• Prihlás sa
  • Registrácia nového člena
  • Získaj PLUSPRO
  • Odporúčame:  Mojasvadba.sk Modrastrecha.sk
  • Prihlás sa
  • Registrácia nového člena
  • Získaj PLUSPRO
Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
a uvidíš všetky príspevky!
abriela
Včera o 11:32 Čítané 19x

Priznám sa, som závislá na čaji. Pijem ho počas celého dňa. Ale tento príspevok nie je o čaji, ale o testovaní kávy. V období, keď som kávu nepila, mi odišla z kancelárie v práci kolegyňa, ktorá si každé ráno po príchode do práce zaliala tureckú kávu. Vôňu kávy od puberty milujem a tá vôňa mi strašne chýbala. Takže dosť dlhé obdobie som ráno v práci zalievala mletú kávu a vychutnávala si len jej nádhernú vôňu.

Vedeli ste, že pri pití kávy sladkú chuť vnímame najvýraznejšie vpredu na špičke jazyka, kyslú po bokoch a horkú vzadu na koreni jazyka? Aby sme mohli cítiť chute čo najlepšie, mali by sme mať v ústach takzvané neutrálne chuťové rozpoloženie. To dosiahneme pohárom čistej vody, ktorý by mal byť pri podávaní kávy samozrejmosťou.

Ale po poriadku. Pred pár týždňami som dostala vďaka projektu koník_testuje tri druhy zrnkovej Popradskej kávy - kávu Crema espresso, Classico espresso a Extra špeciál espresso. Káva je hermeticky zabalená v ochrannej atmosfére. Vo vnútri balenia je jednosmerný ventil, ktorým sa prebytočný vzduch dostáva von, ale nie dnu.

1. Káva Crema expresso z odrôd káv Arabica

Vedeli ste, že káva Arabica má menej kofeínu ako Robusná káva? Na obale je popísaný spôsob prípravy rôznych káv, ako je espresso, ristretto, caffe latte, atď. Tento popis obsahuje aj ďalší 500g testovaný balíček kávy Classico expresso. Kávové zrnká sú stredne hnedé, rovnomerne upražené. Vôňa kávy je jemná. Káva má lahodnú chuť, nie je horká. Je vhodná na prípravu expressa. Z testovaných káv je najmenej výrazná.

2. Káva Classico Expreso

Táto káva je zmes Arabiky a Robusnej kávy. Zrnká kávy sú stredne hnedé, rovnomerne upražené. Vôňa kávy je výraznejšia, taktiež chuť kávy ako u predchádzajúcej kávy Crema expresso. Káva je jemne horká s chuťou pražených orechov. Káva je ideálna na prípravu espressa, cappuccina, či caffe latte.

3. Extra special expresso je káva s dlhodobou tradíciou

Káva našej rodiny. Klasický turek „z červenej“ A-čkovej kávy – Extra special expresso. Je to zmes kávy arabica. Vôňa kávy je výraznejšia ako vôňa kávy Crema expresso. Zrniečka sú stredné upražené. Káva je mierne horká, ale jemne lahodná. Môj názor je možno ovplyvnený rodinnou tradíciou, ale táto káva je u mňa naďalej číslo jedna, aj keď aj ostatné kávy stoja určite za vyskúšanie.

Ďakujem tímu Modrého koníka za možnosť testovať rôzne druhy Popradskej kávy a vychutnávať si nielen vône, ale aj tú samotnú chvíľku pitia kávy.

#test_popradska_kava

Čítaj celý článok
abriela
3. apr 2017
Keď bol môj syn neposlušný, spýtala som sa ho: "Či chce vymeniť mamu".
Zvyčajne to zabralo. Popremýšľal, objal ma a povedal: "Nie".
Situácia sa otočila.
Keď nepočúva a dohováram mu, povie mi: "Mama kúp si nového chlapčeka".
Zobraz celú správu
abriela
2. apr 2017
Ešte stále letí Frozen :wink:
Zobraz celú správu
(1 fotka)
abriela
28. mar 2017
Som tu nahá. Na druhej foto v spodnom prádle, ale zajtra rozkvitnem do krásy.
:birthday:
Zobraz celú správu
(2 fotky)
abriela
21. mar 2017 Čítané 271x

Koľko vajec, múky použiť na formu? Veľmi častá otázka pri pečení.

Ako si to jednoducho a ľahko prepočítať?

Vypočítaj si objem valca – pi .r.r.výška (hodnota pi je 3,14 . r je polovica priemeru formy. výšku si zvolím napr. 6)

Forma priemeru 24cm. Výpočet objemu - 3,14 x 12 x 12 x 6=2713 cm3

Forma priemeru 30cm. Výpočet objemu : 3,14 x 15 x 15 x 6=4239 cm3

Teraz predelíš objem veľkej formy a malej forma. Čiže 4239/2713=1,56 . Toto číslo 1,56  je veľmi dôležité. Ním vynásobíš všetky suroviny.

Mám recept na 24 cm formu 5 vajíčka, 240 g múky a 220g cukru.

Otázka je: KoľKo surovín na 30 cm priemer formy?

Vynásobím si počet vajec x 1,56 aj množstvo múky aj cukru x1,56.

Na formu priemeru 30cm potrebujem teda - 7,8ks vajíčok -8ks (5 x1,56), 374g múky (240x1,56) a 343 g cukru (220x1,56)

Viem, že je to matematika ŽS, ale .....

(Doplnenie: Kedže výška 6 a pi sa opakuje môžeme ho kľudne vynechat a vynásobiť len 2x polomer. Výsledok dôležitého čísla je rovnaký)

forma 24 cm: 12x12=144

forma 30 cm: 15x15=225

225/144=1,56

Takže týmto číslom stači prenásobiť počet surovín (vajíčka, múka, cukor, resp. aj sľahačka, maslo, čokolada pri plnkach) východzieho receptu

Čítaj celý článok
abriela
17. mar 2017
Jedná z otázok môjho :boy:: MAMA, keď ma oco robil bola si mu pomôcť??? :hear_no_evil:
Zobraz celú správu
abriela
28. feb 2017 Čítané 146x

Vyrástla som na vidieku. Domáce mäso, mlieko, maslo, zelenina, ovocie a domáce výrobky sú mi blízke. Preto varenie a zároveň testovanie s dmBio produktmi ma veľmi potešilo.

Kuriér s balíkom od odosielateľa Modrý koník ma zastihol v práci. Balík som hneď otvorila a začalo ochutnávanie a testovanie týchto dmBio produktov #test_dm9:

  1. dmBio nemecký kvetový med. Med ma scukornatenú, mliečno karamelovú farbu. Po otvorení som zistila, že je plne tekutý. Vonia pekne. Chuťovo je sladučký, super. Je však iný ako klasický domáci med priamo od včelára. Neviem povedať či lepší, alebo horší. 
  2. dmBio kuskus. Jemná maličká cestovina z tvrdej pšenice, ktorá obsahuje vlákninu, železo a podporuje trávenie. Hlavne vďaka spomínaným účinkom a zdravotným problémom dieťaťa sme kuskus už poznali. Pripravujeme ho doma na sladko. Príprava je jednoduchá a rýchla. Stačí zaliať vodou, nechať postáť a pridať ovocie, jablkové pyré, tvaroch, resp. kto čo má rád. Moje dieťa ovocie veľmi neje, ale s orechmi zje mandarínku aj jablko :grinning:.  Takže aj v kuskusovej kaši (robili som dva dni po sebe) nesmeli vlašské orechy chýbať. 
  3. dmBio chia semiačka biele obsahuju veľké množstvo železa, draslíka, zinku, horčíka a iné minerály. Do ovsenej kaše, jogurtu, resp. acidka s vločkami si ich denne pridávam, ale doposiaľ som používala len tmavé. Zisťovala som, aký je medzi nimi rozdiel. Obe sú bez chute a vône. Moje bádanie dospelo k záveru, že dmBio semiačka sú naozaj kvalitné, čo prezrádza ich svetlá farba.  
  4. dmBio špaldové špagety. Špagety majú oproti originál talianskym trošku vyššiu energetickú hodnotu, ale rovnakú ako klasické špagety z bielej múky. Obsahujú však vlákninu. Chuťovo sme rozdiel nevnímali.
  5. dmBio paradajková omáčka Ricotta Pecorino sa testovala pripravená spolu so špagetami. Omáčka obsahuje 76% paradajok, syr, cibuľu. olej, atď., ale prekvapilo ma, že aj kukuričný škrob. Omáčka vyzerá dobre a je chuťovo vynikajúca. Až sa nám minú domáce paradajkové produkty, určite po nej siahneme. Odporúčam ju nielen k cestovinám, ale aj na klasické pečené hrianky s cesnakom, či domácu pizzu.
  6. dmBio sušený cícer. V našej domácnosti doposiaľ nepoužívaná strukovina. Premiéru  tejto strukoviny u nás mala krémová cícerová polievka. Moje dieťa ju nazvalo – oriešková polievka. Napriek tomu, že strukoviny dieťa veľmi neobľubuje, cícer mu chutil. Taktiež chutil aj starším testovačom – starkým. Vyskúšali sme tiež cícerovú natierku - hummus. Aj ta mala úspech. Ďakujem modrému koníku a dm-ke za novú surovinu, ktorá odteraz v našej domácnosti už nebude chýbať. Najbližšie sa chystám vyskúšať cícerové muffinky a cícerové placky.  
  7. dmBio ryžový krém na varenie, resp. vegánska alternatíva smotany. Zloženie krému je: voda, ryža, slnečnicový olej, zahusťovadla, morská soľ. Obsahuje 8,3 g tuku. Vonia za ryžou. Samotný krém nie je chutný. V polievke sa chuť stratí. Považujem to za vhodnú alternatívu pre tých čo majú alergiu na mlieko. Výhodou je aj nízka energetická hodnota.
  8. dmBio chili sin carne. Tento vegánsky produkt bol v našej domácnosti neznámy. Červená fazuľa v paradajkovej omáčke so zeleninou a chilli vyzerá dobre. Chuť je vyvážená, jemné pikantná. Vynikajúce jedlo na rýchly obed, či večeru s cestovinou, pečivom, alebo aj samostatne.  
Čítaj celý článok
abriela
24. feb 2017
Sladký darček pre kolegynku
Zobraz celú správu
(1 fotka)
abriela
6. feb 2017
Kedže auto značky Maserati sa mi nepodarilo zohnať, tak zo siesty a horalky vzniklo toto. Jedlé autíčko čaká už len na svoju tortu, aby rozžiarilo očka oslávenca.
Zobraz celú správu
(1 fotka)
abriela
25. jan 2017
SUPER návod ako naučiť dieťa obliekať bundu, vetrovku http://68.media.tumblr.com/cc52146d4f6ceaaec696...
Zobraz celú správu
(1 fotka)
abriela
25. jan 2017
Modelovanie alebo sladké dekorácie 51 fotiek 1 nová fotka
abriela
8. jan 2017
Sladké darčeky 2017 55 fotiek
abriela
14. dec 2016
Do škôlky na vianočnú besiedku
Zobraz celú správu
(1 fotka)
abriela
2. nov 2016
My to skúsime vytvoriť :wink:
Zobraz celú správu
(1 fotka)
abriela
14. okt 2016
Muffinky do školky
Zobraz celú správu
(1 fotka)
abriela
24. sep 2016
Narodeninová kráska bez poťahu
Zobraz celú správu
(1 fotka)
abriela
10. sep 2012
Moja zaľuba, resp. sladké darčeky 241 fotiek