Termín pôrodu február 2014
Tato diskusia je určená pre budúce mamičky, ktoré očakávajú potomka v termíne Február 2014. Ja zatial nesmelo, so slabšou druhou čiarkou 🙂
Sak to poznate a nesmies ist von 6 t. a podobne keci
@matabah za tou laktačnou určite choď, aby skontrolovala prisatie, babuľka musí doširoka otvoriť ústočká a chytiť si okrem bradavky aj časť dvorca... inak dobré videá sú aj na www.mamila.sk , super stránka ohľadom dojčenia a ja neodporúčam dávať čajík, dieťa čisto kojené nepotrebuje nič okrem materského mliečka, zbytočne by si riskovala, problémy s kojením, čajík by si podávala predpokladám vo flaške s cumlom, cumlík ako taký je pre dojčenie hlavným nepriateľom 😀 😀 😀 sú deti, ktoré sa dojčia dlho a popritom pijú aj z flašky, či majú cumlík, ale pre väčšinu detí je to začiatok konca dojčenia a ak chceš naozaj dojčiť, tak to netreba riskovať, ak nemáš iné závažné dôvody... ten feniklový čajík je fajn na prdíky, ale odporúča sa ho piť skôr mamičkám, inak v každom čaji pre dojčiace matky je aj fenikel a aníz, to sú bylinky čo pomáhajú pri bolesti bruška, tak ho pi čo najviac a možno aj to pomôže, ale maličkej by som ho nedávala.. ja som dcérku výhradne kojila do 6m, kým sme nezačali pomaly s príkrmami a vtedy začala piť aj vodičku, z flašky s náustkom, nikdy nemala v ústach cumlík 😉 .. a ako radí @aplless , čo som písala aj ja, že ak máš prsník veľmi naliaty, ťažko sa im ho chytá a môže sa jedovať, tak trošku môžeš odsať, ale nie odsávačkou, stačí rukou, je to šetrnejšie pre bradavku, ale to fakt len ak ho máš mega veľké, až bolestivé, inak ho stačí trochu rukou stlačiť-nastaviť, tak aby si ho malinká vedela lepšie chytiť a ak je hladná, prsník za chvíľku povolí 😉 ja som mala takto naliate prsníky asi na 6-7. deň, ani spať som nemohla ako boleli, pod teplou sprchou som si rukou trochu vytlačila a tiež pred každým kojením som trošku vytlačila, ale behom 1-2 dní sa to upravilo už samé, podľa toho koľko krpec vypil, podľa toho sa upraví aj tvorba mliečka, preto nie je vhodné veľa odsávať, lebo tým zasa len podporíš produkciu mliečka a svoj problém nevyriešiš, takže s tým odsávaním skôr opatrne, ono sa to upraví rýchlo samo 😉
@aplless možno nebol problém ani tak cukrová voda, ale skôr to, že čaj bol podaný vo flaške s cumlom 😔 cukrovú vodu dávajú bežne aj v pôrodnici, dcérka sa mi narodila, keď bolo vonku +36st a vtedy dávali cukrovú vodu bežne skoro všetkým, ale len tak že na prst sa nalialo a cuckali ako pri dojčení a teda nemali sme problém s dojčením, aj materské mliečko je sladké 😉 doma som už potom nič nedávala, len sme sa dojčili až do 6m, bez flašky
@sonulka81 to ti dobre kázala doktorka 🙂 ak kojíš, dieťa nepotrebuje nič okrem tvojho mliečka, ani čistú vodu 😉 tú stačí začať dávať, až začnete s príkrmami, sú krajiny, kde odporúčajú výlučne kojiť aj dlhšie ako 6m, v Austrálii napr. odporúčajú výlučne kojiť až do 1r, materské mliečko je taká úžasná tekutina, že fakt iné dieťa nepotrebuje 🙂 a neodporúča sa dávať piť iné aj z toho dôvodu, ako som už písala, aby sa dieťaťu nedávala flaška s cumlíkom, pri cumlíku je iná technika satia ako pri dojčení a vo väčšine prípadov, podanie flašky s cumlom znamená koniec dojčenia, resp. jeho rýchlejšie ukončenie ako keby si výhradne iba dojčila.. takže poslúchni doktorku, ako jedna z mála v tomto sa vyzná 😉
@cerimi77 ano,určite pojdeme,to sme rozhodnutí...zatial som si vždy poradila,aj som kadejako postláčala...včera mi z toho problémového prsníka pekne striekalo...už som sa naučila,že aj ked je mrzutá atd,tak prijkladám,čo možem...ale už aj viem rozoznat,prečo plače vačšinou...a sledujem,aj čo zjem,aby som potom vedela...lebo už sme mali aj super večery,piankové🙂....
myslím,že aj ked som teraz na 2 dni obmedzila zavarane marhule,tak je lepšie,lebo to mi tetky kazali,že na mlieko...ale včera som teda skúšala broskynu,tá tam nemá tú šupku a bol koncert riadny večer....
a neviem,že vela zeleniny a ovocia kázali,ale ako????čo vlastne??papam len mrkvu,petržlen a takéto....ovocie sa bojím tiež...
chystám sa ešte niekedy že krupicu,čo to spraví,a neviem,či orechy možem....dnes som skusila z lidl také osie hniezdo,taak uvidíme...
mám aj cd o kojení,sme podla toho skúšali...v podstate to ide,ale za laktačnou pojdeme určite,dúfam,že dnes zavolá..pekný den 😉 😉 😉
@sonulka81 @aplless ako som písala, cukrovú vodu (hroznový cukor) dávajú niektorým veľmi nepokojným deťom v pôrodnici, alebo deťom ktorým nestačí mliečko od mamičky, resp. je hladné a mamička nemá ešte dostatok mliečka, alebo ako v našom prípade, v tých vysokých horúčavách, keĎ sa mi dcérka narodila, tak vtedy sestričky nosili hroznový cukor a mamičky ich dávali deťom podľa vlastného uváženia a potreby, ale to sa dávalo fakt len v nutných prípadoch a len trošku, nie ako bežná súčasť stravy 😀 😀 v pôrodnici som pár krát dala malej aj to, ale doma už sme sa bez toho zaobišli, a len moje mliečko papala, do 1r nemala v ústach nič sladké, ani nič čo by obsahovalo rafinovaný cukor, lebo to fakt nie je nič dobré pre nikoho, nie to ešte pre malého človiečika... a ja chodím so Simonkom von od začiatku, hneď na druhý deň ako sme prišli z pôrodnice sme išli na 20min von a odvtedy každý deň, postupne sme predlžovali intervaly... nám to tak aj v pôrodnici povedali, že do -5st môže ísť dieťa von hneď na druhý deň, na tých 20min, my zatiaľ chodíme len v šatke, kočík si musím ešte nachystať 😀
@matabah na tej stránke mamila.sk, (tvoria ju a píšu tam vlastne 2 laktačné poradkyne) oni nie sú veľkými zástancami obmedzovania sa mamičky v jedle, nie je to vhodné a podľa nich strava mamičky má na mliečko len minimálny vply, ak vôbec nejaký... radia aby mamičky jedli všetko a v ničom sa neobmedzovali, lebo ty ako dojčiaca matka potrebuješ mať pestrú a plnohodnotnú stravu, odporúčajú vylúčiť zo stravy naozaj len tie potraviny, ktoré mamičky s istotou vedia, že robia dieťaťu zle, majú to odsledované, ak viac x si dali tú istú potravinu a dieťa zareagovalo na ňu vždy rovnako - zle, tak vtedy sa môže vylúčiť, ale nie sú zástancami vylúčenia nejakej potraviny preventívne, ako sa to vo všeobecnosti radí, aby si vynechala strukoviny, rajčiny, jahody, citrusové plody a pod., aj v pôrodnici čo som dostala papier, čo môžem a čo nie, tak tam boli vymenované tieto veci, že sa im treba vyhýbať, ale v malých množstvách sa môžu jesť aj tie, resp. skúsiť v malom množstve a ak to dieťaťu nič nespraví, môžeš si pridať... z ovocia sa radí vylúčiť len citrusové plody, ale teda ja si dávam, nie vo veľkom, ale 1ks kiwi, či mandarinky je v pohode.. ja sa neobmedzujem zatiaľ v ničom a s prdíkami zatiaľ problémy nemáme (klop klop) 🙂
@brady1 hej, aj mne tak v pôrodnici povedali, že 1 vychádzka je vlastne cesta z pôrodnice a potom na druhý deň môžem ísť aspoň na 20min, ak nie je menej ako -5st a vďaka tejto úžasnej "zime" tak chodíme von každý deň odkedy sme doma z pôrodnice 😀 ... inak pedina naša odporúča až po týždni začať chodiť von, ale ja som sa držala skôr toho, čo mi povedali v pôrdonici v BA, aj s dcérkou som tak chodila, akurát vtedy boli horúčavy skôr 🙂
No ja som chcela ist uz dnes von a svokra zas ze nech este nevymyslam bolo 9 st. ale zajtra ak bude takto pekne uz pojdem uz sa mi aj dobre chodi stichi mi uz vypadli aj sedet mozem. dnes som maleho nechala spat dve h pri otvor. okne doobeda
Ja som sa pytala v nemicke co davaju detom ze len cistu vodu lebo maleho som prvu noc vobec nemala a bol spkkojny takze ked bude teplo ta ja dam max cistu vodu pit pokial budem kojit
ahojte,
u mna bez zmeny....nechcem to zakriknut, ale sa citim lepsie jak par dni dozadu... 😅 ...ale u mna to uz pondelok isti na 100%
mi prislo smiesne jak sa tu doteraz bavilo len o tom kto kedy a jak porodi a uz sa tu povacsine riesia veci okolo babatiek 😀 ...este nas tu zostava par poslednych mohikanov a debata o porodoch uz bude zabudnuta tema 😀
@cerimi77 presne o tej strave aj nam v nemocnici vravela, ze naco sme boli zvyknute pocas tehotenstva a aj predtym tak sa nemame obmedzovat, presne aj tie strukoviny, ze ved toho nezjeme za kybel ale len tanier, treba skusit aj citrusy, ale nie naraz nech vieme aku ma babo reakciu. Ja som si hned ako som dosla domov spravila sirupovu vodu z domaceho jahodoveho sirupu a mala sa mi vyhadzala ale druhykrat uz nie tak ho v pohode pijem a nic jej nie je, pri prvej som aj vianocnu kapustnicu jedla a to mala 2mesiace a v pohode, ked som niekomu povedala, ze jem hrusky, jablka, kalerab, banany tak sa len za hlavu chytali mudre tetky (co nikdy nekojili) a doktorka na to, ze ked to malej nerobi zle tak nemam co riesit a mam si v pohode dat 🙂
a presne strava kojacej ma byt pestra 😉
ahojte babulecky moje, tak sa vam konecne riadne hlasim z domova 😀 vidim ze muzicek vas informoval, tak je dobre, poviem vam ze v tej nemocke nebola vobec chut internetovat, vsetko ma deptalo a tak, proste psychika v riti....a ked uz vyzeralo ze bude dooobre a ide sa domov, tak samik mal vysoke hodnoty zltacky....a 17 hodinove slnenie pod modrym svetlom, nakolko ma zrave chvilky a pytal kazdu hodinku, nemalo by velky vyznam aby mi ho stale nosili na kojenie, lebo by sme daleko nedosli a svetlo by nemuselo zabrat, tak som pocti o odsavala mliecko a nosila bubacikovi a nakoniec to dobre dopadlo a vcera nas pustili domkov, tak gazdujeme 🙂 uz som spokojnejsia a snad si na vas najdem opat viac casu ako v nemocke... silno sa vam ospravedlnujem, ale nebola nalada...
a teraz trosku k porodu...nakolko ma prosim pekne hospitalizovali kvoli vysokemu tlaku, dostavala som velke davky magnezia plus infuzie magnezka dvakrat denne a taaak, az mi nakoniec sposobili zapal zily...a zrovna prava ruka...no hotova katastrofa...tlak stale skakal do vysin az sa nakoniec rozhodli, ze 13.2. porod vyvolame, o siedmej rano som dostala prvu polovicku tabletky a do 3 minut nastupili kontrakcie...bolesti som mala kazde dve minutky hned od zaciatku, neboli strasne strasne, ale bolo to dost zatazujuce kedze boli hned tak casto...nestihla som sa spamatat a hned prisla dalsia...o desiatej ma pozreli, stale zatvorena, tak dalsia polka tabletky...stale bolesti kazde dve minutky teraz este silnejsie...o jednej ma pozrel profesor a dal mi cipok na zmakcenie...stale zatvorena, az do vecera bolesti kazde dve minuty, uz toho bolo celkom dost na mna a nakoniec stale bez otvorenia a bolesti same ustali...nechali ma spat na vzdycharni...rano 14.2. o siedmej zase vyvolavacka, zase bolesti kazde 2-4 minuty...pred desiatou prisiel primar a hovori mi, o chvilku vas skontrolujem a ak to bude bez zmeny, spravili by sme sekciu nech sa netrapite uz...aj som sa tesila aj bala, ale konecne sa nieco zacalo diat...no pozrel ma, bez zmeny, ze nech volam muzovi, ze do pol hodky sekcia...no neviem ani ako som sa volala 😀 vsetko bolo take rychle, najlepsie bolo ako mi pichali do miechy v kontrakciach...no ale v tom soku som sa nestihla ani bat 😀 nakoniec mi z bruska vytiahli to najkrajsie stvorenie na svete, necakala som ze nas andelicek bude taky malicky a taky krasny a uzasny a neskutocny, milujem ho najviac na svete...
to najhorsie prislo az na druhy den... 😀 ze postavte sa 😀 ideme do sprchy...a akoze ako???????? ze so zapalenymi zilami??? no parada..sestricka nepomohla, bolo to krute a druhykrat som s placom bojovala sama so sebou a postelou dve hodiny kym som vstala...a odvtedy bojujem stale, ale uz sme konecne doma a na to zle sa zabuda....len mam take trapenicko......preco ma bolia lytka???????? ale ze straaaasne...a este bojujem s prasknutou bradavkou a Samkovim spankom, ale verim ze to zvladneme vsetko a bude dobre 😉 dufam, ze som na nic nezabudla, tak aspon takto v skratke 🙂
a vsetkym mamineckam zelame veeeela mliecka a stastne deticky a tym neporodenym vela stastia, malo bolesti a stastne deticky a vela mliecka a tak , sak to poznate 🙂
@cukrik580 oj, tak si sa riadne natrapila....a nakoniec este aj po sekcii trpis....zaciatok bude tahsi, ale ono sa to bude kazdym dnom zlepsovat a zlepsovat....ale vysledok stal aj za tu bolest, vsak?....prajem skore zotavenie a nech sa date cim skor do rezimu, ktory vam bude najviac vyhovovat....mna caka sekcia v pondelok a uz druha v poradi a tiez mam trosku strach, ale aj radost, ze konecne bude slecna na svete a po zotaveni sa budem moct konecne vyspat na chrbte, lebo teraz je to nemozne ako tlaci na vnutornosti...
@anaja81 @hulahop @saxxxana @vieraft takže: ja mám ísť na kontrolu v nedeľu, keď bude dr. mať službu v nemocnici a že inak to aspoň týždeň ešte nechá spontánne. Mimoriadne sa teším, že neplánuje vyvolávať, ale to to mám akože tak dlho ešte vydržať??? 😖
Pochopila som z toho, že sa asi ešte nič nedeje a nevidí dôvod, aby sme sa kamkoľvek ponáhľali. Ale ak by sa malý vypýtal v tú nedeľu, to by sa celkom hodilo 😀 Manželovi by sa to tiež páčilo, to by bol rovnaký dátum ako mal jeho otec narodeniny.
@cukrik580 milacik moj a ty si mi mala tiez sekciu?No tak to ti verim,ze po tom je to najhorsie a to vstavanie,katastrofa.Ja som v noci si skusala sadnut,ale to len preto,lebo som bola smadna a bola tam zla sestricka a nechcela som ju otravovat,ale ako presne,bolo mi do placu a ani som neverila,ze to skonci niekedy a skoncilo,len dnes ma ta rana zacala nejak boliet,neviem preco.Aj mas ten krem na bradavky?ak nie,tak ja ti dam ten moj,alebo ti aspon z neho vymadzgam trosku 😀.Mna deprimuje to brucho moje,celkom sa mi stiahlo,ale nad tym sitim sa mi urobila hurecka a mam dojem,ze mi tam prevysne koza ,uz sa potom nikdy nevyzleciem pred mm ☹.
@bambulka12 mne sa spravila hurecka pod 😀 asi mi zosili zle strie 😀 do kriza 😀 je mi to jedno, uplne, aj ked sa nikdy pred nikym nevyzleciem stoji to za to 😀
ty si nevedela, ze som nakoniec skoncila pod nozom? 🙂
majko mi bol kupit tu mast a v celej nitre nebola, tak mu dali inu, tiez cisty lanolin, 10ml stalo skoro 10e ale tiez super zabrala, neni to este 100% ale vidiet, ze je to dobrotka, bodaj by nie za tie prachy 😀
na sestricky som mala inak asi velke stastie stale, na kazdom oddeleni kde som si pobudla za tych 12 dni 😀
@cukrik580 sestricky boli zlate,len tato jedna bola taka neprijemna,ale to asi preto,lebo mala nervy,lebo mna dve hodky po operacii doniesli na 600nedelie,nebola som na pooperacnom a to bol horor,ani vlozku mi nedosla vymenit,az v noci,ked som jej zazvonila a to som uz bola cela krvava a chcela som sa sama postavit,ale na to som si netrufla,aby som neodpadla,ani tu podlozku krvavu mi nevymenila,to bol najhorsi zazitok,ta noc ☹ a rano ma potom akoze dosla poutierat.No ja som dokatovana aj zospodu,este z prveho porodu a teraz aj z vrchu,ale kupim si aspon tie stahujuce nohavicky.Dnes bola u nas znama a pestovala Misku,no ja som mala normalne nervy,Miska je len mojaaaaaaaa,zlota mala,uz zas mala ten svoj placlivy ritual a som jej dala dudel,ktory chvalabohu stiahla a teraz spinka a pojdeme sa kupkat,miluje vodicku 🙂
@bambulka12 hmm...tak to si mala ozaj "stastie" na super sestricku...to ti poviem...ale uz je po , aspon mas na co spominat 😀
ja sa tiez bojim ako budem reagovat ked budu chciet pestovat 😀
my sme tiez zapojili dudel, lebo sa fakt nedalo 😀 aj tak mu ho capli ked isiel pod svetlo, ta k som mu dala aspon nas, ale nepouzivame ho moc, takze pohoda, cicik mu chuti aj tak najviac 😀

mne uz vcera svokra chcela pchat malemu cukrovu vodu skoro ma porazilo som to zakazala a moze sa aj urazit nedam si ho pokazit max, dostane cistu vodu netreba mu sladke uz som sa poucila lebo ked som mala dceru prisla som z nemocky strcila jej sladky caj a bolo po kojeni aj som tak dopadla kojila som 6 t. teraz by som chcela vydrzat co najviac takze nedovolim jej pchat malemu caje