icon

Pôrod v októbri 2011

silvia0201
21. jan 2011

Ahojte. Som zvedavá, koľko sa nás tu nazbiera :o)))))))))

zuzanazuzana
12. okt 2011

@misic dakujem......kupili sme jej aj mensiu dudku, ale chce iba tuto!!!!

kostka211
12. okt 2011

Lekar mi predpisal tabletky na vkladanie kvoli mykoze, aby babatko nedostalo pri porode infekciu.Vecer som si dala tabletku a rano, ked som sa postavila z postele zo mna stieklo asi pol dcl bielej vodicky.Zlahka mi to tieklo po stehnach.Teraz neviem, ci to bola uz plodova voda, alebo vytok z tej tabletky, lebo viem, ze po tych tabletkach moze nieco vytekat. bolesti zatial nemam, fakt som z toho na nervy, neviete mi poradit? 😀 Pozorujem sa, , ale od vtedy uz nic netecie. Tak fakt neviem. Pri prvom synovi sa mi voda spustila prudom, vytiekla takmer vsetka naraz. Teraz nie.

zuzinr
12. okt 2011

@kostka211 no mne tiez takto vytiekla pl. voda (aj ked som si nedavala tabletku) a tiez som nemala bolesti az tu poslednu hod. pred porodom, ja by som radsej behla do nemocnice nech sa na to pozru, drzim palceky 🙂

skolastika
12. okt 2011

@kostka211 to bude z tej tabletky....... ja som pri tom radsej nosila aspon tie slipove vložky, práve koli tomuto...... 😉 teda este dodam, aka bola ta tabletka, bo ja som mala take comali jemne maslovu farbu..... takze ak ta tekutina bola vyslovene číra, tak to nemusi byt z tabletky........

gabuci
12. okt 2011

No skôr to bude od tabletky,ked je to doslova biela vodička a tak málo.Mne sa tiež voda spustila prúdom,ani vstať som nemusela,práveže pred tým asi tak 10 minut som si išla ľahnúť.Len mi chvíľku stvrdlo brucho,také praskanie som počula tichučké a už som to mala v posteli pod sebou na plachte.Tak rýchlo som vyskočila,akoby som nemala to obrovské brucho a letela som na záchod.Tieklo to po koberci,ked som si sadla chvíľku to prestalo,no akonáhle som vstala,tak znova.Tak si zbehni do nemocnice pre istotu,ale tá voda bola taká priesvitná u mna aspon,čírá.

makimakimaki
12. okt 2011

@kostka211 Mne sa pri prvom porode pustila iba trocha plodovej vody.... Iba tak 1 dcl - tazko odhadnut... Radsej som sla do nemocky a aj som veru za par hodin porodila... Radsej chod k lekarovi. ONa moze vytiect najprv iba "spodna" voda, aspon tak nam hovorila p. Jezikova na priprave 😉

gabuci
12. okt 2011

@kostka211 Cervix skóre

Cervix skóre (CS) je číselné vyjadrenie zrelosti maternicového hrdla. Ak cervix skóre presiahne kritickú hodnotu pre daný týždeň tehotenstva, signalizuje to hroziaci potrat alebo predčasný pôrod.

Cervix skóre číselne hodnotí päť parametrov – časť plodu, ktorá prilieha na panvový vchod, priestupnosť maternicového hrdla, skrátenie maternicového čípku, jeho konzistenciu a umiestnenie. Jeho maximálna hodnota je 10 bodov.
Hodnota cervix skóre sa zaznamenáva do tehotenského preukazu. Ak je jeho hodnota kritická, hrozí žene do 24. týždňa tehotenstva potrat a po prekročení 24. týždňa tehotenstva predčasný pôrod

Kedy do nemocnice
V prípade, že vaginálny nález je pokročilý, je ženám obvykle odporučený pokoj na lôžku alebo hospitalizácia, podľa závažnosti stavu, aj keď pozitívny vplyv pokojového režimu nebol objektívne dokázaný.
Vzhľadom k tomu, že najčastejšou príčinou predčasného pôrodu je infekcia, mal by sa žene urobiť výter z pošvy a následne by sa mala liečiť prípadná infekcia. Ak je prítomná maternicová aktivita, žena je vždy hospitalizovaná a sú jej podávané lieky, ktoré tlmia maternicovú činnosť.
Ešte som ti tu našla článok:vysvetlenie na krčok maternice.
Cervikálne skóre

sa snaží objektivizovať nález (zrelosť krčka) pri vaginálnom vyšetrení. Stav sa hodnotí v týchto charakteristikách:

* dĺžka,
* dilatácia (otvorenie krčkového kanálu),
* orientácia (dorzálna je dozadu - ku kostrči, mediálna je v strede a anteriórna je dopredu - k lonovej kosti),
* konzistencia (tuhosť),
* cerviko-korporálny uhol (je to hodnotenie strmosti zúženia v oblasti vnútornej bránky krčka),
* naliehanie (je to vzťah najnižšie položenej časti plodu, najčastejšie hlavičky k panvovému vchodu).

Hodnota môže mať 0, 1 alebo 2 body. Teoreticky je možné nazbierať 12 bodov. Na začiatku tehotnosti je väčšinou cervikálne skóre 0 a na konci 9. V tehotenskej knižke je uvedená maximálna tolerancia pre jednotlivé týždne tehotnosti, špeciálne pre prvorodičky (primi) a pre viacrodičky (multi).
Pôrod

Počas pôrodu (alobo pomocou poslíčkov aj skôr) musí najprv dôjsť k skráteniu a spotrebovaniu krčka maternice, čím vzniká pôrodná bránka. Pôrodná bránka sa počas 1. doby pôrodnej kontrakciami otvára z 0 až na cca 10 cm, aby bábätko mohlo vstúpiť do pôrodných ciest a narodiť sa.
V závere prvej doby môžete mať nutkanie na tlačenie, kedy je dobré skontrolovať bránku, či už je plne otvorená, alebo zostáva lem.

V prípade, že lem (zostatok krčka už skoro úplne otvoreného) nie je „zájdený“, nebudete môcť tlačit, aby nedošlo k opuchu alebo poškodeniu krčka. Vtedy je dobré zaujať koleno-prsnú polohu (hlavička bábätka tak netlačí na bránku), dýchať povrchovým - psím dýchaním a snažiť sa do nutkania na tlačenie nezapájať aktívne brušný lis (netlačiť sa úplne nedá).

Stači predýchať niekoľko málo kontrakcií, lem „zájde“ a bábätko môže vstúpiť do pôrodných ciest, začína druhá doba pôrodná.

len_henus
12. okt 2011

@michaela18
Ahooj 🙂 termín mám 25tého ... ty kedy ? ja mám zajtra poradňu,tak uvidíme,čo povedia mne, potom ti dám vedieť 🙂)) a tak hádam to nejak zvládneme :D len ten stres okolo toho... :/

tunzal
12. okt 2011

@elenaakiko ako sa máš? čo je s tým krvavím výtokom?

elenaakiko
12. okt 2011

@tunzal ahoj. no ešte sme stále 2 v 1...trošku ma večer pobolievalo v podbrušku a to bolo všetko, žiadne pravidelné kontrakcie 😠 🙂 takže malému sa nechce ešte prísť na svet. musíme si počkať, kým sa rozhodne 🙂 a ty sa máš ako?

tinika
12. okt 2011

fu, ja som KO a to ani kontrakcie nemam hihi neviem či od počasia, a kukam ze vonku aj pada

kucminka
12. okt 2011

Dobré ránko baby.Chcem sa spýtať,nemáte niekto skúsenosti s pečením gaštanov?Chcela som to vyskúšať,len neviem postup,ako sa to vlastne pečie. 😉

zuzinr
12. okt 2011

@kucminka no ja gastany robim tak, ze ich najprv trocha uvarim ale nie aby boli uplne sypke, potom ich narezem a dam zapiect do truby 🙂

natalii6
12. okt 2011

@kucminka ahoj ja gastany narezem v strede a dam ich na plech kde dam trochu vody 😉 juj mnamka to je 😀

misic
12. okt 2011

@kostka211 po trakych vkladacich tabletkach vzdy vyteka, poznam to, lebo casto mavam mikozy 😒 a preto si potom vzdy radsej davam normalnu vlozku, lebo toho vytecie potrom rano dost a je to dost neprijemne... 😒

alaado
12. okt 2011

@atuska24 ahojcek, pozeram ze mate doma Dianku 🙂 , aj my mame toto meno vybrate pre dievcatko, ako jej hovoríte po domacky??? 😉

tunzal
12. okt 2011

@elenaakiko ahoj nič nové, okrem toho že my celú noc pálila záha a nemala som doma ani malox ani nič čo by my pomohlo

elenaakiko
12. okt 2011

@tunzal mne na to zvykne pomôcť, keď zjem večer jablko pred spaním a vypijem pohár mlieka. niekedy aj v noci idem do chladničky a dám si ešte mlieko, keď treba 😉

palinkova87
12. okt 2011

juj ahojte holky tak sa hlasim. som prišla teraz z nemocnice.. ach ma Nico vystrašil.. som začala krvácat od spodu,ale potom naštastie,ale už som bola v nemocke sa to zmenilo nie na krv,ale na tú zátku.. takže sme už domáááá na kontrolu až v piatok a mám mat kludový režim.. hah.. to sa tak dáááá ked už jedno dieta je na svete _))

misic
12. okt 2011

@palinkova87 tak hlavne, ze je to v poriadku 🙂

kucminka
12. okt 2011

@zuzinr ďakujem baby,vyskúšam,len dúfam,že sa mi to podarí,inak kukala som,že 6eur za kilo,to je iná raketa 🙂
@natalii6

kostka211
12. okt 2011

@gabuci :Dakujem ti velmi pekne za to vysvetlenie cervikalneho skore, toto som vobec nevedela. Vidis, zas som sa nieco nove dozvedela a to idem rodit 4 krat 😀 .

kostka211
12. okt 2011

@skolastika :Asi to naozaj bude z tabletky, lebo uz zo mna nic netecie ani bolesti nemam, a farba tej vodicky bola biela, presne ako tabletka

kostka211
12. okt 2011

@misic :Aj ja to poznam, ja mam mykozu uz 15 rokov, vracia sa mi to pravidelne a poznam to s tou vodickou, len teraz som na pochybach, lebo termin mam na buduci tyzden, cize uz ma napada vselico.Preto som zavolala muzovi, ze neviem ci to uz, alebo este nie a on hned, ze ideme do nemocnice rychloooooo, ja ze nie pockaj, budem sa pozorovat, ak uz nic nepotecie, tak co budeme saskovat 😀 , dobre, ze sme nesli, lebo uz nic netecie 😀

bettyx
12. okt 2011

@zuzanazuzana je krásná! máte ohromný štěstí 🙂 ...

bettyx
12. okt 2011

ahoj holky! tak dnes máme termín a kde nic, tu nic!!! zítra by měla termín moje známá a tý se včera narodil chlapeček Matýsek 😀 ... já můžu začít doufat, že se dočkám do vánoc.. můj první chlapeček se vyklubal týden po termínu a to jsem měla chřipku jako blázen a nebýt jí, tak si ho snad nosim v břiše ještě teď.. tak snad teď neporodim dospěláka...
Navíc se mi na prd spalo! je hrozně těžký se převalit v posteli, víc jak týden mě bolí celý spodek jako bych padla na tyč, na WC chodim každou hodinu děsně akutně a mám pocit že vlastnim prostatu a jediný co u nás přibylo za život je další myš!!!!! se zbláznim! jsem tu měla plašič, ale tchýni se v patře usadila celá tlupa myší, tak jsem jí ho tam půjčila k tomu jejímu -jeden do spíže a druhý do ložnice, v obýváku se nastražili pasti a tam se jich chytlo 5!!!!! během dvou týdnů! a teď se asi přemisťujou k nám do přízemí, protože to co se mi v noci dělo za hlavou nebyl brouk, ani pavouk, ani moji papoušci! takovej kravál!! když tu byla naposled, tak se mi v komodě vyprázdnila jak mohla do oblečení pro miminko, tak jsem to prala a žehlila už dvakrát -teď se tam bojim podívat že to budu muset zase všechno prát

gabuci
12. okt 2011

@kostka211 Ja si len pamätám na to,že ked som bola tehu,furt som hladala vysvetlenie na rôzne označenia v tehu knižke,vždy som sa ukludnovala s tým,že tie čísla su ešte v poriadku.Aj ked som ležala v nemocnici tak sme to pozreli v kartotéke.Potom som mala knihy rôzne a teraz ma to napadlo ked som to čítala,či nájdem friško niečo na internete,však už dávno som rodila,všetko sa nepamätám a toto som ti v rýchlosti našla,vygooglila.Tak nemáš za čo dakovať.Na tu dilatáciu krčka aj naliehanie plodu ešte do dneska sa pamätám,koľko som ja mala nohy vyložené aby som to dotiahla až do konca tehu.Prajem ti všetko to naj...

dianap
12. okt 2011

@bettyx Take myši možu byť velmi nebezpečné pre miminká. Ja by som tam bábo nepriniesla určite.. Bála by som sa že vlezú aj do postielky.

juliam
12. okt 2011

ahojte baby 🙂 práve som prišla z poradne a mám dobré správy - na 1,5 otvorená, ráno mi odišla hlienová zátka a keď mi "pomôže" manžel, tak že možno do večera aj porodím, jupíííí 😀 no ale nejdem sa radšej zbytočne vytešovať, ale keby to tak do konca týždňa prišlo, nebola by som proti 😉

masinka
12. okt 2011

ahojte maminky a takmermaminky 🙂
tak sme konecne doma z porodnice 😀
narychlo som podoplnala do tabulky nove prirastky co mi pospisovala @misic - dakujem 😀
ak bude mala nadalej taka dobrucka ako bola doteraz, tak vas hadam stihnem aj docitat a pokusim sa tabulku nadalej aktualizovat....