

@dandelion18
@amanda683 a ja ze som tu sama co ma KP 🙂

amanda683
17. feb 2012

@katkarv no vidis,nie si 😉 hned je svet krajsi,ze 😀

dandelion18
17. feb 2012

@katkarv veru nie, je nás tu viac 😉

srnqqa
17. feb 2012

@atreyu keď píšeš o prvorodičke, mám kamošku, čo porodila o pár hodín, ako jej to všetko začalo. Vravela mi, že aj tá pôrodná sestra sa čudovala, ako rýchlo to šlo, že to dlho nezažila 😉 A to počas toho vraj volala rodičom, čo všetko jej majú doniesť do nemocky 😀

peka13
17. feb 2012

@jennyna AKo vravis, ten oxytocin mi PA spominala,ze ak nastanu komplikacie a zena sa neotvara, pravdaze ho pustia, ved to je prvorade, aby sme porodili a mali babätka, nie nejaka krv, ale ak ide vsetko OK, tak ho nechcu davat na urychlenie a je super, ze ste mali dobre vysledky. I ked ma upozornila, ze vysledky nie vzdy su na 100% ale eurocord ich uzna ako vhodne, predsa je to len biznis, ale podla mna zle vysledky by na silu neuskladnovali...Dufam 😀
Tato PA, pracuje v tej nemocnici kde idem rodit preto mi vravela o tom zavinovani maternice a aby som nebola prekvapena, ked mi sestricka strci palce do brucha a bude to tam masirovat a potom mi povie aby som si to aj ja robila....mozno inde to riesia inak...ale asi ako pises aj tebe cosi masirovali 🙂

A inak nechcelo sa mi to moc pisat. 😉 ..ale premohla som sa, lebo si vravim, do porodu polku veci zabudnem, kym si to pamatam, tak si to spisem...uz som si to aj vytlacila,..,..pred porodom si to znovu prejdem 🙂 a mozno aj pri dalsich porodoch 😀

maxara
17. feb 2012

@strihalka Jani a co sa tyka toho pitneho rezimu dietata.. ked som mala malu Ninku, tak sa vtedy zrovna riesil nejaky pediatricky kongtres, kde sa hovorilo, ze najnovsie vyskumy dokazali, ze s prikrmami je mozne zacat od 16t veku dietata, cize tak od konca 4teho mesiaca. Zhodli sme sa vtedy s babami, ze tie, co mali nejaky problem s kojenim a dieta okrem MM pili aj UM, tak zacali s prikrmami uz vtedy a tym padom doplnali aj tekutiny (voda cajik) a tie co len kojili, tak povacsine kojili vylucne az do 6 mesiacov a potom zacali s prikrmami.. no nase deti boli 6 mesacne v zime, co ine ako v lete.. takze podla toto budeme tu riesit za pochodu.