Pôrod v apríli 2012. Máte rovnaký termín?
tak zakladam tuto temu aby vsetky tehulky co maju termin na april 2012 boli pokope 🙂
@ivetka1981 urcite chod k lekarke, ked ta to boli...este mame viac ako mesiac a neviem si predstavit, ze ma boli chodilo, klby brusko a este vsetko mozne ine....este mas cas na osetrenie chodidla do porodu, tak radsej chod za doktorkou.
@ivetka1981 homeopatický krém Cicaderma. Môže ísť aj priamo do rany, za 2-3 dni to bude zahojené 😉
@peka13 Peti, ked ta vidim, akurat ma napadlo.. ze zajtra poobede sa stretavaju v MC u nas dojciace maminy a pride k nim aj laktacna poradkyna.. naaahodou ak by si chcela ist popocuvat, tak aby si vedela. 😉 ak by si sla, zobrala by som nenapko Ninku sa hrat a my by sme jednym uchom smirovali, co?
@ivetka1981 no tak ja ti mozem na to len poradit, co mi povedala raz jedna thajska maserka, ze stvrtdnute paty znamenaju studene nohy.. takze ked si budes nohy macat v teplej vode a nasledne ich udrziavat v teple, nosit hrube ponozky na doma alebo papuce, tak by si mala mat paty ako babatko 😉 ale to je skor potom ako si toto vyliecis.. ja to na sebe pozorujem, lebo ja som si jej radu vzala k srdcu a konecne mam normalne paty 🙂
@peka13 no na stranke maju napisane, ze o 16tej zacina dielnickovanie, cize deticky nieco majstruju s maminkami a plus sa potom stretavaju tie baby s tou poradkynou, cize presne o kolkej je toto neviem, ale keby sme tam dokvitli na 16tu, tak to by sa dalo, ci?
Inak to maju teraz pomenene, lebo su prazdniny, preto neviem nic
baby, zajtra v sama doma na CT1 bude prispevok o noseni deti, satkovanie...
@elfka.elfka jeej a o kolkej to je?
@certica22 jasne ze drzime palceky, uvidis, vsetko dobre dopadne, maly je bojovnik! prajem vam aby ste uz mohli co najskor zabudnut na tie tazke zaciatky a aby ste uz boli fakt domka a zacali si to vychutnavat tak ako by to malo byt...
@maxara tusim o 12:30 zacinaju, neviem rpesne, v zozname tem to bolo na konci, neviem ci to podla toho radia do vysielania...
Caute baby, dlho som sa prehovarala a nakoniec som spisala poslednu prednasku....uz ma caka len sedenie s manzelikom, aby ho nachystala a pripravila na ten den...ale to mame tak za dva tyzdne...ak by to bolo fajn, hodim to potom sem.
Dnesna prednaska je o vselicom, a vela toho isto uz viete...ale pisem lebo som slubila 😀
Kojenie:
Sposoby a polohy v ktorých sa dá kojiť je strašne veľa a každej maminke vyhovuje niečo iné, ale hlavne po porode sa odporuca, aby maminka relaxovala, takže kojenie v "Ľahu" tvarou k sebe je ideál...hlavne nesmieme cítiť kŕč v ruke na ktorej ležíme, máme byť uvolnené a cítiť sa fajn...
Ako som už spomínala :
1. prilozenie cuckať cicinu max 5-10 min...pretoze mliecko nam este nejde, a aby nas neboleli dalsie prilozenia.. ked uz budeme mliecko mat. ked si podudka 5-10 min, tak potom mozme len tak na seba pozerat a spoznavat sa, alebo babatko zaspinka, vsetko zalezi na tom ako sa bude citit babatko a my.
2. priloženie po 4-5 hod tiež len 5-10 min.
3. prilozenie po 7-8-hod. 10 min (natriet lanolinom na bradavky) :http://www.mojalekaren.sk/multi-mam-lanolin-30ml/
4... prilozenie a kazde dalšie uz 15-20 min.....zase potom natriet bradavky...horsie je ked popraskaju alebo zacervenaju, lebo bolia
Ako predísť tvrdnutiu prsníkov? treba si ich postupne ako sa nalievajú masírovat malými krúživými pohybmi od vrchu po obvode z vonkajšej strany až dole. (treba masírovať po tých hlavných žlazách sú tri na jednom prsníku...ked budú naliate, isto ich spoznáme...z vrchu je jedna , zo strany od pazuchy je druhá a od spodu ide ďalšia...preto treba davat pozor aby nestvrdli, potom sa rozmasiruju uz ťaźko a je to bolestivejšie...hlavne sa moze stat ze ich budete musiet rozmasirovavat pod horucou sprchou aby to išlo....takže radšej predchádzať ako riešiť.
Teraz by ste mi mohli oponovať, že niektoré ste tento problém vobec nemali...budte radi ste tie šťastnejšie....
Ale budeme rieśiť hlavne, čo by mohlo nastať 🙂
Ak sa prsniky zapália alebo popraskaju a krvácajú...a vy kojíte..krv v babatkovom zaludku funguje ako spúšťać na zvracanie....takze dietatko vela grcká....a ked zacne grcat aj krv..treba sa priznat personalu, alebo inak budu riesit, ze dietatko grcia krv a budu ho skumat roznymi testami , prečo?
Ak sa prsníky nalievajú príliš treba : odsávať aby netvrdli, alebo dávať chladnejšie obklady medzi kojeniami a teplejšie pred kojením, (aby sa tolko nenalievali)
Ak by náhodou aj stúpla naša telesná teplota z naliatch prsníkov,....treba ist pod sprchu a schladiť...aby sme neskysli 😀 ...ale toto mi PA povedala, ze nebudeme riesit, ze budeme predchadzať.
Bradavky: krémujeme len naozaj na dvorec, najlepšie medzi kojeniami, nie tesne pred kojenim, dietatko nám povypluva bradavku a nebude mu nic chutit, (pouzivame lanolinove kremiky)
Ak má mamička príliš naliate prsníky, dieťatko má niekedy problém prisať sa, keďže bradavky sú ako keby stratené. Vtedy môže pomôcť pár ťahov odsávačky - keď si vytiahneme trochu mliečka, miesto pod dvorcom sa uvoľní a bradavka viac vystúpi. Ďalšia možnosť je stláčanie dvorca okolo bradavky. Mliečko sa tak posunie ako keby naspäť do hlbších častí prsníka. Dvorec zmäkne, bradavka sa povytiahne a bábätko je schopné ľahšie sa prisať.
ALebo môžme pouziť, špecialne (ja to volam vcucky 🙂) take klobuciky, co vam vytahuju bradavky (ale to vraj kazi techniku kojenia, ale aspon kojite (to len ak by uz nic nefungovalo)) , alebo este lepsia vec, co vam pomaha hlavne pri regeneracii, pretoze bradavky su na vzduchu a liecia sa (niesu zavrete pod vlozkou a nekvasia a neplesnia : http://www.mojalekaren.sk/avent-musle-zberace-m... ) ( ked mate toto, tak vam netreba ani vlozky do podprsenky...ale este som neskusala 🙂 zatial iba z počutia 🙂
Inak po kaźdom kojeni, netreba bradavku utierať a umyvať (mliečko má hojace účinky a voda vysuśuje...nejlepšie je nechať tak)
Ak odsavame mliecko (z roznych dovodov, nemozme kojit, lebo babatko je v inkubatore, alebo ma problemy s prisatim...) tak odsate mliecko v ladnicke vydrzi 24hod alebo nasledne v mraziaku dva mesiace (to mi povedala PA, nemam ine zdroje, takze neviem pororovnat)
Mliecko neohrievam ani v mikrovlnke, ani na sporaku, ale len v teplej (horucej) vode !!!
Jedna vec, ktorá bola ako info pre mna dolezita ...je to ze pred kojenim, hlavne v čase po porode, by sme si mali najprv urobit našu hygienu (vymeniť vložku, mať ju správne uloženu a podobne) kojenie vraj spúšťa čistenie a my začneme v tej chvíli ako kojime viac krvácať alebo sa maternica ešte stále sťahuje a znás sa to valí, tak aby sme zrazu nesedeli v kaluži...alebo aby sme si rukou nenapravali, tam dole a šibrinkovali potom okolo dieťatka....síce nechutne, ale radšej nech o tom vieme.
Kúpanie ďieťatka:
s tých dôležitých vecí...je treba uvedomiť si , že źiadne bábo nieje rovnako teplomilne, takźe teploty vody by určite nemala byť nastavená podla teplomera, ale mali by sme si vsimat aka voda vyhovuje nášmu pokladiku. Niekedy moze byt v izbe teplo ako odporcaju v knizkach, ale ak ma dietatko chladne koncatiny a je blede, alebo ma fialkovu pusinku,treba pridať.....
Veci na umyvanie a nasledne na susenie, si davame potej strane ci sme lavacky ci pravacky....takze ked sme lavacky po lavej strane a a ked pravacky po pravej strane.
Pre ženy ktoré umyvaju svoje babo prvy krat a nemaju inu skusenost, sa odporuca, namydliť dieťatko na plienke, nie vo vanicke...vo vanicke iba zmyt...ale to len pre neskusene, co sa boja aby sa im neklzalo....ked sme pravacky pravu stranu babatka namydlime menej, lebo lavou rukou budeme popod krk , chrbatik držať za tu rúčku ktorá je menej namydlena bábo. aby sa nekĺzalo.
Ked umyvame chrbatik, tak to dietatku doprajeme ako fajnu masaž, je dobre mať źinku na umyvanie 🙂
Genitalie umyvame ako posledne( mne vravela pretoze cakam dievcatko) hlavne ziadne mydlenie.
počas celeho umyvania, stale ovlazujem pupček, aby sa chrasticka, trosku uvolnila a zmekla...(neztrhávam, ani nešucham...boli to malinké)
Po kúpaní...neutieram bábatko śuchaním, iba prikladanim uterácika....aby sme neodierali jemnu pokožku...vsetky zahyby aby neostali miesta vhodne na zapareniny.
Skontrolujeme ustočka, či tam niesu bodky, alebo také vlákna od mliecka...(kaźdy vecer) , vytrieme pusinku aby tam neostali ziadne povlaky. Ak to zanedbáme, tak mozu vzniknut afty a to je potom problem pri kojení,...
Dietatko treba olejcekovat, masirovat, najlepsie olivovym olejom z lekarne. (urcite nie na genitalie!!!)
Ta PA mi ukazala aj pripravok, ktorý odporuca na hojenie pupceka, rovnako do pusinky striekam ...do nosteka a uska nestriekam, iba utieram nastriekanou tycinkou...tento pripravok : http://www.zdravinadzlato.cz/cz/avivir-aloe-ver...
Ak je dietatko velmi placlive, davame pozor aby pri placi nevytlaćalo pupček(lebo napina brusko) (mohol by sa rozkrvacat, alebo by sa vytlacil, tak ze v dospelosti, by bol stale vytlaceny....ona mi poradila, ak by moc plakala nasa mala, staci dat gazu postriekanu tym aloe a obviazat elastickym obvazok dookola...dolezite je to hlavne vtedy ked sa pupcek hoji,...(ale hovorila, ze niektore deti to potrebuju aj tri mesiace, zase vsetko zavisi od babatka)
No a ideme ...pitny rezim....to zoberem zlahka, kedze som to uz asi pisala...uz mam chaos.
Dietatku, aby ste sa necudovali, aj napriek tomu ze nechcete (daju uz v nemocnici poza vas chrbat cajik s kockou cukru...) PA mi vravela,ze niektore deti su od toho usetrenee, ale ze u nas sa to robi a maminky ani nevedia...takze sa s tym asi musim zmierit.
V lete urcite mozme podavat aj cajik, velmi zlahka vyluhovane (napr cierny cajik, harmancekovy alebo rascovy)
Cierny je na stvrdnutie stolice
harmancekovy , rascovy na zmeknutie stolice
To ci budeme cukrit alebo nie, to je na nas,ale uz z nemocky ide chudat zvyknute na cukor :(
Hlavne je dodrziavat pitny rezim...aj dietatko aj my.
Volakto sa ma pytal, co sa da jest beztresstne pocas kojenia aby dietatko nemalo reakcie, tak su to kompoty (na 90%) 😎 ...aj zasytia aj zazenu smad....ale urcite treba postupne skusat, co robi dietaku dobre a co zle...a hlavne na vecer netestovat, ak chcete vyskusat zaradit nove potraviny no jedalnicka...tak ráno...napr jogurt, len dve tri lyzicky...a skusame, ak bude pocas dna pohoda...dalsi den si dame aj cely jogurt, ale iba na ranajky...nech radsej dietatko place cez den ako na noc...to je asi vsetko z jej rád.
Vela veci uz urcite ovladate a niesu to pre vas novinky, ale pre mna je vsetko nove a viem ze kopu veci mi asi ani nestihla povedat ale budem jej volat, ked budem mat problem, tak mi aspon cez telefon poradi...
Dokonca mi prikazala, ze ked zacnem citit kontracie mam zavolat, popisat situaciu a ona mi bude radit, aby sme nemuseli v nemocnici travit cely den ( aj dva )
Posledna vec : ak čakáte dievčatka, u nas v nemocnici, prepichuju ušká ale treba doniest aspon dva dni pred odchodom nausnicky ( zlate), aby ich stihli namocit do liehu na jeden den a potom pred odchodom prepichnut....to len pre zaujimavost 🙂
Tak baby teraz mozte zacat porovnavat, ako a co bolo u vas ine...ale ja pisem len to co mi ododvzdala PA....urcite to neberiem ako pismo svate...tak ak mate aj vy ine rady, urcite napiste.
@elfka.elfka super, vdaka 🙂 to mi staci, len nikdy neviem, kedy je to sama doma
@peka13 to majstrovanie je iba pre tie, ktore chcu, inak je MC normalne otvorene aj pre tie, ktore nechcu majstrovat a aj pre maminky dojciace.. tie nemusia ani niektore prist s babom, ked je velmi malinke.. takze si myslim, ze urcite nebude vadit, ked prides len tak so mnou.. ja Ninku ale musim brt uz len preto, ze ju nemam kde nechat 😉 tak aspon podielnickujeme, tam sme este neboli 🙂 a mozem ta aj vyzdvihnut, nech trafis
@peka13 joj a vdaka za prednasku 🙂 ja za seba mozem povedat, ze presne suhlasim so vsetkymi radami, hlavne pridavanie potravin do maminkinho jedalnicka, pekne postupne a rano, nech sa reakcia prejavi co najskor.. co sa tyka cajika, Nina nepila a ani nepije, obcas teraz ochutna z mojho, ja nesladim, takze mi len tak na prirodno. A vodu pije a pila ju od cca 5-6mesiaca ale teda nijak nasilu.. co sa tyka praktik v nemocke, aj ich chapem, aj nie.. ale teda ja som bola zastancom toho, ze nech je ako je, nech nas pustia, nech si mozem robit po svojom. Ja som musela na 4ty den do narkozy, takze s mliekom som bojovala od zaciatku, takze moja Nina odchadzala z porodky s ochutnanim glukozky, UM z flasky aj cudzieho materskeho mliecka, tiez z flasky, aj zo striekacky som jej davala, aby sa lepsie pricucnut vedela..
kupanie.. vodu som skusala na mojej ruke, na predlakti, podla ksichtu sa dalo krasne pochopit, ci je tepla ci co.. a mali sme kybel, takze v tomto sme ine 🙂
noo a asi uz ma ani nenapada co by som.. 🙂 🙂
@peka13 asi tak aj urobím..už aj v repíku dva dni namáčam nohu a akosi nepomáha...
@lias dva dni som mastila calciovkou a nepomohlo a to mi poradila lekárnička,vraj sa to bude už len lepšiť...a práve naopak ☹
@maxara nosím aj teplé ponožky aj teplú kožušinkové papučky...ale tým to asi nebude,lebo ja mám nohy stále v teple...
@peka13 dakujeme krasne za prepis prednasky, si zlata 🙂
doplnam moje skusenosti:
v nemocnici, ked sa mi zacali nalievat prsia, vraveli mi masirovat, z toho sa mi zapalili prsia / nie mliecne kanaliky, ale vazivo /, oni ma presviedcali ze to je z mlieka takze kazali masirovat tak ja som masirovala a skoncila som s 40tkami teplotami, ked som sa na to vykaslala a nechala tie prsia tak a bolo po probleme. ono rozlisis, ci su tie prisa naliate tak ze az praskaju, alebo vidis hrudky, alebo je len normalne plny prsnik, ktory ke mu nic nieje, netreba rovno mackat... ja som skor za odsanie trosku mlieka, prsnik sa uvolni.....
prsia som si nakremovala hned po kojeni a tak ta masticka mala cas posobit dalsie 3 hodinky a babo nedostalo krem do pusy.
tie zberace mlieka sme mali aj my, pre mna to bolo teda riadne smiesne, aj tak sa ti to vyleje, je to divne ked to mas, ja som si to dala asi len raz.. bradavka sa ti priamo nedotyka oblecenia, ale to mozes chodit bez podprsenky a tak vetrat, doma len v tricku a aj tak hodis vecer do prania, nezabudajte ze v 6nedeli sa zena cisti aj hormonalne a potis sa, cistis sa, smrdis aj hodinu po osprchovani ako taky traktorista, takze ma jeden fliacik na tricku navyse ani nerozhodil,bola som rada ze som ucesana a vlasy umyte 😀
a este k tym masazam ma napadlo, ze radsej opatrne, najma nozicky zo spodu, je tam vela bodov, ktore maju priame prepojenie s organmi, netreba to prehanat aby sme s dobrym umyslom nesposobili opak... a ked maju deticky koliky, nechajte co najviac kopkat, ked si posilnia brusne svalstvo, budu vediet posuvat stravu v brusku a skor prejdu bolesti bruska.. preto sa hovori ze to prejde same v troch mesiacoch - pretoze uz je brusne svalstvo dostatocne silne...
@maxara moja bola som v obchode a kupila som si tvaroh 😀 Tak som zvedava ako ho budem do seba tlacit - ale ak mi ma pomoct, premozem sa - ale asi si do neho primiesam vanilkovy, pripadne skoricovy cukor a tak spapam. Manzel to tak jedava - tak vyskusam teraz aj ja - potom, ked to budem mat za sebou, popisem dojmy 😝
@certica22 velmi velmi drzim palceky !!!
@patka29 no pridavam aj ja,nam hned ako prisla postielka, tak sme ju poskladali, a uz ju mame od vtedy v izbe, doslo uz aj vsetko do postielky,mantinel matrac,baldachyn,navlecky,plachta, tak aj to vsetko som pre skusku uz do nej dala. Takze teraz to tu takto v izbe uz mam, len s tym rozdielom, ze sa mi na to moze prasit, a pred porodom, alebo ako porodim, mi to moja milovana maminka operie a navlece... 😉
@ivetka1981 no mojko, tak potom ti neporadim 😅 😔
@dennkaa tak napr pribinacik je tvaroh smotana a vanilkovy cukor, alebo kakao a cukor.. plus ecka.. tak skus toto doma vymejkovat 😉

ahojte tehulky...mám problém!!!..poraďte mi prosím ak viete...od soboty mám prasknutú pätu a poriadne to bolí pri chôdzi...už som použila krém Scholl,aj calciovku a ono sa mi to dnes zväčšilo tá prasklina 😠 😠 😠 ..už ju mám cca 1cm ☹ ☹ .Čo si mám na to dať??Alebo ísť s tým k lekárke??? 😒