icon

Sú to larvy ploštíc?

adelka42
2. júl 2025

Ahojte dnes večer som našla tento hmyz nevie niekto či to neni nahodou larva plostice a plostica? Toho bieleho maličkého som nasla za postelou už asi 4 prosim vas ak stym ma niekto skúsenosť

Sú to larvy ploštíc?Sú to larvy ploštíc?
fajnova
2. júl 2025

Určite nie. Je to ziziavka, neškodný chrobáčik, ukazovateľ vlhkosti, potomok trilobitov

demografka
2. júl 2025

plostica kladie vajicka a vyzera inac

chrobak7
2. júl 2025

@adelka42 Ploštica nemá larvy. Mláďa ploštice je nymfa. Rozdiel medzi larvou a nymfou je nasledovný:

Larva - Hmyz zvyčajne nakladie vajíčka. Z vajíčok sa u niektorého hmyzu vyliahne larva - červík, ktorý vyzerá úplne inak, než dospelý jedinec. Larva rastie, zakuklí sa a z kukly sa vyliahne dospelý chrobák.

Nymfa - Niektoré druhy chrobákov sú živorodé, prípadne tiež môžu naklásť vajíčka. Z vajíčok sa vyliahne niečo, čo sa tvarovo aj zložením tela veľmi podobá na dospelého chrobáka, len je to oveľa menšie. Je to "mláďa" chrobáka, ktoré má ale názov "nymfa". Nymfa rastie, niekoľko krát za život môže vymeniť telesný obal, až narastie na dospelého chrobáka. Podobne je to aj u živorodého hmyzu - po narodení sa podobá na dospelého chrobáka, len zvykne byť menej zafarbený a oveľa menší.

A ploštice patria medzi hmyz, čo nemá larvy, ale z vajíčok sa rodia rovno chrobáky, čo majú tvar dospelého jedinca.

To, na tvojej fotke nie je ploštica. Netreba robiť paniku pri každom chrobákovi, ktorého nájdete doma.