Termín máme júl 2011
Ahojte, pred dvoma dnami som nasla //. Termin vychadza na zaciatok jula. 😵
@heln
@tintinamartina Ahojte!
Ďakujem za rady,ja mám totiž problém aj so stravou,keďže hočo jesť nemôžem a ani piť,a to,že mi nemá kto navariť normálnu stravu,tak som sa rozhodla vzdať to aj pre moju depresiu z únavy,tak malému dávam aj z prsníkov a dokrmujem,a rozhodla som sa na kontrole si pítať niečo na zastavenie mlieka,lebo ma trápi,že malý mi za každým kojením veľa kaká a ciká,a nepriberá ale mi zneho chudne,tak bude lepšie umelým ho krmiť a aj sa vyspí s ním 3hodky a zmôjho mlieka len 30-60min.A mlieko nemôžem,lebo som naň alergická a malý sa zneho vyhádže keď si z neho dám čo len puding,tak asi aj on bude mať naň alergiu,mňa preháňa zneho,to je menšie zlo ako na malom vyrážky.Je to pre jeho dobro aby prospieval a bol spokojný,a aj pre moje aby som nebola unavená a depresívna matka,ale kľudná nežná matka a nie pre moje pohodlie,tak dúfam,že ma nik nemieni súdiť preto,že to vzdávam.Majte sa krásne! 😉 A držím vám palce mamičky,ktoré môžte a chcete kojiť,aby vám to vydržalo čo najdlhšie! 🙂
@zora256 ahoj, v žiadnom prípade Ťa nechcem odsudzovať a ani nič iné....
ale to najlepšie čo môžeš dať svojmu dieťaťu je tvoje materské mlieko..... nevzdávaj to..... nemôžeš mliečne? tak nejedz mliečne, určite je niečo čo môžeš, a najdôležitejšie je obmedzovať sa prvý mesiac, kým si aj bábo zvykne potom môžeš postupne pridávať a nebude to taký problém....
že Ti kaká a ciká po kŕmení.... ktoré bábo nekaká a neciká?
a že si unavená a depresívna? to Ti garantujem že nie si sama......
len Ti vravím, nevzdávaj to ešte, pre dobro tvojho dieťaťa..... 😉
ahoj @zora256, myslím, že sme na tom podobne, čo sa mliečka týka, avšak ja som ho nemala dosť od samého začiatku. Robím to teda tak, že malú pri každom krmení nakojím z oboch pŕs a ešte ju dokrmim um (vypije tak 55 - 100 z um asi podľa toho koľko si vypije odo mňa a podľa toho ako dlho pred tým spala. atď...). Potom spinká v noci aj cez deň aj 4-5 hodín, niekedy len 2-3 ako kedy. Chcela som tým povedať, že si nemusíš dať zastavovať mliečko len to skombinuj v jednom krmení a malý bude sýty a určite spokojnejší. A buď rada, že kaká, lebo keby sa nemohol vykakať a bolelo by ho bruško a mal by koliky to je potom problém. Ako píše heln, veľa mám je unavených a depresívnych. Ja na striedačku, niekedy sa cítim vyšťavená, potom prídu dni keď malá pekne spinká a ja si pospím s ňou, a to že nie je upratané a navarené proste neriešim, dorobím neskôr. Neboj zvládneš to 😉 . Pekný deň všetkým.
@zora256 nevzdávaj to, ja od začiatku kojím a potom dokrmujem, tiež nemôžem zjesť hoc čo, ja mlieko nepijem, teraz nejem ani jogurty, iba pribináčika a podobné, zo zeleniny jem len uhorky a z ovocia môžem len broskyňu, tak to mám odskúšané už. keď budeš malého po kojení dokrmovať bude ti spinkať aj tri štyri hodiny a ty si oddýchneš tiež. Ja mám deti dve a stíham to, aj navarím, aj upratať stihnem, aj ožehlím. Len si nájdi systém, to je všetko čo potrebuješ.
@barca127
@barca127 Ahoj ja som.mala tiez velmi popraskane bradavky... Uz som si myslela ze si budem odsavat mliecko a budem Ho davat malej cez flašku... Ale v lekarni mi poradila znana aby som si kupila masticku bepanthen ktorú dávám aj malickej na zadocek proti zapareninam a ja som ju pouzivala na bradavky a mne to pomohlo za tři dní bolest ustupila... Vzdy ked dokojis tak si ich namasti
Ahojte baby. Koľko vážia vaši drobci? Moja malá má 3,5 týždňa a má 4300 g. Keď sa narodila mala 3600 g a z pôrodnice sme odchádzali s 3460 g. Iba kojím nedokrmujem, ale nemám pocit, že by som mala veľa mlieka, lebo málokedy mám úplne plne prsia. Malá mi všetko vycucá.
@januska712 ahoj aj ja pouzivam bepanten ale uz sa inak nedalo mala som ragady uz okolo celej bradavky chybal naozaj len kusok aby to bolo po celom obvode boli dost hlboke krvave a mala mi ich zakazdym pri krmeni len roztahovala, mne ani neslo o tu bolest tu so nejako prekusla kym sa mala prisala potom to uz nebolelo,ide mi o tu bradavku tak to musim urobit takto aj ked sa fakt obavam ze o mliecko pridem pretoze to odstriekavanie mi moc teda nejde neodstriekam tolko kolko by si mala vytiahla ale vsak uvidime este to nevzdavam snad sa to zahoji raz dva
@akinorev30 bud kludna, ked mala pribera, tak nestresuj 😉
Nas mal pri narodeni 2,55kg, zajtra ma 4 tyzdne a ma konecne nieco vyse troch kil 😀 😉
@barca127 Ahoj ja som malá tiez lavu bradavku strasnu... Ale ja si aj teraz dávám tu masticku aj ked má to neboli aby sa mi to náhodou nevratilo... A nevzdavaj to... Neboj ono to urcite prejde.. a inak ako sa máte?
@barca127 ahoj, viem o com pises, s ragadami som si svoje uzila aj ja. Skusim poradit, co ako tak pomohlo mne. Po dojceni som si nechavala zaschnut na bradavkach trochu mlieka a nedavala som si podprsenku - prsia som nechavala co najviac na vzduchu, tak aby sa nesuchali o latku alebo o vlozku do podprsenky (t. j. vzdy, ked to bolo mozne, som po byte behala "hore bez" 😎 ). Mastila som Bepanthenom, ako ti tu radili a tiez mi manzel kupil take gelove vankusiky (myslim Medela) - boli dost drahe, pamatam si len, ze bolest trochu zmiernili, ale uplne trhliny nezahojili. Myslim, ze najviac mi pomohlo to, ked som zacala striedat polohy pri dojceni tak, aby boli namahane vzdy ine casti bradavky. Najviac som sa obavala, ze sa mi cez rany dostane do prsnika infekcia a budem mat mastitidu, ale nastastie to ma obislo. Na kazde dojcenie som sa vopred psychicky pripravovala, najma na to pociatocne prekonanie najvacsej bolesti... Kazdym dnom sa mi ranky zmensovali, ale uplne sa mi vyhojili az takmer na konci sestonedelia, potom uz bolo dojcenie len radost.
Skus si tiez pozriet, co radia na ragady na MK v temach o dojceni, je tam o tom popisane vela. Drzim ti palce a prajem vela sil, aby si tuto neprijemnu fazu rychlo prekonala a uzivala si uz len tie pozitivne stranky dojcenia. 🙂
Ahoj mno uvidime ako to nakoniec dopadne inac sa mame celkom ok mala je krasna , kazdy den ina 🙂 casti ju vsak trapi brusko...dnes v noci bola uzasna napapala sa o siedmej potom az o polnoci a potom az rano o siestej teda take noci by som brala stale...a vy ako mate?
@zora256
každá mamina vie sama nalepšie, čo je pre jej drobčeka najlepšie, a ak to cítiš tak ako si to napísala, tak potom nikto nemá právo ťa odsudzovať. ty sa tým vôbec nezaťažuj a energiu venuj svojmu dobčekovi. držím palček, aby ste krásne a zdravo priberali 🙂
@zora256 ahoj. ja ta uplne chapem a viem co citis. zazila som si to aj ja. bohuzial uz nekojim lebo uz nemam mliecko. zacalo to tym ze malemu nestacilo co som mala, pytal aj kazdych 20 minut. stale cecal a cecal a nic netieklo. bolo mi ho strasne luto, ze stale plakal, bol hladny a ja som si nevedela pomôct. najprv som ho len dokrmovala ale mliecka bolo stale menej a menej, tak som presla uplne na nutrilon a malinky je spokojny a krasne prospieva. teraz za tyzden pribral 400g, minuly tyzden zasa 280g. ked som ho kojila tak pribral ledva 150g za tyzden.... to je ta najspodnejsia hranica, povedala mi doktorka. je mi to luto ale co uz. teraz som stastna ked ho vidim usmievat sa a nie stale plakat od hladu.
@tintinamartina suhlasim a navyse ked spravis pre to vsetko aby si kojila a nejde to. 😒
@rainbow1
@martina2001 Ahojte!
Tak sistém sme si už dali a tiež ako píšeš rainbow1,tiež dávam z oboch prs a potom vypije tch 50-60ml a spí 2-3 niekedy i 4 hodinky.A potom upratujem a varím,a oddych veľmi nieto,lebo mne muž nepomáha,je mu ťažko keď má byť z malým,a čo sa týka depresií,ja na ne som bola viackrát liečená,preto nechcem riskovať,a pozdejšie tiež nemôžem jesť veľa vecí,lebo alergia nezmizne,keďže mám krížené alergie,tak iba diétne veci smiem jesť,takže ja si myslím,že mlieko mi odíde i samé,ak malý,sa mi bude len hrať na prsiach,keďže v poslednom čase ani sať poriadne nechce,ale čo už,hlavné je že je zdravý,a pribral mi na 3750g,čo nás aj pediater pochválil,a to bol 3400g z 3500g vo štvrtok,od vtedy prikrmujem.Tak sa majte krásne! 😉 A nech vám to vydrží! 😉
@tintinamartina Ahoj!
Ďakujeme za podporu! 🙂 Áno,už mi pribral 350g od štvrtka,aj som rada,a aj lekár nás pochválil keďže mi schudol,doma 100g,čo je dosť,tak má dnes 3750g,a pôrodná bola 3500g.Majte sa krásne! 😉
@lucyka1 Ahoj!
Aj ja si tak myslím,že hlavné je netrápiť sa keď sa nedá,tak sa nedá a hlavné je,že sú naši drobci spokojný a rastú nám,a prospievajú. 😉 Majte sa krásne! 🙂
ahojte. chcem sa opytat akym sposobom uspavate vasich drobcov. moja mala bude mat zajtra 5 tyzdnov. aso zaspavanim mame problem. povodne som to riesila prsnikom, no mala pomerne dost grga po jedle, takze sa niekedy 30 minut po jedle zobudi a odgrgne si. polozenie do postielky a zaspatie nefunguje.
@barca127 aho tak to si malá dobru noc🙂 ja som malá tiez v celku dobru krmila som ju o pol jednej a potom o pol stvrtej....ale mojej lasocke sa akosi dnes nechce spinkat sme uz od osmej rána hore🙂 uvidíme aka bude noc🙂
@januska712 ahoj mno nasa je dnes celkom dobra napapa sa a spi bola som s nou von potom manzel a v kociku nam vzdy pekne pospi tak dufam aj ja ze v noci bude taka dobra
@shawn7 určite som ju videla normálne v tesku v tých končinách pri kávach......
takto vyzerá sáčok:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Melta
aj keď bola som presvedčená že je len z čakanky, ale bola som zrejme v omyle,
ja ju pripravujem tak, že keď voda zovrie vsypem tam meltu (množstvo podľa návodu), chvíľku povarím, ale len chvíľku, vypnem a prelejem, netreba dlho lúhovať, lebo potom je príliš silná, pridať cukor, prípadne mlieko.
@zora256
krásne ste pribrali, gratulujem, len tak ďalej. mne pri prvej dcere odišlo mliečko samé, nakolko hned ako sa naučila papať z flasky, tak sa jej nechcelo ťahať z prsníka, však z flasky tieklo samé. 🙂 a prsník potom už odmietala, chvílku som si ešte odsávala, ale mliečko aj tak odišlo. kojila som 3 mesiace a dosť. teraz som si povedala, že budem kojiť najdlhšie ako to pôjde, ale ak mi aj mliečko dôjde, tak žiadna tragédia, niektoré detičky nie sú kojené vôbec a všetko je v poriadku. za ten stres to určite nestojí...
@lucyka1
stres z nedostatku mliečka neprospieva ani drobcom a hlavne nie maminám. tak načo sa zbytočne stresovať. vždy treba hladať možné riešenia ako byť čo najviac v pohode a v kľude. detičky to vycítia raz dva a hneď sa to na ne prenesie... takže hlavy hore a užívajme si tie naše pokladíky 😉
@zora256 aha to som nevedela, tak to radšej neriskuj depku, ale krásne ti pribral 😉
@shawn7
skús si prečítať knihu každé dieťa sa vie naučiť spať, je tam veľa užitočných rád, moja segra má dvojčatá, vôbec jej nespávali, každý mal iný režim, po prečítaní a zavedení do praxe za mesiac naučila deti samé zaspávať, teraz majú chlapci už rok a pol a spia ako na povel, či cez deň, alebo večer, dokonca sa sami pýtajú do postielok a prespia celú noc... ja som ju čítala, máme len 2 týždne, ale niečo sme začali zavádzať a zatial fungujeme. daj vedieť čo a ako... som zvedavá
hlásim sa po dlhej dobe... my už máme 6 týždňov, Alex je krásny a zdravý, plne kojený, za 2 týždne pribral 740 g a narástol 3 cm 🙂 . dnes je však veľmi nepokojný, budí sa s takým plačom, ako keď ho niečo bolí a všimla som si, že mu praskol vriedok po očkovaní proti tbc - na ramienku.... môže ho to bolieť??? lebo je to iný plač ako keď ho bruško bolí... no a k brušku, to si tiež občas užijeme, dávam mu Espumisan ale už ani neviem, čo jesť, aby ho nebolelo.... 😖
@shawn7 no toto aj ja riešim... zo začiatku zaspal na prsníku a keď nie, stačilo ho položiť do postele a spal... teraz keď zaspí na prsníku a preložím ho, hneď je hore... 😖 tak väčšinu dňa spí v posteli - v mojich perinách, asi ma tam cíti z nich a niekedy zaspí sám, niekedy musím s ním ležať..... v kočíku vonku nevie vôbec spať, ako kočík zastaví, po chvíli pozerá... 😖
@barca127 no tak to aj nasa vzdy zaspí v kociku🙂 a hlavne ked ju dame do autosedacky a do auta len sadneme a uz spinka🙂 ja len dufam že cez noc bude spinkat ked celu noc nespinkala... U nad sa vonku ani nedá ist celý den tu prší☹
@januska712 mno mi auticko nemame ale isto aj nam by tam spala vela deti zaspi v aute u nas prsi az od stvrtej asi a vyzera to na celu noc mno ale aspon bude lepsi vzduch

@barca127 mne pomohla Bepanthen masť, ešte v nemocnici som si ju dávala a dosť rýchlo zapôsobila, je síce pravda, že ja som ich mala len viac vycmúľané, ešte nedopraskané. Vyskúšaj a ešte niekde som čítala, že keď ťa bolia bradavky, tak si bábo prikladáš zlým spôsobom. Hlavne prispôsobovať bábo bradavke a nie bradavku bábätku. Ja som pri prvej dcére mala tiež problém s bolením a praskaním, stále som iba mastila a teraz som mastila iba v pôrodnici, kým si bradavky zvykli, doma iba 2-3krát a odvtedy mám pokoj. Naštuduj si to niekde na nete alebo skúšaj... 😉