icon

Termín máme júl 2011

nawal
22. okt 2010

Ahojte, pred dvoma dnami som nasla //. Termin vychadza na zaciatok jula. 😵

aniicka24
10. nov 2010

@maria30 no to je super 😵 uz si bola u dr?

petra53
10. nov 2010

@monilik ahoj 🙂 vidim, ze sa v DNP vyznas tak ta chcem poprosit o radu, alebo teda o vysvetlenie ak nevadi 😉 🙂 Ja som momentalne na RD, ale stale zamestnana. To znamena, ze materska by mi bola platena ako tych 55% zo mzdy (ako pri malom - presne by to bolo z predpokladanej mzdy ktorú by som teraz zarobila = to čo pri prvom zvýšené o valorizáciu) Pri malom som mala materskú nejakých 310€. Chcela som teraz dostávat maximum, tak som si zacala platit DNP - nie z celkoveho vymeriavacieho zakladu, ale len z nejakych 560€ či kolko - tolko kolko mi treba aby som mohla mat tú max. materskú - čiže plaím nejakých 24€ mesačne - dúfam, že sa rozumieme 😀 píšem ako idiot? 😕 😀 dfm, že nie 😀 poistená som od 13-teho a otehotnela som cca 19.-teho 🙂 cize rezerva takmer nulová 😝 😀

Cize ak porodím skor a nebudem DNP tych 270 dni, ale len napr. 265, tak dostanem moju matersku od zamestnavatela a este nejaku cast aj od SP (ak ano aku cast)? Napriek tomu, ze nebudem poistena tych 270dni? Chapem to spravne? 😕 😕 😕 🙂 alebo ako je to? 😀

petra53
10. nov 2010

@zdenush88 je nas uz dost, len nech kludne pribudaju, hlavne nech nikto neubudne 😉 🙂

petra53
10. nov 2010

Babulky, ja vam tak zavidim - teda tym co uz ste si videli "babatka" na UTZ 😀 Ja mam tehotenstvo potvrdene od lekara z krvi, ale na UTZ idem az buduci PIATOK 19.11. (inak presne meniac od pocatia) 😀 😀 😀 Beriem duphaston na podporu, ina ziadne problémy, ale uz by som ho taaak chcela vidiet 😉 🙂

alex2201
10. nov 2010

@lenka.s mysliš že keď som ešte na materstej a mám nastúpiť 22.januar do prace tak sa mi to oplatí? ďakujem

martina44
10. nov 2010

ahojte aj ja mam termin jul 2011 🙂 len sa velmi bojim mame doma krstneho syna a ten ma pneumokoka a bojim sa ci som ho od neho nemohla dostat koli mojmu mimi ....☹

petra53
10. nov 2010

@martina44 ahoj 🙂 v prvom rade blahozelam a vitaj medzi nami 😉 🙂 a v druhom rade - drz sa od neho co najdalej, na zaciatku tehu je nebezpecne kazde ochorenie 😉 ale neboj, urcite vsetko dobre dopadne... 😵 😵 😵

petra53
10. nov 2010

@alex2201 ja by som si asi vybavila PN 😉 😀

martina44
10. nov 2010

@petra53 dakujem ti velmi pekne 🙂 si ma potesila ale vies toto sa tak lahko neda on pobehuje po celom dome ☹
nechcem ublizit mimi chcem aby bolo zdravucke 🙂

alex2201
10. nov 2010

@monilik oplatí sa mi keď v januari by som mala po materskej nastupiť do prace po materskej dovolenke , ale budem zvyšok tehotenstva vypísaná?

alex2201
10. nov 2010

@petra53 ale ja budem vypisaná to mám už jasné od prvého tehotenstva

petra53
10. nov 2010

@martina44 no, vies, nechcem ta strasit ani nic, ale asi by som zavolala lekarovi a poradila sa do akej miery su pneumokoky nebezpecne - vies ako velmi sa musis chranit 😉 ja to neviem posudit, ale zasa zbytocne sa nestresuj, to vam neprospeje 😵 😵 😵

petra53
10. nov 2010

@alex2201 no tak potom nenastupis, nie? ci si myslela ci sa ti oplati byt zamestnana? ci ako? 😝 😀

alex2201
10. nov 2010

či si mám platiť,to dnpo to ma zaujíma, pretože u zamestnavatela som si chcela vybrať dovolenku a odniesť PN-ku. teraz to plati za mna štat či nie? na aky matersky príspevok budem máť nárok pri narodení dieťatka ten prvý polrok?

martina44
10. nov 2010

@petra53 dakujem ti beriem bioparox je to lokalne antibiotikum a zevraj aj ucinne proti pneumokokom 🙂
ale v pondelok idem k praktickemu lekarovi na kontrolu tak ho poziadam o stery... dufam ze malinke bude v poriadku

petra53
10. nov 2010

@martina44 no ved ty si to uz poriesila 😉 😀 tak nestresuj, urcite to bude OK 😵 😵 😵

martina44
10. nov 2010

@petra53 to vsetko len tu na mk som sa podozvedala 🙂 dakujem vsetkym a teskam sa na malinke

petra53
10. nov 2010

@alex2201 no podľa mňa sa ti vyplatí byť zamestnaná - aj keď si na rodičovskej dovolenke, materská ti pôjde z predpokladaného príjmu, ktorý by si dosiahla, keby si pracovala (ale musíš byť zamestnaná) - bolo to 55% mzdy, teraz to má byť vraj 65%. Platiť dobrovoľné nebocenské poistenie by si si podľa mňa musela platiť aspoň 270 dni pred porodom, aby si mala maximalnu matersku (a pokial si lepsie zarobila sa ti to ani neoplati) - ale tu oz nestihas... Tak to vysvetlili mne na socialke... 😕 😀 Ale je tu uz popisanych tolko variant, ze som sama z toho vol... 😀 😀 😀

alex2201
10. nov 2010

no to Ti verím, v každom prípade budem vypisaná od januára tak to nebudem riešiť, minimálne sa pôjdem opýtať na socialku ale aj tak Ti pekne ďakujem. Držím prsty nech to dobre dopadne 🙂

lenka.s
10. nov 2010

@alex2201 podla mna sa ti dnp oplati, ak to myslis koli materskej .... ak koli pn, musela by si pracovny pomer ukoncit, inak plati tych 270 dni ... mne sa to "oplatilo" preto, lebo mi pracovny pomer skonci ... isteze bz sa mi viac oplatilo o pracu neprist, ale ked uz si nevyberiem, tak aspon vyuzijem, co mozem a zachranim si cast prijmu, urcite sa chod opytat na socialnu poistovnu, len sa nenechaj odbyt tym, ze si to mas najst na nete 😉

alex2201
10. nov 2010

@lenka.s aha hmmmm no o.k. ja už sa z toho neviem vysomáriť

lenka.s
10. nov 2010

@alex2201 tiez som z toho mala riadny gulas, tyrala som panie v poistovni vyse 2 hodin ... uzavreli to tym, ze mi napisali na papier postup, co mam urobit a dalej, ze sa dozviem priebezne ... teraz uz sa mi rozjasnieva, tak uvidime, kam sa dopracujem v realnej rovine 😀

monilik
10. nov 2010

@petra53 dostanes matersku davku zo zamestnania - 55% hrubej mzdy,
a z DNP dostanes len ak budes poistena tych 270 dni v poslednych dvoch rokoch pred porodom. ak nebudes - z dnp nedostanes nic.

monilik
10. nov 2010

@alex2201 ahoj, nerozumiem celkom co si sa pytala 🙂 asi zato ze je uz neskoro 🙂
teraz je to takto: ak si zamestnana v pracovnom pomere aspon 270 dni v poslednych dvoch rokoch pred porodom, vypocitaju ti matersku 55% z hrubej mzdy.
ak si zamestnana a mas nizku mzdu, mozes si platit DNP. DNP sa plati 4,4% z vymeriavacieho zakladu, ktory si sama urcis. pre kazdy rok je stanoveny maximalny vymeriavaci zaklad - teraz cca 1116 eur (nechce sa mi hladat presna suma). cize - ak mas hrubu mzdu 1116 eur, neoplati sa ti platit DNP, pretoze viac ako 55% z tohto maximalneho zakladu nedostanes. ale ak mas nizku mzdu - povedzme 316 eur - oplati sa ti platit DNP z rozdielu medzi maximalnym zakladom a tvojou hrubou mzdou - cize z 800 eur. takze by si platila mesacne 4,4% z 800 eur DNP a davku by si dostala - 55% z hrubej mzdy plus 55% z vymeriavacieho zakladu dobrovolneho poistenia - cize v tomto pripade z 800 eur. takze by si dostala maximalnu moznu matersku.
ALE podmienkou na to, aby si dostala davku aj z DNP je, aby si si platila DNP aspon 270 dni v poslednych dvoch rokoch pred porodom. preto odporucam zacat platit este pred otehotnenim, aby to nemala naknap. ak si si napr. minuly rok platila 8 mesiacov, tak teraz ti staci platit uz iba cca mesiac a splnis podmienku - musi to vsak byt v poslednych dvoch rokoch pred porodom.
ak uz si tehotna, pripadne pred materskou a doteraz si si DNP neplatila, uz sa ti to kvoli materskej neoplati.

monilik
10. nov 2010

este chcem podotknut, ako tu uz lenka.s spominala, planuju sa nejake zmeny v socialnom poisteni, takze je otazne ako to vsetko bude ked sa my k tej materskej dopracujeme 😉

monilik
10. nov 2010

baby ja som dnes zazila strasny sok ☹ nacuval do mna na parkovisku taky pako a videla som ho ako sa blizi ale bola som taka vystresovana ze som ani nevedela ako zatrubit aby si ma vsimol ☹ to je uz druhykrat za posledne dva tyzdne co som zazila takyto sok a strasne sa bojim ze som tym mohla ublizit bábu ☹

cervena_ciapocka
10. nov 2010

@monilik 😵 si hviezda ... ja som sa o také veci nikdy nezaujímala lebo som nikdy nerozumela tým základom a kadejakým iným pojmom 😀 lebo stále to všade napíšu len tak formálne a všeobecne a ja som z toho potom jeleň. Ale hneď sa na to lepšie pozerá keď je to vysvetlené na konkrétnom príklade.

alex2201
10. nov 2010

@monilik no to mi je jasné, ale ja som momentálne ešte do 22.1.2011 na materskej dovolenke. Potom by som mala nastúpiť ale kvoli tehotenstvu nenastúpim, pretože budem na rizikovom čo mi doki odporúča vzhľadom na komplikovaný priebeh prveho tehotenstva (odlupovala sa mi placenta) takže z toho vyplíva, že platiť si ho nemám?

monilik
10. nov 2010

@alex2201 pocas materskej, aj keby si bola prihlasena na dobrovolne poistenie tak si ho neplatis. kdesi som tu uz o tom pisala...
predpokladam vsak ze nie si na materskej ale na rodicovskej s prvym babom, ci?

monilik
10. nov 2010

@alex2201 uz si si DNP predtym platila?