Novembrové detičky 2012
Ahojte mamičky, celkom sa nám fajn písalo v novemrovkách-datum porodu, tak budem rada, keď sa aj tu podelíte o svoje radosti aj starosti s dedičkami 🙂
@danielaaa212
Ja som pri synovi šla z pôrodnice zo sunarom...mliečko som nemala ani po 5 dňoch, dal dole viac ako 300g, tak sme ho začali dokrmovať už v pôrodnici. Je pravda, že som veľmi chcela kojiť a som bola zúfalá z tohto stavu. Asi na 3deň po pôrode mi manžel doniesol Ricinus a po ňom sa moja laktácia rozbehla asi na 7 deň....a samozrejme vďaka Brunovi, ktorý mal taký sací reflex, že mu nevadilo aj občas cucnúť z fľaše 😉 Plynulo jedol z prsníka aj fľaše...čistý frajer. Tento stav trval asi mesiac a potom sme rok a pol len kojili. Pri malej som mala obavy, ale ricinus som mala pripravený už deň pred žiaľ plánovanou sekciou a na tretí deň sme sa rozbehli 🙂 . Samozrejme sú chvíle, keď si poviem, či je mlieka dosť,ale potom príde poradňa a prírastok kilo a pol za mesiac ma na čas ukľudní 😉
@danielaaa212 jasne , ja som Nika. Pocuj dobre pises, to len ja som tvrdohlava mulica. Mala som ten isty problem co ty. Nemala som vobec mlieko, malu mi doslovne vyoperovali a videli sme sa az o niekolko dni, mala som poporodne komplikacie s horuckami, brutalitky, takze mlieko nula bodov. ale bola som v super nemocke, ucili ma dokrmovat cez cievku, zoznamila som sa s super laktackou a presli sme kadecim od klobucikov, homeopatika az na lieky vdaka nim som pribrala od porodu asi 15 kil, ale plne kojime a som strasne spokojne, ak nahodou nemam depresiu z mlieka ako dnes. Ina by sa na to vybodla a dobre by urobila ti poviem, ty mas 100%pravdu, spokojna mamina je prvorada preto aj ja niekedy uvazujem ci to nevzdat, ale teraz po 4a pol mesiacoch ? 🙂))))) No co je dano to je dano tak nesmut 🙂 a pocuj, mna lieky vyjdu ovela viac ako 50 euro na kojenie 🙂 a ked spocitam celu kojenecku stravu, vsetky vitaminy, ktore beriem, aby mala dobre mlieko, vitaminy asi 45 euro, lieky na kojenie som platila 80 a teraz platim 42 mesacne, a kojenecke caje k tomu, vyjde to minimalne okolo 110 euro, cize asi tak 🙂))
@zabka29 tak k tomu gratulujem, mne ricinus nepomohol. teda pomohol, aby mi mliecko celkom neodislo, ale bolo ho malicko, malicka bola na mojom pprsku non stop a hladna 2 a pol mesiaca. ale krasne sme priberali tak sme sli dalej, akurat ze sme presli na senovku a benedikt a potom na Costi.
@danielaaa212 moj prvy syn ma 19 rokov a asi od 15tich jeho rokov ciste psycho, mal svoje hobby cele dni nebol doma, chodila som ako s odtrhnutou nohou. vtedy tento zivot tak streasne chyba je uplne prazdny...par rokoch ta chytaju diskoteky, dovolenky a navstevy hore dole ale potom cista prazdnota. ja vdacim bohu za malicku velmi
@zabka29 a vsade pisu ze ked chces chudnut mas sa strasne vela prechadzat a aha...ja to skusim 🙂
@ingeborgnicol Zistila som že medzitým sú ozaj už také novinky ako costi...teda mňa v škole neučili, že je to aj na laktáciu 🙂 ..Ako kojenie je fajn a je ozaj super, ak je nám dané, lebo kupovať tie mlieka, vyrábať ich a riešiť tie ohrevy..mimochodom v mikrovlnke by som nezohrievala nič okrem výhrevného vankúša?!Bojujte, kým sa dá. Je to podľa mňa na psychike veľmi závislé, takže chceme kojiť a budeme kojiť.
Ja musím chodiť von aj kvôli tomu, že keď som pracovala, stále som vravela, že keď sa konečne zadarí, budem sa neskutočne tešiť na prechádzky okolo jazera. So synom som sa rok trápila na Furči a až potom sme sa presťahovali k vode, tak som si vtedy začala užívať materskú. Mňa to jednoducho ťahá von každý deň..kuknem na hrádzu, vidím suseda ako behá a ja idem na svoj každodenný jogong 🙂 no a v neposlednej miere malá aspoň raz za deň spí 2 a pol hod v kuse 😉
@zabka29 Je no to mas super pocuj. Ja by som hned chodila s tebou. Nemam s kym na dlhe prechadzky. keby si nebyvala tak daleko ja byvam v dzungli. nechces ist zajtra na stretnutie mamiciek s detmi a laktacnou poradkynou? je na furci v modraku o 10tej v pizzerii rodinka. A ake mas vzdelanie ak mozem? No to COSTI je v davkovani 1xdenne na travenie. a v davkovani 3X3 az 4x3 podporuje laktaciu a ovela viac ako homeopatika. tak si vies predstavit ako vyzeram. aj terza papam oriesky a pijem druhy pollitrak caj s medom aby som aspon hodinu nieco nezrala. a to som cel zivot bol chuducka aj po porode som prisla domov s vahou spred otehotnenia. a teraz vyzeram jak diva svina. 😝
Na zajtra už mám dohodnuté stretko s kamoškou, ktorá tiež chodí ku nne kočíkovať zo Železníkov raz za týždeň, ale ty to máš fakt ďaleko ☹ škoda, lebo nie vždy sa dá čítať pri chodení 😉 Netuším z akého dôvodu takto priberáš, lebo fakt Costi je prokinetikum, t.j. hýbe svalmi. Možno rýchlejšie ti trávi a vyhladneš, ale metabolizmus by mal byť dobrý v takom prípade....vieš čo, asi ti fakt chýbajú prechádzky 😉 Je pravda, že keby som sa aj ja dokázala trochu mierniť v pažrošení, tak by som nemala ešte 3 kilá plus. Ale leto to istí a hlavne zelovoc 😉 😉
@danielaaa212 ani ja už nekojím... vlastne som nekojila skoro vôbec... len som odsávala a dávala malému z fľaše a potom už keď bolo mliečka menej tak som dávala UM a teraz sme už úplne na UM...
@zabka29 COSTI sa v pomere 1x denne predpisuje pri poruchach travenia,aj v pribalovom letaciku sa pise o traveni.raz som uz brala lieky na travenie a reagovala som tak isto,pribrala som vtedy 20kil.ale to som bola mna voziku a nehybala som sa.teraz sa hybem a za dva mesiace uz mam 12kil hore.ale tie prechadzky okolo jazera zavidim,ja budem mat okolo anicky.to mame tiez za rohom.
A to Costi ti kto doporučil, lebo som si prečítala akurát, že by sa nemal brať počas kojenia.....ako je mi jasné, že zvyšuje vylučovanie prolaktínu, ale či to je normálne na využitie kvôli nedostatočnej laktácii a neškodí to dieťatku, to neviem...Ja som farmaceutka a lieky ozaj nepreferujem 😉 resp. mám pred nimi rešpekt. Ale myslím, že ty si sčítaná dosť a nesledovala som diskusiu o Costi od začiatku.
@cenculinka ahoj, nasa je zdravucka klop klop klop 😉 teda nemala ziadne zdravotne problemy, sice neplacka, ale tiez dvyha nozicky a tak sa kolise na brusku ja myslim, ze to je ok 😉🙂
@zabka29 priznam sa debaty o costi som este necitala ale predpisuje mi to malej pediatricka a odporucila mi ho laktacna poradkyna tiez.brala som pred tym homeopatika dva mesiace,ale musela som pri nich dokrmovat a stracala som mliecko.ja mam kojenie naozaj iba v hlave.ale tieto costi mi zaberaju a su celosvewtovo odporucane
Ahojte.Vy ste mali poradnu v 4.mesiaci? My mame az v aprili ked bude mat 5mes.aj s preockovanim.Nedalo mi to tak som ho u kamosky odvazila a pomerala,vysledok-7200g, 69cm 🙂 Chcem sa opytat ci vase babatka drzia uz hlavicku.Alexejko drzi chvilu, potom bud prekloni alebo nou bilancuje..Ale z chrbatika na bok sa dava stale a uz viackrat sa aj pretocil z chrbatika na brusko a spat..Uz nechce skoro vobec lezkat..iba sedkat,hlane v hojdacom kresielku alebo sam na sedacke tak, ze ho pridrziavame 🙂
@ingeborgnicol depresie z mliecka niesu sranda... dokonca mam kamosku, ktora po porode dostala laktacnu psychozu... a poviem vam zeny, nevediet co rozpravam... chciet dat dieta do hniezda zachrany , chciet vyskocit z okna.. atd... to je hrozne... Ja stale hovorim, a poucila som sa aj tu na konikovi, ze das pokoj mas pokoj, pripadne .. nech si kazdy urobi tak ako mu srdce raci. su nazory a nazory , ja nerada kritizujem .. vypocujem si kazdy nazor, ale neodzcudzujem .. Co sa tyka toho, keby som mala mliecko kojim, mozno si niekto povie ,ze som to zanedbala.. ale priala by som ludom , keby boli 9 tyzdnov u nas doma.. toto by vzdal podla mna aj najlepsi psycholog :D.. vobec neodcudzujem to, ze si clovek povie, ze chce prestat kojit lebo ho to obmedzuje. ja by som neprestala.. ale urcite by som si poreptala. ja niesom stastna ,ze nekojim.. ale ked mi ludia rozpravaju ako kazde dve hodiny su hore.. a ja som tuto noc spala 10 hodin.. tak sa niekedy usmievam tak potmehutsky :D. Nas syn zaspal o pol piatej vecer .. ja ze bude hore brutalne skoro.. a on sa zobudil o siestej rano . prvykrat prespal celu noc.. aj ked si uvedomujem hodnotu materskeho mliecka.. vzyvala som dnes rano vyrobcov toho umeleho :D. samozrejme vsetko v ramci srandy 🙂 .. ale clovek je vdacny za kazdu minutu spanku .. ved vieme vsetky ake narocne je mat deticky, aj ked su usmievame, krasne.. mile.. gangotajuce.. vecer padame do postele ako drievka unavene..
mamicka hociktora... ci uz koji, ci nekoji.. ci to vzdala . nevzdala, chce vzdat.. ci rodila cisarakom a dobrovolne, nedobrovolne, ci uplne prirodzene , ci s epi.. ak je to matka , ktora miluje dietatko svoje nadovsetko a dava mu zo seba vsetko a nezistne.. tak je to DOBRA MATKA
no hruza noc toto. Najskor nechcel zaspat v postielke. Potom sme isli spat spolu o deviatej, zobudil sa o 23.00 a potom zhruba kazdu 1,5 hod zacal akokeby kricat, dala som prso, nachvilocku sa upokojil a znovu to iste. Ked ho zoberiem na ruky okamzite je tisko. Spi so mnou...a ked place tak ani ocka nema otvorene. Inak nemoze to byt zubkami? Strasne slinta a je mrzutejsi. Ale teraz sa tu na mna skeri ako kuko 🙂
@aliatko Ahoj, my sme síce spali od 2 týždňov cca do 2 mesiacov na bruchu a držanie hlavičky sme teda mali pekne nacvičené, aj tak si myslím, že malá ešte s tou hlavičkou nie je stopercentná. Muž s ňou denne "posiluje", lebo tak to robil aj pri synovi, ale moje chúďa predsalen je to krehké dievča a zo začiatku len oči vyvalovala, čo to s ňou oci robí 🙂 Ale už si zvykla a majú taký ranný rituál...lietajú a malá dvíha hlavu aj nohy. Ale napr. s pretáčaním je to ešte slabé. Na všetko príde čas. My ideme do poradne 28.3. Narodila sa s 3100g, schudla na 2860g, potom 1 mesiac 4 kg, druhý 5,5kg : )....cukrové mliečko mi cez sviatky tieklo a na 3 mesiace už len 6 kg.Tak uvidíme.
@mirkov A bol dobre napapkany? ja ti neviem mate to velmi tazke. a uspat ho nejak inak?
nam napriklad v nudzi pomaha vak, nosenie vo vaku, ruky som uz vylucila. a my sme vstavali dnes o 12.00, lebo som vtedy sla spat ja tak sa zobudila, potom o 3.00 a 6.00 ale este som ju hodila na prso a spinkala dalej.vstali smeo 7.00 asi uz sa stane pravidlom ze ked ja vojdem do izby a idem spat sa zobudi a potom ze sa rano o 6tej, alebo 6.30 zobudi a ide este na prsko.........a ci zubky ja neviem, aj nasa slinta ako bernandin, neviem ti povedat, je to mozne, ale lekarka mi vravela ze je to skvor vynimocne. a ak mate otazky na laktacku, sem s nimi
@danielaaa212 velmi pekne si to napisala. sama zena by mohla tusit kde je hranica normalneho stavu a zaciatok depresie, ak nie, co je dost casty jav, treba dufat, ze ma dobre okolie. sama poznam dve matky, ktore to neodhadli a skoncili s psychozou laktacnou.....ja si myslim ze ja s tym nemam problem 🙂 mam miniaturne depresie ako kazda zena ktora ma problem a u mna siu to kila navyse z liekov, ktore su dan za dojcenie. ale som dost silna na to aby so tomu vladla ja a nie ono mne. a kym ide mliecko ziadne depky sa nekonaju. a ono to nie su depky, iba smutok, a hnev, ktory je rychly a prejde. ked sa vracia liecko odchadza smutok a hnev 🙂
@aliatko hej nasa drzi pevne dost....nechytam jej ju uz ani, ale ona co sa tyka pevnosti nemala problem cca od 2 mesiacov. akurat na brusku nechce byt. a neotaca sa ako tu kazdy pise. kazde dietatko je indi vindi 😉
@evamarcel pocuj podstatne je, neukladat dietatko prilis unavene. Moja vstala ale tak ze original vstala s rozdrapenymi ocami uz a vysmiata o 07.00, lebo najprv vstalao 06.00, alebo 06.30 neviem presne kolko bolo a dala som si ju do postele a este didku k tomu a spali sme dalej. poto o 7.00 som ju dala vycurat, poto este niekolkokrat a hrali sme sa. a o 8.00 dostala na 5 minut didu a ulozila som ju do postele, zatiahnute zaluzie, cize taka poltma tma, zakryt s paplonom po usi a to vie ze sa ide spat a ihned zaspala. keby uz cuchala oci a mrncala uz mi nepomoze ani panBoh u by zaspavala hodinu. a vysledok? este stale drichme. o 10.00 ju pojdem budit lebo to je podla rezimu a ideme na to stretko. a na obed bude to iste. ak by som ju nezobudila spala by aspon do 10.30 ako vcera. cize zaklad ukladat ju sice unavenu, ale este kludnu a prisposobit posmienky nocnemu spanku. samozrejme ze zo zaciatku moze plakat. Ja ukladam uz nieo 09.00 ale o 08.00 lebo ked som davala o 09.00 bola taka hotova ze nezaspala ani do 10tej...az potom a takto zaspi okamzite.
@mirkov ahoj, no my sme mali podobnu noc, neboj nie si sama 😀 😀 😀
Uspavala som ju od 20:30 a zaspala az so mnou v posteli o 22:00 😉 do vtedy place a place
a nejake sme obe nachcipane a mna este k tomu seklo-opat a uz som musela ist k dokimu, lebo zdvihat ju a kojit v takych bolestaia ☹ no doktorko my dal tabletky magneziove a nejaku masticku a bolo vybavene 😀
No stym kojenim je to trnista cesta 😉 nasa strajuke, len sa hemzi, vypluva, potom zasa chyta prso a stale dokola, tak ani neviem ci sa najedla, alebo nie 😒
Vsetko raz skonci, ja sa idem kurirovat, dam zazvorovi caj a asi aj aspirin C 😖
@alyze noc je des, ale cez den je zlaty. 🙂 ja verim, ze padne 6 mesiacov a bude vsetko uplne super 😀. No a s tym aspirinom opatrne, ked si das jeden, nevadi. A drzim palceky aby si bola fit! Skus sa na to seknutie nahrievat suchym teplom, alebo nech ta muz potom nafenuje cez uterak. Trochu to pomaha..
@danielaaa212 ani ja uz nekojim a aj felix nespi ze vobec, zdriemne 2x denne na 30 min a je to 🙂 no ale vyzaduje neustalu pozornost, ani nie nosenie na rukach, ale stale aby sa s nim niekto rozpraval, zmurkal na neho a tak 🙂 juj a rozculovat sa vie ako jeho mama 😀 felix teda este nerozprava, ale huci ako taka sovicka cely den, ze huuuu huhu huuuuu 🙂 a najoblubenejsia zabavka u nas je momentalne pchanie si ruky do obliecky od vankusa 😀 takze ked ho beriem na ruky, beriem felixa a aj vankus 😀 no bohovske su tie nase decka 🙂
a ja som vam bola vcera vecer taka unavena, ze som o desiatej padla do postele a dakovala bohu ze mala sa mi v postielke nezobudila. Rano som sa zobudila o siestej a rozmyslam - kto mi dal dieta do postele?? normalne som si nepamatala kedy som sa v noci zobudila, preniesla malu do mojej postele a nakojila ju, doteraz si to nepamatam ze by som to bola spravila tak ale zjavne hej 😀 co znamena ze som ju pravdepodobne kojila len raz, co je rekord 🙂 a mozno sa mrvila aj viac krat ale prespala som to 😀
a prave sa prvy krat pretocila z chrbatika na brusko! way to go Idaho!!!

@evamarcel kazde dietatko stoji za to... aj ked potrapia.. to vsetko prejde.. a ako mi v nemocnici jedna pani povedala.. ked sme sa bavili o detoch.. ja ze .. boze bude to tazke.. ze dobre casy uz boli.. a ona mi na to.. nie nie . pozeraj sa pozitivne .. dobre este len pridu :D.. deti odrastu a bude dobre. ja som mala tazky porod.. revala som tri tyzdne s kazdym kto sa na to pytal.. ja som bola znicena.. odpadavala som.. mala som problemy so stolicou a tak.. ale po tyzdni , ze mozno deti.. po mesiaci ze niekedy raz urcite.. a teraz vykladam aurelkovi.. ze sme super dvojka ale raz budeme brutalna partia :D.. a urcite k nam este niekto pribudne ak nam panboh dozici 🙂