Augustové mamičky 2011
Ahojte nastávajúce augustové mamičky. Mne vychádza termín na 2.augusta 😀
Trochu sa obávam priebehu tehu, ani s cérkou som nemala lahký priebeh tehu, a pred troma mesiacmi sam mala potrat ☹
snažím sa myslieť pozitívne a dúfať že bude všetko ok 😀
@katka121 vies co malemu chutia ovocne vyzivky, ale masove,a zeleninove ani za pana! inak je to aj podla mna grcka...takze sa mu necudujem! 😅 ked mu ja uvarim tak to ma chut a nie to v tych kelimkoch. Ale ked som chcela morcacie alebo telacie masko aby skusil,kupila som a rovno to aj islo..papa 😝 No a vies co je sranda?ze v jednotackych vyzivkach je ovela viac masa,ako v hamaneku.a pritom je o kolko drahsi.Ja tiez v zdy kukam na zlozenie.Lebo raz som kupovala vyzivu lesne ovocie a bolo tam ze 70% ci kolko jablkovy pretlak,a potom maliny asi 8% a este ribezle ci co5%. tak reku super 🙄
Baby rozhodla som sa. Idem nato!! S koncom prveho roka bude aj koniec nasim vecnym placom a bojom.(teda dufam 😅 ) Od narodenia som uz vyskusala milion sposobov ako uspat maleho. Som zastancom africkej vychovy,ale uz proste nevladzem...stale sa budi,nic mu nechyba a reve,mrnci,vie ze ho vezmem.Sme hore kazde 2 hodky a nezaspi ked sa naje.To neni hlad.Takze prijimam rady ako naucit dieta spat v posteli same. Pato sa nevie ukludnit a lahnut si a zaspat,nejake mojkanie neprichadza do uvahy.On je neustale v pohybe.Momentalne zaspavame tak,ze je priviazany v kociku remencami,aby sa nemohol krutit!! des,co? 😀 len nevolajte socialku! 😝 ked spi tak ho rozopnem. 😉 Dovidenia 15min.zaspavanie.. ☹ ale musim raz zacat. 😠
@dadulajda ak to ti prajem len jedno, pevne nervy a trpezlivosti tonu, budes to mat tazke s malym, ale musis vydrzat. a keby si ho dala do postielky a ozlucila sa snim, a zavrela do izby a dvi. a nechala maleho vyrevat. je to krute, ale je to na tebe ci vydrzis. nasa najmladsia zaspava sama v postielke, vecer ju nakojim, a polozim do postielky, niekedy hned zaspi , niekedy este place, ale zavrem dvere a necham ju tam samu a ona zaspi. a je jedine dieta nase ktore nevie zaspat na rukach, ona ked je unavena, na rukach ani za svet, musim ju polozit do postele, tam sa chvilu pomrvi a zaspi. na rukach mi asi 3x zaspala?
a musim sa pochvalil, jej prve slovo ahoj, a dalsie, mama a hojda 😀 a uz sa jej podarilo aj zavolat na brata Mae (Marek)
@dadulajda Dadi, a je dostatocne unaveny z celeho dna? lozi ti ze? Lebo mne uz teda mala chodi, a teda beha, nie ze chodi, rozbehne sa po trave po vonku, a zacina nam utekat..... vobec ju nezaujimam ked je vonku 😀, tam je vsetko nove, a rada objavuje nove veci..... uplne je ako keby bol psik z retaze pusteny 😀, presne taka ista je.... beha a krici od radosti 😀.... no a ked sa takto vybeha kazdy den, tak mi zaspava lepsie, rychlejsie..... na rukach ju uz dlho neuspavam, ale zaspava pri mne ked lezi na posteli, a potom ju dam do postielky.... Budi sa este casto, ked jej vypadne cumel, dam naspat, dam ju na bok, plienocku latkovu do ruk, to si zmochli od malicka, na to som ju naucila, je tam aj vona mliecka materskeho lebo si to davam pod prso ked kojim, a sem tam na to vytecie..... no a spi dalej.... niekedy sa zobudi asi na zly sen alebo co, len tak zacne plakat, tak si ju dam zasa k sebe, ukludnim, a spi dalej, prelozim do postielky.......
Kazdopadne, myslim ze dieta unavit hrou, behanim po vonku, alebo teda ked ti lozi, tak nech lozi co najviac......aby sa unavil, je lepsie nez nechat dieta plakat,.....
Mne ked vecer nechce spat, tak ju neznasilnujem, a ideme sa hrat, teda si beha po byte, a ked sa zasa viac unavi skusim ju dat spat, a ked zaspi tak zaspi ak nie, tak sa hrame dalej....
Inak sama vie zaspat len cez den, ked ju dam na obed spat, to je este z rana taka otapena, nie taka rozrusena, to ked je unavena tak len polozim na bok do postielky s cumlom a plienkou a zaspi hned. ale v noci hlavne spanie, to mi nezaspi sama v postielke....
inak mi spi celu noc (ak nepocitam to ze sa asi 5x zobudi kym tvrdo zaspi, ale nie je medzitym hore nejako dlho zeby polhodinu, hodinu akoze bola hore to nie), chodime neskoro spat, neskoro vstavame, od 22h.-10h. spi. kojim ju o 3h. a potom niekedy rano nepozeram na hodinky okolo 7h. asi.
teraz ma 2horne zuby uz prerezane, tak mame chvilu pokoj, inak sa budi omnoho castejsie a je vela placu, ked sa tlacia zuby, taky tyzden co uz su takmer prerezane, to je take dost vselijake......
a Pato ma kolko zubkov? netlacia sa mu dalsie?
Ja fakt neviem ako ti pomoct, co mu chyba, u nas to tiez nie je idealne, len cez den sama zaspi v postielke.....
Hmmm..... zaujimave co mu chyba, vadi.....
Kazdopadne, ja si pre dalsie dieta kupim asi toto:
http://www.babytip.sk/images/produkty/14028_bez...
polohovacie valceky, nemam to sice na malej odskusane, ale mam ju na posteli ze z jednej strany su vankuse, z 2.strany ja, a v tej postielke vzdy ju to zrejme budilo ze hladala oporu a nenasla ju tam...... hlavne ked bola mensia urcite by to pomohlo, snad by sa lepsie naucila a skor na postielku.... teraz uz to asi u nas nema vyznam, lebo na to nie je naucena, a vela sa otaca aj na posteli aj v postielke asi by jej to vadilo.....
http://www.e-kociky.sk/?413,bezpecnostne-valceky
da sa to rozne posuvat od seba tie dva valceky, aby sa do toho dieta zmestilo v roznom veku.....
mozno vam by to dadi pomohlo..... ak ma rad patko byt upnuty v kocari, tak mozno aj taketo nieco by mal rad.......
no fakt neviem.... ked uz si vyskusala milion sposobov, tak skutocne neviem co by ti pomohlo.....
Ja keby som malu nechala revat, tak neprestane, uz som to skusala, ma to opacny efekt, este viac sa rozrusi, je uplne v amoku a vzlyka este aj dve hodiny aj pocas spanku...... takze toto nerobim ani preto lebo to nefunguje u nas.....
a nie su nahodou krpci nervozni z toho ze papaju prilis vela v noci? Ja napr. som velmi dlho pijavala kakao na noc, ale vzdy uz aj ako dospela som musela pockat kym mi to trochu vytravi..... lebo ked som to tak hltavo naraz vypila hrncek, tak ma bolelo brucho ked som lezala a nemohla som zaspat..... vzdy tak polhodinu az hodinu som musela pockat kym mi to vytravi........no a jeden hrncek to je asi tak 300 ml nie? a to som dospely clovek..... .tak 200 ml flasa mlieka na dieta niekolko krat za noc si myslim ze je fakt velmi vela...... a zrejme ich to trapi......
podla mna im staci dat trosku len tak na pocuckanie ak sa viackrat zobudia...... a potom dat cumlik.
S plnym bruchom sa zle zaspava aj mne....... moze byt aj to pricina.....
Ja ked malu na vecer kojim z oboch prsnikov, tak nezaspi, musi si poriadne odgrgnut..... iba ked nakojim z 1prsnika tak mi zaspi v klude....... netusim kolko ml ma jeden prsnik ale.... 😀DD. Tak mozno to je opacny problem, ze deti nespia lebo su prilis syte...... hmmm? nemohlo by to byt aj kvoli tomu?
Inak kolko vam krpci vazia?
Nasa ma 8,3kg (11mes.), nic moc, ale tak beha, nie ze chodi 😀, ma pevne vsetko, nohy ruky, a aj svaly na rukach 😀, si muz vsimol..... chutit jej chuti do urcitej doby, asi 10min. potom ju nebavi jest, sediet na stolicke.... obcas jej davam aj za chodze ale to nezje vela.....
ale je to fakt fajn, ze uz chodi, ludia hovoria ze to je najtazsie obdobie ked sa uci chodit, lebo vraj vela pada a je to bolestne atd.... u nas vobec nie..... kedze uz vedela lozit, najhorsie obdobie bolo ked sa ucila lozit, a padala na hlavu vela na dlazku.... a vsetky tie obraty pre nu nove..... to bolo take dost nebezpecne, tak ale naucila sa padat, dvihat, pochopila rovnovahu, a postupne sa driapala vyssie, a ked zacala chodit uz si vedela pekne padnut na zadocek, zachytit sa rukami vselijako, tie zakony rovnovahy mala uz ozrejmene ako sa naucila lozit, a teraz ked chodi je pre mna uplne najlepsie, lebo je absolutne samostatna, chodi si hore dole, a strasne ju to bavi...... a odvcera sa vie sama postavit zo zeme na nohy bez akejkolvek opory.... doteraz si doliezla po 4nozky k stene alebo nabytku, k mojim noham a o tie sa postavila.... ale od vcera padla na zem, rukami sa zaprela o zem, vystrcila zadok hore a rukami sa vysvihla hore jednym tahom a stala 😀, skoro mi oci vypadli 😀. Lebo utekala a padla na zem a zacala uz jacat, a ja ze no co ked lietas, tak sa postav... a ona sa postavila 😀DD asi z toho ako bola nastvana 😀DDD...... a isla dalej..... no strasne je srandovna ako si tak cupita, a zvysuje rychlost kazdym dnom...... za chvilu moze chodit behat s manzelom 😀DD, ten bude mat radost! 😀DD
Ahojte maminky, uz som tu strasne dlho nebola, ale casu je akosi malo. Tak len v stratke nase novink 🙂 - mame uz 7zubkov a osmy je uz na ceste, uz ho vidno. Maleho dost trapi, ked rastu zubky, to sa budi v noci a place, tak neviem teda, ci zo zubov alebo z niecoho ineho. Ja mu dam napit vodicku a na rukach zaspi dalej alebo u nas v posteli, lebo ked ho dam vtedy naspat do postielky, tak robi ramus, takze vlastne druhu polovicu noci vacsinou spi s nami. viem, nie le to idealne, ale neviem, ako to zmenit. snad ked prejdu tie zubky. mame za sebou uz aj siestu chorobu, dost ma to vylakalo, ked prisli 39 horucky, lebo este nikdy nemal horucku, ani pri zubkoch. ale uz je v poriadku! Inak maly chodi zatial okolo nabytku, alebo lozi rychlostou svetla, ale bez opory sa este nerozchodil. Inak velmi ho bavi lozit za vysavacom, vypne, zapne, vypne, zapne. no a minuly tyzden sa naucil zasvietit a zhasnut, to ho bavi nenormalne, drzim ho na rukach, stuk a skontroluje, ci svieti, stuk a nesvieti a tak dokola. triedi mu pradlo a dava ho potom do pracky, najma tatove ponozky, to sa valam od smiechu. no a straaasne rad ma vodu, ci uz vo vani, v bazene alebo v mori, tak sa chodime kazdy den kupat aj viackrat. to ho vezmem aj pred pracou alebo po praci ci uz do mora alebo do bazena, trosku zaplavame, poclapkame a hned sa mu lepsie zaspava, kedze u nas na cypre su straaaaasne horucavy. ale maly zatial zvlada v pohode. takze tolko o nas, musim nejake fotky prihodit. a inak mame 80cm a 10.5kil, riadny valibuk po tatovi 🙂
@mima1311 ahoj, este teplotujete? ☹
@emily3 tak to som este nepocula ze na ruukach nevie zaspat.vidis fakt je kazde mimi ine. 😉 a to si 4 deti na rukach uspavala? fuuu obetava mama.dufam ze ta aj posluchaju ked si na nich taka dobra. 😉 je to krasne tolko deti..aj ja chcem 4.aj ked po Patovi mam uz niekedy dost. 😝
No a ku zaspavaniu...viem,ze ho nemozem nechat sameho,to je prilis velky sok.Tak som zvolila jemnejsiu alternativu,sam zaspat,bez hojdania v kociku na posteli a ja vedla neho. mozem ho hladkat a objimat a nemusim byt ako uzovka prevesena cez postielku. 😀
@katarina6 ahoj moja,jeej si toho popisala,musim sa vracat aby som ti na vsetko odpovedala... 🙂 Tak Pato uz tiez chodi,asi 2 tyzdne. Aj beha,aj chodi,aj si polozi,ako chce.On je neustale v pohybe..a to myslim doslovne.U nas obyc.prebalovanie kopec kriku,ze ho nutim lezat.ked sa este hybat nevedel,tak kopal o dusu.Keby mu dam dynamo,mame elektriku pre cely barak! Unaveny je asi tak,ze uz ked caka na flasku,nevladze ani sediet,uz ho hadze so stran...a oci ma fialove,napuchnute od unavy.Len zatvorit a spat.Na flaske sa vzdy upokoji,aj sa mu zachadzaju ocka a potom ju odlozi,prebere sa a zase lozi,skace...stavia sa.... tie valceky neviem...lebo ked som ho uspavala na rukach,mala som velky vankus,na ktorom lezal na chrbte a hojdala som..a po ruke estge druhy,taky tvrdsi,nan som ho prevesila,ked chcel lezat na brusku.ruky nohy dole spustene...ako volekedy na tigrikovi....no uz ho nevladzem,Pato mal 8,5kg v polroku zlatko.teraz ma vyse 10kg.a ja 48kg.naozaj ho nevladzem dlho nosit.+ ta vaha vankusa.ble 😝
Nezniesla by som ani ja nechat ho vyrevat,lebo sak on reve odmalicka...takze ked som uz bola zufala,skusala som,nepomohlo.presne to co u vas,ze sa to len zhorsi.zacne chrcat,kaslat,dusit sa,sam sa vyhecuje a je schopny si daco spravit tym placom. A ked uz bolo velmi zle,zacal si trhat vlasky. ☹
A nocne jedenie..Pato mi v noci nejedol, len ako zacali tieto tepla v juni,zacal.ale len tak 120ml, max.150ml. a len raz.On sa nebudi na hlad.brusko ho neboli.lebo ked hontrlam kocik,je ticho.ked prestanem,reve.Aj cez den inak,ked mi spi v kociku,stale musi ist...nemoze na minutu zastat.Ma velmi plytky spanok aj v tuhej faze.Nemozem ho ani prelozit, zobudi sa.Ked nam zaspi cestou v aute, musime nechat bezat motor na cielovom mieste a cakat kym sa nezobudi!! Kati toto je inak narocne dieta.A to nehovorim akoze len tak. Vidim vela inych deti, a Pato sa od narodenia lisi. Videlo ho mnoho mam a vraj toto este nevideli....on bol do polroka doslova prilepeny na cecku.ked ho nemal v ustach reval.Ja som si teda uz uzila...kolkokrat som jedla prvykrat o 3h poobede,ked mi mamina co dosla z roboty podala.mam z takeho vycerpavajuceho zivota uz aj ja nalomene zdravie...ja som nanhoo sama vies,nech je noc akakolvek,ja k nemu musim vstat.Proste sa nemozem nechat doviest do nemocnice kvoli nemu.Kto sa potom o neho postara??
Zakladam si tu dennik,ak to nikomu nebude prekazat,kedze na zositovy nemam cas a tu som kazdy vecer. 🙂
1.DEN SZ(samostatneho zaspavania): Rano Pato vstal o 4h.napapal sa a zaspal ale o 5h sa zobudil zas.Nevedel sa ulozit.Tak opat skuska- vodicka,ee.Lahla som si na postel a on vedla mna, 45min.sa hadzal,vrieskal,zuril,plakal,ale bez slz. Valanie,stipanie...nakoniec mi zaspal na prsiach a pocuval srdiecko.Cez den sme vonku zaspali v kociku super.Vecer:hodinu reval,lozil,uz som to nevydrzala uspala ho na vankusi,za 2min.zaspal.1.krat spi moje dieta v postielke a ked sa zobudi ze sa chce pohojdat..neviem co spravim....uvidime aka bude noc. 🙂
@dadulajda naucit spat bola pre mna u mojich deti najtazsia uloha v rodicovstve...ani som uz tak neriesila,ked starsi nejedol, ako ked nemohol spat...je to velmi tazke, niektore deti su proste drazdivejsie,s unavou sa to len u nich stupnuje,takze ak je ten pripad,tak ja by som to s unavovanim neprehanala,sama vies aky je..Tieto deti proste nemaju taky utlmovy gombik,ktory by si stukli a vedeli sa skludnit do spanku 😕
Asi to inak ako trochu bolestne nepojde...Tiez ked sme boli uz na pokraji sil sme sa rozhodli konat radikalnejsie,so starsim sme skusali cca v11 mesiacoch Estvilla,ale vzdali sme to ,ale naucili sme ho pritom zaspavat za rucicku,vybrali sme jednu tycku z bocnice,postielka prisunuta k velkej posteli ,ale aj tak to bol velky boj,a trvalo to dlho,ale neustupili sme….teraz nastastie je uz so spankom kamarat, od dvoch rokov zaspava sam, spi na obed aj tri hodky,celkovo spi dlhsie ako mladsi teraz, no paradox,ale som rada,ze sa to obratilo,tak verim,ze sa to zmeni aj u mladsieho,ale budeme musiet my zase zasiahnut…
S mladsim Kubkom je to podobne, s uspavanim v kociku som skoncila v cca 7-8.mesiaci,ked sa tam obracal, popruhy som neskusala,naucila som ho zaspat pri kojeni,ale ani to neslo lahko,posledna nadej pred vyplakanim,starsi nechcel spat ani v kociku,toho sme do 7.mesiaca nosili,potom pri kojeni.Mladsi ale este v 9.mesiacoch spaval 3x denne po polhodke,aj teraz hocikedy len 2x30 min,ani kavu nestihnem dopit a on je zniceny,uplakany,spanok je nas velky problem….Este v 9.mesiacoch sme ho min.2x v noci nosili,z toho raz aj cca 2 hodiny,kym sa dal polozit,inak spaval so mnou v posteli,ale ked nezaspal ani pri kojeni museli sme nosit, potom sme si uz povedali dost,naucime ho zaspat aspon vecer v postielke,no bol to teror,nastastie sme sa striedali,chceli sme byt pri nom,nie zavriet dvere a odist,nech citi,ze ho neopustame,len je to ovela tazsie pocuvat plac aj to vidiet,ako odist ,postupne sa to zlepsovalo,museli sme ho x krat polozit,ususkat,atd.Teraz zaspi uz v postielke,niekedy si este pochodi,trosku pohundre,len nas teraz taha za vlasy pri zaspavani. Toto nam ale zlepsilo nocne spanie,sice hned uz potom ked sa zobudi ho nakojim/ niekedy aj za polhodku /,a potom uz spi so mnou v posteli,ale aspon uz v noci nenosime…Ako casto ho v noci kojim,neviem,nedivam sa na hodinky,to by ma rachlo,kym vladzem tak to robim takto,ale aj na to raz dojde…Denne zaspavanie tiez este neriesim,uspim pri kojeni a som stastna,musim brat ohlad nastarsieho,nemozem ho nechat dlho cakat…
Tak drzim palce, ja som rada ,ze manzel pomahal,sama by som to nedala,hlavne ked sme chceli byt pri nom,raz to treba proste vyriesit,aj ked vieme,co moze plac sposobit,ale ked uz nie su ine moznosti,potom treba vydrzat a zahrnat laskou inymi sposobmi…
@dadulajda Ahoj , uz nie , teplotoval 2 noci a den a preslo to same , aj kakanie preslo niekolko x denne , dokonca aj v noci uz spi tak na 90 % , este 2 noci sa prehadzal , okolo 3-4 prisiel ku mne a spal pri hladkani dalej , vcera uz spal dobre ale zuby nikde , tie dasna ma total navrete a nie a nie sa prerezat ...inac je zlaty , take slniecko , tak ho tu aj vsetci volaju po ,,placi,, stale sa usmieva , uz sa zacal hanbit ...tak teraz uz len cakat aby ten zubok sa prerezal , lebo ho to musi sem tam boliet , pcha rucky do ust az s takou silou a je nekludny ....
Zajtra mame poradnu aj ockovanie tak uz sa teraz bojim - bojim ...hlavne tej teploty .Dnes mi jedna mamina vonku povedala ze pri tomto ockovani moze nastat reakcia az po tyzdni , poculi ste o tom niekto ????
No citala som co si pisala , tak to mas teda riadne zaberaky , viem velmi dobre co je to narocne dieta ...zazila som to u dcerky od mesiaca do 10 mesiacov , mala atopicky exem a to bolo peklo , co ona robila , suuuuuustavne kricala , byvali sme vtedy v panelaku , som kazdym dnom cakala kedy pride socialka k nam , to sa uz nedalo vydrzat , ja som ju mala sustavne na rukach az do 15-16 kym neprisiel chlap , uz som niekolko hodin denne preravala s nou , tiez bola tazka a ja som nevladala ...take nieco ako uvarit to nehrozilo , bola som len na suchom rozku co som si stacila napchat do ust pocas nosenia , v kociku len za jazdy a heglovani , inac na rukach , potom sa to vystupnovalo az tak , ze aj spavala aj cez den aj v noci iba na rukach , zaspala mi a ja som si s nou musela lahnut ale z ruk ju nepustit , len som ju drzala a prevalila sa na jeden bok a nez pohnutia drzala , ani wc ani nic , len aby pospala , lebo ked nespala tak trebalo nosit alebo vrestala ...ja to este teraz po 13 tich rokoch mam uplne pred ocami , vonku sme chodili este skoro rano bola tma , nozila som ju co to islo , hlavne nech si odpocinu krize a ruky , potom uz ale ani v kociku byt nechcela ...ja som ju nemohla polozit ani ked som sla na wc , ona spustila az nepricetny rev a potom mi trvalo aj pol dna kym som ju ako tak ukludnila , tak som na wc chodila tak ze som ju jednou rukou drzala , druhou stahovala nohavice , to iste aj ked som sa obliekala , tak len jednou rukou ...ja som uz myslela ze sa zblaznim , som hypnotizovala hodiny , kedy pride chlap , ked meskal co len 5 minut , som uz dostavala ja zachvat placu kde je ...prebalit sam nemozne , trebalo dvoch ludi , co by jej jeden drzal ruky a druhy rychlo prebaloval , ona mala telo samucky flad a skriabala sa co mohla , ked bola vyzlecena tak sa po sebe priam vrhala ...ku nikomu inemu okrem mna a chlapa ist nechcela , aj rodina prisla ze pomoze a ponosi , no ona mala necele 3 mesiace a otocila sa . pozrela sa kto ju drzi a koniec tma , vreskot taky , ze sa az zacala zanasat ...raz som ju chcela skusit dat vyplakat , kazdy vravel ze musi prestat , ze sa unavi a bude ticho ..kdeze !!!! ju som dala do postielky , zavrela dvere , presla cez dalsiu izbu a zavrela dalsie dvere , potom cez chodbu , vosla som do kupelne , tam som tiez zavrela dvere a cakala a cakala a mala revala , pistala , vrestala , ja rovno nou v kupelni , usi som si zapchavala ze nech ju nepocujem , nepomohlo ....trvalo to asi hodimu , ona bola az bordova a do vecera som s nou mala roboty ..to bolo prvy a posledny raz , taze ani to nepomohlo ...trvalo to do 10 mesiacov , dr. nam dala taku masticku , dietatu do par dni flaky zmizli a bol to iny novy clovek , polozila som ju do postielky a spala , ziadne uspavanie , zavrela som dvera a odisla , cez den sa hrala - jednoducho uplne ine dieta ...takze som si odzila svoje , to bolo moje prve dieta a riadna skuska a co ti mam povedat , ked mala pol roka uz som cakala syna , takze posledne stadium tej choroby , posledne tri mesiace som uz bola tehotna ....syn ma zdravotne problemy , nioeje celkom ako ine deti , si tak aj myslim ci to tym nemoze byt , ze ked sa zo zaciatku vyvijal , ja som toto prezivala ...on ked sa narodil bol strasne dobry , priam poklad , ziadne nosenie , nic , spal od narodenia celu noc , tichucko cez den lezal a dival sa ...zlom nastal tak v 3 rokoch od vtedy som zas zazivala s nim , jeho spravanie nabralo uplny obrat , dokonca ho chcela detska nechat v nemocnici nech si aspon na tyzden oddychnem , ale prekonali sme to , zas bolo chvilu lepsie , len na neho uz treba doteraz mat ine nervicky a trpezlivost , nikdy nevies co spravi ...preto som uz povedala ze ziadne deti mat uz nechcem ...no preslo 12 rokov a biologicke hodiny sa ozvali a este zatikali a je tu Jakubko , moj poklad ...
Drzim ti palve , vydrz , ono to prejde , vsetko sa da zvladnut , len je to narocne a kto nezazil ten nepochopi ...
@evi21 tak tiez ste si uzili svoje. 🙂 aj Pato mi spi max 45min.aj to len teraz,ked je uz unaveny cez den.predtym polhodku..este som sa bala odist,ci zaspal naozaj,upratala som par handier a bol zas hore. Ja myslim,ze je lahsie,ked ho vidim,mozem mu spievat a hladkat ho ako fakt natvrdo zatvorit dvere..keby nebol taky mojkavy,tak hej.Ale on na mne doslova visi.Snad to prejde ked trosku podrastie..ale prezit aj tie 2 roky je fuska. 😖 a vies co som si vsimla? uz po tom jednom raze si viac ceni,ked som ku nemu dobra.Lebo doteraz on si isiel kam chcel,ked som ho tahala vonku,tak sa hodil o zem, poviem mu no-no a on uz vie ze to nesmie a uskrnie sa na mna....ja som si povedala,aze budem dobra, len kym to vytvara dobro...ale ked prichadzaju naznaky ze si chce dovolovat a neceni si co moze,tak musim zakrocit.
@dadulajda Ach... no mas pravdu, nemozes sa znicit aby si isla do nemocnice, to je svata pravda! Tak by som ti rada pomohla, ale neviem ako! my to tiez nemame ruzove, ale teda az taky horor to nie je.......
Inak ja som sa predvcerom vazila, mam 47kg, pri vyske 172cm, je to podvaha uz fakt velka... ja som niekkolko rokov nemala menej nez 52kg, aj to je mala vaha, mala by som mat aspon 55kg, no ale teraz mam pod 50kg, tak sa musim tiez velmi rychlo prebrat a dat dokopy, no a vaha sa mi znizila tiez kvoli malej, nemam kedy jest, vsetko len okolo nej, ale teraz mi mama chvilu dost pomaha, tak sa musim nejako dat dokopy..... a hlavne pribrat..... lebo tiez je to moja nocna mora, kto by sa o malu postaral keby som bola v nemocnici, v noci nezaspi pri nikom, len pri mne..... aj ked nemusi zaspat pri kojeni, vyzaduje si moju pritomnost......
No nic..... ako vravis, ono sa to vsetko casom zmeni, upravi...... a drzim palce aby to islo cim dalej lepsie.....
Ja co som zistila na malej, tak ona je nervozna len z mojej pritomnosti, co sa tyka pocas dna, niekolko hodin sa mama s nou hra, ani si na mna nespomenie, a ked sa zjavim niekde okolo uz len mrnci a chce stale byt na mne prilepena..... hrat sa....... aj ked som v miestnosti a nevenujem sa jej, ale niekto iny, je v pohode, a pozrie na mna a uz mrnci a je nervozna....... ze ci nie su tie decka z nas na nervy....ja fakt neviem ☹......
@mima1311 zimomriavky som mala ked som to citala ako mala vystrajala, ako si nemohla jest, ist na wc..... ach...... ja som mala ciastocne nejake take vystrajanie, ale nie tak dlho...... no viem si to fakt zivo predstavit! no na tak dlho ze 10mes..... to teda muselo byt strasne! ☹.... ale teda ako sa moze vsetko uplne otocit z roka na rok, to si ma tiez nastrasila....... ze zasa ten starsi syn sa ti az po 3r. zmenil........ no clovek si nikdy nebude nicim isty pri detoch to je uplne jasne ☹......
Len nech su zdravucke tie nase poklady!!!! to je najdolezitejsie!
no baby poviem vam " klobuk dole" pred niektorymi z vas.... ja mam tri deti, ale take tortuty teda chvalabohu nepoznam.
matusko zle spava ked mu idu zuby, alebo ma take noci ze sa zobudi okolo jednej a dalsiu hodinu a pol sa len prevaluje a mrnci si...ale tak da sa
inac s tym zaspavanim, my sme to mali tiez vselijak, nosenie, hopsanie, no vsetko mozne, potom som sa nastvala, dala do postielky, som pri nom a drzim ho za rucicku,ale trva to tak 10min....treba podla mna vydrzat. matusko nechce byt skoro s nikym, ked som v blizkosti ja, aj ked sm,e na chalupe, babky su tam, ani nahodou,tie by ma radi aj odbremenili,ale on pisti jak tur, to mna dost vycerpava, vydrzi s ockom,ale to je tak asi vsetko,aj na ihricku ked sme, kamosky by ho aj vzali, hrali by sa s nim,ale kdezeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...hadam to prejde
@dadulajda ahoj, so spankom sme mali trampoty aj my, nastastie uz je to omnoho lepsie (kojila som asi 8x za noc). Asi dva tyzdne dozadu sme zacali malu uspavat na striedacku, raz ja, raz muz. Dovtedy som ju uspavala na prsniku. To si mala pocut tie vreskoty, katastrofa, krik mama mama, me me (to je mliecko). Srdce mi trhalo, ale povedala som si, ze je s tatom, je v bezpeci. Samu plakat by sme ju nenechali. Asi po tyzdni je uz v pohode, nakojim ju v obyvacke, dam pusu a ide s tatom do spalne. Lezia chvilu na velkej posteli, manuskaju sa, rozpravka na dobru noc a putuje do postielky. Sedime pri nej a drzime ju za ruku, pripadne hladkame hlavicku a hotovo. Mozno by bolo fajn, keby si poprosila maminku, ci by ho mohla uspavat, ved nie si stroj a je dobre, ked si maly zvykne aj na inych blizkych ludi, nez je mama 😉 Ti verim, ze je to o drzku, ked krpec nespi 🙄
@mima1311 zelame vsetko najlepsie k meninkam nasmu vytrznikovi, nech je zdrave a spokojne chlapciatko. Drzime palce, nech nemate ziadne tazkosti po ockovani. Torticka bude, sikovna mamina, kedy ty to stihas pri 3 capartoch 🙂pekny den vam prajeme
@abriela velmi velmi blahozelam k ,, brusku,, budem moc a moc drzat palce 😉 , ja tiez tak sem tam zabludim k aprilovym detickam a zaspominam 🤐
@krhlicka dakujeme 🙂...zas nas ockovanie minulo 😝 dr . odisla uz na obed a my sme prisli po obede ako na poradnu 😝 tak bud zajtra alebo v piatok , uvidim ako mi mm necha auto 😀 oslava bude az cez vikend , aby mu mohli prist aj potriast ostatni 😀
@katarina6 Kati ty priber kocka! sak ja mam 170cm a 48 kg vyzeram ako dobra anorekticka! musis mysliet aj na seba.Ja som pred tehu mala 53,to taka moja bezna vaha.a je to akurat. 😉 teraz mam prsa 0-ky a zadok nikde(konecne) 😀 😀 a to ze nas aj krpci uz casom maju dost,som si aj ja vsimla. niekedy staci,ze daco povie mamina,alebo niekto iny a maly uz poslucha.Alebo jedenie.mne bude buchat do lyzicky ale od druheho si da.potvory su to,lebo uz nas skusaju takito malinki 😠
@mima1311 tak teda mala si aj ty toho dost. Ja som ako tehotna citavala casak Mama a ja a tam pisali baby,ze deti im ako 10mes.zaspavaju na prse a ony nic nerobia,tak som si hovorila...zase dake trapky...co vsetko decku znesu a potom nevedia ako z kolotoca von....a pozri sama som tak dopadla.Keby mam to mlieko,aj ja na prse maleho uspavam dodnes.No a vazne po tom,co sme si preskakali,nepocuvam rady oteckov,hocijakych mamiciek s jednym dietatom..lebo ked si to volakdo nezazije,nepochopi,co je matka schopna spravit,len aby tomu dietatu bolo dobre. mala si toho dost,ale maly ti to vynahradza myslim.ved je taky kraaasny.a sikovny! 🙂 a so starsim synom sa netrap,deti potrebuju na vela veci dozriet.Potom pochopia,co a preco a urobia si vlastny nazor.
A o problemoch s tymto ockovanim som pocula,ale nepamatam si uz co...tak sa drzte.Ale ked ste zvladli tie predym,toto bude malina.uz si vacsi,maju viac kil,uz to neni taky napor na telicko.
@krhlicka ahojky, to si sa tiez super vyspala byt 8x hore,co? 🙄 ale aspon si vedela co mala chce..ja casto netusim co mu je... ☹ a ked je s nami jeho otec,(pred chlapmi ma respekt) tak s nim zaspi.co je asi 1 noc za mesiac.a na druhy den je to horsie,lebo si ho pyta pri zaspavani a mna nechce...a ked ho uspavala mamina,tak krical ma-maaa ale nakoniec zaspal..no len sa potom budil kazdu polhodinu,ze kde som. Aj 3 noci po tom...bal sa zaspat....
2.DEN SZ: Prva noc v postielke fantazia!! ani raz hore!!!! aj ked od polnoci uz spinkal pri mne... 😉 Rano sme vstali o pol 7h. do pol 10h bol hore,co nezvykne.zvycajne zalomi po 2 hodkach.Ale tak lahli sme si,dala som mu este na upokojenie 150ml mliecka a chcel este vymyslat a plakat,zo 2x si sadol a valal sa po mne,ale za 5 min.si lahol,bez placu a nechal sa uhladkat. 🙂 🙂 🙂 spal 2 hodiny,co nepamatam kedy naposledy. 😲 vstal o pol 12h. a rovno dostal obed 😀 cez den spal 30min.vonku v kociku,a vecer hodinu pomale hranie s maminou..potom hodinu po napapani valanie,lozenie,mrncanie..a nakoniec som ho uspala na vankusi,lebo mi bolo treba cikat. 😅 ale to uz len taky dojazd...za polminutky zaspal...takze zase spime v postielke...uvidime,aka bude noc. 🙂
@dadulajda ano s Jakubka mam straaasnu radost , je to moj poklad , ked ho tu vidim ako beha z izby do izby , je to na neuverenie , este si spominam ako som pred casom rozmyslala ake to bude ked si tu bude cupkat a on nie ze cupka , on tu pobehuje hore dole a miluje sa skriabat , ale to som uz pisala 😝 vyskriabe sa aj do kocika , samoska aj z neho , jeho najväcsia zaluba je sadat si do niecoho 😀 takze prve co rano urobi je , ze si otvori suflik z komody a sadne si don , dalsiu sedacku ma urobenu v kuchyni z truhlicky na hracky , otvori si ju a uz v nej sedi na vrchu na hrackach a pozera sa 😀 to iste robi do kosika ktory mam na casaky a taktiez kos na pradlo , ci lavorik a uuuuplne najnovsi vymysel je , ze ked sa prechadzame a ja tlacim kocik , on bezka okolo mna , pribehne a vlezie do kocika do nakupneho kosa pod kocikom a tam ho veziem 😝 mu trcia len nohy skrcene a ritka 😝 opiciak maly ... 😵
@katarina6 tu pevnost tej komody som skusala , udrzi 😀 tak asi preto ze je velka a tazka ...co si pisala o malej o tom vstavani bez opory , je to strasne zlate 😵 nas to uz robi od minuleho mesiaca , on praveze toto robil velmi skoro , neskor sa pustal chodit , teda ze stvornozkoval , naraz si cupol , postavil sa , urobil krok - dva a znova si cupol a peskoval dalej 😉 teraz dokonca uz dlho vydrzi aj cupiet a brat si zo zeme nieco a nasledne sa zas postavit a ist dalej , ale este sem - tam strati balans a vyvali sa , ale vie padat , tak to som rada 😉
Co doteraz teda nevie , ze ma neoslovuje mama ☹ vie povedat mama , vykrikuje to stale a taaakym hlasiskom riadnym , ale neni to oslovenie priamo na mna , neviem kedy to zacne v suvislosti so mnou pouzivat , povie aj tata , baba , deje , namo ,rozne take slabiky , naaaaa - ked nieco hodi , havo robi -hav , macicka - maau , kozicka - to tak vyda taky mekotavy zvuk , ukaze lampu , vtacika , pa- pa , posle pusu , na povel sa zasmeje 😀 😀 😀 a to tak ze obe rucky da na usta a zachichoce sa , vie ,, dat na to,, to znamena ze ked mu otrcis ruku , pleskne ti po nej ako kamos kamosovi , ked nieco chce tak to ukaze a ked nepochopis tak podskakuje ako zajac a pajedi sa 😝 ...ine ma momentalne nenapada 😉
@dadulajda este k tomu mojmu synovi , s nim su take problemy , co sa viazu na jeho zdr. stav , je trosku iny- takze tu zlepsenie alebo uvedomenie si niecoho nehrozi ☹ , berie denne 10 liekov ☹ , ma oslabenu motoriku , nerozmysla primerane jeho veku , velmi zly EEG graf , doteraz sa pocikava v noci , par x nam uz odpadol , nieco mu mozes povedat , prisne zakazat , on sa na teba pozera takym pohladom ako mozno 5 rocny chlapec a otoci sa a do hodiny zrobi to co si mu vyslovne zakazala - zabudne vsetko hned , ale zas by ti pomohol , je strasne citlivy ...skor su starosti s dcerou , tazka puberta a povaha taka , ze niekedy ,, skoro vzdy 😠 ,, som z nej na prasky ...akoze keby nemusela ani nedycha , naco , ved to je take obtazujuce , papulnata taka , ze mi je az do placu a veru neraz som preplakala ked som si spomenula co vsetko som si s nou preskakala a toto mam zato ....
maminy ,už sa asi v plnom prude chystate na prvu oslavu 🙂 máte prosím nejaké tipy ,kde si obj. výzdobu a pod.? A čo tortičky? Ja som myslela takú poschodovú a keby mi tu vrchnu najmenšiu časť spravila tak,aby aj maly mohol ochutnať? 🙂 nejaká špaldová muka ,žltka, bez kremiku .... mate tipa ,receptik,chystate sa niekto na takú ´´zdravšiu´´ tortičku? Ďakujeeem 🙂
@mima1311 mooja jak som si to precitala,normalne by som ta objala! co tu ja trepem ze maly je hrozny...mat 3 to uz je umenie vydrzat... s dcerou nic nenarobis...len nejak prezit,usmernit,ono to prejde...so mnou si tiez mama vela uzila.a nakoniec ma zivot sam nakopal a ona mi nemusela slovko povedat,lebo si to odzieram kazducky den aj tak. 😒 a synovi sa to vsetko zacalo az ked mal 3?? nespravilo to dake ockovanie,alebo nieco take? a ked zabuda moze byt v skole beznej? ci mas s nim aj po tejto stranke starosti.. slecne by pomohlo,keby si jej dala povinnosti,nestihne si ani skrtnut. 😉 ale maly je teda podareny.a kolko toho vie! sak to je dost slov aj znakov.aj pato radsej ukazuje,aj sa uci na ukazovanie veci,ako slova.rozumie mi napr.koza,ale nepovie.a spytam sa kde je koza? a vidim ze ju nasiel ocami. 🙂
Inak dnes mi odhryzol z mydla...takze pecka..a zboznuje kanale,aj tie na vodu,na kazdy musi sadnut a bucha do kontajnerov tych farebnych,co su na separovanie..takze ja by som ho vonku najradsej z kocika nevybrala.. 😀
@krhlicka tak to ti verim.ja sa pamatam,ze som kolkokrat zaspala popri kojeni a zobudila som sa len,ze mi je zima,lebo mam stale hore tricko... 😅 a nasa nevyhoda este ze on cumel odmietol..jooj keby ho ma kolko rooboty menej by bolo..ale uz dako dobojujeme 🙂
@dadulajda ale chod , niekedy ked vidim okolo seba aj rodinky so 6 timi detmi , to uz poviem ze je hrdinstvo 😀 😀 😀 ved to tiez mojej vravim , pockaj - pockaj vsak si ty spomenies , ked sa ti to vrati , no myslim ze momentalne ma moje reci na haku 😝 do roboty ju zapriaham , ma nadiktovanych 10 veci a urobi z nich jednu polovicato a 5 dalsich robot narobi navyse ...akoze skoda reci , vedie sa do skazy , ma vysoky intelekt , keby ho vyuzila vo svoj prospech , bola aj na testovani , z 5 testov 2 nadpriemer a zvysne 3 v uplne hornej hranici , chybali jej 2-3 body do nadpriemeu ...do 4 tej triedy vyznamenana , same 1 a pochvaly , diplomy , olymiady , pytagoriady a neviem co este a od druheho stupna sa bojim ze pomaly prepadne , poznamka na poznamke ....no na nervy som z nej
Syn bol iny od malicka , teda popravde som bola rada aky je , teda ze neplace , spinka , ja som mala kopec roboty s dcerou , mala 16 mesiacoov ked sa narodil a bola ako zive striebro , chcela sa stale ucit , stale ma zamestnavala , ona v necelych 2 rokoch vedela naspamät do 50 riekaniek a to takych 6 riadkovych , v roku vedela povedat ako sa vola , kde byva a kopec ineho , on kde som ho polozila tam lezkal , sem tam som ho premiestnila aby nebol stale na rovnakom mieste , iba sanapapal a spinkal , prespal celu noc od porodnice , nechcel sa vobec nosit , iba dennne od 19-20som ho mohla mat hodinku na rukach , vtedy sa tulkal a zaspal , inokedy sa vypinal , nechcel sa mojkat ..v skole bol vzdy bokom , ked som po neho prisla , tak vzdy bol inde ako ine deti , oni sa hrali , on bol pod stolom , oni si kreslili , on bol sam na opacnom konci miestnosti , lezal na zemi a hral sa s autickom , nikto ho nikdy nedonutil - nepresvedcil aby sa pridal , mal rad iba jednu pani ucitelku , s tou komunikoval , ine ignoroval , to ma doteraz , ked sa mu clovek nepozdava , ma smolu , ani obraz ani zvuk , rozpravat zacal az nieco vyse 2,5 rocny , dovtedy som mu rozumela jedine ja , potom hovoril naraz v celych vetach , v tom case ako chodil do skolky , nastalo aj obdobie total vzdoru ale takeho , ze by si skor 10 mulic presvedila , ako jeho ,, ked si zmyslel ze si v tu minutu sadne doprostred cesty , tak si sadol a ani heverom ho od tial nikto nedostal , ked som ho dvihla nasilu , tak sa pral a kopal , ze by mi bol spadol , posadila som ho bokom do travy a tam sedel a sedel a sedel , potom sa naraz postavil a mohli sme ist v pohode akoby sa nic nestalo dalej ...aj som ho tam nechala sediet , zakyvala ze idem prec , a schovala sa a nazierala co bude robit ...vic , ani sa nepohnul , ludia sa mu privravali kto je , kde ma mamu , s nim si nepohol ..potom ho uz vsetci u nas poznali ...taktiez v obchode , hocikde si lahol napriec ulicky kde sa prechadzalo a bud ho v obchode vsetci prekracovali alebo ked boli s vozikmi tak isli inokade , nezobral si ho nasilu od tial , lebo ten cirkus bol neopisatelny co robil , nechala som ho lezat a sla som nakupovat , nik to u nas v obchode neriesil , uz ho poznali , za par minut sa sam postavil , pohladal ma kde som a pripojil sa ku mne ...ja by som tu mohla pisat hoc aj tyzden , bolo by co citat , ku psychologicky sme chodili ako na klavir, v testoch vychadzal podpriemerne , nevedel rozoznat pred , za , pod , nema pojem o case m dnoch , ma svoj svet , ja som mala podozrenie na autizmus , lebo ked bol v stave ,, vypnutia,, tak sedel a kolisal sa dopredu a dozadu a cucal si palec ...ten si cuca doteraz , doteraz nevie ci je pondelok alebo co , on sa dokaze naucit dni v tyzdni , aj ich v pohode vymenuje , no nepouzije to , nic si nevyvodi , rano vstal a pytal sa co budeme vecerat , slova nesklonoval , nepovedal stipu ma oci ale stipia ma oka a xy inych veci , do skoly siel neskor , je zimny mesiac , potom nastupil , no nesadla mu pani ucitelka , total ju ignoroval , nevedela to s nim , po 3 mesiacoch sme ho brali prec a nastupil s rocnym odkladom , nastastie dostal potom pani ucitelku ktoru mal rad , zistili mu vsetky dis poruchy , cize problem s citanim , pisanim , pocitanim - zo vsetkyn, je inegrovany ---doteraz zamiena pismena a neprecita po nom nik ...taka pikoska co sa mi podarila , mali napisat vetu o dvojiciach , o babke a dedkovi , o psikovi a macicke a cesnaku a cibuli a on napisal ,, o cesnaku a cikuli ,, 😀 obcas je aj sranda 😝 teraz uz ho ani v skole neznamkuju , je hodnoteny slovne , chodi na normalnu skolu , ide teraz do 5 tej , uvidim co bude dalej ...po inych stravkach vol OK az na to ze sa stale pocikaval , liecil sa dlho na nefrologii , keduze lieky nezaverali , poslala ho dr, k neurologovi a tam to prislo , hrozny EEg graf mozgu , vraj ma epi . ale nemal nikdy zachvat , on ma len niekolko sekundove vypadky , na grafe mu ich ukazalo 30 do polhodiny , cize kazdu minutu vyboj do mozgu , kde je on sekundu - dve mimo , preto aj to pomocovanie , proste pri tych zasklboch to neudrzi , nevie o tom ...tak sa takto trapime , momentalne ma 10 liekov , stale mu to inak kombinuju , lebo nezaberali a zas mali vedlajsie ucinky , ktore zle znaal , nejedol , chudol , bol dezorientovany , obliekal sa av yzliekal sa stale za sebou ...ono to je chvilami hrozne , chvilami je uplne normalny , ma dni ked by nik nepovedal na neho a su dni ked pomaly ani nevie ako sa vola ....preto ja uz ked mozem , tak len kazdemu prajem vela zdravia , kto ho ma sam od seba dostatok , tak to berie ako samozrejmost a netusi ake to je , ked to zacne niekde zadrhavat ... ☹
citala som o Patkovi , tak nech mu to vydrzi na takejto lepsiacej sa ceste , mozno o tyzden - dva uz budes pisat---- sam zaspava , mame dokaze dat chvilu volno 😉 😉 😵
jej tak naša dnes konečne sama prešla u mojej maminy cez celu kuchynu,sama sa postavila a pod ho ku dedovi a otočka a naspäť ku mne,ale potom už nechcela.tak ju nebudem suriť,ale som rada že sa už začína pušťať. 😀 A kojime už len v noci vtedy ma nehryzie,cez den a večer ma mlieko na fľašu.A idu nam dalšie zuby a to zajtra odchadzame do Bojnic na taku kratku dovolenku tak bude veselo. ☹ 🙂
@mima1311 skocila som sem..nemam cas pisat,ale citala som to tvoje a neda mi nenapisat..od zac.som sa ta chcela spytat ci to neni nejaka forma autizmu. No je toho moc na jedneho cloveka.musis mat skveleho muza aby ste toto vsetko zvladali. 🙂 a nenavrhovali dr.nejake liecby so zvieratami?a pod? drzte sa a bud silna!
3.DEN SZ: Noc bola pohodova. O polnoci sice place,tak som ho ponosila 15min.a zaspal.lebo keby ho necham v postielke,aj tak sa preberie a nic z toho.Potom budicek o pol7...aj ked sa predtym o dakej 5h. naje, nevydrzi hajat aspon do 8h.fnuk.ale aj takto dobre 🙂 Opat sme isli spinkat o pol 10,ale este 45min.sa plackalo a krutilo a lozilo...nakoniec si lahol nado mna, a hladkal on mna po vlasoch a ja som zaspala... 😎 a ked som sa zobudila,spal. 😅 Pobede nachvilu zaspinkal doma,musela som hojdat na vankusi...a teraz vecer zaspal na flaske a trosku som pohojdala a bolo dobre.Sme zase u babky na par dni...takze zmena izby..zajtra ale pokracujeme,tak uvidim ci zaspi bez hojdania. 😉

@simba13 My sme ešte tiež neprespali ani jednu noc ..... naša malá dostane večer kašu, zhruba okolo jednej mrnčí, dostane 210 mlieka a nad ránom alebo skoro ráno ďalších 210 mlieka..... zatiaľ ju na čaj neučím, som rada že v noci pije mlieko lebo cez deň mi ho odmieta úplne, takže náš mliečny prísun sa sústreďuje iba na nočné hodiny..... ale po mlieku hneď zaspinká - takže to máme takú rutinu......