icon

Pôrod v októbri 2011

silvia0201
21. jan 2011

Ahojte. Som zvedavá, koľko sa nás tu nazbiera :o)))))))))

natalii6
6. feb 2012

@nelustek tak my sme z brudkom problemy nemali nastastie klopklop 😉 raz sa pokakal tak ze bol az skoro pri krku poserkany 😀 mozno je to aj plienkami....a baby tie tesco plienky ktore su dobre lebo ja mam doma zelene a nic moc 😠

nelustek
6. feb 2012

@natalii6 mne sa linda zo vsetkych prekakala len z DM-kovych nie. A teraz 1-2x za den sa mi aj z tych prekaka

tunzal
6. feb 2012

@natalii6 ja to budem robiť asi takto : na obed jej dám najprv len trošičku mrkvy potom mlieko, na druhý deň trošku viac mrkvy + mlieko, a asi na tretí deň skúsim jej dať kolko chce z mrkvy, a na dalši deň tak isto,ked dobre počítam tak asi na 5. deň pridám zemiak a potom tak postupne petržlen, karfiol,.... až ked bude vynechané obednajšie mlieko tak jej skúsim dať ovocie na desiatu asi takým istým spôsobom, okrem toho že to nebudem miešať, a kašu chystám len vtedy keď už budu tieto dve vynechané ale to na olovrant , tiež si myslím že tak postupne pár lyžičiek a po niekoľkých dňoch celá dávka. na raňajky a večere si necháme mlieko možno aj do polroku aj viacej . mne sa zdá že som niekde čítala že kuracie mäsko sa môže podávať od 5. mesiaca postupne. zatiaľ mám takúto predstavu. mamičky vyjadrite sa k tomu či si to myslím správne????

natalii6
6. feb 2012

@nelustek tie som uz davnejsie nekupila ale rozmyslam nad nimi lebo su ovela hrubsie ako pampersky a huggies ktore prave teraz pouzivam kedze som ich dostala velke balenie za dobru cenu ale kvalita asi nic moc 😠 len ich mam este dost tak este tych prekakanych veci bude velaaaaaaaaaaaaaaa 😀 a co sa tyka tej stolici maly ju maval taku hustejsiuale odkedy bol v nemocnici a bral ABT tak ma taku riedku a uz som si vnej 2krat vsimla take vlasocnice ci co to je

natalii6
6. feb 2012

@tunzal ja som si myslela ze najprv mrkva potom samostatne zemiak a zase samostatne nieco ine a az potom sa to pomalicky zacne miesat lebo sa mi zda ze pri prvom som to tak robila ale ten tomu jedeniu bohvieco nedal a domace uz vobec iba tie kupovane a tomu by som sa teraz chcela vyhnut 😉 ale ako citam zatial vsetkym detickam co zacali s prikrnmi tie prikrmy chutia len toho naseho dako napina ☹ ale dakujem za radu

jana0706
6. feb 2012

@rough presne tak ako si to pisala by som to s prikrmami chcela robit aj ja, tiez az od polroka, najprv zeleninka, potom ovocie a az nakoniec kase...tak si len drzme palce aby sme mali dovtedy dost mliecka 🙂

zuzkazv
6. feb 2012

@tunzal mäsko už od 5.mesiaca? mne sa to zdá nejako skoro ja začnem so zeleninkou tak ako píšeš pomaličky postupne a nejak 5 -6 tom mesicaci začnem s ovocím, potom myslím prišli na rad jogurty okolo 7 mesiaca a mäsko až od nejakého 8 -9 mesiaca ked už aj nejaké zúbky bude mať

nelynka18
6. feb 2012

ahojte babule
mame konecne za sebou krst...maly bol super aj na obede vzorne lezkal a bol tichucko 🙂 takze som rada ze to uz mame za sebou...prikrmiky papame zatial len so zeleninou a velmu mu chuti a aj menej konecne grcka...tak za mesiac zacenem davat aj masko a tak za dva mesiace aj ovocie....som citala ze tak je to najlepsie...inak na prikrmoch kupovanych je masko uz od 4.mesiaca 😕 no uvidime....a nafotila som si sama maleho tak sa vam pochvalim.ked budem velka bude zo mna fotografka 😀 😀 😀

jana0706
6. feb 2012

@micicka tiez som pozerala na tie specialne pristroje, ale mam ponorny mixer od Moulinexu co skvele mixuje uvarenu zeleninku a aj klasicky mixer s vysokym vykonom od Philipsu tak mm usudil ze najprv to mam vyskusat s tym 😀 a je pravda ze uz teraz mam problem napchat vsetky pristroje do kuchynskej linky takze najprv skusime pouzit to co mame doma 😉

tunzal
6. feb 2012

@natalii6 nič zle v tom nevidím ked niekto dáva kupované, aj ja som dávala synovi ked bol malý, a niektoré boli aj chutné, čo ja viem tak tekvicové si určite variť nebudem nakolko mi to nezjeme, a pritom mi malý mal velmi rád síce to teraz neznáša.
@zuzkazv ked si pozreš hotové detské príkrmy nájdeš aj tam také ktoré sú od 4-5 mesiaca a sú s kuracím prípadne králičím mäsom. ved aj to to mäso sa dá spraviť na kašu spolu so zeleninou. ja som dávala jogurty potom ked už papal kaše tak na obmenu som mu dávala niekedy jogurtík .

jana0706
6. feb 2012

@zuzkazv ja klasicke jogurty nebudem prve dva roky asi vobec davat...cim dalej viac citam o tom ze mliecne vyrobky takym malym detom neprinasaju ziadny uzitok, vacsina z nich obsahuje umele aromy a cukor, cim neskor si na to deti zvyknu tym lepsie...

tunzal
6. feb 2012

@jana0706 tiež to budem robiť ponorným mixerom, ked mi už ježiško doniesol silnejšiu akú som mala 😀

zuzkazv
6. feb 2012

@tunzal jáj vidíš to ma nenapadlo že to môže byť aj pomixované, no ja som jpri prvom čakala s mäskom kým to bude vedieť hrýzť takže aj teraz to tak urobím
@jana0706 ja začnem s bielym jogurtom a do toho domáci lekvár, tak som to dávala aj synovi, to jej isto neuškodí 😉

zuzkazv
6. feb 2012

@nelynka18 no teda fakt pekné foto si mu urobila, šikulka si 🙂 aj ja som sa o také foto pokúšala ale nedopadlo to až tak dobre ako tie tvoje....musím trénovať 😎

micicka
6. feb 2012

@jana0706 veď jasné, treba najskôr vyskúšať to čo je doma, my máme tiež ponorný, ale taký nič moc. veľmi sa mi na tom páči, že je to všetko v jednom - aj sa to tam uvarí, aj to v tej istej nádobke pomixujem, nemusím prehadzovať a umývať niekoľko hrncov. moja mamina samozrejme, že na čo mi to je... že sa to nakrája na drobno a potom pomiaga vidličkou, lebo ževraj detičky môžu mať po rozmixovanom problém s papaní kuskov.
tak ja veru neviem 😒 nechcem zase vyhodiť prachy na zbytočnosť.
videla som od Aventu aj od Beaba, ale ten pracuje v dvoch nádobách

jana0706
6. feb 2012

@micicka je to prakticke, len ja s tym argumentom doma nic nezmozem, lebo aj s tym ponornym to viem pomixovat v tom hrnci co to navarim 😀 len si pozri ze na aku to je kapacitu, lebo pri tom Avente sa mi to zdalo dost male, a ja si chcem potom casom viac toho narobit a aj mrazit...a zrejme budem najprv uplne mixovat, a postupne len miagat, aby si zacal zvykat na tuhsiu stravu...to urcite vsetko pride tak prirodzene, navyse my budeme s prikrmami zacinat neskor tak mozno cely ten postup potom pojde rychlejsie...
@zuzkazv no ja to nebudem davat hlavne kvoli mliecnej laktoze ktoru obsahuju vsetky jogurty, ale ked pozorne sledujes zlozenie tak zistis ze aj vacsina bielych jogurtov obsahuje aromy (vanilkove) a cukor...a lekvar je zase len zbytocny cukor...ale kazdopadne to je kazdeho vec ako chce svoje dieta krmit, kazda mama si najlepsie rozumie...

micicka
6. feb 2012

@jana0706 jasné to máš pravdu, že pomixuješ ponorným v tej istej nádobe. niekedy si pripadám ako zabrzdená 😠
tak to najskôr skúsim aj ja tým, čo máme doma a potom sa uvidí

micicka
6. feb 2012

maminky, čo už prikrmujete ako pripravujete gebuzinky?

tun1ska
6. feb 2012

@nelustek my tiež ešte nič na ďasnách nemáme 😖

tun1ska
6. feb 2012

@micicka my ešte neprikrmujeme, kojíme aj každú hodinu 🙄 🙄 riadna psychiatria 😀 😉

micicka
6. feb 2012

@tun1ska tak to ti verím ☹ čo si malinká tak málo potiahne? baby sú veru asi lenivšie ako chalani. ale obdivujem ťa, že to zvládaš. ani v noci nie je lepšie?

tun1ska
6. feb 2012

😎 @micicka je lenivá, nechce sa jej ťahať, pije, len ked mlieko strieka aj ked ešte mliečko je, tak sa jeduje a neťahá 😒 lenivča 😝 v noci bolo aj lepšie, 1x pila, v posledný mesiac vstávam aj 5x..no čo už neurobím pre jej dobro 🙂

babulkaa
6. feb 2012

caute kocky aj my sa prikrmujeme, ja som zacala s ovocickom ( hlavne kvoli tomuto pocasiu aby mala vitaminiky ) a teraz sme zacali so zeleninkou, uvarena mrkva ju totalne napina ( skusala som spolu so zemiakom ) , tak vcera som otvorila Hipp miesana zelenina ( hrasok, karfiol, mrkva, zemiak ) a uplne super, mala ju sice na 2 dni ale takych 80ml si zjedla bez placu a nutenia. Ja ju davam do autosedacky a tam papame pekne lyzickou, ked som ju mala na sebe tak strasne plakala , a v autosedacke je spokojna a papa s usmevom, este mi aj porozprava pri tom 😀 😀 😀 no uplne uzasna je. 🙂

nelynka18
6. feb 2012

@zuzkazv dakujem maly spolupracoval,tak to slo ako pomasle 🙂 a asistentoval aj starsi syn
@micicka nas papa mrkvu,zemiak a skusal aj brokolicu ale ta mu moc nechutila tak mu to skombinujem s mrkvou...ja podusim na pare zeleninku a potom rozmixujem ponornym a pridam kolko treba vodicky prevarenej...lepsie sa mu papa ked je to redsie 🙂 rozmyslam,ze aku este zeleninu by som mu ponukla 😕

micicka
6. feb 2012

@nelynka18 ja som počula, že sa dáva petržlen, kaleráb, karfiol.
čiže dusíš, nevaríš zeleninku. no uvidíme, zajtra ideme očkovať 😔 tak sa popýtam dr. aj na tie príkrmy, že čo a ako, uvidíme čo ona povie.

katy2
6. feb 2012

Ahojte 🙂
My zacneme prikrmovat o tyzden... Ja budem zeleninku len parit, je to super vec, vsetky vitaminy ostavaju v nej, nic nejde do vody...
Som zvedavy ako bude maly reagovat, lebo uz mu UM evidentne nestaci... Pije do litra denne....

natalii6
6. feb 2012

tak dnesny prikrm nedopadol zase dobre 😠 napinalo ho az nakoniec to vygrcal ☹ tak som bola v obchode a kupila som uz spraveny som zvedava ako mu ten bude chutit ale nechela by som kupovat ale take domace no uvidim ale obavam sa ze to dopadne ako zo starsim ☹
@babulkaa ahoj my sme natom rovnako tiez ho z tej mrkvy napina ☹
@nelynka18 ahoj tu som nieco nasla ohladom prikrmov tak hadam si nieco sadne 😉
3. Ďalšími v poradí sú kaleráb, petržlen, cukina, patizón, baklažán, tekvica. Zeler alebo paradajky môžu alergizovať, preto ich podávanie odporúčame až po 1 roku. Rovnako aj zeleninu, ktorá môže spôsobovať bolestivé nafukovanie, ako karfiol, brokolica, kukurica, hrach, či zelené fazuľové struky podávame až v období, keď je dieťa na novú stravu ako – tak zvyknuté, vyprázdňovanie zmiešanej stravy je upravené a pravidelné a nemá problémy s prijímaním viaczložkovej stravy.

4. Asi mesiac od začatia s príkrmami môžme zaradiť mäsovo – zeleninové kombinácie. Najčastejšie vo forme polievky, keď do kojeneckej vody dáme variť kúsok mäsa, asi 20g, vodu necháme zovrieť, nech sa mäso “ zatiahne” a keď voda zovrie, prisypeme kúsky zeleniny, ktorá sa varí kratšie a keď je hotová zelenina, je už aj ten malý kúsok mäska istotne dostatočne uvarený. Vhodné sú spočiatku biele mäsá – kuracie, morčacie, králičie, ale aj kvalitné bravčové. Neskôr pridáme aj kvalitné hovädzie. Sladkovodné a morské ryby až po 1. roku života. Ak máte zdroj domácej hydiny a vajec, zeleniny a ovocia, je to úplne najlepšie.

Jedenkrát do týždňa je vhodné dávku mäsa nahradiť vareným žĺtkom – bielok ako možný silný alergén podávame až po 1. roku. Do prvého roku pokrmy nesolíme, nekoreníme, možno používať maximálne mletú rascu, fenyklové semiačka, s mierou majorán, v žiadnom prípade nie mleté čierne korenie, mletú papriku, orientálne korenie a karí. A, samozrejme, minimálne soli. Nie je potrebné jedlá a vývar ochucovať vegetou a už vôbec nie s obsahom glutamanu sodného, rovnako ani iné ochucovadlá.

5. Ovocné pyré sa začína podávať u kojených detí behom 7. mesiaca, u nekojených behom 5. mesiaca, zvyčajne namiesto dopoludňajšieho mlieka, teda ako desiatu. Začíname druhmi, ktoré sú pre naše zemepisné pásmo typické, a teda našej populácii najbližšie: jablká, hrušky, marhule, broskyne, ale aj banán, keďže ho aj tak majú deti skoro najradšej. Pozor na citrusové plody, kiwi, jahody a silne aromatické ovocie ako mango, papája, ananás, hrozno pre jeho možné vdýchnutie nechávame až na obdobie, keď dieťa samostatne sedí a nemá problémy prehĺtať aj väčšie kúsky. Ovocie musí byť prvotriedne, vždy patrične umyté, očistené a olúpané ( aj jablká, hrušky, broskyne, marhule ).

6. Od 7. mesiaca sa dá ovocie kombinovať s jogurtom, ktorý je nesladený, bez želatíny a škrobu, najlepšie s probiotickou kultúrou a bio.

7. Minimálne do konca 8. mesiaca nepodávame lepok! Obsahuje ho pšenica, jačmeň, ovos, žito a všetky výrobky z týchto obilovín. Dovtedy má dieťa dostávať výhradne bezlepkovú ryžu či pohánku. Na zahustenie polievok sú ideálne ryžové, pohánkové, špaldové, vločky, kukuričná alebo špaldová bio kaša, ktoré stačí po vypnutí polievky len vmiešať do horúcej polievky, netreba už variť.

natalii6
6. feb 2012

@tunzal co sa tyka tych kupovanych prikrmov ani ja natom nevidim nic zle len nechem dopadnut ako pri prvom ze mi odmietal domacu stravu len kupovanu a potom ide to dost do penazi 😉

babulkaa
6. feb 2012

@natalii6 hej varena ju napina ale so surovovu nema problem, tak som skusila vareny zemiak so surovou mrkvou rozmixovat a tak otvarala papuplu ze az 😀

nelynka18
6. feb 2012

@micicka petrzlem to by som chcela vidiet ksychtik 😀 risko mi ho doteraz neje...ano ja len na pare robim vitaminy tak zostanu pekne vovnutri 🙂 jasne,ze dr. ti asi aj poradi nieco ine a nakoniec si urobis aj tak podla seba,dobbre to poznam 😀 😉
@natalii6 ahoj,dakujem nieco podobne som citala aj ja 🙂 tak chcem aj ja postupovat len ja som zas citala na brokolicu a karfiol,ze sa moze len tie hlavky a ze len vlastne zo stoniek nafukuje tak neviem ale viem,ze mu uz brokolicu nedam lebo mu dala riadne doparady brusko este dnes ho bolelo 😒