Júnovky 2016
Ahojte tehuľky,
Práve sa mi objavili dve čiarky. Som šťastím bez seba. 😀
Budúci týždeň mám dohodnutý termín u doktora. Očakávaný termín pôrodu - 29 Jún 2016. 🙂
Hej, ten tip sa mi páči, len kvalita ma zaujíma. A v ktorom fóre... Mrkla by som či tam nebude nejaká skúsenosť 😉
@bluebarablue to sa mozno aj stretneme, ja mám 12.6., ale podla posledneho ultrazvuku je naša herečka o týždeň menšia. Jasné, ten inkubátor nemusí byť v každej nemocnici, len ja to beriem ako nutnosť, keby niečo 😉
Môj muž je na tom podobne ako tvoj, ale je skôr citlivý na svoju krv. Ak mi však povie, že to nezvláda, tak ho nútiť nebudem. Aj preto podobne ako
ty chcem lekára. Ale chcem ho aj preto, že žiadna žena v mojej rodine z maminej strany nemala ľahký pôrod a chcem si byť istá, že sa o mňa postarajú 🙂 Hm, viem, že tam majú veľa rodičiek, ale ak budeme mať zazmluvneného lekára, malo by to byť ok. Na gynekológiu keď tak dávajú len na nevyhnutný čas, buď kvôli stavu mamičky (po sekcii) alebo teda ak je na šestonedelí plno, ale len kým sa im neuvoľní... ale toto by som neriešila,
neboj, my to vymákneme a budeme s drobcami hneď 🙂 teda dúfam 🙂
j
@nelly0212 No dufam ... ja stale na to myslim ze len nech nas tam neni straaasne moc ... ale kam idem stretavam same tehuľky tak uz mam dojem ze som paranoidna ... vobec si napr. neviem predstavit co v pripade ak naraz rodi viacero napr. 3 a viac bab ... ze ci vobec maju tolko porodnych kresiel ... ale radsej na take nechcem mysliet a ani to riesit ... uvidim ako bude ...
@bluebarablue 😀 neboooj, však Slovákov je že vraj stále málo 😀 aj ja stretávam veľa tehotných, ale úprimne nepoznám inú ženu, čo by mala termín v júni a chcela by rodiť v Trnave. Myslím, že by si sa mala trápiť len s príjemnými starosťami. Ak by aj bolo viac rodičiek, fakt by bola príliš veľká náhoda, ak by rodili viaceré naraz 😉 Pekne to nerieš, hovorí sa, že človek si dokáže myslením privolať ako dobré, tak aj zlé veci... už máš všetko pre bábo?
Ahojte. Tak vcera som bola na testoch na cukor a chudokrvnost a neviem co tam este bolo, tak vsetko je ok. Nas maly je otoceny ritkou, tak dufam, ze sa este popretaca 🙂 a vsetko bude v poriadku. Prajem Vam pekne tehulkovanie 🙂
@nelly0212 Dúfajme ze vsetko prebehne ok. Výbavičku v zásade mám, lebo ja už mám jednu 5 ročnú slečnu doma, takže nakoľko bude mať sestričku, zopár vecí ako postieľka a jej príslušenstvo, veci na prebalovanie, pultík a pod. mi zostali, aj keď väčšinu som predala. Samozrejme som neodolala a nejaké sukničky, šatočky a pod som už nakúpila - to asi vždy keď idem kuk do lindexu spravím si radosť nejakou maličkosťou 🙂 a tiež musím kúpiť kočík a jeho príslušenstvo, lebo to som tiež všetko popredala - čakám na jednu novinku ktorý by mal byť k dispozícii až v máji, takže kočík asi až na poslednú chvíľu. A ty ako? Máš už aj kočík?
@lubica285 Moja lekárka somnou o pôrode ešte vôbec nehovorila.. Ale zas mám rodičov lekárov a povedali mi, že skúsený pôrodník odrodí aj pridodzene ak je bábätko koncom panvovým.. ale tak zatiaľ to vôbec neriešim, ešte máme čas.. no ja osobne si myslím, že ak sa malý do 30 tt neotočí, tak pravdepodobne potom už sa otáčať nebude..lebo bude mať málo miesta. No ja osobne som z tých mamičiek, že ak mi lekári povedia, že je pre zdravie môjho bábätka a aj pre moje zdravie lepšie aby som išla rodiť cisárskym, tak pôjdem cisárskym.. hlavne nech je bábätko v poriadku, to je pre mňa najpodstatnejšie 🙂 tak ti držím palce aby všetko dopadlo čo najlepšie 🙂
@lilian23 to je jasne. Ak povie cisarskym, tak cisarskym. Len aby bolo vsetko v poriadku 🙂 len sa mi to zdalo skoro riesit. Mamina mi vravela, ze tiez ked ma cakala bola som takto otocena a tri tyzdne pred TP som sa otocila 😊 uvidime,ako to bude pokracovat. Aj Tebe drzim palce aby vsetko dopadlo co najlepsie 🙂
@bluebarablue myslím, že nám nezostáva nič iné, len myslieť pozitívne a veriť, že to všetko dobre dopadne, aj keď mňa skôr bude trápiť, či sa mi zdvihne placenta a či tie pôrodné tlaky vydržia kríže 🙂 Jeeej, to budeš mať doma babinec, manžel nechcel radšej syna? Môj chcel, ale hold, bude mať pravdepodobne Elišku. A dobre aj tak, lebo veľa vecí do výbavičky budem mať po neterkách (5 a 2 ročné), aj keď nejaké veci určite budem musieť dokúpiť, lebo obe neterky boli na zimu a my budeme mať letné bábo 🙂 Teda hlavne tie letné vecičky ešte dokúpim, lebo teraz som všade videla len zimnú kolekciu :D Ale mám už vaničku, prebaľovaciu podložku, vankúš na kojenie, pomaly kupujem plienky (ale to len tak poskromne, lebo neviem aké veľké budeme potrebovať zo začiatku)... Postieľku máme objednanú, len ešte potrebujem komplet do nej. Kočík by som mohla mať tiež po neteriach, ale vadí mi na ňom, že má dosť nízko vaničku (čo pri mojich krížoch nie je výhra) a nemá predné otočné kolesá, takže ho musíš pri zmene smeru nadvihnúť - čo ak budem zároveň pri kočíkovaní aj venčiť psa, zrejme bude ťažšie. Na druhej strane viem, že sa veľmi neoplatí investovať do nového kočíka, skôr potom do samostatného športového... Takže v tomto veľmi váham, lebo aj tento, čo vlastne mám doma je veľký, priestranný a pekne hojdá bábätko...
Ozaj, a prvú dcérku si rodila v PN? Pôrod v pohode?
@nelly0212 veru babinec, ja som teda strasne stastna, lebo som si vzdy zelala mat dve baby 🙂 ... manzel by asi radsej chalana lebo vidi ze baby sa strasne paradia a stale sa smeje ze ked pojdeme vsetky tri na nakupy tak zbankrotuje ... ale ked vidim ako sa ide zblazniť a hned zmäkne ked sa mala po nom liepa, a povie mu "taticko" a pod. tak si myslim ze to tak bude aj pri druhej a tiez bude jeho princezna ktora si s nim bude robit co chce ... len mu je luto ze nebude mat kto s nim chodit na ryby, lebo rad sem-tam chyta ryby 🙂 ... ja som tiez prvu dcerku mala zimnu a teraz bude babatko letne a vobec neviem ani ze ako ho obliect, co kupit ked bude teplo ... neviem ci take male napr. moze mat aj iba kratky rukav a kratke nohavicky, alebo take mesacne musi mat za kazdych okolnosti dlhy rukav ... co myslis? Ja som zatial kupila vsetky body s dlhym rukavom, taky dupackovy styl ... tak fakt neviem co si nachystat pre letne. S kocikom si myslim ze mas pravdu ze mozno radsej investovat do nejakeho super sportoveho, napr. aj takeho co sa da dat uplne nalezato a potom tam mozes mat aj malinku prakticky par mesiacov po narodeni - ak bude dorovna, takze asi zbytocne vyhodit za trojkombinaciu na tych par mesiacov mozes mat malinku aj v hlbokej po neterkach a potom si hned supnes sportak. Co sa tyka mojho prveho porodu ten bol strasne strasny ... nechcem ani na to mysliet ... dlho som vahala s druhym aj kvôli komplikovanemu porodu pri prvej dcerke. Nebudem to ani pisat nech tu nestresujem, ale teda uzila som si aj ked nastastie vsetko dobre dopadlo ... klop klop. Ano rodila som v PN, s nemocnicou ani doktorom nebol nijaky problem, ale to ze tam neni inkubator ani specializovane novorodenecke mi vadi (predtym som tieto veci nejak neriesila, (xi xi nebola som na modromkonikovi tak som nemala kde cerpat "rozumy" 🙂) ale teraz viem ze to bol risk takze chcem cokolvek vylucit. Len sa bojim aby som z PN stihla prist. Ide o to, ze v TT pracujem, mam tu aj gynekologa, tak aj on ma nejak presvedcil ze sa tu ta nemocka uz zlepsila a nech idem rodit sem ked som mala prvy porod taky komplikovany ... tak uvidim. Bojim sa ale strasne.
Dievčatá, chcela som sa spýtať, aj niektorá chodíte na tie predpôrodné kurzy? Máte s tým skúsenosť? čo si o tom myslíte?
Ja som pri prvom tehu chodila na antolsku, bolo to celkom fajn. Teraz zatial nechodim, ale mozno ked uz budem na materskej nieco pozriem.
No neviem dievčatá, v ba je veľa rôznych kurzov ale neviem či to nie sú vyhodené peniaze, zatiaľ chodievam cvičiť do nemocnice, to je super a asi iba pôjdem na klasické prednášky čo robievaju v nemocnici a koniec.
Ahojte tehulky, rada by som sa s vami podelila o skusenost so stretnutia s dulou. Moj prvy porod skoncil urgentnou sekciou v plnej narkoze, najpravdepodobnejsie preto lebo primarovi koncila sluzba!!! Po sekcii som sa velmi dlho a tazko zotavovala psychicky ale aj fyzicky. Moja tuzba je teraz rodit prirodzene. Kedze aj ja mam velmi zlu skusenost z prveho porodu, rozhodla som sa kontaktovat dulu. A bol to ten najlepsi napad, urcite Vam to doporucujem. Keby som ako prvorodicka urobila tento krok, mohla som sa vynut niektorym komplikaciam a stresom. Dula ma velmi povzbudila a potvrdila to, co som vedela.... o nasich porodniciach. Nebudem to tu vsak rozpisovat. Podelim sa s vami o email, ktory opisuje moznosti prirodzeneho porodu po sekcii, resp. co najprirodzenejsieho porodu:
1/ Trenčín - výhody : nemajú s tým problém, rodí sa tam bežne VBAC, súkromie, nerobia rutinný nástrih hrádze, nechávajú dotepať pupočník, dieťa nechajú s matkou koža na kožu dve hodiny po pôrode ( ak o to požiada, tak nahé), a ak odmietne separovať dieťa, odvezú ich spoločne na oddelenie šestonedelia, po dohode sa dá odísť domov aj skôr, napr. po 48 hod. Bežne dve osoby pri pôrode. Štyri nadštandardné izby, z toho jedna rodinná ( možnosť pobytu doprevádzajúcej osoby 24 hod denne). Nevýhody : nedá sa zazmluvniť lekár ( čo vlastne nevýhoda ani nie je) , na šestonedelí - ak matka nie je v nadštandardnej izbe - sú na izbe tri matky, spoločné WC, kúpeľňa na chodbe, slabá podpora dojčenia, v noci musí svietiť svetlo.
2/ Antolská, Bratislava - výhody : pekný bonding po pôrode, s dr.Krištúfkovou sa dá rodiť VBAC, je veľmi príjemná a ústretová. nevýhody : 300 EUR za lekára, 180 EUR za epidurál ( ak si ho matka želá), málo súkromia pri pôrode, len jedna osoba pri pôrode - dá sa vystriedať
3/ Sanatórium Koch : s dr. Lenkou Ondáčkovou sa dá rodiť VBAC, je veľmi milá a ústretová, dá sa s ňou dohodnúť na prirodzenom pôrode s minimom zásahov. Nevýhody : 1400 EUR pôrod + 300 EUR za zazmluvneného lekára, len jedna osoba pri pôrode a nedá sa vystriedať, bonding po pôrode nie je vždy samozrejmosťou, pretože tam chodia aj externí detskí lekári ( neonatológovia) a tí majú niekedy o tom svoje predstavy. Za toľko peňazí je to dosť málo muziky. Ak sa nezazmluvní dr. Ondáčková, tak je to klasický nemocničný pôrod ako v každej inej pôrodnici za štátne peniaze.
4/ Pôrodnica Trnava - výhody : s docentom Záhumenským sa dá porodiť VBAC ( podľa posledných info zostáva v Trnave a neodchádza do Prahy), dá sa s ním dohodnúť na nestrihaní hrádze, dotepaní pupočníka a podobne. Epidurál je tam zadarmo, treba len absolvovať pohovor u anesteziológa. Dve osoby pri pôrode, z toho jedna musí byť dula. Nevýhody : počas pôrodu málo súkromia ( trochu viac ako na Antolskej), za lekára 300 EUR, bonding po pôrode len hodina. Ak majú plné šestonedelia ( čo majú skoro stále), matka je hospitalizovaná na gynekológii a dieťa na novorodeneckom. matka je nútená chodiť dojčiť o dve poschodia nižšie a len vo vyhradenom čase pravidelne každé tri hodiny.
To by bolo na Slovensku všetko. V zahraničí je možnosť veľmi pekného a prirodzeného pôrodu v pôrodnici vo Vyškove, je tam dokonca možný bonding aj po cisárskom reze, a pôrodnica v Krnove, tiež sú tam veľmi naklonení prirodzenému pôrodu a bondingu, aj po cisárskom reze. Naša ZP prepláca časť nákladov. Ďalšie možnosti sú v pôrodnici v Hainburgu v Rakúsku a možno pôrodný dom vo Viedni. Túto možnosť - ak by ste o ňu mali záujem - je potrebné si preveriť, či umožnia rodiť tam s pôrodnou asistentkou aj VBAC.
V Hainburgu - ak to má byť naozaj pekný pôrod - tak s PA Edit Bauer, hovorí po nemecky a anglicky. Jej cena je 500 EUR za pôrod, ak je to bez zmluvy, ak so zmluvou, tak 700 EUR. jeden deň v pôrodnici stojí cca 620 EUR. Ak teda je potrebný cisársky rez a hospitalizácia napr. 5 dní, tak je to naozaj pekná paleta. Z toho naša zdravotná poisťovňa preplatí 600 EUR.
V pôrodnom dome to vychádza nejakých 700 EUR, ak rodička odíde po 4 hodinách, alebo max. 12 hodinách, ak chce zostať dlhšie, tak sa to samozrejme predraží. je tam povinnosť zaregistrovať sa v jednej z dvoch zmluvných pôrodníc, kam by rodičku presunuli v prípade komplikácií. Stránka pôrodného domu je http://www.geburtshaus-von-anfang-an.at .
PS: Dietatko sa zevraj da roznymi metodami presvedcit aby sa spravne otocilo, napriklad svetlom, dohovaranim atd 🙂
@adrianita1 prosim ta, odkial máš takéto info o pôrode v TT? Pretože pokiaľ viem z rôznych dostupných info, epidurálka je platená (100 €), rovnako aj zmluva s lekárom (250 €).
@adrianita1 ja si myslim ze celkovo ak ides rodit s dulou a bude tam i tm tak ten porod bude iny..lepsi a krajsi...ja tiez chcem dulu..uz to len stastlivo dotiahnut do konca
A ja chcem ist do Martina
Ahojte, dnes som bola na ten glukózový test. Ani by ma nenapadlo, že budem mať zvýšené hodnoty. Myslím, že hranica je do 7 a mala som 8,9 ( s tými číslami nie som istá). Tak ma poslali objednať sa do nemocnice na nejaké ďalšie testy. Tak v sobotu idem tam a dúfam, že bude všetko v poriadku. :(
@nelly0212 Ahoj, napisla mi to moja dula do mailu.
@adrianita1 máš pravdu s tou epidurálkou - zistila som priamo od jeden gynekologičky z TT pôrodnice. Len treba mať predtým vyšetrenia spravené. Ale zmluva podľa jej info stojí 250 🙂
@nelly0212 No ja pojdem pravdepodobne rodit do Trencina, i ked som z NR. Paci sa mi to sukromie a baby friendly pristup. No na novorodeneckom oddeleni, uz take mile sestricky zevraj nie su a svieti tam svetlo na izbe aj v noci!!! Co nechapem...
@adrianita1 to je fajn rozhodnutie 🙂 to nočné svietenie je zrejme všade, aj v TT... sestra prehadzovala látkovú plienku 😉 tak, neviem, či existuje ideálna pôrodnica... asi nie. No, ja pôjdem do Trnavy, so všetkými negatívami som zmierená a viac-menej závisia od toho, koľko rodičiek bude, keď sa malá vypýta na svet.
Je tu niekto z Bardejova, čo má termín v júni?
Byvame v kosiciach ale povodne som z bj. casto sme pri rodicoch, mam tu lekara a chystam sa tu aj rodit 🙂
@mirkie jeej, tak som rada🙂mozno sa stretneme🙂a pozeram, ze tiez cakas druhe babynko🙂
@maruskamolny ano druhe, budeme mat od leta doma o zabavu postarane. Rozdiel budeme mat o dost mensi nez bude u vas. Ty uz mas velku kocku! Ale cakame 2.dievcatko tak sa velmi tesime, budu partacky. Ja pojdem sekciou tak ak bude vsetko ako ma a ty pojdes v termine, je dost mozne ze sa vidime 😄

@cica369 takyto typ sa mi paci s plastovou vanickou. Ja chcem riko alebo bexu. Pisala som v jednom fore, tak ze tieto vanicky plastove su dost velke. Aj ten cleo je pekny🙂