icon

Ako legálne bojovať s trúbkovcom u suseda?

22. sep 2025

Jedna sa o susednú dlhodobo neobývanú nehnuteľnosť, pol som ich prosila aby si aspoň pokosili pozemok, aj keď občas prišiel majiteľ vkuse mal iba samé výhovorky, pritom záhrada plná 2,5m vysokej buriny a nič. Vždy iba sľúbil že keď toto a hento dokončí tak už pokosí. Mala som dojem že sa nám už vyhýba, a chodí keď som v práci, prípadne pošle sem niekoho. Po pol roku konečne v štvrtok, piatok pokosili, a potom si už len vylihoval a fajčil na terase. Tak som sa ho pýtala, že či plánuje kosiť aj popri našom spoločnom plote, lebo tú najväčšiu burinu pol metra pri plote nechal, zas začali výhovorky ako sa to nedá a ešte toto musí dnes natrieť a tamto spraviť.
Na jar som pracne vykopala všetky korene trúbkovca , ktoré podliezli plot, lenže u suseda sa neničí nič, len sa množí ja ho mám plnú záhradu. Tú burinu zasadila stará majiteľka a keď zistila aká to je pliaga dala ju vysekať synovi aj dákym postrekom postriekať a pár rokov bol kľud. Oni rýchlo predali dom a kým som zbadala že 60-70cm od plota mi všetko pokapalo už boli dávno preč.
Niečo z tej rastliny v zemi pravdepodobne prežilo a darmo to u sebe všemožne ničím od suseda prerastajú ďalšie a ďalšie rastliny. Nejak ho nedonútim aby aj on vykopal korene. Aký chemický prípravok by bol vhodný?
Môžem postriekať aj popri plote tak že postrek,,preletí,, na jeho pozemok? Asi legálne nie, či?

anonym_6809b4
22. sep 2025

@anonym_autor tak to by zaujímalo aj mňa. Už som rozmýšľala nad herbicidom

autor
22. sep 2025
@anonym_6809b4

@anonym_autor tak to by zaujímalo aj mňa. Už som rozmýšľala nad herbicidom

@anonym_6809b4 názov prípravku ktorý sa použil pred 5rokmi neviem ale mal iba krátkodobý účinky.
Najviac ma štve to množstvo niekoľko metrov dlhých výhonkov, čo sa platia a platia. Po prvé ako sa plazí , ovinie sa sám o okolo seba a vytvára slučky (pes aj deti sa do neho viac krát zamotali)
Po druhé trúbkovec je jedovatý čiže nebezpečný pre moje deti aj psa

macko8666
22. sep 2025

Ahoj, ja by som pouzila Roundup pripravok. Ten znici vsetko zive, aj korene. Jedine, ze by sa to vysialo, tak by to prezilo.

rozculena
22. sep 2025

postriekaš listy na tvojej strane plota a dostane sa to až ku koreňom,aspoň podla popisu
Kaput green
Glyfogan Super

petulda333
22. sep 2025
@macko8666

Ahoj, ja by som pouzila Roundup pripravok. Ten znici vsetko zive, aj korene. Jedine, ze by sa to vysialo, tak by to prezilo.

@macko8666 my ho pouzivame pravidelne a teda nic moc. Burina nejaka vyschla a rastie nova

autor
22. sep 2025
@rozculena

postriekaš listy na tvojej strane plota a dostane sa to až ku koreňom,aspoň podla popisu
Kaput green
Glyfogan Super

@rozculena ale u mňa to listy momentálne nemá, lebo keď som našla pred týždňom môjho psíka knučať bol úplne zamotaný do tých výhonkov, už je pomaly koniec vegetačného obdobia teraz to tak rýchlo nerastie.
Akože teraz počkám týždeň čo narastie,narastú tri postriekam a čo s ďalšími 30-50vyhonkami? Ten plot je dlhý 50m .

autor
22. sep 2025
@petulda333

@macko8666 my ho pouzivame pravidelne a teda nic moc. Burina nejaka vyschla a rastie nova

@petulda333 presne tak, všetko okolo zožltlo, vykapalo aj to čo som nechcela a táto pliaga si veselo rastie ďalej

anonym_6809b4
22. sep 2025
@macko8666

@macko8666 tiež som nad ním rozmýšlala, v dlažbe a na ulici skapalo všetko

macko8666
22. sep 2025
@anonym_autor

@petulda333 presne tak, všetko okolo zožltlo, vykapalo aj to čo som nechcela a táto pliaga si veselo rastie ďalej

@anonym_autor nova burina rastie, lebo rastie z noveho semena. Nemam skusenosti s nim na tuto rastlinu, no mne zatial s nim vykapalo uplne vsetko. Dokonca ani mach tam uz nerastie. Samozrejme, raz za cas nieco vyrastie, tak znova postriekam.

danieli
22. sep 2025

Roundupom prechadzame 2x rocne presne tieto vesele miesta, okolo plotov, kde prerasta burina od suseda-stavebny pozemok, dlazba a kraje travnika, ano chemia, ale cely rok pokoj

autor
22. sep 2025
@danieli

Roundupom prechadzame 2x rocne presne tieto vesele miesta, okolo plotov, kde prerasta burina od suseda-stavebny pozemok, dlazba a kraje travnika, ano chemia, ale cely rok pokoj

@danieli ale ja mám na mojej strane zasadené kríčky a rastliny (bobuloviny) potom tam má takéto sivé drobné černice sakra to pichá. Nás pes je kríženec poľovníckeho plemena a iba za minulý týždeň chytil dvoch potkanov. Na našej ulici už nikto nechová ani svine. V lete keď tu mal sused stavebnú firmu tiež videli potkanov.

danieli
22. sep 2025

Tak by som sa asi opytala suseda, ci mu to mam prist ja postriekat, manzel sa takto opytal suseda na kosenie pred domom, vsetci ten meter stvorcovy kosime, jemu narastla travicka, ze auto nevidiet, po tejto otazke, uz kosi sam🤷‍♀️, predpokladam, ze sused je skor pohodlny nieco riesit

autor
22. sep 2025
@danieli

Tak by som sa asi opytala suseda, ci mu to mam prist ja postriekat, manzel sa takto opytal suseda na kosenie pred domom, vsetci ten meter stvorcovy kosime, jemu narastla travicka, ze auto nevidiet, po tejto otazke, uz kosi sam🤷‍♀️, predpokladam, ze sused je skor pohodlny nieco riesit

@danieli nie v minulosti raz pustil môjho syna s krovinorezom ale to bolo asi pred 3-4r od vtedy len prosikanie, ale vlani aspoň každý druhý mesiac poškodil ale tento rok už iba raz

autor
22. sep 2025

Opr. pokosil

anonym_e2229f
22. sep 2025
@anonym_autor

@danieli nie v minulosti raz pustil môjho syna s krovinorezom ale to bolo asi pred 3-4r od vtedy len prosikanie, ale vlani aspoň každý druhý mesiac poškodil ale tento rok už iba raz

@anonym_autor Ak sa ti dá tak normálne aj za vašim potom to postriekaj, teraz na jeseň aj na jar. Pokiaľ tam nemajú žiadne zvieratá a nevedia to pokosiť, tak by som to urobila.

autor
22. sep 2025
@anonym_e2229f

@anonym_autor Ak sa ti dá tak normálne aj za vašim potom to postriekaj, teraz na jeseň aj na jar. Pokiaľ tam nemajú žiadne zvieratá a nevedia to pokosiť, tak by som to urobila.

@anonym_e2229f ak nemyslíš potkanov a myši tak tam žiadne zviera nemajú

anonym_05369e
22. sep 2025

U nás na dedine zvykne obec rozhlasom vyzivat občanov aby si povinne dali do poriadku zanedbané pozemky vrátane kosenia vysokej buriny.
Keď si nevieš dať rady s ním ty obec sa o to určite postará.

btus
22. sep 2025

@anonym_autor ak nepomáha dohováranie, skúste mu navrhnúť, že mu to pokosíte vy. Možno to tak zaberie. Vy síce stratíte deň dve robotou, ale aspoň sa zbavíte plevelu od suseda.

autor
22. sep 2025
@anonym_05369e

U nás na dedine zvykne obec rozhlasom vyzivat občanov aby si povinne dali do poriadku zanedbané pozemky vrátane kosenia vysokej buriny.
Keď si nevieš dať rady s ním ty obec sa o to určite postará.

@anonym_05369e tak nás starosta robí velké nič

autor
22. sep 2025
@btus

@anonym_autor ak nepomáha dohováranie, skúste mu navrhnúť, že mu to pokosíte vy. Možno to tak zaberie. Vy síce stratíte deň dve robotou, ale aspoň sa zbavíte plevelu od suseda.

@btus už som písala že nie, raz dovolil a od vtedy nie len sluby že pokosí. Ak ťa niekto nepústi na vlastny pozemok nemôžem nič

btus
22. sep 2025
@anonym_autor

@btus už som písala že nie, raz dovolil a od vtedy nie len sluby že pokosí. Ak ťa niekto nepústi na vlastny pozemok nemôžem nič

@anonym_autor áno, to áno. To som len tak, že ak on je lenivý, tak či by vám nedovolil, že by ste urobili prácu za neho. No, takýto sused -nič moc.

xenia65
22. sep 2025

@anonym_autor Úplne rovnako sme to mali aj my. Sused 25 rokov! stavia dom. Už roky tam nič nerobí, všetko zarastá. A k tomu tam vždy niečo privezie. Piliny z ktorých vyliezaju veľké muchy. Sklenú vatu, ktorú vietor rozfúka do priestoru. Z jari 100-ky domcekovych slimákov a neskôr slizakov , mravce... Roky sme s tým bojovali. Písali majiteľke listy, sťažnosti na OCÚ, Životné prostredie, nič nepomohlo. Až to raz dostal do rúk Pozemkový a lesný odbor, ktorého vedúci je právnik a ľady sa pohli... Dostali výzvu s termínom na nápravu a už to išlo. Zrazu zmizla sklena vata, zelinu pokosili najatí ľudia. Napriek tomu sme dom predali (nielen kvôli tomu) a mám pokoj od deb*ila. Inak sa to ani nedá nazvať. A starosta? 0 bodov... Pevné nervy, píš susedovi písomné výzvy, ak nedôjde k náprave, s kópiami listov poslať sťažnosť na pozemkový a lesný odbor. Je to v ich kompetencií riešiť. A na písomnú sťažnosť sú povinní odpovedať. Dobré je vyhotoviť si aj fotodokumentáciu

betulinka1
22. sep 2025

@anonym_autor normalne striekame aj cely susedov okraj pri nasom plote. Muz na rebrik a strieka. Aj druhy sused to tak robi. A majitel, ked si pride 2x do roka pokosiť, to vidi tiez, ze je po okrajoch sme striekali a neriesi nic. Podla mna sa tesi, ze s tym neotravujeme jeho. Vobec ma to nezaujima, ci je to legalne alebo nelegálne. V najhoršom sa stretneme niekde na urade, kde si vysvetlime dovody ako hovori moj muz 😉. Cakame kedy to konecne preda aby sme mali normalnych susedov co sa budu starat. Lebo aj ja by som si tam chcela nieco pekne vysadit ťahavé stalo zelene ale vsetko je zarastené a taha sa nam burina po plote . Tak kvoli striekaniu, tam nic neviem dat.

anouschka5
23. sep 2025

Aj my sme tak mali suseda, ktorý nechal záhradu napospas - postavili sme betonový plot a je pokoj ( pozor za striekanie na jeho pozemku by vás mohli žalovať )

autor
23. sep 2025
@anouschka5

Aj my sme tak mali suseda, ktorý nechal záhradu napospas - postavili sme betonový plot a je pokoj ( pozor za striekanie na jeho pozemku by vás mohli žalovať )

@anouschka5 betovový plot nepomôže, keď korene ustavične prerastajú popod, betónové základy jestvujúceho oplotenia.
Teraz tam mám betónové kocky na tento štýl ako chodník a s popod tých kociek vychádzajú

evansova
23. sep 2025
@petulda333

@petulda333 Možno nesprávna aplikácia, stretla som sa s prípadmi keď burinu poškodili a az potom postriekali.
Prípravok (jedno či Roundup, Kaput...) treba striekať na listy, najlepšie na mladé s nechať pôsobiť. Prípravok prenikne do koreňov a zničí ich. Ak sú rastliny veľké, treba postreky opakovať.

petulda333
23. sep 2025
@evansova

@petulda333 Možno nesprávna aplikácia, stretla som sa s prípadmi keď burinu poškodili a az potom postriekali.
Prípravok (jedno či Roundup, Kaput...) treba striekať na listy, najlepšie na mladé s nechať pôsobiť. Prípravok prenikne do koreňov a zničí ich. Ak sú rastliny veľké, treba postreky opakovať.

@evansova my sme to takto aj robili ,nieco vykapalo nieco nie. Striekame 2-3x za rok

lilitela
23. sep 2025
@anonym_autor

@anouschka5 betovový plot nepomôže, keď korene ustavične prerastajú popod, betónové základy jestvujúceho oplotenia.
Teraz tam mám betónové kocky na tento štýl ako chodník a s popod tých kociek vychádzajú

@anonym_autor zober ten roundup neriedeny a štetcek. Odstrihni vyhon trúbkovca a hneď reznu ránu natri. Pozor nech ti inde nekvapne.

sidonika
25. sep 2025

Viac x som sa dočítala že trubkovec je háklivý na preliatie,lebo mu začnú hniť korene. Aj to by bola cesta