September 2012
Ahojte čerstvé tehulky a čakateľky na dve čiarky 😉 dúfam,že nás tu postupne pribudne,že tu nezostanem sama a budeme si spolu vymienať krásne zážitky 😉 ja som dnes 26DC a našla som si minidúšika na teste ,zle mi je už 3dni ,tak som zvedavá čo z toho nakoniec bude,len dúfam,že v septembri krásne zdravé bábo 🙂 Podla tehotenskej kalkulačky mi termín vychádza 5.septembra 🙂
@marcelatje juj ja rozmyslam ci tam ist ci co.... chcem mat istotu, ked to bude vyzerat na dlho, aby som mohla mat tu moznost, ale sa bojim, ze ma vysmeju, ked tam nabehnem ako 3.rodicka (uz som bola 2x, ale to sa nepocita)
.....a na predporodnu pripravu sa tam nechystas? som sa dnes dozvedela, ze tam funguje uz aj bazen pre tehulky.... v pondelky od 13-14hod - nevies o tom pls nieco?
@anicka245
@marcelatje ja som dnes nasla akurat papiere po druhom porode a vtedy som platila 16,60 za otecka, takze to islo "trosku" hore za tie 3 roky
a porodny box bol za 82,98e (ten som nemala ani nechcela)
a vyber porodnika bol za 232,36e
..este srandovne ceny, nie zaokruhlene - to sa euro este len chytalo - tak mali preratane na centiky, teraz sa s tym nekaslu a daju to nechutne hore aj na cele desiatky a stovky hadam
@stipec26 o predpôrodnej príprave neviem nič, ale skúsim zistiť. Mám to na Antolskú trochu od ruky cca 45 km aj keď stále normálne šoférujem 🙂 ak by to bolo 2-3x možno by som šla, ale nejako pravidelnejšie neviem, neviem.....
@anicka245 to máš špeci pôrodný box, stlmené svetlo, hudba, samostatná sprcha, WC si tam sama - myslím jediná rodička, nejaký gauč, pozri na stránke nemocnice, sú tam aj fotky. Platí sa myslím 100,- EUR
@stipec26 neboj určite ťa nikto nevysmeje 😀
@anicka245 no pekne, tak to dobre zaokruhlili...
ten box - je oddeleny porodny box, nie si vedla dalsich tusim 4-5 rodiciek oddelena plachtou, ale v samostatnej miestnosti - na fotkach porodnice to maju nafotene ako to vyzera - fit lopta, kresielko pre muza, a ktovie co este... ale ze tam doktori neradi chodia, lebo ich to obtazuje sa ist specialne chodit pozerat a pytat sa (a neviem, ci tam nemusia zakazdym doniest masinu na meranie- aj ked uz ju tam asi zakupili)... ale ak by si mala vlastneho porodnika, tak to tam moze byt fajn... ziadny iny personal, len doktor, jedna mozno dve setry, tvoj muz a ziadny medici ani milion okolo pobehajucich... hm...
inak toto je fakt dobra rada z clanku - pripravit sa na otazky, co budete v hlavne hladat pocas kontrakcii.... ja som sa normalne z toho zapotila a tusim som aj nieco zle povedala...
tak prijemnu pripravu
http://tehotenstvo.rodinka.sk/priprava-na-porod...
.Formulár obsahuje tieto záležitosti:
• Meno, priezvisko, rodné meno, dátum narodenia, bydlisko
• Meno, adresa a telefón príbuzných
• Stav, štátne občianstvo, číslo občianskeho preukazu a kým bol vydaný!
• Zamestnávateľ, prevádzka, pracujete ako:...
• PN od do + číslo potvrdenia a lekár, ktorý ho vystavil
• Prijatá dňa, diagnóza... toto nemusíte vypisovať dopredu
• Dátum sobáša a otec dieťaťa
• Menštruácia od koľkých rokov, aká? – bolestivá, pravidelná, nepravidelná, po koľkých dňoch, aká silná... a dátum poslednej
• Predchádzajúce tehotenstvá, potraty, šestonedelia a všetko čo s tým súvisí...
• Terajšia tehotnosť – problémy, choroby, hospitalizácie
• Prvé pohyby dieťatka
• Rodinná anamnéza – tu si vypíšte všetky vlastné detské a infekčné choroby, ktoré ste prekonali (dôraz kladú najmä na rubeolu – či ste prekonali alebo ste zaočkovaná)
• Taktiež neskoršie choroby, operácie a úrazy, ktoré by nejako mohli súvisieť s komplikáciami pri pôrode (v oblasti panvy, pruh, vysoký tlak, cukrovka, problémy so srdcom atď.)
• Alergie – ak nejakú máte vypísať treba aj konkrétne na čo
• Ďalej sú dôležité i špecifické rodinné údaje – choroby v rodine, ktoré by mohli ovplyvniť pôrod (genetické poruchy, úmrtia detí v rodine, vysoký tlak, epilepsia a pod.)
• Ak viete krvné skupiny seba a otca dieťatka, môžete ich tam napísať
@keyka myslim, ze tam treba volat, niektore mamicky pisali po webe, ze je to v piatok, ine v pondelo, utorok... tak neviem, ci si to ta pani Jezikova nejako neplanuje, aby jej tam naraz neprislo 50 mamiciek....
ze je idealne jej volat od 7-7:45, lenze to su pre mna casy, kedy hlboko spinkam, tak neviem - budem musiet asi muza zapriahnut, aby to vybavil...
ak by si nahodou nieco zistila - tak mysli na mna, tiez by som isla....
to PN myslia ak si bola vypisana na PN-ku teraz pocas tehu - ze si rizikova alebo tvoja praca nebola vhodna pre tehu... hej, treba pozistovat - ja som volala mame, aby mi to vsetko pripomenula 😀
Ahojte, dnes som bola na poradni, som v 33.týždni a čakáme teda riadneho chlapiska. Váži už 2140g. Akú váhu bábätka ste mali vy?
@lucica...ja som tiez bola dnes na poradni...nas drobec ma uz okolo 2400g a je o 2 tyzdne vacsi 🙂
@paula80 jasné, že sa to dá prečítať 🙂 ja viem, že tie uzv nie sú presné, ale nechcela by som riskovať a spoliehať sa na to, že namerajú 5kg a narodí sa 3kg...síce to veeeľmi pochybujem, žeby malo moje dieťa "normálnu" váhu 😀 no uvidíme 1.augusta na poradni...mojej kamoške sa predčasne narodil syn, zdá sa mi, že 6 týždňov skôr, a mal váhu 3600g, a keďže bol nedonosený,mal problémy s dýchaním, musel ísť do inkubátora, tak sa na neho chodilo pozerať celé oddelenie, že také veľké "predčasniatko" ešte nemali 😀
@keyka ja som pribrala 9 kíl, do siedmeho skoro nič a potom sa to rozbehlo nejak a teraz to ťažko už zastavím.. 😒 snažím sa preto nesedieť celý deň, ale už to nepôjde asi inak...plávať nechcem ísť kvôli infekciám, aj tak je na plavárni 2 milióny ľudí, kdeže na BA je jedna plaváreň pomaly..
co by som mala zaobstarat pre babatka na horucku?? (aby som mala nieco doma, keby nahodou...?)
tak dnes mi prvykrat krasne opuchli nohy ☹ a to som sa este vcera vytesovala ze nastastie sa ma to este netyka...
@anicka245 mna to trapi uz niekolko týždnov, ale nastastie teraz ako som skoncila v praci a čerpám dovolenku, tak je to ok. Neprospievalo mi v práci celodenne sedenie za PC. Teraz ked som doma, skoro stale niekde poskakujem po byte... nesedim hodiny na zadku a je to ok. Hlavne teraz ked sa ochladilo je to nastastie ok. Odporucam vykladat nohy, prípadne striedať teplá a studená voda ked sa sprchujes. Dobre padne aj taka vecerna masaz od manzela 🙂

@kalia ahoj,aj mojho st.syna mi vyvolávali,narodil sa v 41 t.t.ako 4300 g a 53 cm,a tiež mal chudáčik zlomenú klúčnu kosť /ako na mňa sestrička tlačila na brucho a vytláčala ho von/ a ešte k tomu poškriabanú ranu na hlavičke od nožničiek z nástrihu 😒 Ja som síce nemala taký bolestivý porod ako ty,mne ho vyvolávali tabletkami od rána a nič až po umelom prasknutí vody poobede mi začali kontrakcie a riadne a trvali 3 hod.,kým sa malý narodil,takže dosť rýchlo bolo po tom.
No mladší bol menší a už som neprenášala.Inak ho vážili podľa UZV tesne pred porodom,koli cisárskemu,dr.nameral cez 4 kg a narodil sa 3750 g,takže to naozaj nie je úplne presné.
Držím ti palce,možno nasledujúce sono ukáže niečo iné a neprenášaš a drobček nebude až 5 kg bábo,lebo to by si sa podľa mňa dosť natrápila pri porode, v tom prípade by som asi radšej volila ten cisársky,aby ste boli obaja v poriadku.
Inak mojho mladšieho vážili podľa UZV tesne pred porodom,koli cisárskemu,dr.nameral cez 4 kg a narodil sa 3750 g,takže to naozaj nie je úplne presné.