icon

September 2012

mojkamoj
26. dec 2011

Ahojte čerstvé tehulky a čakateľky na dve čiarky 😉 dúfam,že nás tu postupne pribudne,že tu nezostanem sama a budeme si spolu vymienať krásne zážitky 😉 ja som dnes 26DC a našla som si minidúšika na teste ,zle mi je už 3dni ,tak som zvedavá čo z toho nakoniec bude,len dúfam,že v septembri krásne zdravé bábo 🙂 Podla tehotenskej kalkulačky mi termín vychádza 5.septembra 🙂

sissmiss
3. mar 2012

ja sa tesim ze pojdem konecne na masaz...uz som sa isla objednat k jednej vedla mojho gyn, ze spojim pri jednej ceste dve veci...ale ma trosku odradili...a to by som si povedala ze na to ludia nedaju ze na tom az tak nezalezi...ale mali na dverach nazov ako sa pouziva pre pohrebne sluzby a aj take logo a ze relaxacne centrum, tak som sa otocila pred dverami....takze pojdem inde...nohy si dam masirovat jednu hodinu a chrbat polhodinu 😀 Zistila som ze tehotne mozu pouzivat, s mierou, mandarinkovy olej a to mozem vonat fakt krasne, tak si ho idem kupit.

sissmiss
3. mar 2012

@zuzana_v1 takze teraz ti podla tohto vychadza dievca ale predch. ti vychadzalo chlapec 😉 takze dalsia odchylka 😀
a nemam ta v tabulke. Ak tam chces byt, posli mi udaje podla tabulky hore, doplnim

sissmiss
3. mar 2012

@ktore toto nie je cinsky, toto je ine...aspon myslim. A ako pisem, ta tabulka na nete nie je uplne presna, lebo zohladnuje len roky, nie mesiace narodenia....a pri istom vek.rozdieli medzi partnermi je prave to dolezite...odhliadnuc od toho, ze ten sposob urcenia pohlavia nesedi...ale ani tabulka nie je uplne presna

zuzana_v1
3. mar 2012

@sissmiss mas 🙂 ja som jedina, co ma termin 8.9. 🙂 a dakujem 🙂

sissmiss
3. mar 2012

@zuzana_v1 aaa sory, prehliadla som...doplnim tam aj tuto srandu a uvidime co bude najpresnejsie 🙂

stipec26
3. mar 2012

@tanicka1976

Súbor miliónov matiek, ktoré dojčili svoje dieťa až do konca ďalšieho tehotenstva, je dostatočne veľký na to, aby dojčenie počas tehotenstva bolo považované za bezpečné. To, že medzi odborníkmi panujú v tejto otázke nezhody, neznamená, že by nebolo možné dopátrať sa pravdy. Pre mnohých odborníkov je však jednoduchšie povedať, že dojčenie počas tehotenstva treba ukončiť. Je to preto, že dojčenie sa často nepovažuje za dostatočne dôležité na to, aby sa ním skutočne zaoberali a aby ocenili jeho potrebnosť a jedinečnosť. V niektorých situáciách (krvácanie, skracovanie krčku maternice) treba rozhodnutie o dojčení urobiť opatrnejšie. V prípade normálneho tehotenstva je normálne dojčiť, ak si to matka s dieťaťom prajú. Vo vedeckej literatúre neexistujú žiadne dôkazy či dáta, ktorými by lekári mohli odôvodniť odporúčanie odstaviť dieťa počas tehotenstva. Neexistuje žiadne zdokumentované riziko pre matku či nenarodené bábätko, keď matka počas normálneho tehotenstva dojčí. Rovnako neexistujú medicínske dôkazy o tom, že by dojčenie oberalo nenarodené dieťa o živiny. Stimulácia bradaviek počas dojčenia, na ktorú je telo matky bežne zvyknuté, nie je dostatočná na to, aby spôsobila predčasný pôrod ani v posledných troch mesiacoch tehotenstva. Preto matka nemusí dieťa odstaviť ani po 6. mesiaci tehotenstva a môže dojčiť až do konca, prípadne po pôrodne dojčiť obe deti spoločne (tandemovo).

stipec26
3. mar 2012

@montinka bozinku vinea - tiez mi to povedali a tak som pila o dusu, pribrala som 10kg po porode, lebo som nahanala mlieko a bolo to na prd.... vineu - ked chces - ok, ide tam o ten hroznovy cukor.... ale tiez napr. sa ma jacnem - co je v pivu alebo ten napoj Caro - ale tiez sa z toho pribera... takze ak budes potrebovat - odporucam radsej cajik zo Senovky greckej - sypany caj - take take male granulky (vo vode trosku napucia)... pocmurkavat... ale hlavne castejsie prikladat, no o tom mozeme pokecat ked to bude aktualne... ;)

inak nasla som u mamily clanok ohladne toho dojcenia v tehu
http://www.mamila.sk/domain/flox/files/clanky/o...

stipec26
3. mar 2012

a mam novinku - zatial len raz - ale zacalo krvacanie dasna + mam jednu stranu hore celu opuchnutu, zacinajuci zapal... nuz... bude veselo... ☹ 🙂 vy to nahodou nemate?

saranata
3. mar 2012

@zuzana_v1 prepáč ale toto je hlupost, to su zastarale nazory 🙂 nie je to pravda

saranata
3. mar 2012

@ktore názory lekárov sa líšia, za čias ked rodila moja mama sa zakazovalo aj samotne dojčenie takze tak.vtedy bol lepší sunar.
ja som sa radila s viacerými lekármi a kojit mám dalej, dokonca podla mojho lekára by bolo ovela horšie teraz zastavovat laktaciu🙂
pokial nie je ziaden problem v tehotenstve tak sa kojit moze kludne dalej , ja planujem určite aj potom tandemovo, ak sa malá dovtedy neodstaví sama, jedine čo je treba dbat na vyzivu a mozno nejake tie vitamíny brat, z odporučania asi najlepší je Femibion 800 do 12tt , neskor femibion 400.
@tanicka1976 povedz to svojmu lekárovi a porad sa s ním ale určite to nie je dovod odstavovat dieta
prajem krásne tehulkovanie🙂

ktore
3. mar 2012

@saranata ano aj mne sa zda ze to zalezi podla toho v akom stve je tehotna zena.ak je riziko potratu tak zakazu.je to tak.ved volakedy naozaj nevedeli zeny ze sa nesmie kojit a predsa kojili a donosili.to zalezi na zdravotnom stave.myslim davnejsie vminulosti ako nasi stary rodicia nevedeli....

saranata
3. mar 2012

@ktore určite ked su problemy tak nie, ale aj samotne potraty sa nikdy nepreukázali v suvislosti s dojcením takze to vylucuju aj samotní lekári
niektorí su za , iní proti a niektorí zase radia prestat po 20tt tehotenstva, ale ja si myslím ze to čo je pre telo prirodzene a zene to nerobí problemy tak to je v poriadku, my čakáme tretie babatko a radila som sa kade tade a okrem mojej obvodnej lekárky som sa nestretla s negatívnou reakciou. a to je presne tá stará skola🙂
mne to ziadne problemy nerobí , pokial by nastali tak určite nepojdem hlavou proti muru,ved dcera má už dva roky za pár dní tak to nie je trauma, ale verím ze to zvládneme.

ktore
3. mar 2012

@saranata aj bude treba prestat takradsej ano,hlavne uz dalsich mesiacoch to moze vyvolat porod.drzim palce aby nic take nebolo.a nech mzes kojit co najdlhsie.

saranata
3. mar 2012

@ktore zeny koja bez najmenších problem do porodu, ja to dalej neriešim ani sa tým nezaoberám ,pokial ide všetko ako má a citím sa dobre 🙂
dakujem ,ja mám termín rovno mesiac pre tebou, tak prajem bezproblemové tehotenstvo🙂

sissmiss
3. mar 2012

nespravime si este nejaku tabulku? 😀 😀 😀

soniatko
3. mar 2012

@stipec26 Ja Ti budem vdacna, ak tu budes pisat rady ohladne dojcenia. Mne prvorodicke sa urcite zidu, ved zacinam mat z toho dojcenia vacsiu obavu ako z porodu.

soniatko
3. mar 2012

@montinka A ktora Vinea? Biela, cervena, ruzova?

sissmiss
3. mar 2012

@soniatko neboj, to pojde, ked tu budes nasavat atmosferu tak to v pohode zvladnes, dolezite je aj pocuvat instinkt. mne sa v porodnici mliecko rozbehlo asi az na treti den, a to uz som revala vecer do paplona ze mne sa mlieko nerozbehne. Muz mi vtedy doniesol cele balenie viney...ano, 6 velkych flias 😀 vypila som tak tri deci 😀 a este homeopatika na rozbehnutie mliecka. A ono to nejako prislo. Tie rady co dava @stipec26 su na nezaplatenie. Len citaj, rozmyslaj nad tym a predstavuj si to a potom budes robit prirodzene a vdaka informaciam aj trpezlivo a bude dobre 🙂 Mne stacila info ze na odpojenie babata sa pouziva malicek k pere babata a robila som to jak profesional 😀 😎 na prvy krat, nejako som proste "vedela" ale bolo to hlavne informaciami co som precitala dovtedy ako na to a ze mam byt trpezliva. Kvazilaktacna sestra v porodnici prisla, ked som bola poprosit o pomoc, a zacala mi velmi bolestivo magat prsia...tak som si povedala ze nie. Tak sa netreba ani bat a odmietnut ak sa ti nieco nepaci, lebo to zrejme nebude to spravne. Mliecko sa mi nakoniec rozbehlo "same" tym ze som sa snazila prikladat a odsavat, lebo maly nevedel ze ma sat kym nicneslo...tak som rozbiehala aspon odsavanim, aj ked nic neslo, ale stale som stimulovala...a prislo to. Teraz sa na to velmi tesim

tanicka1976
3. mar 2012

@stipec26 vdaka..uvidim co spravim...

katka_77
3. mar 2012

@stipec26 To o tom kojeni si to super napisala, vazne povzbudzujuce. 🙂 Ja som kojila obe dcery a pri prvej to bolo samozrejme narocnejsie, lebo som nemala pri sebe mamu. ☹ Ale zvladla som to aj napriek radam mojej milovanej svokry ktora odchovala 3 deti na prachovom mlieku. Myslim, ze ked mamicka od zaciaktu rozmysla, ze bude kojit a nevidi to ako prekazku, ved urcite 80% z nas sme boli kojene, tak sa tolko nestresuje a berie to ako nieco uplne prirodzene od prirody.
@montinka Inak mne prislo normalne mlieko tiez, az na 3. - 4. den a tiez pomohlo to, ze som bola doma, kde som mala relax a vlastne pohodlie. Dost ma soklo, ze si sa snazila mliecko vytlacat hned na zaciatku, lebo ja som mohla zacat odsavat az od asi 2. mesiaca a to tiez bolo vzdy iba okolo 50 - 60 ml. Takze hlavne to nevzdavat. 🙂

jeny
3. mar 2012

@stipec26 ahoj,mne krvacaju dasna stale, ani to nepovazujem za problem, obcas mi tiez opuchne dasno a za par dni to prejde, vacsinou ked je to take zdurene natieram si to lesanou. Teraz v tehu to mam tiez tak ako aj mimo tehu takze pre mna je to normalne, ak ked by asi nemalo byt 😒

marcelatje
3. mar 2012

@stipec26 mne v decembri vyberali nervy zo zuba a niekedy sa stane, že telo taký mŕtvy zub už nechce, chce sa ho zbaviť a začne ho vyhnisávať. To sa stalo aj mne, brala som antibiotiká a zistila som že som tehu, to bolo stresu !!!! ☹ zisťovala som kde sa dalo ale našťastie neboli pre bábätko škodlivé (teda dúfam) vtedy mi to pomohlo, ale teraz ako vravíš ty, mám to ďasno napuchnuté aj mi krváca a ja som myslela že je to tým problémom z decembra. Bolesti nemám žiadne, len mi to opuchlo. Snažím používať zubnú pastu Lacalut, ale z tej ma napínalo aj keď som nebola tehotná, tak to trošku flákam 😀 😀 😀 ale vraj je na krvácanie ďasien výborná.

katka_77
3. mar 2012

Inak kocky prvorodicky, hlavne budte pripravene na to, ze kojenie nie je uplne bez bolesti. Ja som mala poopraskane a velmi bolave bradavky pri oboch detoch, ale ked sa to raz zahojilo, tak uz to bolo super. Tiez vsak musim priznat, ze kremy, atd som zacala pouzivat, az ked bolo zle. Vraj je najlepsie sa na to pripravovat este skor pred porodom, nech si na to pokozka zvykne. 😉 Babenky co to mate odskusane.. je to pravda?
A kojenie nie je iba o sani, ale hlavne o stimulacii jazykom. Babatka maju automaticky instinkt a vedia ako jazykom spravne narabat aby sa mliecko spustilo samo. U kamaratky sa napriklad nedavno stalo, ze sa jej malinky nevdel prisat a iba sa trapili a bola to az tretia doktorka, ktora zistila, ze tu blanku na spodku jazyka mal zrastenu az ku spicke. Jeden rychli zakrok a bolo po probleme. 🙂

jeny
3. mar 2012

@stipec26 no ja sa tesim tvojim radam ohladom dojcenia, dufam ze tentokrat sa mi to podari aj ked minule som do toho isla uplne presvadsena ze kojit budem aj keby co bolo a po tej skusenosti mam uz riadne stresy. Ja som mavala malu prilozenu aj hodinu a ona krasne sala ale nic neslo tak som len prekladala prsniky a nic z toho po hodine pitia mala v sebe par ml a revala o dusu od hladu cele dni aj v porodnici kym jej nedali UM, no a viac ako 10ml som nikdy neodsala a to som na podporu mlieka vyskusala fakt asi vsetko.

katka_77
3. mar 2012

@stipec26 Ja som mala problem z dasnami nielen pri tehu, ale aj za normalnych okolnosti. . Od vtedy co pouzivam elektricku zubnu kefku je zatial vsetko OK ...... idem si zaklopat na nejake tvrde drevo. 😀 😀

marcelatje
3. mar 2012

@katka_77 čo máš na mysli pod pojmom pripravovať sa? Myslíš psychicky? Mám kamarátku, ktorá bola tiež prvorodička a na kojenie sa mala pripravovať šúchaním si bradaviek froté uterákom, alebo zubnou kefkou!!!! Že aby si zvykla....... 😲 😲 😲 skoro som zomrela keď mi to povedala, veď aj tak ich mám citlivé a nebudem si ich rajbať len aby som si zvykla na bolesť.....no niektoré rady si ja teda k srdcu nezoberiem 😀 😀 😀

montinka
3. mar 2012

@soniatko biela vinea. a mne to nahodou pomohlo. ale iba na chvilu

montinka
3. mar 2012

@katka_77 no musela som vytlacat. ako inak by ho pil ked sa nevedel prisat. a pri malej som myslela ze ked budem aj ju prikladat,aj vytlacat tak sa mi spravi,ale prd z toho a to mi davali v nemocke aj akesi lieky na tvorbu mlieka.

stipec26
3. mar 2012

@katka_77 spravne dojcenie NEboli.... fakt - verte mi - ak je babatko spravne prilozene - nie je o com.. a mozete ho tam mat aj hodinu a nebude vas to boliet....

@marcelatje ja som za pripravovanie aj telesne ;) nie zrovna zubnou kefkou, ale napr. makkou hubkou v sprche, si prejst po dvorcoch, resp. teda po bradavkach - velmi jemne a opatrne a hlavne - tesne pred porodom pozor - lebo aj toto stimuluje a moze spustat porod ;)
a babatko sa dostatocne vytrenuje ;) pri druhom uz ich budes aj na rezanie skla ;)

@montinka v niektorych nemocniciach davaju/pichaju oxytocin na sputenie mliecka, ja som si to napr. vypytala pri druhom ale mi povedali, ze mi nedaju.... tak som si pomohla sama - s mojim babatkom ;) castejsie som prikladala a pila vela vody - ale nie vela a naraz - ale postupne - dokonca som si nechala doniest od muza slamku a cuckala som, lebo je to lepsie....
som si opat predstavila - zlepsovak pre Vas mozog - take tie nadoby v tele a ked letjete rychlo vodu, tak sa malo zahyti tam kam ma... ale ked to ide pomaly - skor sa zachyti... ako na listoch rastlin - ked lejete - odtecie - ked kvapkate, tak sa tie vodne kvapky zachytia ;)

kocky ani neviete aku radost veliku preveliku ste mi spravili - ze to nehadzete do zita, ze ked to nepojde hned, tak kaslem na to.... to babatko u vas na prsniku bude to najkrajsie co budete mat a tie hormony vas zaplavia revom 🙂 a stastim samozrejme... ja Vam verim!!!

ako pisala @sissmiss - nedajte si vsetko pacit v nemocnici - ak vas to boli - to stlacanie alebo maganie, tak radsej nie... prsnik sa moze jemne nasirovat/premasirovat pred dojcenim, hlavne ked sa tak naleju... potom je t pre babatko moc a tym mu pomozete... pekne ho nasadit na dvorec - zospodu (mozno vam bude koncit nostekom na hornom okraji dvorca - mne sa teda dost zvacsili pocas tehu)... a ked bude pekne sat jazyckom (pozor ono nepije z bradavky, ale zo zliaz, co koncia v dvorci) - uvidite to na bradicke (ziadne kyvajuce sa uska - toto nema kazde babatko)
...ale o technike ako takej si povieme v nejakom 7-8. mesiaci tehu, lebo teraz ej to fakt zbytocne.... juuuuuj ako sa tesim 🙂

@marcelatje vidis - ja som Lacalut uz davno nepouzila... mozno je opat na case... neviete ci ustna voda sa moze pocat tehu? Corsodyl sa urcite nemoze, ale co tak Elmex alebo Lacalut?

katka_77
3. mar 2012

@stipec26 Asi, teda určite som sa zle vyjadrila. Nemysleli som kojenie samo o sebe, ale to, že pradavky môžu začať byt veľmi citlivé až bolestivé. A to som sa pýtala na tu pred prípravu ; masirovanie, kremovanie. Ale vďaka za tu pripomienku, že to môže vyvolať skory pôrod. By má to ani nenapadlo. 🙂